►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Scandalul zilei de ieri, dacă-i putem zice așa, este legat de demisia publică a unui tânăr de la un local numit Acuarela și condițiile nasoale de lucru acolo pe care le expune în respectiva scrisoare publică. Salariu de 600 de lei pentru 230 de ore de muncă pe lună (programul unui om normal are 168 de ore), bonusuri tăiate pe diverse motive, păcăleli șamd. Desigur, ca să fie totul dramatic nu precizează și cât făcea din bacșișuri.
Localul a dat un drept la replică destul de slab, cu clasicele “angajații sunt partenerii noștri” și “avem un sistem de feedback și variații sezoniere specifice domeniului”.
Scrisoarea asta nu-i nouă decât prin forma ei, fondul este același de ani de zile. Domeniul horeca este unul slab plătit, prost gestionat și predispus la manevre cu angajații, cu taxele, cu mâncarea și orice altceva.
Mă întreb cui se adresează o astfel de scrisoare. Clienților? Nu te pot ajuta, ei vor doar să vină mâncarea la timp și Aperol Spritz-ul nediluat. Avertisment pentru viitorii angajați? Din păcate, e plină lumea de “viitori angajați” și se găsesc mereu unii de schimb. Îi bați obrazul patronului? Îl doare undeva, că altfel nu și-ar trata de la început angajații în acest stil.
Știți ce lipsește la noi? Un mare site de rating al angajatorilor, unde să vezi că o sută de foști angajați au spus că salariile sunt mici, bonusurile promise nu se dau și munca e nasoală. Nu cu multe cuvinte, nu cu hatereală de la oameni nemulțumiți că sunt puși la muncă, ci doar câteva idei, o notă și un nivel salarial, ca să știi ce te așteaptă acolo. Asta ar putea avea un impact, mai ales când se strâng sute de “review-uri”.
Acum mulți ani, când terminasem facultatea și căutam de muncă, mai începusem un alt blog pe lângă acesta. Era un blog în care eu și alții povesteam cum decurg interviurile de angajare la care merg. Era o vreme în care joburile începuseră să se numească junior key account manager sau merchandise manager și nimeni nu știa ce înseamnă asta, ce trebuie să faci și ce ți se oferă, așa că am avut multe articole (eu nu, că m-am angajat din prima, dar de la alți colegi și apoi de la ce mi-au trimis alții pe net) despre interviuri. Aflam ce înseamnă un post, cam ce salariu se oferă, ce se cere șamd. Mi se părea util, dar n-a mai avut nimic timp de promovarea lui.
Întorcându-ne la scrisoarea de față, l-aș întreba și eu pe tânărul respectiv dacă ar mai fi spus că acolo se vinde mâncare expirată în cazul în care ar fi avut un salariu decent și n-ar fi plecat nemulțumit de patron. Atunci ar fi ținut secretă mâncarea expirată? Într-un an de muncă acolo, i s-a părut o practică ok, de abia la final a denunțat-o?
Corectitudine înseamnă să vinzi oamenilor mâncare legal expirată în frigider, dar care de, încă nu miroase, probabil e încă în regulă.
În tot scandalul acesta nu-i nimeni curat, aia e clar.
De fapt, concluzia principală pe care pot să o trag e următoarea: învățați, fraților, cât puteți! Nu neglijați școala, trageți tare pentru bac, nu abuzați de distracție, nu vă încredeți în diplome de la fabrici particulare de absolvenți, alegeți cu grijă ce veți face în viitor. În mod sigur nu vreți să ajungeți să munciți 230 de ore pe lună pentru 600 de lei.
E în rândul tinerilor moda de a spune “n-am nevoie de școală, eu sunt șmecher, mă voi descurca, nu vezi că sunt atâția care trăiesc bine fără bac?”. Câți? 20, 30? 300? 3000? Că avem pe an vreo 40.000 de picați la bac, dar toți cred că vor trăi din “combinații”. Până una alta, școala e singura metodă verificată de a-ți asigura un trai decent și chiar și așa trebuie să ai ceva noroc și să alegi cu atenție, ca dacă te faci învățător, profesor sau medic s-ar putea să nu stai chiar bine. Singura morală a scrisorii tânărului respectiv este că viața în România este deosebit de grea chiar și când vrei și ești dispus să muncești până și 10-11 ore pe zi.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
20/08/2015 la 7:09 AM
metropotam publicând drept la replică despre un om care se plânge de condițiile de muncă. teh irony.
vali(Citează)
20/08/2015 la 7:23 AM
Exista un site de genul asta cu destul de multe păreri: undelucram. Ceva
Claudiuc(Citează)
20/08/2015 la 7:23 AM
radule, pe ce lume traiesti?
a existat acum cativa ani desprefirme.ro, a functionat dar a fost inchis.
acum functioneaza undelucram.ro si e foarte bun si foarte detaliat. multumita informatiilor de acolo am refuzat sa ma duc la un interviu la CGS cand imi cautam de munca si aplicam la toate tampeniile. dupa tot ce am citit acolo am refuzat sa ma duc chiar si la primul interviu ca ar fi fost o pierdere de timp. ulterior cativa colegi care au lucrat la CGS mi-au confirmat ca ce scrie pe undelucram.ro e valabil si in realitate si conditiile de munca chiar sunt asa de naspa.
speedy.gonzales(Citează)
20/08/2015 la 9:39 AM
Dacă s-a închis, ce mai contează?
Iar undelucram.ro nu e chiar relevant, n-are susținere, nu știu mulți de el.Trebuie ceva mult mai mare de atât pentru a atinge masa critică dincolo de care să fie relevant inclusiv pentru mici afaceri.
nwradu(Citează)
20/08/2015 la 10:06 AM
se numea desprefirme.com si am fost printre cei care l-au pus in picioare. cateva observatii : a picat pentru ca nu am stiut sa-l tinem in picioare, am pus un tip care se ocupase de ong-uri toata viata sa il monetizeze. am fost usor restrictionati de faptul ca nu putea fi roman, deci oferta a fost slaba pentru asa un proiect. in afara de Viorica Chisu care a facut un articol de 2 pagini, restul presei a tratat site-ul ca pe o alta gaina care naste pui vi. a prins extrem de bine pentru ca a reusit sa prinda masa critica cu ajutorul it-stilor. dupa care a prins si in alte verticale. este imposibil de monetizat (am incercat vreo 3 variante), iar pentru un proiect de suflet doar devine problematic dupa un timp. era pe vremea cand piata inca nu era formata doar din call centers. acum nici nu mai conteaza cum e la munca, toate sunt sweat shops mascate ca ceva fancy (model inceput de pe atunci doar de adobe). nu erau doar lucruri rele/juicy ci si chestii misto. asta a fost cheia, chiar daca spunea cineva ceva rau, se rezolva pentru ca interveneau cei ce negau in numar suficient de mare, .. dar asta era pe vremea cand existau si firme, nu doar ferme…sunt plecat de multi ani din tara, dar am observat de curand in urma unei interactiuni intamplatoare cu una din firmele f mari ca s-au intors vremurile de acum 10 ani. ca si taximetristii fara aparat din centru. poate ia cineva idea de pe jos si face ceva cu ea. ii stau la dispozitie cu know-how.
MG(Citează)
20/08/2015 la 10:54 AM
Mulțumesc pentru comentariu. Era fun desprefirme, am citit și eu multe pe acolo.
Acum poate ar sta altfel lucrurile, se pot monetiza site-uri și prin afiliere, poate parteneriate cu cele de joburi șamd.
nwradu(Citează)
20/08/2015 la 6:33 PM
@MG
Cum te contactez ?
PS. Am experienta in proiecte de suflet (non-profit)
nFo(Citează)
20/08/2015 la 7:45 AM
da copii, asa e. invatati, invatati, sa furati.
Giovani(Citează)
20/08/2015 la 8:06 AM
Exista un site cu ratinguri si salarii pentru majoritatea angajatorilor. Pentru mine a fost destul de util cand imi cautam job. Se numeste undelucram.ro
Cristina(Citează)
20/08/2015 la 8:54 AM
Sau varianta internationala glassdoor.com
Zoran(Citează)
20/08/2015 la 8:59 AM
In afara de undelucram, mai apar si pe glassdoor companii romanesti.
Ana(Citează)
20/08/2015 la 9:04 AM
Problema cu astfel de site-uri (si motivul pentru care desprefirme nu mai exista) este ca angajatii care sunt multumiti nu cauta pe net sa laude compania si astfel apar acolo doar parerile negative. Si orice firma are angajati nemultumiti.
Also procese pentru defaimare, imagine etc. Nimeni nu face atatia bani din publishing la noi cat sa-si permita procese constante si multe. Si e nerve wracking.
add(Citează)
20/08/2015 la 9:09 AM
Offtopic, observ ca ai o tendinta de a scrie articole cat o zi de post. Or fi bune, dar rareori le citesc in intregime, le scanez in general. Poate un TL;DR?
add(Citează)
20/08/2015 la 9:41 AM
Păi eu vreau să citești articolul, nu să-ți dau un TLDR, că altfel n-aș mai scrie deloc.
Cât îți ia să-l citești pe acesta, maxim 1-2 minute?
nwradu(Citează)
20/08/2015 la 12:38 PM
trec in viteza, daca vad ca e lung si nu sunt megainteresat de subiect, il scanez doar
add(Citează)
20/08/2015 la 9:10 AM
Era foarte bune desprefirme.com, mai scapai si picanterii pe acolo. Probabil prea bun, dupa cat de suspect si brusc si fara urma a disparut. Teoria conspiratiei este ca s-au unit mai multi patroni “elogiati” pe site, l-au gasit pe cel care il tinea si i-au facut o oferta care nu se putea refuza sejur all inclusive la spital sau inchisoare.
Gaelex(Citează)
20/08/2015 la 12:39 PM
nimic de genul. pur si simplu nu facea bani si era bataie de cap.
add(Citează)
20/08/2015 la 9:17 AM
Asta ii destul de folosit in Cluj, cel putin in firmele de IT
http://www.glassdoor.com/index.htm
brusti(Citează)
20/08/2015 la 9:20 AM
“De fapt, concluzia principală pe care pot să o trag e următoarea: învățați, fraților, cât puteți! ”
Ca si cum nu ar fi indeajuns numarul detinatorilor de diplome care nu-si gasesc un loc de munca sau care lucreaza ca vanzatori prin mall-uri.
Invatati, ca sa ce? Ca sa ajungi somer cu diploma sau “lucrator comercial” cu studii superioare?
Mai cititi fratilor despre nanotehnologie, despre roboti, despre inteligenta artificiala. Ce se invata astazi in scoala in 10-15 ani nu va mai folosi la nimic. Scoala/programa scolara in stadiul ei de acum este deja depasita de viteza cu care avanseaza tehnologia.
gigi(Citează)
20/08/2015 la 10:05 AM
De ce neaparat despre asta? Nu e o industrie de crestere, oricum ai nevoie doar de un robot inteligent.
alxzen(Citează)
20/08/2015 la 10:53 AM
Robotica este considerat unul dintre mariile domenii de viitor. Mai sunt și altele: tehnologie medicală, automatizări etc. N-am auzit de vreun politehnist să muncească pe salariu mic.
Acum, dacă te duci să faci Finanțe-Bănci sau Relații Internaționale, s-ar putea să vrei să te întrebi întâi ce atâtea bănci avem, că e saturat domeniul.
nwradu(Citează)
20/08/2015 la 9:22 AM
Undelucram a ajuns sa nu mai poata fi accesat din afara Romaniei, dupa ce a fost picat o luna si ceva.
Deci viitorii angajati nu sunt chiar asa de “pe toate drumurile”. Iar cei buni fac un pic de research inainte de a merge la un interviu.
Andrei(Citează)
20/08/2015 la 9:41 AM
Mai explica o data cate ore pe luna are programul unui om normal.
IonutIFR(Citează)
20/08/2015 la 12:12 PM
exista si luni cu 23 de zile. deci 23*8 :)
animaloo(Citează)
20/08/2015 la 10:33 AM
La începutul facultății am făcut diverse munci de birou pe la o firmă de cercetare de piață (de la call center la traduceri, excel, etc.). Cum veneau angajați noi, mă întrebau în șoaptă dacă eu mi-am luat toți banii sau dacă la mine a țipat X sau alte întrebări capcană, pentru că citiseră ei pe forumuri că firma aia era nasoală, dar n-au avut de ales. Ulterior vedeau și ei că angajații care stăteau mult în pauze de țigară erau penalizate la salariu, dacă încercai să te eschivezi de la muncă țipa X la tine, exact lucrurile scrise pe forumuri, dar perfect îndreptățite.
Problema cu site-urile de review al angajatorilor este că nimeni nu își ridică în slăvi angajatorul fără să aibă vreun beneficiu, așa că tot ce strângi acolo ar fi o colecție de păreri negative și două trei pozitive care sunt luate de către ceilalți drept „ești patronul”, „te-a pus șeful” și altele.
Flo(Citează)
22/08/2015 la 11:54 AM
undelucram.ro a sters articolele negative pentru companii ca UTI si Siveco, ce incredere sa mai ai in astfel de site-uri
silvius(Citează)