un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

V-ați uitat la True Detective, sezonul 2? Îl discutăm aici.

26 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

true_detective_2M-am uitat cu pare interes la sezonul doi din True Detective (Detectivii din California), așa cum am făcut anterior cu sezonul întâi. Sezonul doi, însă, a fost incomplet și mai jos vă spun de ce. Evident, sunt spoilere uriașe.

Înainte să-l văd mă temeam mai degrabă că actorii nu vor fi potriviți, Vince Vaughn venind din roluri de comedie, iar Colin Farrell din… nu știu, altceva. Nu mi-am închipuit niciodată că problema va fi la scenariu, adică tocmai punctul unde sezonul 1 a strălucit prin crime misterioase, personaje și replici memorabile și un mister ce s-a adâncit episod după episod, rezolvat la final într-un adevărat punct culminant, așa cum am învățat la “Sobieski și românii”.

Sezonul doi n-a avut nimic din acestea. Crima de la care a pornit sezonul a trecut imediat într-un plan secund, chiar terț, fiind doar un pretext. S-a rezolvat brusc și insipid, în ultimul episod.

true_detective_3Sezonul întâi i-a avut pe un Matthew McConaughey marcat de dramele sale, dar de neoprit în dorința de a rezolva crimele respective, și pe Woody Harrelson care-și distruge căsnicia pentru că avea o pasiune pentru fund abia trecut de majorat, dar la fel de dornic de a-și face meseria de polițist. Sunt doi oameni care se ceartă urât, dar lucrează apoi împreună tocmai din dorința de a face dreptate. Ce poate fi mai “eroic” decât atât?

Acum comparați asta cu personajele din sezonul doi. Personajele au fost anti-eroi veritabili. Serios vorbind, cu cine să țin? Cu polițistul corupt, drogat, bețiv, criminal, care se poartă urât cu propriul fiu? Cu polițistul cu un trecut cu posibile crime de război, dar care acum nu are curajul să spună că este homosexual? Cu mafiotul care încearcă să intre în legalitate, de parcă asta m-ar face să țin cu el? Rachel McAdams a fost singura eroină a serialului, dar una chinuită, una care se târâie spre un final despre care mă așteptam să fie nasol.

Ba chiar, aș putea spune, criminalul avea dreptatea sa. Nu era un dezaxat, nu era un psihopat, ci un om care dorea răzbunare și chiar o merita.

Primul sezon ne-a arătat o Louisiana a nimănui, o țară mare și pustie, un loc al pierzaniei unde nici nu te miri că poți găsi criminali malefici precum “The Yellow King”. A fost parte din farmecul serialului să vezi cum în pustiul mlaștinilor, la limita civilizației, apar monștri umani; a fost aproape supranatural.

Sezonul doi a folosit o crimă de care nu ne-a mai păsat și niște personaje respingătoare pentru a arăta corupție adâncă, mafie de milioane de dolari, oameni aflați deasupra legii și petrecerile lor unde zeci de târfe de lux erau duse, la propriu, cu autobuzul pentru a participa la orgii masive cu mai-marii zonei. Ce-i asta, țara nimănui în mijlocul Californiei, care-i “doar” cel mai puternic stat american? Nu pare verosimil, nu creează o lume în care să vrei să fii introdus.

Întregul sezon a fost parcă opusul primului. Tipii răi sunt de fapt cei bine prezentați, precum acea scenă memorabilă în care Vince Vaughn, un tip care nu-și dorea copiii, este arătat cât de rapid se împrietenește cu fiul unui om de-al său, în timp ce Colin Farell nu este în stare să poarte o discuție normală cu propriul său fiu, scurtându-și vizita la care avea dreptul conform programului de custodie. Aceeași idee o vedem chiar la finalul serialului, când corupția rămâne la putere, fiind prea greu de înfrânt.

Aceasta a fost sezonul doi. Un sezon axat nu pe acțiune și intrigă, ci pe personaje și tipologii ca-ntr-un roman modern de Balzac, doar că nici un personaj n-a fost suficient de plăcut pentru a te face să ții cu el, să fii interesat de supraviețuirea sa. Ba chiar, la un moment dat, au avut cu toții un moment “hai să-i împușcăm pe ăia răi la ei acasă și să furăm banii”, de parcă mă uitam la un film cu Van Damme. E ca și cum scenariștii au căutat ceva în stilul sezonului 1, dar n-au avut sclipirea de geniu necesară și atunci au creat un serial întortocheat și destul de banal, încurcându-se în intrigi și personaje secundare. Cred că mă voi uita încă o dată la sezonul 1 pe HBO GO, sunt niște discursuri pe acolo care merită revăzute.

Ați urmărit serialul? Spuneți-vă părerea în comentarii, mai jos.

true_detective_1

asus s5507

    23 comentarii

  1. Mai mult decat ai subliniat tu, ar mai fi replicile personajelor, spun niste banalitati de clasa a 5a. Am urmarit tot sezonul mai putin ultimul episod, a fost peste puterile mele sa nu adorm de fiecare data si am renuntat. Foarte slab, cu personaje de care nu ti pasa chiar deloc cu niste dialoguri cretine. O mare pierdere de timp pentru ca nu a fost fun de urmarit ci obositor.

      (Citează)

  2. Acum mă uit. :) Am văzut primele 2 episoade, dar mi se pare slab tare în comparaţie cu pimul sezon. Iar după ce am citit şi articolul tău, mă gândesc serios dacă mai merită să pierd timpul ca să-l văd până la final…

      (Citează)

  3. Slab rău de tot, fără ca nici măcar să se apropie de primul sezon ca și calitate. A devenit un serial polițist plin de clișee, ca multe altele deja existente. Dacă și sezonul 3 au de gând să-l facă la fel de prost, mai bine l-ar anula.

      (Citează)

  4. Am vazut primul sezon si doua episoade din al doilea sezon după care am decis ca nu se merita sa mai pierd timpul cu el

      (Citează)

  5. io l-am urmarit cu sufletul la gura. nu m-a impresionat.

      (Citează)

  6. De completat: exista un singur scriitor pentru ambele parti: Nic Pizzolatto si probabil el va scrie si sezonul 3.

    Matthew McConaughey si Woody a facut un prim sezon senzational. Poate ca au ridicat prea mult stacheta pentru sezonul 2 si lumea avea asteptari prea mari.

    Eu l-am vazut complet si mi-a placut (am trecut cu vederea dialogurile proaste si tot ceea ce n-a fost conturat).

      (Citează)

  7. – porneste greu (dar nici primul n-a fost explozie), personajele sunt construite mult mai slab povestea mai slaba.
    – mi-a placut finalul insa.
    – sezonul e “meh” doar pentru ca il comparam cu primul, care e chiar exceptional, altfel merita pierdut timpul cu el.

      (Citează)

  8. Categoric mai slabut ca primul . Nu as da doua episoade din Rick & Morty pe tot sezoul II . Dar sa recunoastem ca Vince joaca foarte bine , mai ales ca ni-l inchipuiam “setat” pe roluri de comedie . De fapt … e singurul mare plus . Off topic : cel mai bun serial mi s-a parut anul asta Waywood pines .

      (Citează)

  9. Sezonul doi nu a fost foarte prost, dar a fost obositor si fara acea senzatie de tot unitar, mister si poveste legata cum trebuie pe care o transmite sezonul 1.

      (Citează)

  10. si eu am fost dezamagit de el, dar am inteles unde voiau sa bata cu scenariul.

    Primul era mai dark, mai “supranatural”, pe cand sezonul 2 e ceva ce se intampla in orice oras mai rasarit, sunt oameni cu bani care controleaza totul, traficul de persoane e un cancer pentru societate si coruptia nu poate fi infranta :)

      (Citează)

  11. Sezonul 2 trebuia facut de Quentin Tarantino si ar fi iesit o minune de serial, caci avem o combinatie din toate extremele fiintei umane:
    – fost militar cu trecut macabru, probleme cu mama, homo in negare;
    – politist betiv si drogat, avid de razbunare, corupt, familist wanna-be;
    – detectiva dintr-o familie trasnita, agresata in copilarie, dornica de afirmare intr-un job pentru masculi;
    – mafiot aproape de pensionare, dar cu pretentii de Don Corleone.
    – gloata de personaje secundare si diversi figuranti: biroul politiei putred de corupt, familia primarului cu afaceri proprii, sotia mafiotului aka fosta curva, mexicani si columbieni de tot felul, politistul friend-zoned, mafiot mai mafiot ca altii, mana dreapta a mafiotului care isi sapa seful, matroana din bar cu hobby de traficant de oameni, etc.

    Practic e un amalgam de personaje, toate departe de ce este considerat normal in societate – intreg orasul pare un fel de Gotham al zilelor noastre si cu Batman lipsa. Doar ca totul este prezentat atat de fad si superficial, incat nu pare verosimil + lipseste tensiunea necesara si efectul de WOW la final.

    Ma asteptam la mai mult. Nu cred ca voi avea dorinta de a revedea sezonul 2 vreodata, dar as asculta din cand in cand cantecul de intro genial.

      (Citează)

  12. salut, nici mie nu mi-a plăcut sezonul 2, dar rolul lui Vince Vaughn mi s-a părut foarte reușit (comparativ cu prostioarele în care apare de obbicei).
    Altfel slabe mi se par și Jucătorii (Ballers) sau În pragul dezastrului (The Brink), asta pentru că vorbim de filmele de la HBO…).
    Asa ca privesc oarecum circumspect noul sezon de Ray Donovan…

      (Citează)

  13. Este ca și cum am vorbi de 2 seriale diferite, primul fiind unul bun iar al 2 lea unul mediocru.
    Senzația de somn din sezonul 2 este pe deplin justificata din cauza dialogurilor slabe și a scenariului prost.
    Și eu am renunțat după câteva episoade din seria 2

      (Citează)

  14. Scenariul nu e punctul forte, insa personajele mi-au placut la fel de mult ca in sezonul1, au defecte si probleme cu care lupta, sunt realist conturate. Voiai un Walker politist texan?
    Scenele cu dialog aduc mai degraba a teatru, slabut, dar nu sunt totusi dezatruoase.
    Finalul dramatic mi-a placut, in special scena cu Vince, care are o ultima sansa (acordata de destin, nu de criminalii mexicani) sa scape cu viata si sa se reintalneasca cu femeia vietii sale, dar nu poate renunta la diamante si implicit la putere.
    De asemeni, ultima scena e memorabila si de un realism teribil, cu cele doua femei, un bebe si omul de incredere al lui Vince, care, dupa ce dau presei toate informatiile despre mafie si isi semneaza astfel irevocabil sentinta, pleaca mai departe catre o destinatie necunoscuta, stiind ca pana in clipa mortii vor trai ca animale haituite.

      (Citează)

    • Nu Walker, dar și sezonul 1 a avut personaje cu probleme, dar unele mai normale, mai realiste. Sezonul 2 este prea de tot, personaje tipologii ca-n Tarantino sau Balzac.

      Ultima scenă nu mi-a plăcut. Știm deja că reporterul ăla nu are șanse și probabil o va mierli rapid. Sunt mai curios al cui era copilul.

        (Citează)

  15. Sezonul 2 este o prostie pretentioasa. Atit. Scenaristul a incercat mai mult decit poate duce.

      (Citează)

  16. Vazut pana la capat mai mult din inertie; banuiam ca e foarte greu sa se ridice la nivelul primului sezon si deja de la primele doua episoade mi-a confirmat ca nici nu se pune problema. Cum ar veni, sezonul 2 “e din alt film”. Potential avea, personajele sunt construite OK si actorii sunt buni (nu la nivelul lui McConaughey, dar peste medie), insa lipsesc dialogurile “grele” si misterul cu iz supranatural-mistic.

    Side note: vine sezonul 2 din Fargo in Octombrie.

      (Citează)

  17. De cand s-a terminat House Of Cards n-am mai vazut un serial care sa merite vizionat mai mult de un episod.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus