un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Reinventarea liftului

11 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

În goana după ce-i mai nou și mai modern, producătorii de lifturi au avut niște idei tare năstrușnice. Am găsit prin București două exemple ce dovedesc perfect că vechiul buton de apelare a liftului rămâne în continuare cea mai bună soluție, indiferent de ce alte mijloace de interacțiune cu aparatele am avea în rest.

ÃŽnainte de a trece la ele, trebuie să spun că pe mine mă enervează È™i lifturile acelea la care tu tastezi etajul la care vrei să ajungi È™i pe ecran îți apare liftul pe care urmează să-l iei. Mă enervează din mai multe motive, întâi pentru că eu întotdeauna uit să mă uit pe ecran. Apăs pe “8”, aud bip-bip-bip È™i imediat apoi îmi dau seama că nu m-am uitat pe ecran ca să aflu în care dintre lifturile A-F ar trebui să mă urc, aÈ™a că mai apăs o dată.

Acest sistem are însă un dezavantaj. Dacă un grup de 5 oameni intră în clădire și primul dintre ei apasă etajul dorit, ceilalți nu o vor mai face și ei; sunt împreună, poate au venit din pauza de masă, merg cu toții la același etaj. Vine alt grup de 5 oameni, primul dintre ei apasă un alt etaj, sistemul alocă același lift. Sistemul crede că sunt două persoane în total, dar de fapt sunt zece și se vor înghesui.

Ideea este ca fiecare persoană să apese butonul, chit că merg cu toții la același etaj, astfel încât sistemul să știe câți sunt în total și, dacă sunt prea mulți, să le mai cheme un lift. În practică, e o idee stupidă, mai ales în lobby-urile mici.

Acum, alea două lifturi de care vorbeam. Primul l-am găsit în Mega Mall, unde butonul normal a fost înlocuit cu unul capacitiv. În teorie e o idee bună, se elimină o componentă mecanică predispusă la stricare după 100.000 de apăsări cu una care n-are de ce să se strice. În practică, am apăsat pe butonul acela până mi s-a înroșit degetul pentru a-l chema, că senzorul capacitiv nu-mi sesiza apăsarea. Alte trei persoane în față mea abandonaseră deja, convinși că nu funcționează butonul.

Arată cam așa:

Al doilea lift e din clădirea Skanska din zona Dimitrie Pompeiu. E un touchscreen rezistiv È™i, din nou, pare o idee bună în teorie, că poate pui acolo numele firmelor. ÃŽn practica, nu încap toate etajele pe un singur ecran, aÈ™a că dacă vrei să mergi la nivelul 4 trebuie întâi să derulezi ecranul folosind săgeÈ›ile de scroll. Nu È™tiu dacă e tot “liftul lui Schindler”, dar ce avea un buton normal?
lift_skanska.44

Ambele variante mai vin cu un dezavantaj de care nu-i pasă nimănui în România: sunt foarte greu de identificat și de apăsat de către persoanele nevăzătoare. Butoanele normale au cifre în Braille pe ele, acele punctulețe în relief pe care le simți cu degetele.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Arata spectaculos si atat . In Romania asta vinde . Voi face niste afirmatii despre diverse alegeri ale concetatenilor romani :

    Pe oameni ii intereseaza sa aiba Passat TeDeI sau Audi A Seize , dar nu au ce manca , liftul cel mai bun , cu touchscreen (state of the art daca se poate) , dar nu stiu sa-l foloseasca si nici nu prea are utilitate , isi cumpara rosii cherry importate din zone cu agricultura industrializata , pentru gust , in conditiile in care la noi celelalte sunt de gradina , uneori si romanesti si chiar au gust , isi comanda creveti si alte delicatese , dar nu au habar cum se tine furculita si cutitul , care sunt ele , sau pozitia lor pe masa .

    Noi avem de la OTIS lift si este digital cu butoane fizice . Infailibil pana acum (motorul mai face figuri din cauza incarcaturii extrem de mari).

      (Citează)

  2. Inca mai folosesti Nokia 3300 pentru poze? Sunt poze cu regina Victoria de o rezolutie mai buna…

      (Citează)

  3. Pacat ca aceste lifturi sunt prea inteligente pentru unii oameni

      (Citează)

  4. Daca vorbim de o corporatie unde sunt mai multe lifturi de acest gen, beneficiul real al acestui sistem se vede totusi la orele de varf, cand lumea nu se mai ingramadeste intr-un singur lift, oamenii fiind distribuiti de obicei mai bine intre cele 4 – 6 lifturi decat in modul clasic. In plus dupa ceva timp de acomodare cu noul sistem obisnuitii acestor lifturi constientizeaza ca e mai bine sa apese fiecare pe etajul dorit, chiar daca vin in echipa de la masa tocmai pentru a nu se ingramadi cu alte echipe la fel de satule

      (Citează)

    • Știu principiul, dar funcÈ›ionează doar dacă vin 5 oameni È™i fiecare apasă pe buton, chiar dacă toÈ›i merg la acelaÈ™i etaj. Dacă zici “lasă, că a apăsat primul È™i vine oricum È™i pentru mine”, nu mai ai eficienÈ›a aia.

        (Citează)

  5. Afisajul celor din Skanka a fost modificat. Acum se afiseaza butoanele in forma unei tastaturi standard si este ok acum.

      (Citează)

  6. Daca mergi pana la 4, mergi pe scari.

      (Citează)

  7. Acum l-ai descoperit tu, dar primul lifturi precum cel de la Mega Mall sunt in Bucuresti inca din 2007. Este intr-o cladire de birouri de pe AI Cuza colt cu Duca.

      (Citează)

  8. Salut,

    In cladirea Skanska sunt mai multe “probleme” cu lifturile. Cel putin cele percepute.
    1. Lifturile nu au indicator de etaj in exterior – asteptarea pare ca dureaza o vesnicie. Macar sa stii ca liftul e la 9 si o sa dureze pana vine la parter.
    2. Parterul este notat pe ecran cu 0, la fel ca si in lift. Placuta (pe zid) de la parter are un P pe ea. Multi apasa 0 cand vor sa coboare (mai ales vizitatorii) si cand se deschid usile vad un P. Drept urmare ezita sa coboare pentru ca au impresia ca e ceva intermediar.
    3. Un ecran situat langa liftul A poate sa-ti ofere liftul E – care e la ceva distanta. Multi il rateaza daca liftul era deja la etaj atunci cand l-au solicitat – pur si simplu nu au timp sa ajunga.

      (Citează)

  9. Degeaba se instalează o tehnologie nouă undeva dacă userii nu-s educaţi să o folosească. Există cărţi întregi despre interfeţele om-maşină şi problemele foarte delicate care apar la proiectarea lor, pentru că una vrea proiectantul şi alta înţelege utilizatorul final. Mai ales cînd respectivul utilizator e atehnic.

      (Citează)

  10. Capacitivele alea functioneaza ok, am eu in bloc. Nu functioneaza cum trebuie decat daca sunt stricate. Ironic pt un device conceput fic ca sa nu se uzeze/strice. Anyway, nu s-au stricat foarte des, au fost la 2-3 etaje unele cu probleme din start.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus