un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Luna, Pământul și punctul Lagrange L1

19 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Vă vine să credeți că fotografia de mai jos, făcută pe 20 iulie 2015, este prima după 43 de ani în care Pământul este surprins într-o singură imagine?

nasa_terra

Această fotografie a fost făcută de un satelit numit DSCOVR de la o distanță de 1,5 milioane de kilometri de Pământ. Anterior, o fotografie cu întreaga planetă iluminată și surprinsă dintr-un singur cadru a fost făcută tocmai de echipajul misiunii Apollo 17 în 1972, în timp ce zburau către Lună. Toate imaginile cu Terra pe care le-ați văzut între timp sunt compuse din mai multe fotografii, fie panorame făcute din fotografii detaliate alipite pentru a reda întreg Pământul, fie combinații de fotografii făcute în mai multe zile sau de la mai multe orbite.

Ei bine, câteva zile mai târziu a apărut ocazia pentru o fotografie chiar nemaivăzută până acum. Nu doar Pământul este total iluminat în partea din care este fotografiat, dar prin cadru trece și Luna, de asemenea complet iluminată, și aici vedem “the dark side”, partea opusă nouă, cea care nu poate fi văzută decât din spațiu pentru că Luna este orientată mereu cu aceeași față către noi. N-am văzut nici un Transformer acolo, dar poate sunt bine îngropați.

soare_luna_nasa

Mă uitam la această fotografie și observam că întreaga emisferă surprinsă este iluminată de Soare, ceea ce m-a făcut să mă gândesc că satelitul respectiv este plasat pe linia dintre Pământ și Soare. Pentru a urmări și fotografia constant planeta, ar mai trebui și să fie plasat fix în punctul orbital Lagrange dintre noi și Soare, adică acel punct unde atracția Soarelui într-o parte și a Pământului în cealaltă direcție fac ca satelitul să rămână pe loc și să se miște odată cu Pământul, cu aceeași viteză, în jurul Soarelui. Și așa și este, DSCOVR a fost lansat în februarie 2015 și în iulie a ajuns la punctul L1, o denumire cunoscută amatorilor de hard-science-fiction, de unde studiază clima și mișcările atmosferice pe întreaga planetă. O explicație mai bună pentru punctele Lagrange găsiți aici. Este al patrulea satelit artificial plasat de NASA în punctul L1, devine aglomerată zona.

Cât despre de ce Luna este orientată cu aceeași față către noi, este o explicație foarte interesantă despre orbite sincron și are legătură cu ceea ce noi numim flux și reflux. Ne-am obișnuit ca asta să însemne “ridicarea” apei de către gravitația Lunii, dar și Pământul generează flux și reflux pe Lună. Cum Luna nu are apă, se ridică însuși pământul ei, Luna nu mai este o sferă perfectă și acea “gâlmă” aproape imperceptibilă de-a lungul milioanelor de ani a dus la încetinirea rotației Lunii până când s-a așezat cu aceeași față către noi. Punând la dispoziție suficiente miliarde de ani, probabil că și Pământul va încetini și va avea aceeași față orientată către Soare, în timp ce pe partea cealaltă va fi mereu noapte, moment când planeta va fi distrusă de încălzirea inegală.

asus s5507

    11 comentarii

  1. E la o distanta de 5 ori mai mare fata de dinsta pamant luna, intersat de retinut asta cand privesti poza, pentru ca perspectiva e inselatoare.

    Interesanta si faza cu echilibrul, avand in vedere complexitatea miscarilor, eu ma chinui in kerbal sa asez pe o orbita cat de cat in acelasi plan.

      (Citează)

  2. Tehnic Pământul va fi “tidal locked” (nu-mi dau seama cum s-ar traduce asta) cu Luna, este motivul (sau efectul) pentru care rotația Pământului încetinește (zilele se lungesc). Soarele este prea departe. Acum treaba este că nu știu dacă apucă până se alege praful de Sistemul Solar, pentru că efectul este din ce în ce mai lent pe măsură ce se îndepărtează Luna.

      (Citează)

    • Combo:
      Tehnic Pământul va fi “tidal locked” (nu-mi dau seama cum s-ar traduce asta) cu Luna, este motivul (sau efectul) pentru care rotația Pământului încetinește (zilele se lungesc). Soarele este prea departe. Acum treaba este că nu știu dacă apucă până se alege praful de Sistemul Solar, pentru că efectul este din ce în ce mai lent pe măsură ce se îndepărtează Luna.

      Nu, nu. Luna e “tidal locked” cu Pamantul. Iar Pamantul va fi cu Soarele cu MULT inainte ca gravitatia lunii sa incetineasca rotatia pamantului in jurul propriei axe (asta daca o mai fi luna pe orbita, ca se indeparteaza incet-incet). Soarele nu e prea departe, ca d-aia sta inca Pamantul pe orbita si nu rataceste prin spatiu.

        (Citează)

  3. hahaha! ce fake ordinar!

      (Citează)

    • Daca Radu ar fi pus la comentarii un captcha din ala care iti cere sa introduci rezultatul adunarii a doua numere (6+7= ?), probabil nu ai fi putut scrie tampenii pe aici

        (Citează)

    • Da frate…si pamantul e bila mancatias….cand se stie ca e plat…

        (Citează)

  4. si mie mi se pare o facatura photoshopata pe un 386

      (Citează)

  5. Da, Gigi are dreptate, este clar că pămîntenii nu au trimis niciodată sateliţi în spaţiu, totul este o imensă conspiraţie… şi sateliţii de comunicaţie sînt inexistenţi, de fapt undele radio se propagă în curbe, şi ni se zice că se propagă în linie dreaptă doar pt a justifica aşa-zişii sateliţi.
    Iar Google e cel mai mare angajator pt că imaginile Google Earth sînt de fapt desenate de zeci de mii de oameni angajaţi pe salariul minim.

      (Citează)

  6. Enache Bogdan

    02/01/2018 la 9:37 AM

    Un alt clip EPIC tot de acum doi ani – https://youtu.be/5z-PZUVkdCE

    Un program simplist dar precis care simuleaza galaxia noastra si nu numai este Celestia. S-ar putea reconstrui unghiul din clipul cu Luna si Pamantul.

      (Citează)

  7. Stie cineva cum se cheama efectul acestui oboectiv tele care pacaleste ochiul uman cu distanta dintre 2 obiecte coaxiale? L-am observat si pe terenul de fotbal, atunci cand se filmeaza de l o poarta, cu focus pe mijlocul terenului, unde e mingea la start, iar poarta din celalalt capat pare neverosimil de mare sau aproape.

      (Citează)

    • Raspund tot eu ca, intre timp, am dat total intamplator peste el (de fapt, intr-un comentariu de pe zoso.ro, parca): tele lens compression effect.
      La fel de intamplator am dat peste articolul asta cautand despre punctele Lagrange si, citind comentariile, am dat peste intrebarea mea.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus