un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Îmi plac mecanismele de ceas și ceasurile transparente. Și scumpe.

12 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Am văzut în Viena un ceas Breguet din colecția nouă. Frumos modelul, cadranul “util” este cel mic de sus, în rest poți admira mișcarea hipnotizantă a mecanismului ceasului și toate acele mici rotițe și angrenaje care se mișcă fără încetare, dar cu precizie incredibilă. Sau poate doar eu gândesc așa, mie plăcându-mi întotdeauna mișcarea mecanismelor de ceas.

breguet_7097
breguet_tradition_7097_3

Breguet este un brand super-premium, fiind purtat de nume mari precum Kanye West sau Taylor Swift. Ba nu, îmi cer scuze, nu știu ce ceas poartă aceștia. Voiam să spun de fapt că Breguet a fost purtat de-a lungul timpului de nume mari precum Ludovic al XVI-lea, Napoleon, Winston Churchill, George Washington sau regina Victoria. E genul acesta de marcă.

Ceasul din imagine, un model Tradition 7097 din aur alb, automat, fără complicații în afara acelui secundar din stânga, costă 29.000 de euro.

Cel de mai jos, Tradition 7077, aur alb pentru cadru și argint pentru cadran, manual, cronograph, rezervă de putere de 50 de ore cu indicator și curea din piele costă 79.000 de euro. Parcă pune dintr-o dată prețul de 44.000 de euro al unui Mustang de 5 litri în complet altă perspectivă, nu?

breguet_tradition_7077

Dacă vi se par scumpe, asta nu-i nimic. Am văzut acum doi ani în Paris ceasul Breguet de mai jos ce avea un preț de 744.000 de euro.  La un salariu de o mie de euro lunar, ai strânge acești bani în 62 de ani de muncă, cu condiția să pui toți banii deoparte, desigur.

ceas_breguet_744k_1

asus s5507

    27 comentarii

    • Cum e plastidip-ul ala?

        (Citează)

    • nu am dat incă cu plastidip, urmează.

        (Citează)

    • Ciprian Pricop

      12/09/2015 la 11:25 PM

      Am mai lasat un comentariu acum cateva ore dar cred ca s-a pierdut. Pe langa elvetieni doar chinezii mai fabrica mecanisme cu tourbillion. Majoritatea ceasurilor asa zis tourbillion chinezesti care se gasesc puzderie pe ebay sunt de fapt simple “open heart” adica au o gaura pe unde poate fi vazut mecanismul. Cine doreste un tourbillion veritabil ieftin poate cauta un Aatos Jakobas sau Aatos Tiago (cu preturi intre 300 – 500$). Sunt si companii europene care scot ceasuri mai finisate si care folosesc mecanisme chinezesti cu torbillion cum este de exemplu MontieK Tourbillon MPTS-03 http://www.montiek.com/tourbillon-mpts-03/

        (Citează)

    • Si cadourile oferite sunt fake-uri?

        (Citează)

  1. Kanye West si Taylor Swift sunt niste gunoaie. Iar ceasurile astea sunt niste porcarii, nu poti sa vezi ora la ele fara lupa.

      (Citează)

  2. mircea (primul)

    12/09/2015 la 8:46 AM

    Dar daca te duci la o cina in moscova si il ai in stanga pe putin, nu te faci de ras. N-o sa te intrebe ala cat e ceasu, deci despre ce vorbim?

      (Citează)

  3. Nu ca nu as vrea unu dar pur si simplu isi pierd utilitatea … nu prea se vede ora …

    Ma rog, noi astia care suntem cetateni de rand si nu isi permit un Tradition 7077 de 79.000 euro nu ne dam seama … Probabil ca daca as avea unu mi s-ar “modifica vederea” si as vedea limbile :)

      (Citează)

  4. Mircea cel vechi

    12/09/2015 la 10:25 AM

    Hai sa strangem bani sa-i luam lui nwradu un ceas ! :))

      (Citează)

  5. Ot: Salut mircilor… :-)

      (Citează)

  6. Si eu am fost mult timp pasionat de Omega si Panerai. Acum port un G Shock si imi place f mult. Roman Abramovici poarta un model mai ieftin ca al meu , cu calculator.

      (Citează)

  7. Ceasul meu Q&Q a costat sub 50 lei şi este mult mai bun: afişajul se citeşte imediat, are şi lumină (utilă noaptea), are cronometru cu sutimi de secundă, countdown timer, alarmă, şi încă cîteva funcţii cum ar fi calendar perpetuu, mai multe fuse orare etc. Fiind cu baterie, nu am probleme cu el dacă nu mişc mîna suficient de mult ca să se încarce automat.

    Se pare deci că cei care poartă Breguet din ăsta, care indică doar ora, sînt rămaşi în urmă rău… deh, e mai scump, ce dacă e mai prost, eu îl port p’ăsta să arăt că sînt şmecher…

      (Citează)

    • Alias,
      Daca ti-ai luat Breguet si se opreste din cauza ca nu misti mana suficient, cea mai mica problema a ta e ceasul.

      Daca ti-ai luat Breguet si nu indica timpul ” la sutime de secunda” iarasi nu e o problema. Avand bani de investit intr-un astfel de ceas ar trebui sa indice ca esti un pic relaxat cu timpul si ca nu altii iti stabilesc tie programul la sutime de secunda , ci mai degraba invers.

      Daca ti-ai luat breguet nu ai nevoie de calendar perpetuu in ceas, ai un personal assistent (persoana , nu aplicatie pe telefon), care-ti spune tot ce vrei sa stii despre calendarul tau si al altora si al carui salariu pe 30 de ani te costa cam cat ceasul asta care n-are functiile astea.

      Cheers

        (Citează)

  8. Lange und Sohne

      (Citează)

  9. mircea (primul)

    12/09/2015 la 10:06 PM

    Catalin tocmai a defecat pe voi :) kudos

      (Citează)

  10. Catălin X: eu am fost ironic dar tu se pare că nu te prinzi.

    Tehnologia a evoluat, ceasurile electronice fiind de N ori mai performante, din orice punct de vedere, decît ceasurile mecanice. Inclusiv faptul că costă de 1000 de ori mai puţin să fabrici, la aceeaşi precizie, unul electronic faţă de unul mecanic. Tot un criteriu de performanţă e şi ăsta. Mai ales pt un inginer, care ştie cum funcţionează şi cum se fabrică.

    În alte domenii, cum ar fi cel auto, preţ mai mare înseamnă şi performanţă mai mare, şi aspecte de lux şi confort care pur şi simplu nu se pot face fără bani. De aia o maşină de 100.000 dolari chiar face de 10 ori mai mult decît una de 10.000 de dolari, incluzînd toate dotările cum ar fi încălzirea scaunului şi tot felul de mici, dar numeroase automatizări care sporesc confortul, insonorizarea, modul cum se simte scaunul, etc. Orice ai face, un logan de 10.000 de dolari nu se va simţi la fel.

    Dar la ceasuri, nu e aşa. Dacă, pur ipotetic ai primi un ceas din ăsta de 100.000 dolari şi nu ai şti cît costă (ai fi picat din lună, să zicem), ai fi în stare să-l laşi în sertar şi să porţi unul de 50 lei cum fac eu, pt că e mai performant. Pur şi simplu e mai performant cel electronic. Numai lumina aia face toţi banii (fosforul de la un ceas mecanic nu luminează prea mult, se duce repede). Nu are, sub nici o formă, avantaje de ordinul a 100.000 dolari/10 dolari adică de 10.000 de ori mai bun, mai performant, mai whatever.

    OK, unii au fost educaţi că ‘arată mai bine’ unul mecanic, e evident o chestie de gust, dar intră în aceeaşi categorie cu unul care are un Picasso original dar nu ştie el însuşi să-l deosebească de o copie. Pt că fără aparate şi analize chimice nu-l poţi deosebi, este doar în creierul tău, că ce “bengos” sînt eu că am un original, chit că arată EXACT la fel ca o copie.

    De aceea, în momentul de faţă, singurul motiv real pt care se vînd ceasurile astea, cu preţuri cu care poţi să-i iei o casă, este ca să arăţi că ai bani cu carul. Ca şi cînd te expui cu ditamai lănţoiul de aur la gît, gros de 2 centimetri. Gest pur simbolic, nu funcţional.

      (Citează)

    • Ceasurile astea nu sunt scumpe pentru că sunt performante (deși au mecanisme excepționale pentru gama mecanică și nu-i chiar corect să le compari cu cele electronice, mai ales că acum smart watch-urile au sincronizare automată), ci sunt scumpe ca să arăți că îți permiți așa un ceas.

      Femeile au o tonă de bijuterii și poșete cu care să se laude. La bărbați, singurul accesoriu universal acceptat este ceasul. Îți iei un Breguet (sau IWC sau Patek Ph sau Rolex) ca să arăți că-ți permiți să dai atâția bani pe ceva relativ inutil în viața de zi cu zi și nici măcar la fel de vizibil precum, să zicem, o mașină sport roșie și zgomotoasă.

        (Citează)

  11. gândire de oameni bătuți în cap. un ceas mecanic /automatic de la o firmă gen Breguet, Piaget, Vacheron și alții reprezintă o capodoperă a ingineriei, a mecanicii, în timp ce un jeg de quarț poate să fie făcut de orice chinezoi pe un vapor, indiferent cat de “performant” ar fi. e ca și cum ai zice că o carpetă cu răpirea din Serai e de preferat Giocondei

      (Citează)

  12. @Răzvan, da, capodoperă a ingineriei, dar se pare că tu nu ai respect pt capodoperele ingineriei electronice… faptul că se pot fabrica “pe vapor” este irelevant, dacă te uiţi la microscop la ele tot capodopere sînt, dacă socoteşti că sînt mii sau milioane de tranzistoare într-un cip cu partea activă de cîţiva mmp, că sînt fire de aur de 0.001 mm grosime pt wire-bonding, şi alte detalii…

    eu sînt inginer electronist şi am avut întotdeauna fascinaţie pentru acest domeniu care a crescut în 100 de ani cum nu a crescut mecanica în mii…

      (Citează)

  13. Baga un ochi la ceasurile marca Patek Philippe :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus