►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nivelul de sărăcie din România mă sperie. Chiar și când fac ceva pentru ei mă simt rușinat pentru că știu cât de bine trăiesc eu față de alții, având o viață peste media românilor și mult mai bună decât a celor mai dezavantajați.
Sunt conștient că, dincolo de educație și împrejurări, o parte din viața mea a ținut fix de noroc: că am ales ce trebuie, deși unele alegeri sunt făcute la întâmplare, că m-am născut în România și nu în Pakistan sau Siria, că m-am născut în familia aceasta și nu în cea de la etajul 7 șamd.
Cum viața nu-i doar despre ce poți face cu mâinile tale, ci de mulți alți factori, îmi pare rău de cei ce n-au avut acest noroc.
Nu vorbesc doar despre salarii, deși România este țara în care doar 3,7% dintre salariați câștigă peste 780 de euro pe lună. Mergând mai jos, aud des despre familii ce trebuie să se descurce cu 800-900 de lei pe lună venit combinat și de pensionari care primesc tot atât, deși au cheltuieli tot mai mari cu medicamente și altele. Nu știu cum m-aș putea descurca așa, pur și simplu n-aș ști de unde să încep.
Mă refer acum la oamenii străzii, cei care dorm pe bănci în parc sau pe lângă peretele blocului, cei care cotrobăie în gunoaie după mâncare și haine și găsesc alinare într-un chiștoc de țigară din care mai pot trage două fumuri.
Două faze mi-au rămas în cap anul trecut. Pe timpul renovării și mutării am tot descoperit haine și încălțăminte vechi și le-am dus aici lângă niște tomberoane. Au fost în total câțiva saci și n-au trecut niciodată mai mult de câteva ore până să dispară de acolo.
La astfel de drumuri l-am cunoscut pe Costel, un om al străzii de pe aici, cel care de obicei era primul la cotrobăit prin ele. Într-o zi mă întâlnesc cu el în stradă și-mi spune:
“- Salut, nu mai ai niște pantofi?”
“- Ba da, am unii 44 pe care nu-i mai port, îi duc azi jos!”
“- Ah… eu port 43, nu-s buni, dar stai așa! Îi duc unchiului meu, el poartă 44!”
M-am gândit, un minut mai târziu, la reacțiile noastre. Omul se supărase și apoi se luminase la față auzind că totuși îi vor fi utili pantofii, iar eu spusesem cam cu jumătate de gură că-i am, rușinat de faptul că arunc niște pantofi încă buni, doar că uzați și deja înlocuiți cu alții cumpărați cu puțin timp înainte.
O a doua fază a fost într-o seară când căram acolo diverse gunoaie de prin casă. Era deja noapte afară și de la distanță văd un om cotrobăind într-un tomberon din cele șase de acolo, ajutat de o lumină prinsă în frunte, de parcă ar fi explorat peșteri.
Când am ajuns lângă el am văzut că sunt doi oameni, un bărbat și o femeie, el cu lampă, ea fără. Ea se întoarce către el cu un pachet în mână și-i spune:
“- Asta e mâncare de câini, crezi că pățim ceva dacă o mâncăm?”
Eu m-am blocat. Răspunsul lui a fost că probabil nu, așa că au băgat-o într-o sacoșă mare în care mai băgau și alte lucruri găsite prin gunoi.
Dacă puteți, faceți ceva bun pentru astfel de oameni. Dați-le un sandviș cald când iarna e grea, duceți-le o haină veche, aruncați ce nu vă mai trebuie vouă acolo unde le pot găsi alții, lăsându-le la vedere. Noi mai donăm lunar niște bani la o asociație unde, întrebând exact ce fac cu banii și în ce procent, am aflat că-i dau practic pe toți pentru a asigura niște mâncare sau alte lucruri oamenilor străzii.
Am aflat recent de o idee mișto, via Ligia Adam: sâmbătă, 3 octombrie, pe strada Schitu Măgureanu pe lângă gardul Cișmigiului se organizează o strângere de haine. Voi duceți acolo hainele vechi, iar oamenii străzii au ocazia să le probeze și să-și aleagă ce vor, astfel încât fiecare obiect să ajungă la cine are nevoie de el, după nevoi și mărimi. Citiți detaliile prin linkul acela.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
02/10/2015 la 7:37 AM
Caram acum vreo luna un sac cu moloz de la ceva renovari pe care le-am facut, si un tip care era acolo si scormonea in gunoaie m-a intrebat o chestie care m-a uns pe suflet: “Mai ai saci, ca ti-i duc eu?”. 10 saci si 25 de minute mai tarziu avea in buzunar 20 de lei in plus.
alunelu(Citează)
02/10/2015 la 9:03 AM
Bravo Radu imi place atitudinea ta.Randurile tale m-au emotionat mai mult decat cele din articolele despre refugiati poate si pentru ca ii vedem zilnic pe oamenii astia.Asta nu inseamna ca incurajez acea specie a oamenilor strazii care traiesc exclusiv din cersit si care pana la urma se dovedeste a fi chiar o meserie.E o idee buna sa donam prin intermediul unor ong-uri sau a unor oameni de suflet ce nu mai folosim.
andrei(Citează)
02/10/2015 la 10:08 AM
Sunt rari astia din pacate…
Eu am cautat pe cineva sa-mi sape in gradina ( pe bani … mai mult de 20 lei) si nu vrea nimeni. De pomana vor toti…
geretus(Citează)
02/10/2015 la 10:49 AM
acu’ cativa ani mi-a venit niste mobila iar baietii au fost suficient de draguti incat sa o lase la intrarea in scara si sa plece. m-a vazut un om al strazii in ce situatie sunt, m-a abordat, m-a ajutat sa car totul, i-am dat ceva bani (nu mai tin minte cat) si caloriferul vechi de fonta din sufragerie. n-am vazut in viata mea om sa fuga mai repede cu 50 de kile in carca, se temea sa nu ma razgandesc :))))
mihai(Citează)
02/10/2015 la 11:26 AM
Am lasat si eu jos langa ghena de gunoi un dulap de dormitor. L-am demontat frumos, am pus suruburile si piulitele intr-o punguta cu scotch, gandindu-ma ca poate il ia cineva. La o ora distanta, ziua in amiaza mare disparu ca prin minune cand am mai coborat cu niste gunoi.
Ioan(Citează)
02/10/2015 la 5:05 PM
Well,nu stiu cati stiti despre acele casute legate de stalpi sau whatever care sunt in Ungaria cred ca si in Austria,in care lumea lasa o paine sau orice tip de aliment,ma rog..e rusinos ca suntem saraci insa nu e rusinos ca suntem hoti gratuit.
Andreas Scotch(Citează)
02/10/2015 la 9:02 PM
Si..si…si, nu donati haine in containerele de la Crucea Rosie. Sunt furate noaptea de tigani si vandute apoi in second hand-uri.
Eu prefer sa cumpar de mancare. Nu am luat niciodata haine si nici nu am donat, pur si simplu pentru ca rareori arunc haine care inca mai sunt bune.
Cox Junior(Citează)
03/10/2015 la 11:14 PM
Sincer nu cred ca poporul roman este asa de sarac precum pare. Inainte da ma contraziceti vrea sa va spun ca acest mesaj il scriu dintr-o localitate din nordul Ghanai,Africa. Majoritatea oamenilor de aici nu au auzit de termenii de baie, dus, apa calda, WC, televizor, internet. Nu rost sa mai vorbim de mancare. In afara de orez, porumb, carne de pasare si vita nu stiu nimic. Daca vreti sa vedeti ce inseamna saracia veniti in Africa. Casele de chirpici fara ferestre sau cu ferestre de tabla, in loc de covor in casa se foloseste pamant sau lut, accesul la surse de apa este limitat si electricitatea este rezervata pentru cei care au bani. Diferenta majora intre oamenii de aici si oamenii saraci de la noi e ca ai nostrii au o sansa la ceva mai mult. Cei de aici nu prea au de ales. Sa nu ma intelegeti gresit, ce am descris mai sus se aplica doar zonei in care sunt acum si altor tari sarace din Africa. Ghana este o tara frumoasa, oamenii sunt OK si capitala lor (Accra) este un loc unde ai putea locui fara nici o problema. Accra se poate compara cu Bucurestiul de acum 5 ani. Oricum eu mi-am schimbat fundamental pararea despre ce insemna saracie.
Emil(Citează)
03/10/2015 la 11:31 PM
In completare la ce am scris mai sus. Radu intreba cum poti sa ajuti un om sarac? Rasunsul e un pic mai complicat. Daca de exemplu ii dai bani sau mancare il ajuti pe termen scurt. Ce are nevoie e o sansa la ceva mai bun (o slujba, o locuinta etc). Problema e ca multi oamenii saraci NU vor sa munceasca preferand sa cerseasca. In final dau un exemplu clar cum poti sa ajuti. In Africa multe organizatii au sapat fantani pentu oamenii care aveau acces limitat la o sursa de apa. O organizatie a realizat ca e mult mai practic sa ii inveti pe localnici cum sa foreze dupa apa decat sa le realizeze ei fantanile.
Emil(Citează)