un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

De ce moartea presei de calitate este o mare problemă pentru toți

10 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Pe 7 august Libertatea a anunțat că “un asteroid cu diametrul de 4 kilometri va lovi Pământul”, căzând în ocean și producând catastrofe uriașe. Și că “NASA a confirmat”.

Evident, pe Facebook știrea vine cu titlu specific de Libertatea, făcut să te provoace să dai click:
libertatea_titlu

Acum, știți cum se întâmplă. Dai click (sau nu dai deloc) bănuind că nu e reală, că de fapt este fie scenariul unui nou film, vreo previziune apocaliptică a lui Nostradamus, visul unei babe într-o noapte toridă de vară, noua religie a unui cult obscur din Argeș sau alte alternative cu care tot tabloidele ne-au învățat de-a lungul anilor.

Aici nu-i cazul. Pare o știre adevărată. Citești până la capăt și nicăieri nu găsești “the catch”. Este o știre despre cum Pământul va fi distrus în septembrie – și atât. NASA a confirmat-o! FEMA la fel! Este reală, doar este într-un ziar! Iată articolul, cu screenshot mai jos.
libertatea_articol

Doar nu a inventat-o cineva și a pus-o ca știre, fără nici o bază în realitate? Asta ar fi imoral, împotriva unor “coduri deontologice” (care sunt ca dinozaurii, tot auzim că ar fi existat și le găsim rămășițele, dar a văzut cineva cu adevărat un dinozaur? Nu cred!), ar fi o păcăleală, ar fi un salariu luat pentru a inventa știri proaste. Nu poate fi așa ceva, nu?

Ba da, este. Evident că NASA n-a confirmat nimic, iar cometa nu există. Nu vom fi distruși în septembrie! Atunci plec în concediu, sper să vină cometa în octombrie! Oare dacă o citește Moromete dintr-un sat uitat de lume va ști că e falsă sau se va sinucide mâine în pod pentru că la ziar scrie că vine sfârșitul lumii?

O doamnă sau domnișoară ce lucrează pentru Libertatea e mândră de munca ei și spune că presa nu educă, ci dă oamenilor ceea ce vor, adică știri de tabloid, fără să înțeleagă că clickurile pe titluri înșelătoare și știri despre nimic nu înseamnă că oamenii le și vor, ci doar că sunt bine păcăliți. “Să nu mai dea click!”, e soluția, deși asta e ca și cum ai spune “să nu mai fii bolnav!” cuiva care e în suferințe sau “păi ieși din sărăcie” cuiva care moare de foame.

Știți care e partea cea mai nasoală, știți de ce mă enervează mai mult traseul ziarului Libertatea decât a, să zicem, publicației Cancan? Pentru că Libertatea a fost primul ziar apărut după Revoluție. Primul număr a ieșit din tipografie pe 22 decembrie 1989 și avea titluri precum “Frați români, am învins!”. Se împărțea gratuit pe străzi, din remorcile tractoarelor și din mână în mână, iar oamenii citeau cu bucurie acele pagini, primele pe care le vedeau dintr-o presă liberă.
libertatea_nr_1_revolutie

Sper că traseul pe care l-a avut Libertatea în cei 26 de ani de la Revoluție să nu fie reprezentativ și pentru traseul țării noastre în aceeași perioadă. Îmi place să cred că nu este, deși mi-ar fi un pic teamă să fac acea analiză.


O PROBLEMĂ PENTRU TOATĂ ȚARA

De ce spun că dispariția presei este o mare problemă pentru toți? Pentru că închiderea sau transformarea ziarelor și concedierea (sau demisia) unor ziariști adevărați și reducerile masive de costuri sunt doar cel mai mic rău. Aceste măsuri au impact direct asupra angajațiilor, dar implicațiile lor au impact asupra nouă tuturor.

Vedeți, presa este o dovadă a democrației și o unealtă deosebit de importantă în menținerea ei. De asta țările sub dictatură nu au presă decât de formă, una aservită partidului, sau etapele prin care cineva încearcă să preia puterea și să instaureze o dictatură includ, întotdeauna, una de cenzurare și limitare a presei și presiuni, uneori chiar și asasinate, împotriva ziariștilor.

Vorbesc de presa adevărată, cea de investigații. Cea care atrage atenția asupra abuzurilor celor de la putere, presa care face anchete și demonstrează corupția, presa care arată cum X este în secret legat de Y, cum conducătorii sunt incompetenți sau hoți, cum măsurile sunt sau nu bune, cum deciziile ne-au dus în mai rău sau în mai bine. Asta e pentru mine presa, nu cea care scrie despre vedete și concerte.

Anchetele și investigațiile dispar din presă. Exact acele articole care la noi (vezi la ce-a dus un articol scris de Tolontan despre gala Bute, ca exemplu) și în lumea largă (Watergate fiind cel mai bun exemplu, dar și fotografiile ce-au schimbat opinia lumii despre războaie sau alte tragedii) au demonstrat că pot avea efecte imense dispar din presa noastră, victime ale tăierilor de costuri, ale lipsei de finanțare (unele anchete durează luni de zile, necesită bani, deplasări, informatori șamd), ale lipsei de interes. E mai ușor să angajezi trei studenți și să-i pui să facă știri despre prostii, chiar să le inventeze dacă se poate, dar cu condiția să aibă titluri bombastice pentru a atrage clickuri, decât un ziarist cu experiență și pasiune pentru munca sa. “Anchetele” moderne se fac pe Facebook, săpând prin fotografiile vedetelor, iar “ziaristul” modern este expert în a vedea celulita dizgrațioasă prin acestea, ca să o transforme în știre.

Cu atât mai importante sunt astfel de anchete în ziare locale pentru a atrage atenția asupra manevrelor făcute de mici baroni locali, polițiști corupți, primari de sate și orășele, președinți de consiliu șamd. Altfel, citind doar ziarele de circulație națională, chiar nu ai de unde să afli despre astfel de lucruri, ceea ce pe plan local duce la creșterea corupției și la formarea, la propriu, a baronilor regionali. Încă un pas și se face apoi același lucru la nivel național, transformându-ne în țara nimănui, cea în care bogații și puternicii fură nederanjați de nimeni, iar oamenii de rând citesc despre comete inventate.

Din păcate, presa s-a împuțit de la cap. Deși o unealtă a asigurării democrației și o dovadă a acesteia, la noi presa a fost cumpărată de oameni ce-au dorit-o ca pe unealtă de control, de manipulare, șantaj și orice altceva. Voiculescu a creat un trust imens doar pentru a-și crește partidul și a da în oponenții politici. Vântu a cumpărat Realitatea și a dus-o în bălării după ce probleme a avut cu legea, Patriciu a cumpărat Adevărul doar pentru că avea ambiții politice, Ghiță a băgat banii în România TV din același motiv. Burci nu stă prea bine, Sârbu e urmărit penal. Când toți acești oameni vor ajunge la închisoare sau nu li se vor concretiza intențiile în afaceri și vor tăia finanțarea (cum deja mulți au făcut), o altă mare parte din presă se va închide sau se va transforma în “click aici”.

Și în străinătate multe trusturi media sunt controlate de oameni cu ambiții politice și interese multiple, dar cu câteva diferențe importante: acolo există concurență reală și nu-ți permiți să calci pe bec, există și tradiția presei de calitate (The Guardian, de exemplu, a fost fondat în 1821) și, în primul rând, acei miliardari nu uită că au făcut banii din presă, nu din alte afaceri, așa că mai bine își abandonează ambițiile secundare decât sursa primară a venitului.

Vrem micșorarea corupției, o administrare competentă a țării și legi bine gândite, dar asistăm nepăsători la distrugerea principalei unelte ce ar putea contribui la îndeplinirea acestor obiective.

asus s5507

    20 comentarii

  1. OFFTOPIC:
    De la 3-4 articole pe zi, văd că apare unul la 3-4 zile :)
    Căldură mare, monșer!

      (Citează)

    • Păi în perioada iulie-august mai pleacă lumea prin concediu, n-are rost să scriu la fel de des dacă nu sunt citite.

      În weekend oricum scădea traficul, închipuie-ți acum în perioada concediilor cum scade. Plus că prefer să dedic timpul mai puținor articole, dar ceva mai lungi și bune, precum seriile despre blogging șamd.

      Am vreo 30 de idei de articole notate, dar am și eu mici probleme cu timpul (renovăm un alt apartament, summerwell în weekend, mai am nevoie și eu de timp de relaxare că n-am mai făcut altceva decât să muncesc de 2 luni și tot mereu sunt în urmă).

        (Citează)

    • Cuuuum, nu scrii un articol în 5 minute, cu 0 efort și fără bătăi de cap?

        (Citează)

  2. Ai dreptate in mare parte. Dar sa nu uitam totusi ca, din pacate, avem presa pe care o meritam. Mi-e teama ca nivelul si calitatea presei reflecta cumva societatea romaneasca din momentul de fata.

    Dar sa nu disperam. Presa tabloida este peste tot, si in UK si in Germania.
    La fel ca la TV unde avem telecomanda, si in cazul presei (atat print cat si online) putem alege singuri.
    De exemplu eu citesc cam tot ce apare pe contributors.ro, biziday.ro, logec.ro, revista22,ro si alte cateva. Probabil ca libertatea.ro sau cancan.ro au trafic mai mare decat toate siteurile de mai sus la un loc. Dar asta este viata si asta cere piata.

      (Citează)

    • Ion Marius: Dar sa nu uitam totusi ca, din pacate, avem presa pe care o meritam.

      Da, dar asta încercam să spun, că presa este ceva mai complex decât “despre acele știri care ne interesează”.

      Uneori trebuie scris și despre ceea ce nu ne interesează, dar când începe scandalul sau se întâmplă ceva nasol, să fie oameni care să poată acoperi subiectul, să arate dedesubturile, să avem unde citi șamd.

      Ion Marius: Dar sa nu disperam. Presa tabloida este peste tot, si in UK si in Germania.

      Da, și se vând bine. Am citit topul tirajului prin alte țări, la englezi conduce Daily Mail, The Sun e tot pe acolo, ambele tabloide. Însă au și presă normală, au anchete, chiar aceste ziare au departamente care fac anchete și investigații, chit că apoi le prezintă “tabloidic”, din simplul motiv că scandalurile și anchetele prind la fel de bine precum știrile despre fundul vedetelor.

        (Citează)

  3. Stai ca se poate si mai rau … nebunii astia (http://www.romaniatv.net/nasa-confirma-un-asteroid-de-patru-kilometri-va-lovi-pamantul-intre-15-si-25-septembrie-2015-video_237579.html) au dat stire pe post ca si cum ar fii 100% reala.

      (Citează)

  4. Eu am murit la ultima apocalipsa.

      (Citează)

  5. Ai vorbit tu la NASA și știi?

    Ce surse ai sa ataci asa niște oameni care își fac treaba?

      (Citează)

  6. nu sunt eu mai castigat ca stau toata numai pe site-uri porno?

      (Citează)

  7. Am citit sâmbăta dimineața, asa mi- a trecut mahmureala :))) câteva minute nu știam ce si cum pana am observat ca in presa straina nu se pomenea nimic…

      (Citează)

  8. “De asta țările sub dictatură nu au presă decât de formă, una aservită partidului, sau etapele prin care cineva încearcă să preia puterea și să instaureze o dictatură includ, întotdeauna, una de cenzurare și limitare a presei și presiuni”

    Nope. Wrong. Si tarile pe care noi le avem ca exemplu de democratie o comit uneori chiar mai grav decat dictaturile.

    Sa ne reamintim de amenintarile si santajele GCHQ la adresa The Guardian pentru a distruge documentele de la Snowden. Curat democrat nu?

    http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/19/david-miranda-schedule7-danger-reporters

    Recent a avut loc incidentul din Germania cu ziarul Netzpolitik anchetat si sub presiune sa divulge sursa, sub acuzari de tradare de tara.

    http://arstechnica.com/tech-policy/2015/07/after-publishing-secret-spy-docs-german-news-site-investigated-for-treason/

    Ca un ultim exemplu, presedintele care a primit un Premiu Nobel pentru pace are in arsenal acest tip de comportament in mod constant:

    “Just weeks before my arrival in Hong Kong, it was revealed that the Obama Justice Department had obtained a court order to read through the emails and telephone records of reporters and editors from the Associated Press to find their source for a story.” [citat din cartea “No Place to Hide” a lui Glenn Greenwald]

    Bonus: David Cameron afirmand ca toate aplicatiile de comunicare fara un backdoor pentru serviciile secrete sunt clar folosite de teroristi, pedofili, etc. Ce conteaza pentru el faptul ca jurnalistii si sursele lor au nevoie in foarte multe ocazii la o comunicare secreta si criptata pentru a nu fi viata nici unuia pusa in pericol?

      (Citează)

  9. Claudiu Petrisor

    10/08/2015 la 5:24 PM

    Roxana, cum sa scrii in cinci minute? Ia invata-ne!

      (Citează)

  10. nwradu:
    Păi în perioada iulie-august mai pleacă lumea prin concediu, n-are rost să scriu la fel de des dacă nu sunt citite.

    În weekend oricum scădea traficul, închipuie-ți acum în perioada concediilor cum scade. Plus că prefer să dedic timpul mai puținor articole, dar ceva mai lungi și bune, precum seriile despre blogging șamd.

    Am vreo 30 de idei de articole notate, dar am și eu mici probleme cu timpul (renovăm un alt apartament, summerwell în weekend, mai am nevoie și eu de timp de relaxare că n-am mai făcut altceva decât să muncesc de 2 luni și tot mereu sunt în urmă).

    mama da’ renovezi la apartamentu’ ala de cand erai mic

      (Citează)

  11. Sa justifici existenta presei tabloide prin faptul ca are cititori e la fel ca si cum ai spune ca centuristele exista pentru ca avem nevoie de barbati care sa conduca camioane.

      (Citează)

  12. O alta cauza este mafia din publicitate. Fara o finantare onesta si transparenta, presa a fost nevoita sa faca tot mai multe compromisuri si s-a indreptat catre o politica tabloidizata sau articole la comanda.

    Anchetele de investigatie necesita 3-4 oameni care sa nu faca altceva timp de cateva luni. Cine mai poate face asta, in conditiile in care redactiile abia mai au 10-15 oameni?

    Nu cred ca pentru jurnalisti este o situatie confortabila. Nu-mi imaginez ca exista vreo persoana care sa dea la jurnalism cu gandul ca va pune titluri precum cel de mai sus. Insa realitatea ii izbeste in fata si sunt astfel nevoiti sa accepte solutii de compromis. Este o munca mai usoara si mai bine platita decat daca ar scrie pentru un ziar mai mic, serios, care face anchete.

      (Citează)

  13. uite si aici: http://www.viorelilisoi.ro/despre-mine/ – un tip care facea niste reportaje senzationale – “Pe 10 octombrie 2014, după ce nu a fost plătit mai multe luni, este dat afară fără explicații de la Jurnalul Național” – mult mai simplu si mai ieftin sa iei oameni care sa traduca fara sa inteleaga niste pagini web din afara decat sa platesti un profesionist sa faca jurnalism.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus