un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O fostă mină de aur poluează enorm la un secol de la închidere

12 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Mă uitam la poluarea unui râu din New Mexico, poluare cauzată de deversarea accidentală a unor lichide de la o mină de aur, și e de speriat care sunt efectele.

11 milioane de litri de apă conținând metale grele au fost deversate accidental în râul Animas de către, culmea, echipele unei agenții de protecție a mediului care curățau bazinul unei fost mine de aur. Apa conține zinc, cadmiu, mercur, arsenic și plumb. Toate sunt foarte toxice dacă ajung în corp, iar efectele lor pot apărea la mulți ani după expunere.

Situația devine tot mai rea. Localnicii foloseau apa din acel râu nu doar pentru băut, ci și pentru irigații; nu mai fac asta acum că au fost anunțați și au văzut un râu limpede și albastru colorat în galben-muștar, dar acele metale oricum se vor infiltra în sol și în pânza freatică și totul în zonă va trebui monitorizat și controlat mulți ani de acum încolo. Apa poluată curge acum în aval și va ajunge în râul Colorado și de acolo în lacul Powell, de unde trag apă potabilă orașe precum Las Vegas, San Diego și chiar și Los Angeles. Dezastrul este, deci, mult mai mare decât aspectul dizgrațios al râului și faptul că nu mai au turiștii unde să se plimbe cu bărcuța.

Nu știu dacă la acea mină s-a folosit aceeași tehnologie bazată pe cianuri precum ar urma să se folosească la Roșia Montană, dar se pot trage două concluzii importante:

  1. mina fusese închisă în 1920. Aproape un secol mai târziu, iată ce dezastru poate face în continuare cu ce-a rămas după exploatarea ei.
  2. nu întotdeauna exploatatorul provoacă dezastre, în acest caz fiind vorba chiar de EPA – Environmental Protection Agency, cei care curățau mina. Au deschis robinetul greșit în râu.

Acum, mă întreb doar de ce nu văd acest accident în toată mass-media românească și în gura tuturor opozanților Roșia Montană, având în vedere că este cel mai bun exemplu de cât poluează o mină de aur în cazul unui accident, mai ales că se întâmplă nu în timpul exploatării aurului, ci aproape 100 de ani mai târziu, semn că pericolul rămâne unul real pentru enorm de mult timp.

Știți când a avut loc acest accident? Acum o săptămână! Pe 5 august! De câte ori ați auzit de el de atunci, altfel decât poate o mică știre la rubrica Internațional de pe unele posturi TV? Sunt știri în media românească, nu neg, dar toate de ieri și toate despre un râu poluat și starea de urgență declarată în Colorado și New Mexico, nu despre legătura cu o mina de aur și riscurile exploatării.

Cum se face că eu, care nu sunt contra exploatării Roșia Montană, ci doar *trag aer în piept* susțin că nu-i cazul să o facem acum și că trebuie să ne exploatăm chiar noi aurul sau cu redevențe mult mai mari obținute într-un contract făcut transparent pentru mediul public, sunt printre primii care spun despre aur, metale, riscuri și faptul că mina era închisă de un secol?

Unde sunt activiștii anti Roșia Montană? Chiar se trezesc doar la ordin?

sursa: CNN. Urmăriți clipurile din interiorul articolului.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Nu vezi nimic in presa (sau bloguri) pentru ca exista un mic numar de oameni care *trag aer in piept* si niciunii din ei nu sunt in presa si foarte putini dintre ei activeaza pe bloguri.

      (Citează)

  2. Presa din Romania nu scrie decat la comanda. Daca nu le-a comandat nimeni sa scrie despre dezastrul care se intampla cu acest rau, nu scriu.

    Da, toti stim de el, l-am vazut pe fb, pe CNN, pe 9gag pentru ca informatia nu mai poate fi cenzurata. Ironic, doar presa este oarba, surda si muta.

      (Citează)

  3. Am vrut să scriu şi eu acum săptămâna trecută despre dezastrul de la Mount Polley din British Columbia. Doar că am văzut că era deja ştirea un pic cam alterată pe un site d-ăsta de activişti şi mi-a tăiat din avânt.
    http://globalnews.ca/news/1490361/tailings-pond-breach-at-mount-polley-mine-near-likely-bc/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Polley_mine_disaster

    Despre Rovina ce părere aveţi? Doar eu sunt un pic speriat?
    http://www.revoblog.ro/rovina-si-carpathian-gold-partea-a-doua-a-unui-film-prost-canadian/

      (Citează)

  4. Am avut in Ungaria un exemplu mai graitor cu un baraj rupt. In Cananda iar un baraj, pe o tehnologie foarte similara cu proiectul RM.

    Stocarea de deseuri toxice in cantitati uriase in zone populate/ langa panza freatica/ape curgatore, nu e o idee buna, cine ar fi crezut? Pe companii le doare fix undeva de sustenabilitate, nimic din modul lor de organizare nu ii motiveaza sa se gandeasca la sustenabilitate.

    Dar daca mai apare o reclama cu tehnologii, standarde, siguranta, ne gandim la oameni si alte bullshit-uri de marketing sigur ne trece.

      (Citează)

  5. La cat a crosetat botosei doamna din Rosia Montana in reclamele de la tv e lesne de inteles de ce nu se zice nimic.

      (Citează)

  6. “Ironic, doar presa este oarba, surda si muta.”
    …potrivit publicului dezbinat pe cate il de-serveste (multumiri “profesorului” care a pornit dezbinarea!!!).
    Adica precum oile: lupul ia cate o mioara pe zi.. “Nu m-a luat pe mine, nu ma intereseaza..”. Nu azi, nu maine, nu saptamana viitoate (ca-s multi berbeci), nu luna viitoare, dar ITI VINE RANDUL SA FII VATAMATA, mioara indolenta!

      (Citează)

  7. Pai mare parte din ziaristi sunt in vacanta, la mare. Iar cei ramasi, fiind un subiect atat de politizat nu vor sa ramana fara scaun. Cat despre Rosia Montana e doar vina noastra ca nu suntem in stare sa ne exploatam singuri resursele.

      (Citează)

  8. Cum scriam şi la mine acasă cu ceva zile în urmă, nimic nu se poate întîmpla accidental. Totul e sub control atunci cînd ne apucăm de exploatare. Că mai vine un Dorel apoi cu excavatorul şi în loc să astupe intrarea în mina părăsită, scurmă digul ca să-şi dea mîna la manetă, e fix o suflare în vînt. Totul se poate încheia cu un simplu “Pardon, scuzaţi, bonjur!”. Aurul e oricum deja scos demult. Şi străluceşte frumos din verighetele formației Savoy.

      (Citează)

  9. Roșia Montană trebuia sa fie ce mai mare din zona , dar cate alte mine sunt deschise ? si cate sunt lasate in paragina de pe vremea comunistilor.
    La noi in lacurile abandonate se fac zone de agrement https://www.youtube.com/watch?v=iKJzFPqZcdw
    In 2000 in Baia Mare doar s-au deversat 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus