un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Digi Mobil: trafic 4G necontorizat până la final de an

23 Oct 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Miercuri am fost la o conferință Digi Mobil, care s-a dovedit mai degrabă o ocazie de a prezenta și presei și bloggerilor ce încearcă să facă prin noua rețea 4G și să răspundă întrebărilor acestora.

Singura noutate cu adevărat importantă este aceasta: începând cu 21 octombrie și până la 31 decembrie 2015, traficul făcut în rețeaua DigiMobil 4G de către abonații curenți și cei noi este nelimitat. Nu se contorizează, nu le pasă ce faci pe net, dar rețineți că e vorba de traficul 4G.

Acum, nu știu pe câți avantajează acest lucru, dar este un gest frumos. Rețeaua 4G este lansată din septembrie și, mai mult, utilizează o tehnologie TDD în banda 38 pe 2600 MHz, fiind destul de puține telefoane pe piață ce suportă această tehnologie, însă se lansează tot mai multe (de exemplu noul iPhone 6S, iPhone 6 pentru Europa, noile Nexus 5X și 6P șamd). Sunt sigur, însă, că sunt câteva mii, poate zeci de mii de abonați Digi ce vor putea beneficia de această perioadă promoțională.

Dincolo de asta, s-au mai dat diverse date:

  • 12 orașe vor avea acoperire completă până la 15 noiembrie, alte 15 orașe până la 31 decembrie 2015
  • Digi cumpără spectru în banda 3400-3800 MHz pentru a extinde rețeaua și pe aceste benzi, în special prin carrier aggregation. O luăm de la capăt aici, puține telefoane suportă acele frecvențe.
  • Digi Play este gratuit abonaților până în decembrie 2016
  • au 12 telefoane compatibile 4G în ofertă, vor fi 24 până la final de an
  • au modernizat 87 de magazine (l-am vizitat într-o zi pe cel de pe Magheru, arată foarte bine) și continuă
  • intenționează să continue roamingul național cu Vodafone sau cu alt operator, dacă o fi mai bine pentru ei
  • acoperirea 3G a ajuns la 85%

acoperire_digi_mobil_4g

Acum, câteva idei despre banda aceea de 3,4-3,8 GHz. ANCOM a anunțat că a ales câștigătorii unor blocuri, dar nu-i poate nominaliza pentru că mai urmează o etapă de licitare, în care câștigătorii pot oferi bani suplimentari pentru anumite blocuri. Etapa aceasta va avea loc pe 26 octombrie și apoi vom afla exact ce și cum.

La licitație au participat RCS-RDS, Orange, Vodafone, Societatea Națională de Radiocomunicații și 2K Telecom. La conferința de ieri, RCS-RDS a recunoscut că este printre câștigătorii primei etape, deși nu m-ar mira ca toți participanții să căștige niște blocuri.

Conform site-ului ANCOM:

În prezent, în banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare sapte licente deținute de societatile Orange România, UPC România, Vodafone România si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de banda larga). Toate aceste opt licențe sunt valabile pâna la data de 31 decembrie 2015.

Observați că Telekom nu avea spectru în aceste benzi și nici n-a participat la licitația nouă. Bine, ar putea cumpăra ulterior licența de la altcineva, așa cum și RCS-RDS a cumpărat-o pe cea în 2600 MHz pe cea de la 2K Telecom.

Mai avem câțiva ani până să ne pese de astfel de frecvențe în dispozitive pentru consumatori.

Cât despre numărul de abonați ai rețelei Digi Mobil, nu s-a dat nici o cifră, ca de obicei. Singurul indicator îl reprezintă comunicatele ANCOM despre portare: în perioada 1 ian – 16 octombrie, în RCS-RDS s-au portat 233.546 de numere de mobil din alte rețele (Vodafone a primit prin portare 111.170 de noi utilizatori, Orange – 83.520, Telekom Romania Mobile Communications – 55.436). Din 2008 și până acum, s-au portat 447.209 numere.

Asta tot nu ne spune nimic. Foarte mulți oameni se duc la Digi Mobil, fac un abonament nou și-l păstrează și pe cel vechi o perioadă, ca test, eventual pe un telefon dual-SIM. Prin urmare, s-ar putea ca Digi Mobil să aibă 1 milion sau mai mult de clienți în acest moment.

 

 

asus s5507

    12 comentarii

  1. Au vreo ~3.4 mil active, din care 450k sunt portate (inclusiv stick-uri de date). Mi se pare ca vin tare de tot din urma si aduce suflu nou dpdv al concurentei .

      (Citează)

    • Lasă activele. Mie mi-au dat trei telefoane mobile gratuit, că aveam diverse abonamente la ei, acum vreo 4 ani. Nu le-am folosit niciodată.

      Mi-au mai dat și un stick USB de net, pe acela îl folosesc din când în când. Tot moca, e inclus în orice abonament Fiberlink.

      Eu aș vrea să știu câți clienți plătitori au, care folosesc serviciile în fiecare zi.

        (Citează)

  2. Avand in vedere ca la inceputul anului 2014 ANCOM facea publice informatii conform carora in Digi s-au portat pana atunci, din 2008 de cand era disponibila portarea, vreo 8.000 de abonati, iar acum dupa nici 2 ani, numarul de portari a ajuns la 470.000, sa spui ca Digi ar avea doar 1 milion de abonati pe telefonia mobila mi se pare extrem de amuzant. In astia 2 ani in Digi s-au portat cam tot atatia abonati cati s-au portat in Vodafone si Orange la un loc.

    Conform unui studiu de piata, asta de aici http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Studiu+de+piata+Ce+operatori+de+telefonie+mobila+apreciaza+roman , Digi ar fi deja ca si numar de abonati peste Telekom. Ceea ce pare destul de greu de crezut, dar nu imposibil, avand in vedere numarul mici de portari inspre Telekom din ultimii ani, si preturile deloc avantajoase la abonamentele mobile.

      (Citează)

    • Păi să spună atunci Digi câți abonați are, dar plătitori pe abonamentele Optim și Complet, nu SIM-uri date cadou tuturor.

      Faptul că s-au portat mai mulți decât spre VDF și Orange la un loc nu-i de mirare, migrația are loc spre mai ieftin. Probabil că VDF și Orange au schimbat între ei o grămadă de clienți, iar de la toți operatorii au plecat mulți alții spre Digi.

      Telekom are 6 milioane de clienți pe mobil.

      De la Digi spre alte rețele au plecat câteva mii, se spune.

        (Citează)

  3. Banda aia de 3400-3600 nu cred ca va fi folosita pe terminalele mobile. M-am mai uitat si nu am vazut decit maximum 2600 pe telefoanele mobile.
    Ma intreb (si astept raspuns de la oameni mai destepti) cum va fi folosita.

      (Citează)

  4. Văd peste tot reclame la 4G-ul de la Digi… Dar pe 3G cu greu îmi încarcă un clip in plin centru al Brașovului. Sa înțeleg ca au luat din viteza 3G-ului??

      (Citează)

  5. Noutatea cu adevarat importanta e ca au lansat 4G, lucru despre care n-ai scris la vremea respectiva. 4G pe care nu doar ca-l ofera tuturor abonatilor gratuit, si mai arunca in plus si-un bonus de 10GB de trafic in 4G. Ca atare, un DON va avea 15GB de trafic, 5GB in 3G si restu de 10GB in 4G. Asta, sigur, dupa ce va trece perioada asta in care traficul in 4G nu va fi contorizat.

      (Citează)

  6. Am si eu 3g nelimitat cu viteza de pana la…..tralala…

      (Citează)

  7. N-au acoperire nici 30% pe 3G in sud (8 judete… verificat) …si se rup in figuri cu 4g acum…sa le fie rusine…

      (Citează)

  8. Dar ce, până pe 21 a fost limitat? Eu nu cred, iPhone-ul meu a contorizat vreo 12 giga de date în aproximativ 2 săptămâni, iar cost controlul Digi îmi tot arăta vreo 400 MB (pe care bănuiesc că i-am făcut cât am fost plecată din București, într-o zonă cu 3G și atât). Poate am fost eu mai norocoasă. :)

      (Citează)

  9. Am orange de 10 ani si in paralele digi de 2 ani.
    Daca cu orange pot spune ca nu am avut in astia 10 ani nici o problema, nici macar un loc unde sa nu am semnal gsm, cu digi e tragic….
    In majoritatea supramarketurilor cel putin din judetul constanta semnalul e f slab. Dedemanul de la agigea e 0. Partea rpoasta e ca acet roaming national este dar nu prea este…mai exact telefonul nu trece in roaming decit daca nu ai deloc semnal digi…. ceea ce e dificil, pentru ca in multe zone ai semnal o liniuta maxim dar acel semnal nu e destul ca sa duci o convorbire cu atit mai putin ceva date internet….
    Concluzie: voi renunta la digi si voi da 5 euro in plus (la magazinele orange te poti duce si negocia oferta, poti lua undeva la 11 euro cu tot cu tva nelimitat in orice retea si vreo 300min internetionale.
    Prefer asa decit sa stau sa alerg dupa semnal…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus