►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Unboxing: mi-a sosit exemplarul jocului Exploding Kittens
O fostă mină de aur poluează enorm la un secol de la închidere »
Vă spuneam acum ceva vreme că IKEA lansează accesorii pentru încărcarea wireless a telefoanelor mobile. Le puteți găsi de ceva vreme în magazinul lor și am primit și eu la test cele de mai jos:
Nordmarke – încărcător wireless, costă 149 lei
Vitahult – capac special pentru Galaxy S5 ce permite încărcarea wireless, costă 60 de lei
Există și alte produse cu încărcare wireless: veioze, noptiere, încărcătoare pentru mai multe dispozitive și adaptoare pentru integrarea lor în mobilier.
Să trecem la review. Am în casă două telefoane ce se încarcă wireless, Galaxy S6-le meu, care include din fabrică încărcare wireless și S5-ul Matildei, pentru care am folosit capacul adaptor.
Nordmarke se instalează imediat. În cutie am găsit suportul, făcut din lemn de mesteacăn, și alimentatorul de priză cu un cablu lung de vreo doi metri.
Trebuie doar introdus în priză și asta e tot, telefonul va începe să se încarce imediat ce-i pus pe centru suportului.
Nordmarke are 13 cm diametru și 2 cm înălțime, destul de mare ca suprafață. Plus-ul gri din centru este ușor cauciucat, ca să nu-ți “trântești” telefonul de suport atunci când îl pui acolo și pentru a-i asigura o mică aderență, deoarece telefonul se încarcă doar când îl centrezi pe suport.
Pe lateral se află un port USB de ieșire. Poți încărca, utilizând un alt cablu, încă un dispozitiv.
Culoarea de mesteacăn îl face “compatibil” cu alt mobilier IKEA. Observați că biroul meu, luat cândva tot de acolo, are aceeași culoare. Teoretic aș putea decupa biroul pentru a introduce încărcătorul în el, dar alte încărcătoare wireless de la IKEA (de exemplu cel numit Jyssen) sunt gândite direct pentru asta sau pentru birourile ce vin deja decupate pentru organizarea cablurilor.
O bucată din carcasă nu era tocmai bine finisată și puteam vedea acolo o așchie de lemn. Adaptorul de priză este, de asemenea, destul de masiv și nu folosește un conector USB, ceea ce ar fi fost foarte mișto, ci unul rotund; ești, deci, forțat să folosești cablul și încărcătorul din cutie, mai ales că nu poți detașa cablul din suport.
Am testat încărcătorul cu propriul meu telefon, dar întrucât nu puteam măsura timpul total de încărcare de la zero la 100% din motive de timp și utilizare, am extrapolat din măsurători ceva mai scurte, de exemplu de la 60% la 95%.
Nordmarke mi-a încărcat telefonul în 327 de minute, iar cum bateria este de 2550 mAh, rezultă că încarcă 1000 mAh în aproximativ 120 de minute sau 500 mAh pe oră, echivalentul unui încărcător de 5 V / 0,5 A. Faceți voi calculul pentru alte telefoane.
În rest nu-s multe de zis. Telefonul începe să se încarce aproape imediat ce l-ai pus pe standul Nordmarke, aprinzând un mic LED alb pe care nu-l vei vedea niciodată, ascuns fiind de telefon. Mișcă telefonul mai într-o parte și încărcarea se oprește.
De ce ai vrea atunci încărcare wireless, dacă tot trebuie să pui telefonul la punct fix? Pentru că nu trebuie să-i conectezi și cablul. Dacă sunteți ca mine și vă ridicați de câteva ori sau zeci de ori pe zi de la birou, luând și telefonul mobil cu voi, veți beneficia enorm de faptul că trebuie doar să-l puneți la loc pe stand pentru a-l ține la încărcat în timp ce conectarea unui cablu, deși o operațiune simplă și rapidă, nu este nimeni dispus să o facă de zeci de ori pe zi.
Acesta e adevărul. Deși pare simplă, operațiunea de găsit firul, văzut cum se orientează corect mufa, introdus corect în telefon și scos de acolo, de fiecare dată când pleci de la birou, este ceva ce creează disconfort. Încărcarea wireless se cheamă astfel nu pentru că se face prin aer, din orice poziție, ca la o rețea wireless de date, ci pentru că elimină firul de încărcare din telefon.
Există multe încărcătoare wireless pe piață compatibile cu standardul Qi, dar dacă vă doriți unul de la o marcă cât de cât cunoscută, aveți de ales între acesta IKEA și, să zicem, cel original Samsung. Eu îl am și pe acela, cumpărat odată cu telefonul, și le-am testat în paralel.
Cel Samsung este mai mic, are doar 9,5 cm în diametru (față de 13) și mai puțin înalt (1,5 cm față de 2 cm) și arată un pic mai bine, are un inel cauciucat, este închis la culoare și are un inel transparent în jurul său, în care se difuzează destul de discret lumina unui LED albastru. Nu are, însă, un port de ieșire USB, dar îl poți lega la priză cu orice cablu USB-microUSB și adaptor de priză. De fapt, încărcătorul Samsung nu include alimentarea de la priză, ci presupune că vei folosi încărcătorul livrat odată cu telefonul.
Cum încarcă? La fel.
Pe care să-l cumpărați? Pe care-l găsiți mai ieftin, dacă e important doar faptul că încarcă telefonul. Cel Samsung costă între 160 și 250 de lei, în funcție de magazin și promoție, cel IKEA probabil va sta fix la 149 lei tot anul. Pentru 160 de lei, când e cazul, cel Samsung e mai mic și mai elegant, ceea ce s-ar putea să conteze pentru mulți.
Am pus capacul pe Samsung Galaxy S5. Un prim inconvenient este că e disponibilă doar pe alb, ceea ce se potrivește de minune celor cu telefoane albe, dar al Matildei este negru și acum arată ca o zebră.
Capacul, având acea bobină de încărcare ascunsă prin el, este mai gros decât cel de plastic simplu al telefonului, adăugându-i câțiva milimetri. Camera foto devine, din ieșită în afara carcasei, retrasă în noul capac.
Dincolo de asta, încărcarea wireless se face cu același spor. Chiar nu-s mai multe de zis.
Dispozitivele de încărcare wireless de la IKEA sunt, aș spune eu, un start bun într-o nouă direcție pentru magazinul suedez, cea de smart-home. IKEA are magazine în toată lumea, vinde mobilă, este deci perfect plasat pentru a dezvolta această nișă smart-home cu tot felul de gadgeturi și dispozitive proprii.
Cât despre acestea testate, ele funcționează bine și fac ceea ce trebuie să facă, dar au și niște dezavantaje: încărcătorul Nordmarke este destul de mare, are un cablu nedetașabil și un alimentator mărișor, în timp ce un încărcător Samsung original este mai mic, mai elegant și mai ușor de transportat. Pentru uneori doar 10-15% din preț în plus, simt că cei mai mulți se vor orienta spre produsul Samsung, disponibil pe alb sau negru pentru asortare cu telefonul.
Capacul IKEA Vitahult are o altă problemă: cum încărcarea wireless este mai lentă, cred că există o mulțime destul de mică de oameni dispuși să schimbe capacul lor original cu aceste ceva mai gros doar pentru a beneficia de încărcarea fără fir. Avantajul adevărat este la telefoanele care suportă direct încărcarea wireless.
Dincolo de acestea, celelate obiecte IKEA cu încărcare wireless mi se par mai mișto: Riggad și Varv sunt veioze cu încărcător wireless, ca să pui telefonul acolo pe birou sau noaptea la culcare, Nordli și Selje sunt chiar noptiere cu încărcare wireless. Cât despre restul produselor, cele incorporabile în mobilă se găsesc doar la IKEA, iar acelea ar putea fi ușor montate în cafenele, restaurante sau alte locuri pentru a face clienții să stea mai mult acolo sau pentru a le oferi ca bonus încărcarea telefoanelor direct la masă.
Update: uitați o idee foarte mișto văzută în showroom-ul IKEA, făcută cu un Nordmarke și o lampă USB Jansjo de 13 lei, alimentată direct din încărcător. Așa da!
Altfel spus, IKEA știe să facă încărcătoare wireless și mobilier ce le include, doar că fix încărcătoarele testate de mine nu sunt cele mai atrăgătoare din toată oferta lor, ci m-aș orienta spre unele deja integrate în veioze sau mobilier.
« Unboxing: mi-a sosit exemplarul jocului Exploding Kittens
O fostă mină de aur poluează enorm la un secol de la închidere »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
12/08/2015 la 6:58 AM
“Legenda” spune ca se incinge telefonul cand il incarci asa? Cum se comporta la S5 si la S6?
cartus(Citează)
12/08/2015 la 9:37 AM
Nu e legenda. Am Nexus, si se incinge* la incarcare wireless. Pe de alta parte, si la o incarcare cu fir se incinge*, ca se incinge* bateria in momentul in care o incarci. E ceva normal.
*nu-ti inchipui ca se incinge atat de tare incat sa prajesti oua pe telefon. Dar e sesizabil faptul ca se incalzeste.
Sabotor(Citează)
12/08/2015 la 8:21 AM
No, amu sti care-i problema cu incarcatoarele aiestea? Ca ele sunt dragute dragele de ele, nu foarte scumpe. Dar problema iaste ca telefoanele aduse in Romania de QuickMobile si alte firme asemenea, nu sunt modelele cu incarcare wireless.
De exemplu Nexus 5 nu are circuitele necesare, pentru ca cine stie din ce stoc obscur descinde.
De fapt intreaba la Orange si la Vodafone, cate din telefoanele vandute de ei in ultimul an au incarcare wireless.
Gaelex(Citează)
12/08/2015 la 9:41 AM
Balarii. Nu exista stoc obscur cu Nexus 5 fara incarcare Wi-Fi. Sunt de fapt niste probleme cu circuitul de incarcare wireless din telefon – ia vezi ce zic baietii astia p-aci: https://www.reddit.com/r/Nexus5/comments/2boibq/psa_how_to_fix_malfunctioning_wireless_charging/
Sabotor(Citează)
12/08/2015 la 10:11 AM
Am Nexus 5 si merge fara probleme. Si da, se incazeste, destul de mult. Nu a sarit alarma de temperatura a bateriei, dar nici nu mai are mult.
Kata(Citează)
12/08/2015 la 10:19 AM
Da, balarii. Faptul ca desfaci Nexus 5 si circuitul respectiv lipseste cu desavarsire este balarie.
Gaelex(Citează)
12/08/2015 la 10:37 AM
Sa mori tu ca ai desfacut un Nexus si-i lipsea circuitul de incarcare wireless.
Pana mea, daca era chestia cu loturi intregi la care sa le lipseasca circuitul de incarcare wireless, ar fi fost macar un scandal micut pe interneţ.
Sabotor(Citează)
12/08/2015 la 9:47 AM
Încărcarea wireless e ceva mișto, însă mi se pare un dezavantaj timpul destul de mare în care se încarcă telefonul. Dacă stai la birou toată ziua sau îl lași noaptea la încărcat e ok.
Probabil în viitor vom vedea ceva mai performant.
Stefan(Citează)
12/08/2015 la 11:32 AM
Uite o idee: de asta e bine sa ai alternative. Pui un incarcator wireless acasa, in masina si pe birou la servici si este acoperit.
S6 il incarc seara wireless si merge bine mersi cu incarcatorul Samsung.
acsel(Citează)
12/08/2015 la 11:39 AM
Curentul de 500mA este acelasi pe care il “scoate” si portul USB.
Daca ai avea sistemul asta in masina integrat si in suportul de telefon (ca doar tot sta lipit acolo) si ai folosi telefonul pe post de GPS (WAZE sau GMaps), ti s-ar descarca telefonul pentru ca curentul de incarcare este mai mic decat consumul.
Oricum, pentru birou, alt avantaj in cazul S5-ului Matildei este ca nu mai deschizi de fiecare data capacelul care acopera portul USB si nici nu te mai chinui sa nimeresti portiunea potrivita din mufa.
nashu_mare(Citează)
12/08/2015 la 11:53 AM
Testul unui incarcator se face cand bateria este aproape goala, intrucat atunci absoarbe maximul de curent posibil. De la 60% incarcarea incepe sa fie lenta si limitata in principiu de baterie ci nu de incarcator.
Marius M(Citează)
12/08/2015 la 4:29 PM
Nu de la 60%, ci mult mai sus, la mine cam pe la 85-90 începe să scadă, din ce-am văzut pe diverse telefoane.
nwradu(Citează)
12/08/2015 la 3:22 PM
“am extrapolat din măsurători ceva mai scurte, de exemplu de la 60% la 95%.”
Are dreptate Marius M, incarcarea nu se face la fel pe toata plaja.
De la 0-50% se face de 2 ori mai repede decat 50-80% si de 2.5-3 ori mai repede decat 80% – 100%
Am si eu acest incarcator acasa, ca si idee generala imi pare ca incarca semnificativ mai rapid decat cel mai rapid incarcator pe care il am.
Merci
vladutz(Citează)
12/08/2015 la 4:43 PM
O idee mișto văzută azi în showroom la IKEA, e un încărcător Nordmarke și o veioză USB Jansjo de 13 lei:
nwradu(Citează)