un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Aveți friteuză cu aer cald? Merită banii? Ies buni cartofii?

22 Sep 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

47 comentarii

tefal_actifry_friteuzaMănânc foarte rar cartofi prăjiți acasă. Îmi plac, dar nu-mi place ideea de a-i scălda într-o baie de ulei, așa că acasă ne-am reorientat spre piure (cel de cartofi dulci, cu un pic de brânză în el, este genial), legume la grătar, tot felul de paste/noodles, risotto (face Matilda unul excelent, mai bun ca-n restaurantele de top) și, poate, cel mult, cartofi copți la cuptor.

De fapt, ținem consumul de ulei la minim. Estimez că noi consumăm vreo doi litri de ulei pe an, aproape în totalitate de măsline. Nu pun ulei nici la ochiuri, poate o picătură sau două la o omletă, poate un pic prin salate. Mă uitam că șnițelele se fac în baie de ulei – eu le fac un pic în tigaie și apoi la cuptor, fără ulei.

Cartofi prăjiți mănânc doar prin oraș, pe la fast-food-uri și Turul Burgerilor. Treaba este că aș mai mânca și pe acasă, că-s buni, dar nu vreau cu ulei.

Așadar, întrebare pentru cei ce au și folosesc friteuze. Sunt în comerț acele friteuze cu aer cald, precum Tefal Actifry sau Philips Viva (mai sunt și altele?) despre care circulă legendele că pui, pe măsurate, o lingură de ulei și atât.

Dacă aveți o astfel de friteuză, întrebarea mea este dacă ies buni cartofii. Sunt din aceia aurii, cu coajă crocantă și interior moale, cum arată ăștia de mai jos? Sau ies moi sau cu aspect “leșinat” sau ars sau cu gust nasol? Pentru că sunt scumpe tare de tot aceste friteuze și aș vrea să știu dacă sunt ceea ce caut înainte de a băga banii în ele.
cartofi_shutterstock_111586208cartofi_shutterstock_45427348

A scos eMAG recent un film despre cum să alegi friteuza și m-a lămurit buștean. La alea cu aer cald n-au zis decât două cuvinte, iar un cartof prăjit n-ar arătat sau rupt ca la teleshopping. M-am convins, însă, că nu vreau friteuză obișnuită după ce aproape că mi s-a făcut rău privind imaginea de mai jos.
cartofi_ulei

surse foto: Fries de pe Shutterstock și clip eMAG.

asus s5507

    47 comentarii

  1. Da, am. Sunt deja la a doua. Nu, cartofii nu ies buni. Adica ies asa ok dar nu au nicio legatura cu cartoful prajit in ulei.

    In schimb e buna la alte mancaruri, la prajit copanele, carnaciori, amestec de legume si alte mancaruri.

    Problema este ca de la aerul ala cald incep sa-i cedeze diverse componente de plastic (capac, paleta aia care invarte cartofii etc) si le gasesti de schimb doar pe amazon.

      (Citează)

    • razvan, ma poti ajuta te rog ? am si eu Tefal actifry si am pierdut cartea aceea de bucate cu care a venit in pachet…daca ii poti face o poza, ti-as ramane dator.

      Multumesc

        (Citează)

    • Mâncăruri din alea fac aproape exclusiv la cuptor sau la wok, n-aș lua friteuză decât pentru cartofi.

        (Citează)

  2. Am eu Tefal Actifry. Folosesti o lingurita de ulei pentru 2 portii (ei spun pentru 4, dar ies mai bine asa). Nu am ce sa ii reprosez, ii invarte singura, nu se lipesc, o poti folosi si la altele. Nu sunt perfecti, dar sunt buni, nota 8 din 10.

      (Citează)

    • Eu spal cuva aia si paleta la masina de spalat vase iar capacul cu o carpita umeda, burete. Problema mea cea mai mare si motivul ptr care nu am vrut masina este ca ocupa mult loc.

        (Citează)

  3. Am eu ActiFry similar cu ăla din poză. Cartofii prăjiți nu ies ca aia de Mec și este foarte greu de spălat, mai ales capacul. La gust ies foarte uscați. Dacă vrei cartofi buni trebuie o friteuză cu baie de ulei, una profesională nu plasticurile de 300 de lei din comerț. Una profi te ajunge la vreo 700-1000 de lei dar merită.

      (Citează)

  4. Pai aia ce-i mananci prin oras, tot in baie de ulei sunt facuti. Asa ca de ce sa nu ii faci si acasa tot in baie de ulei?

      (Citează)

    • Deci dupa ce ca mananca chestii prajite in ulei vechi de 2 zile prin oras, acum trebuia sa prajeasca cartofi si acasa in 5L de ulei? Nu e vorba ca se fereste de ulei complet, dar daca poate micsora consumul, de ce nu? Cu cat mai putin ulei consumat cu atat mai bine.

        (Citează)

    • Exact, dacă pot reduce consumul de chestii îmbăiate în ulei, de ce nu?

        (Citează)

  5. Sabotor:
    Pai aia ce-i mananci prin oras, tot in baie de ulei sunt facuti. Asa ca de ce sa nu ii faci si acasa tot in baie de ulei?

    + ca multi “uita” sa mai schimbe uleiul.

      (Citează)

    • :) Pai… nici nu e nevoie sa schimbe uleiul, daca folosesc ulei de palmier. El se evapora, deci se toarna peste atunci cand e nevoie.

      Din cate stiu, e interzisa folosirea uleiului de floarea soarelui (care trebuie schimbat la fiecare folosire), intrucat la temperatura, trigliceridele se desfac, iar gruparea glicerol din structura grasimilor se deshidrateaza, rezultand un compus cancerigen numit acroleina.

      La uleiul de palmier, punctul de conversie in acroleina e undeva in jurul valorii de 300 de grade in realitate, temperatura cu mult peste cea de gatit, pe cand la uleiul din floarea soarelui undeva in jurul valorii de 200 de grade Celsius. De aceea, ori de cate ori vedeti ca iese chiar si un pic de fum din uleiul respectiv, sa nu comandati de acolo.

      In ceea ce priveste friteuzele pe baie de ulei, ori folosesti ulei de palmier si le folosesti frecvent, ori folosesti ulei de floarea soarelui, insa il schimbi dupa fiecare folosire, ceea ce nu prea e rentabil.

        (Citează)

    • Cox Junior: In ceea ce priveste friteuzele pe baie de ulei, ori folosesti ulei de palmier si le folosesti frecvent, ori folosesti ulei de floarea soarelui, insa il schimbi dupa fiecare folosire, ceea ce nu prea e rentabil.

      Exact! În plus, de unde se ia ulei de palmier? Am văzut cândva Floriol prin comerț, dar parcă nu mai e sau nu l-am mai văzut eu. E drept, nu-s mare expert în uleiuri, luăm rar de măsline și avem în casă o sticlă de Floriol care ne ține un an întreg.

        (Citează)

  6. Am castigat eu un Philips Airfryer, care vaz pe Emag ca-i identic cu Viva de care spui, cartofii ies mai mult copti. Nici nu ar avea cum altfel, doar se ung cu ulei. Cele mai multe dintre produse se lipesc de gratar.

      (Citează)

    • Incingi friteuza 2 minute , pui vreo 5 linguri de ulei intr-un vas si tavalesti cartofii acolo pe urma ii introduci in friteuza si setezi temperatura la 200 de grade si timpul la 13 sau 15 minute . La jumatatea timpului amesteci putin . Cei mai buni sunt cei prefierti ondulati !!!

        (Citează)

  7. calzi sunt buni. un inlocuitor sanatos al cartofilor prajiti. a trebuit sa experimentez pana am gasit dimensiunea potrivita in asa fel inct sa fie crocanti la exterior si putin moi la interior. parerea mea e ca a meritat investitia

      (Citează)

  8. Am si eu friteuza Tefal…cartofii se usuca foarte tare,si ii lipseste acel gust care capeti cu prajirea in ulei.Cred ca nu l-am mai folosit de vreo 2 ani…

      (Citează)

  9. Sa prajesti cartofii e o adevarata arta! nu oricine reuseste sa scoata cartofi prajiti buni.
    E important sa ai o tigaie buna, preferabil ceva Tefal.
    Ulei de calitate, nu luati cel mai eftin de pe raft ca or sa iasa nasoli indiferent cum ii prajiti.
    Din start, cei mai buni cartofi ies la foc de lemne, cam asa m-am prins si eu cum trebuie facuti sa iasa buni. Bunicamea nu si-a bagat aragaz in casa pe motiv de reticenta la tehnologie si a ramas cu soba de gatit, asa ca am avut ocazia sa experimentez cu tigaie classica de fonta si ulei cumparat direct de la presa de ulei deci nu sinteticale cum avem azi.
    La iarba verde daca se fac pe disc ies dementiali, din nou… foc si usoara aroma de la fum.
    In primul rand tigaia trebuie sa fie incinsa cand punem uleiul, apoi uleiul trebuie lasat sa se incinga.
    Cartofii curatati si spalati trebuie sa fie storsi de apa, preferabil lasati 5-10 minute pe un prosop, apoi se pun in uleiul incins cu atentie ca stropeste!
    Intr-o prima faza uleiul se raceste de la cartofi dar in 2-3 minute se incinge la loc, asta e momentul sa dam aragazul pe mediu (daca aveti minimi-maxim, undeva la mijloc) spre minim. Se lasa asa o vreme si se mai intorc din cand in cand cartofii in tigaie.
    Cand incep sa capete culoare aurie dati la maxim si ii lasati asa pana se frig bine capatand o culoare din ce in ce mai pronuntata – aurie. Asta le pastreaza interiorul moale si exteriorul crocant.
    Cartofii trebuiesc consumati imediat ce se iau dupa foc (cu conditia sa nu va frigeti).
    Sare – obligatoriu, alte condimente dupa gust.
    Intr-un ulei se poate praji fara grija de 2-3 ori, acasa, poti sa faci a 2 a zi dupa cartofi pai, niste oua ochiuri si or sa iasa cu aroma de cartofi pai.

      (Citează)

    • Te cred, dar eu voiam să evit partea cu uleiul. De exemplu ochiurile le fac fără ulei, în tigaie de ceramică ce nu lipește, sau cu doar o picătură de ulei de măsline.

        (Citează)

  10. Ies f buni. Daca nu-ti plac aia super imbibati in ulei ies f buni. Cea mai buna combinatie gasita pana acum e actifry cu wedges de la lidl. Poti face o gramada de alte lucruri in ea. Legume, aripioare, copanele etc. Am incercat si mici si au iesit buni dar cam ciufuliti.

      (Citează)

  11. foloseste o fripteoza normala si ulei de palmier..

      (Citează)

    • Eu am de la tefal o friteuza pe ulei de palmier și una pe aer cald de la Klarstein. Fac rar în cea cu ulei, dar copiii de 13 și 16 ani, mă întreabă în care i am făcut. Deci, rezultatul este asemănător, dar folosesc cartofi congelați în ambele friteuze. Recomand klarstein pt sănătate și timp f scurt. Are mult inox fata de altele. Le am cumparat pt a nu mai manca în oraș. Cea de la Tefal pe ulei de palmier , este modelul cel mai mare si îi scoate identic ca cei de la McDonald’s. Pun un cos pt toată fam și nu se imbiba uleiul deloc. În 20 min cartofii sunt gata în ambele. Și da, sunt asemănători. Klarstein are un model de 5, 4 l f încăpător și util și ies aurii, repet cei congelati, care sunt dați deja cu ulei.

        (Citează)

  12. enzo:
    ulei cumparat direct de la presa de ulei deci nu sinteticale cum avem azi.

    Vezi ca ala pe care scrie “full synthetic” e pentru motor, nu pentru cartofi.

      (Citează)

  13. Am eu. am facut snitele, copanele de pui, chiftele, legume si fffff des cartofi prajiti. E mai complicat un pic cu cartofii, trebuie un pic sa pui la punct procesul ca sa iasa ca aia de la Mac dar ies foarte buni. Noi folosim uneori si grasime de rata ca sa dea gust mai bun sau uleuiri cu diverse arome. Actifry ul meu are si un fel de sita metalica pentru facut snitele si chiftele. Soacra-mea o are pe a ei de la prima generatie, cred ca e Seb si ii merge de rupe (desi taie cartofii cam mici pentru gusturile mele)

      (Citează)

  14. Actifry-ul e nemaipomenit pentru cartofi prajiti. Insa mai conteaza si ce cartofi pui: cat de plin de apa e, cat de dulce e.

      (Citează)

  15. E fail, cel putin daca vrei sa mananci cartofi prajiti adevarati. Pentru alte mancaruri merge, de exemplu chiftele fara ulei.

    Ia-ti o friteuza adevarata si pune-i ulei de palmier. Atata timp cat schimbi uleiul des si nu mananci cartofi prajiti in fiecare zi nu o sa mori. Stai linistit ca sunt alte lucruri mult mai nocive.

      (Citează)

  16. de fapt diferentele intre uleiuri sunt date de sticla.

      (Citează)

    • Ca un nene care a studiat un an de economie agroalimentara la ASE, pot sa spun cu argumente ca NU.
      Numa’ la floarea soarelui ai uleiuri care se obtin numai prin presare la rece ( ulei de prima presa ) , care nu e neaparat cel mai bun pentru prajit , mai degraba pentru salate , dar e mai “bio” si uleiuri rafinate , de mai multe feluri diferind in functie de numarul de rafinari si produsii chimici cu care se separa uleiul din borhot si cu care se “purifica” uleiul rafinat.
      Se folosesc solventi organici pentru a scadea vascuozitatea si a colecta uleiului, fie benzen , fie hexan . Dupa rafinare , uleiul se purifica de diferiti compusi fie cu soda caustica , fie cu diferiti acizi incluzand acid fosforic.

      Iar uleiul de palmier e oarecum o mizerie ( acid palmitic ~ trans fats ). Daca il folosesti la uns tigaia probabil ca e ok , daca il folosesti la deep fry – io stiu daca mai e ok ?! Cautati pe net.

      Daca va lamuriti de merita o friteuza de asta sa imi spuneti si mie , ca ma uit demult dupa una .
      Nu neaparat pentru cartofi prajiti ca nu sunt fan , dar ma enerveaza sa prajesc chestii , cu fum in tigaie , in special peste . Ajuta chestia asta ? De mirosul emanat prin bucatarie intreb.

        (Citează)

    • catalinx: Nu neaparat pentru cartofi prajiti ca nu sunt fan , dar ma enerveaza sa prajesc chestii , cu fum in tigaie , in special peste . Ajuta chestia asta ? De mirosul emanat prin bucatarie intreb.

      N-am văzut nici una în care să pară că ar încăpea un pește. Acolo poate mai bine încerci un grătar electric cu capac sau o hotă mult mai puternică.

        (Citează)

  17. radu nu suporta uleiu si voi ii recomandati “ulei de palmier”. LOL

      (Citează)

  18. “piure (cel de cartofi dulci, cu un pic de brânză în el, este genial)”

    Cartofii simpli ce au, iti stau in gat?

    Pe langa ca sunt scumpi nu stiu cum poti manca pireu din cartofi dulci, nu indulceste pireul?

      (Citează)

    • Nope!
      Cartofii dulci dau asaaa… un gust putin acrisor! Aduce putin cu cel de lime din Africa de Sud :)
      Pai de ce crezi bre’ ca pune branza? Fix ca sa mai scada din dulceata!
      Urasc cartofii dulci, aduc prea mult a dovleac placintar pentru gusturile mele.
      In rest, friteuza fara ulei nu exista, ce vand astia sunt incinte de copt.
      Si apropo de “uleiul” de palmier in care se prajesc cartofii la Mc si KFC, standardul zice ca se schimba odata la 7 zile timp in care se completeaza ce se evapora si ramane pe cartofi. Cand e rece, are consistenta unei margarine foarte moi si rezista o saptamana la 170 de grade celsius, constant.

        (Citează)

    • Marius: Cartofii simpli ce au, iti stau in gat?

      E ca și cum ai zice “dar mazărea ce are, îți stă în gât?” sau “brânză cu mucegai, dar aia normală îți stă în gât?”. E alt gust, altă mâncare. Cartofii dulci pot fi foarte dulci, dar mai pun în ei niște piper, niște mozzarella, poate un pic de smântână și iese ceva foarte mișto.

      Găsești la mega image-urile mari, ia unul și încearcă-l cândva, dar na… e chestie de gust.

        (Citează)

  19. Ce aud de aici e ca consumi putin ulei de masline. Ceea ce nu e neaparat ok. Noi bagam acasa destul de mult ulei de masline din ala extra virgin.
    Are si uleiul ala calitatile lui, nu doar defecte.

      (Citează)

    • N-am vreo problemă cu uleiul de măsline, și eu știu că poate face bine. Atâta doar că nu prea am unde să-l folosesc. Pun uneori în salate, dar de multe ori mâncăm legumele nepreparate, doar tăiate.

      În mâncare nu are rost, cel de măsline nu rezistă la temperaturi înalte. Mai pun uneori un pic la omlete sau ochiuri, care se fac repede, mai stropești peste bruschete, dar chiar nu folosim la multe lucruri.

        (Citează)

  20. Eu de cand am friteuza cu aer cald, ca cea din poza ta, nu mai mananc cartofi prajiti acasa. Mie imi plac la nebunie. Nu ii tai subtiri, ii tai gen cubulete si ies dementiali. Un mare avantaj: pui 1 lingura de ulei. Atat! :)

      (Citează)

  21. Nu va mai aia cu uleiul ca nu e asa o problema. Cand ii faci ai sa vezi ca ies bule din ei, ceea ce inseamna ca nu intra ulei, iese apa. Presiunea e in sens invers.

    Cartofii se imbiba cu ulei mai ales dupa ce inceteaza sa mai scoata bulele respective.

      (Citează)

  22. de fapt vrei o friteusa dar nu ai da bani, ai vrea sa primesti la teste, nu?

      (Citează)

  23. Sunt destul de dezamăgit de ce-am auzit. Aveam impresia că cele cu aer cald sunt un fel de magie din care mâncarea iese perfect și prețul mare este totuși meritat.

    Din ce văd, sunt vreo două opinii că ies geniali cartofii și multe altele care spun că sunt uscați sau nu ies buni. Mă așteptam să fie invers. Mă așteptam să aflu că ies bine, dar nu cu o picătură de ulei, cum se laudă producătorii, ci cu mai multe.

    Ca o idee, vreau cartofi ca la Energiea, unde poți mânca probabil cei mai buni din București. Sau ca la McDonald’s, deși acolo se face o selecție atentă a soiurilor folosite și apoi a cartofilor cu un anumit nivel de amidon în ei, care le dă textură și culoare. Ce iei din piață nu va fi niciodată de aceeași calitate.

    Probabil că va trebui să o iau pe gustate, într-adevăr, dar deja mă îndoiesc că voi cumpăra una.

    Ar fi mișto un serviciu de livrare de cartofi prăjiți, dar cu preparare pe loc, adică un fel de dubă care se plimbă prin București și-ți aduce cartofii făcuți chiar înainte să sune la ușă.

      (Citează)

    • Inteleg ca, la aceasta friteuza cartofii ies cam ca aia de-i fac eu la cuptorul superincins: am tavi metalice cu capac, incing tava in cuptor cat tai cartofii dupa putirinta, amestec cartofii cu 1-2-3 linguri de ulei si ii tin la 230-250 de grade, acoperiti. Ca sa iasa mai crocanti, e bine sa nu stea gramada. La final, ca sa se usuce, ii poti lasa putin fara capac. De la mama unei prietene, am aflat, demult, cat de buni sunt daca arunci desupra, la final, un mujdei slab, din 2-3 catei zdrobiti: capata o usoara aroma de usturoi.
      De altfel, la cuptorul incins poti face multe treburi din astea care, altfel, ar implica prajeala – peste/carne in crusta de malai/fulgi de porumb, chiftele etc.

        (Citează)

    • Vă recomand o friteuza pe ulei de palmier de la tefal , cea mai mare, pt un răsfăț mai rar, pt cartofi ca la McDonald’s. Nu se imbiba deloc uleiul. Și pt zi cu zi, Klarstein, modelele pe inox, sa reziste. Nu puneți deloc ulei în ele , dacă sunt cartofi congelați. Nu usucă în interior chiar dacă sunt cei mai subțiri cartofi congelati cumparati. Eu așa am îmbinat gustul și sănătatea pt puștii mei adolescenți.

        (Citează)

  24. felicitari tie ca iti permiti

      (Citează)

  25. Buna ziua,
    Acum cateva zile am achizitionat o friteuza cu aer cald Russel Hobbs si va spun ca sunt foarte incantata de ea. Primul lucru pe care l-am facut au fost cartofii.
    Specific ca nu am pus absolut deloc ulei peste cartofi si au iesit crocanti in exterior, moi in interior .. foarte gustosi.

      (Citează)

    • Ana:
      Buna ziua,
      Acum cateva zile am achizitionat o friteuza cu aer cald Russel Hobbs si va spun ca sunt foarte incantata de ea. Primul lucru pe care l-am facut au fost cartofii.
      Specific ca nu am pus absolut deloc ulei peste cartofi si au iesit crocanti in exterior, moi in interior .. foarte gustosi.

      Buna. Am dat si eu comanda de friteuza asta si te-as ruga sa imi dai mai multe detalii. Consuma multa electricitate? Produsele ies toate bune? Dureaza mult gatirea lor?

        (Citează)

  26. vad cati latrai sunt pe aici… este bun aparatul de uscat . aerul cald usca.. reclamele sunt trucate..am cumparat si eu. nu este bun .cartofi se prajec numai cei deasupra. carnea se usuca , deci numai latrati laudatorilor.

      (Citează)

    • Vă contrazic. Poate unele friteuze usucă, dat eu sunt f mulțumită de cum îi prepara. Am o friteuza klarstein de 5.4 l cu inox în ext și în int. Este pe aer cald și doar în ext cartofii sunt tari. În int sunt moi și gustoși. E drept ca folosesc pe cei congelati. Dar și carnea e grozava și am pus chiar și mici care ies excelent. Are un cos mai ridicat și toate grăsimile se scurg. Este ac 399 lei friteuza la Klarstein. Eu am luat o mai scump.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus