un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O aplicație pe care trebuie să o instalezi: Let’s Do It Romania permite raportarea gunoaielor și deșeurilor aruncate în natură și oraș

31 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Acum două zile a fost lansată oficial aplicația de telefon “Let’s Do It, Romania!”, prin care oricine poate raporta poziția unor gunoaie în natură, iar acestea vor fi ulterior curățate de echipe ce fac asta.

Poate vă amintiți că, la începuturile ei din negura timpurilor, am fost împotriva conceptului “Let’s Do It, România!”, mai ales după ce am aflat că nu se referea la sex, ci la curățat gunoaiele lăsate de alții. Soluția nu mi se pare ca niște voluntari să curețe gunoaiele altora, asta doar încurajează mârlănia celor care vor spune “lasă bă, vin niște hipsteri și le curăță” în timp ce-și lasă cutiile de carne, bere și altele fix unde-au făcut grătarul sau unde cred că nu-i vede nimeni. Mai adăugați la discurs și un “păi doar de asta plătesc taxe” spus cu maieul ridicat peste burtan și imaginea e completă.

Ideea, însă, a avut ceva succes, privind cifrele. În 5 ani au participat peste un milion de voluntari și au fost strânse 22.500 de tone de deșeuri.

Aplicația de telefon mi se pare o idee foarte bună și o aplaud și o recomand, ba chiar mi-am instalat-o și eu pe telefon, deși pentru mine mersul prin natură înseamnă de obicei strecuratul printre tarabele de pe trotuar în drumul spre Mega Image. Sunt, însă, destule zone cu deșeuri aruncate ilegal și prin orașe, iar acum le puteți raporta cu tot cu fotografie și veți fi înștiințați de desfășurarea lucrurilor.

Are și un dezavantaj: cum intri în cont îți cere numărul de telefon, fără de care nu poți continua, iar dezvoltatorii nu explică de ce au nevoie de el și nici ce fac cu datele tale personale. Probabil apoi se vor mira de ce oamenii își fac cont și apoi nu se loghează decât o dată. Dacă nu doriți să vă dați telefonul, puneți un 0000 și vedem apoi dacă-i nevoie de altceva.
Infographic FLUXInfographic RAPORTARE

Sunt foarte încrezător în puterea crowdsourcing-ului ca formă de a raporta problemele și de a cere schimbări autorităților. Majoritatea utilizatorilor de smartphone sunt tineri, oameni care vor să trăiască mai bine, oameni care nu mai acceptă mârlănia în toate formele ei. Astfel de aplicații ar trebui dezvoltate și de primării sau de diverse alte companii pentru a beneficia de puterea mulțimilor pentru a afla de diverse probleme.

Aplicația, disponibilă azi pentru Android și în viitor pentru iOS, a fost realizată prin crownfunding după o campanie de strângere de fonduri la care au participat și companii private și este făcută în parteneriat cu Ministerul Apelor, Pădurilor, Mediului sau cum s-o mai chema acum acesta. Textul spune că deșeurile raportate vor fi strânse de “autorități”, nu tot de voluntari ce se oferă să curețe gratuit după alții. Au și site oficial.
gunoaie_meme

asus s5507

    14 comentarii

  1. ti-a mai spus cineva sa nu mai folosesti “trebuie” in titluri. suna a link catre prosport.ro

      (Citează)

  2. ceva asemanator de simpatic am patit cu radarul padurilor. am dat la 112 un camion, pe la orele 21. mi-am dat numele, ca nu aveam nici o jena, plus ca anonimele nu se iau in considerare. la cateva zile dupa, deja toata politia din oras ma stia, devenisem vedeta…”ala care da telefoane la 112 pt camioane cu lemne si ne pune sa facem hartii in plus… reclamagiul”
    imi cer scuze ca am trezit Politia romana si i-am scos din boscheti la ceas de seara.

      (Citează)

  3. De ce “trebuie” sa o instalez ? De unde obligativitatea asta ?
    Patesc ceva daca nu o am in smartphone la un eventual control ? :)

      (Citează)

  4. Daca nu ma insel, in spatele lui LetsdoitRomania era Petrom.

      (Citează)

    • Chiar te inseli :)) Let`s Do It, Romania! nu are nicio legatura cu Petrom, care nu a sustinut niciodata un proiect al organizatiei, poti verifica pe site lista de sustinatori.

        (Citează)

  5. Exista aplicatie si pt sectorul 6:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobiversal.sector6
    Se deschid petitii si .. unele se rezolva, altele se marcheaza ca rezolvate, altele “pending”.
    Personal apreciez aceasta initiativa. Sa vedem ce va fi ca abia a demarat in primavara.

      (Citează)

  6. Deci merg prin padure , vad gunoi , intru pe aplicatie si ii anunt sa vina sa faca curatenie . Si asta inseamna ca am facut o fapta buna .

    Totusi , nu mai bine strang gunoiul ala ? Stiu ca nu exista aplicatie pentru asa ceva si e mai complicat …

      (Citează)

    • Depinde, dacă găsești o sticlă o poți arunca tu. Dacă găsești gunoaie cât să umpli 5 saci, ce mai faci? Ai saci la tine? Ești pregătit să pui mâna pe ele?

        (Citează)

  7. Aplicatia instalata ocupa 77 MB si nu poate fi mutata pe cardul SD al telefonului. Cand o sa scape de gunoaiele din aplicatie o s-o reinstalez.

      (Citează)

    • Constat ca au mai aparut 7.6 MB sub forma de date, desi nu am apucat nici macar sa imi fac cont in aplicatie.

        (Citează)

  8. Inca nu am apucat sa o instalez, dar ca idee mi se pare ok. Ramane de vazut ce se intampla cu cofidentialitatea datelor, asta ca sa nu ia cineva amenda inzecit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus