un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ajutor: cum aleg calorifere bune?

26 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

57 comentarii

caloriferAm renovat apartamentul în decembrie-februarie, așa că un lucru pe care nu l-am făcut atunci au fost caloriferele. Era apă în instalație, nu le-am schimbat. Apoi ne-am luat cu altele, am mai renovat unul, aproape a trecut vara și eu mi-am adus aminte că trebuie să schimb caloriferele.

Nu mă pricep la calorifere. Am văzut că sunt, în principal, de trei tipuri: de oțel, de fontă și de aluminiu. Eu vreau din aluminiu, mi se pare că arată cel mai bine, și nu țin la calitățile superioare ale fontei încât să plătesc suplimentar pentru asta.

Dincolo însă de această preferință, ce să iau? Ce marcă? Contează marca? Se pot lua de undeva cu livrare, că sunt grele ca naiba?

Vreau să le prind în perete (cele actuale sunt prinse și în podea), trebuie să mă uit la ceva special pentru asta?

Numărul de elemente are vreo importanță ascunsă sau pur și simplu aleg în funcție de cât de lat vreau să fie caloriferul? Cum definești de fapt caloriferul, după înălțime și număr de elemenți, iar unele au șir dublu?

Ce țevi se trag? Există unele ce pot fi vopsite în culoarea peretelui?

Help a brother out.

asus s5507

    57 comentarii

  1. Eu unu am comandat din aluminiu de la Romstal cu transport la poarta, se prind pe perete. Le-am luat la dimensiunile specificate de instalator (nu am idee cum le-a calculat). Tevile pot fi din PPVR si automat le poti vopsi, insa este posibil sa ti se duca vopseaua in timp deoarece sunt din plastic.

    Alte detalii nu stiu ce sa-ti dau!

      (Citează)

  2. si acu filmuletul de la emag?

      (Citează)

  3. cele de aluminiu sunt ușoare. unul ca cel din poza articolului îl poți ridica singur fără probleme.
    știu că există o formulă empirică de calcul a numărului de elemenți în funcție de volumul spațiului pe care vrei să’l încălzești, eu pe ale mele le’am schimbat demult, între timp am uitat’o.
    cele de aluminiu pot sta fără probleme prinse de perete, despre celelalte nu știu.

      (Citează)

  4. Suntem in plin sezon de renovare a apartamentului si toti care asi dau cu pararea nea spus sa nu renuntam la caloriferele vechi insa tot la romstal am fost cu sotul si am vazut o gama larga de unde putem alege mergem pe fonta si tevi de cupru daca vei merge sa intrebi si la dedeman poti lasa marfa la transport si tio aduc ei plus ca la o suma ai oferta .iar caloriferele ti le fac ei de cati elementi vrei tu .

      (Citează)

  5. Si eu sunt in renovari si am schimbat calorifele de fonta cu unele de otel de la Korad. Am inteles ca ar fi undeva intre fonta si aluminiu ca eficienta si durabilitate.

    Marimea caloriferului ar trebui s-o alegi in functie de suprafata camerelor si puterea utila a acestora. De exemplu, pentru o camera 5,4×3.4, am instalat unul de 600×1200 mm. A zis instalatorul ca e arhisuficient, mai ales daca ai termopane. Tevile legate de coloana sunt din cupru.

      (Citează)

  6. Se zice ca cele din fonta ar fi cele mai bune pentru transferul termic, desi eu personal m-as gandi la aluminiu. As fi curios raspunsul unui specialist.
    Mai zic unii ca vai ce misto sunt caloriferele de fonta, ca l-ai oprit si inca mai radiaza caldura destul timp. Pai asta e bug, nu feature, ca desi il opresc ma mai contorizeaza inca jumatate de ora, o ora pana se raceste … singurul lucru bun ar ramane doar randamentul transferului termic, de care nu sunt sigur 100%.
    Calculele lasa-le pe seama specialistilor, desi cred ca exista inclusiv formulare de calcul online, in functie macar de suprafata / volumul pe care vrei sa-l incalzesti.
    Iar la tevi, daca vrei treaba serioasa pune cupru, in nici nu caz pexal (ala oricum nici nu stiu daca se mai foloseste nici macar la tara). Mai recomanda unii mai nou PPR, care din cate am inteles e ok si asta, dupa unii chiar mai bun decat cuprul (insa eu sunt mai de moda veche, metalul e sfant :-P)

      (Citează)

  7. 1. De ce vrei sa le schimbi? Daca e doar pentru aspect atunci nu cred ca merita cheltuiala. Daca sunt infundate gasesti gigei sa le faca baie si eventual sa le puna dop cu pentru aerisire daca nu au. Am trecut prin aceiasi situatie si am optat pentru revopsirea lor. O vopsea de calitate si vor arata foarte bine si nu trebuie sa fieneparat alba. Coloana de incalzire, sau macar partea din interior e schimbata? Daca nu va trebui sa bagi bani si in asta ca nu cred ca se vor potrivi noile calorifere la fix pe tevile vechi.
    2. Blocul e cu repartitoare? Daca da, nu poti sa-ti pui cate elemente vrei tu pentru ca iti vor reprograma repartitoarele in functie de numarul de elemente si caracteristici termice. Din ce imi amintesc ajungeai sa platesti dublu cu calorifere mai mari in toata casa.
    3. Sa nu te bazezi pe garantie la noile calorifere. Cei 5-10 ani sunt valabili doar daca ai centrala proprie.

      (Citează)

  8. Michael Westen

    26/08/2015 la 2:38 PM

    Este ceva STAS care spune cum se dimensioneaza un calorifer pt o camera. Un mc de camera necesita X Watts pentru incalzire, calculezi volumul camerei si vezi de cati Watts ai nevoie. Orice calorifer are specificat in Watts puterea de incalzire, trebuie sa alegi unul care poate incalzi camera. La caloriferele cu lungime variabila (cele la care iti cumperi elementii si le faci cat de lungi vrei) puterea este specificata per element.
    Orice instalator stie formula de mai sus si numarul de Watts necesari pt un mc.
    Vezi aici un exemplu:
    http://www.purmo.com/ro/produse/radiatoare-panou/purmo-plan-ventil-compact.htm#date-technice – sectiunea Puteri de incalzire si dimensiuni

      (Citează)

  9. Eu le-am cumparat de la Radox.Inainte sa dau comandat un consultant m-a invitat la masa ,servit cu o cafeluta ,intrebat dimensiunile camerelor ,intrebat preferintele mele in materie de design si apoi ofertat in functie de ce aveam nevoie.Au avut un mare plus de la mine pentru modul in care m-au tratat ca si client.Pretul a fost acelasi cu cel practicat de comercianti pe Valea Cascadelor.

      (Citează)

  10. Vezi ca alea de aluminiu, desi arata foarte misto, au in general probleme cu vopseaua. Adica sare. Si daca a sarit putin, pe urma se tot decojeste. Si daca il lovesti cumva iar risti sa sara vopseaua. Ma rog, exista garantie, insa daca nu poti scoate caloriferul sa-l duci inapoi, well, nasol.
    Ca idee de alegere de calorifer. Vezi cite elemente au cele existente, fa niste masuratori ale camerelor si mergi la magazin si intreaba. Intreaba un nene cu denumirea de inginer, nu vreun gigel de la bricostore ca aia sint pe linga de obicei.
    Si daca nu esti convins de marime, o iei pe aia imediat urmatoare (mai mare).
    Cit despre inertia termica, sa ma scuteasca specialistii ca vezi doamne ala de fonta tine caldura mai mult.
    Btw, cel din poza nu-mi place pentru ca e facut din elementi separati si de multe ori etanseitatea lasa de dorit. Asta inseamna ca in cel mai rau caz o sa se murdareasca urit la imbinarile cu probleme si intr-u final va picura apa la greu, La tara am pus 10 bucati de alea si doua au avut probleme. Procentual, e cam mult.

      (Citează)

  11. Dimensionarea corecta este importanta pentru a incalzii toate incaperile uniform. Sfatul meu e sa te bazezi pe calculatoarele de pe net, e simplu si sigur. Apoi punei pe instalatori sa iti faca calculul si o sa razi … ?

      (Citează)

  12. ECCORAD de la Romstal. Facute in Turcia, dar au 12 ani gararatie cu centrala proprie. ce mai vrei taticu?

      (Citează)

  13. 1) NU alegi marimea, alegi puterea in Watti. Depinde de etajul la care stai, orientarea apartamentului și izolatie. Cu cat mai mare, cu atat mai bine, pentru ca protejezi si centrala care va putea lucra cu temperatura mai mica a agentului termic. Numai sa fie dozata corect puterea in functie de suprafata fiecarei camere. (nu pui calorifer de 4000W si in living de 18mp si in dormitorul de 10mp).
    2) Daca pui calorifere din aluminiu, automat tevaraia sa fie din PPR (cuprul + aluminu = coroziune prin reactie galvanica

    Personal, eu recomand calorifere din otel + un filtru magnetic gen Mag Defender md22a. Si aluminiul corodeaza in timp, dar daca mergi pe fonta/otel, atunci mâlul si rugina vor fi colectate de filtrul ăla, evitând depunerile pe schimbator in centrala.

      (Citează)

    • Nu cred ca se poate lipi cuprul de aluminiu, cred ca exista ceva intermediar care face adaptarea dintre cupru si aluminiu ! Ati consultat un specialist in domeniu ? Sa nu facem o asemanare ca la instalatiile electrice !

        (Citează)

  14. Pune-ti repede robineti de izolatie inainte sa inceapa astia cu testele de presiune pe conducte. Dupa aia, ai timp cat vrei sa te hotarasti de care sa pui.

      (Citează)

  15. Alex: Mai zic unii ca vai ce misto sunt caloriferele de fonta, ca l-ai oprit si inca mai radiaza caldura destul timp. Pai asta e bug, nu feature, ca desi il opresc ma mai contorizeaza inca jumatate de ora, o ora pana se raceste … singurul lucru bun ar ramane doar randamentul transferului termic, de care nu sunt sigur 100%.

    Nu stiu altii cum sunt, dar eu ma incalzesc folosind ca sursa de caldura apa din calorifer, ca doar nu ma incalzeste fonta. In cazul asta, scopul caloriferului este sa transfere energia termica cat mai rapid dinspre apa inspre aerul din camera fara sa permita ca cele doua medii sa se amestece (buba mare).

    Daca consideram primul principiu al termodinamicii, ala care spune ca nimic nu se pierde, totul se transforma, reiese ca interesul meu ca utilizator ar fi sa preiau cat mai repede caldura agentului termic. Acum, daca fonta se raceste mai greu, nu inseamna si ca se incalzeste mai greu? Sau ca nu cedeaza temperatura atat de usor?

      (Citează)

  16. LMGTFY… primul rezultat: http://www.eradiatoare.ro/calcul_termic.php

    Pentru o camera de 20 mp rezultă Putere necesara: 3120 W

      (Citează)

  17. daca ai repartitor, e naspa cu fonta. daca ai centrala proprie e ok.

    apropo de fonta, am luat o tigaie din asta de la Auchan. pe net am vazut model fff asemanator, de la 60 de lei pana la 200+ !!!
    am gasit-o cu 20 (da, douazeci) lei, diametru 26cm.
    se gateste foarte bine in ea si nu se lipeste, ca am ars-o in prealabil (dati pe gogu pt ardere tigaie fonta).
    recomand calduros.

      (Citează)

  18. ” Cum definești de fapt caloriferul, după înălțime și număr de elemenți, iar unele au șir dublu?”

    pentru fiecare calorifer sau mai bine zis element, producatorul specifica o putere.
    asa se compara caloriferele intre ele, pe baza puterii fiecarui element X nr de elementi, nu doar dupa nr. de elementi

    trebuie facut un calcul de catre un specialist referitor la cata putere de asta de calorifer ai nevoie per camera si apoi poti sa-ti alegi tu ce calorifer doresti ca marime ca sa ajungi la acea putere.

    daca vrei sa faci tu calculul asta, exista si pe internet un fisier excel facut de cineva, e destul de complicat, sau mai exista o formula asa zis empirica in functie de volumul camerei etc – nu le stiu pe de rost.

    acum, ca idee, din ce am vorbit eu cu niste specialisti, e important sa ai calorifere mari, pentru ca viteza de incalzire a camerei depinde de suprafat radianta a caloriferelor din acea camera.

    mai sunt unii mesteri habarnisti care spun ca nu conteaza, centrala va trimite apa in calorifer pana ajungi la temperatura dorita, ceea ce e in general o prostie, pentru ca daca ar fi asa, ar fi suficient sa pui un singur element.

    ce conteaza e cat de repede se incalzeste camera, ca daca ai pierderi mari de caldura, nu e acelasi lucru daca ai 1 element sau 50.
    si mai conteaza cat de mult trebuie sa lucreze pompa centralei, ca daca instalatia e subdimensionata, pompa aia va trebui sa lucreze mai mult, ceea ce inseamna consum de curent si uzura prematura.

    desigur, daca nu ai centrala, pur si simplu va dura mai mult pana se incalzeste si s-ar putea sa si rabzi de frig, pentru ca s-ar putea ca pierderile de caldura pe unitatea de timp sa fi pur si simplu mai mari decat transferul de la niste calorifere subdimensionate.

    deci daca e sa gresesti, vrei sa gresesti supra-estimand dimensiunea caloriferelor, nu sub-estimand-o.

      (Citează)

  19. Caloriferele din aluminiu au putere nominala pe m2 mai mica.
    În schimb se încălzesc iute (irelevant, fata de alea de otel).

    Deci, dacă vrei aluminiu îți trebuie mai mari decât cele de otel. Semnificativ. Raportul îl poți face singur făcând raportul de puteri disipate ( nomimale).

    Aluminiul se gaureste chimic semnificativ mai greu decât otelul, deoarece nu ruginește (sunt alte procese), deci oridecare iei ar trebui sa fie ok din punctul asta de vedere. Contează doar ca doapele și robinetii sa fie tot din material bun (inox, alama), altfel aia te lasă primii.

      (Citează)

  20. nashu_mare: Nu stiu altii cum sunt, dar eu ma incalzesc folosind ca sursa de caldura apa din calorifer, ca doar nu ma incalzeste fonta. In cazul asta, scopul caloriferului este sa transfere energia termica cat mai rapid dinspre apa inspre aerul din camera fara sa permita ca cele doua medii sa se amestece (buba mare).

    Daca consideram primul principiu al termodinamicii, ala care spune ca nimic nu se pierde, totul se transforma, reiese ca interesul meu ca utilizator ar fi sa preiau cat mai repede caldura agentului termic. Acum, daca fonta se raceste mai greu, nu inseamna si ca se incalzeste mai greu? Sau ca nu cedeaza temperatura atat de usor?

    Exact, inertia termica mai mare la fonta face ca mai intai sa se incalzeasca fonta grea si masiva intr-un timp ceva mai mare decat la un calorifer de aluminiu si/sau otel. Practic tu trebuie sa incalzesti si fonta, in timp ce stai si dardai si te intrebi cand incepe sa se incalzeasca si aerul din camera.

    In fine, unul din motivele pentru care nu am schimbat caloriferele din fonta este ca fiind racordat la comun si avand repartitoare, nu am nici cea mai mica incredere in calculele ‘specialiste’ si coeficientii lu peste si nu am vrut sa ma trezesc cu facturi ametitoare pentru cine stie ce coeficienti aiurea pusi prin bazele lor de date ale firmelor care se ocupa cu calculele de repartitoare.

    Oricum intregul sistem de repartitoare e bun doar in teorie (mai bine zis bun LA BAZA in teorie), in practica mi se pare un jecmaneala 100%.
    Singura metoda viabila pe care o vad (si pe care as fi implementat-o daca as fi avut posibilitatea) ar fi centrala proprie, unde macar esti sigur ca platesti cat consumi

      (Citează)

  21. Depinde din ce sunt tevile. Daca le ai de cupru nu se recomanda sa pui radiatoare de aluminiu, daca ai tevile din PPR e alegerea cea mai buna/frumoasa :)
    Iar cat de mari sa fie, trebuie de fapt sa calculezi necesarul de energie.
    Exista formule complicate in functie de izolarea apartamentului/casei si exista formula empirica folosita de instalatori, in functie de normativ, de 50W/m³.
    Adica la o camera de L=5.25, l=3.5, h=2.5 => 5.25*3.5*2.5*50 => ai avea nevoie de 2.3kW.

      (Citează)

  22. Am avut si eu dilema asta.
    Initial am vrut aluminiu si chiar mi-am luat de aluminiu dar le-am schimbat pe otel la recomandarea instalatorului.
    Daca ai reteaua pe cupru, atunci nu e bine sa iei de aluminiu ca face, citez: “reactie”. Probabil ca instalatorul stie ce stie si are legatura cu oxidarea etc. Pe de alta parte caloriferele de aluminiu au un defect deloc de neglijat – sunt casante daca nu iei ceva de calitate foarte buna, chiar si asa la presiune mare s-ar putea sa ai probleme cu ele. Singurul calorifer de aluminiu il am in bucatarie, la design, lung de 1.5 metri cu 2 elementi (elementi poti adauga cati vrei).
    In rest otel cu incredere, sunt eftine si bune, faptul ca se incalzesc mai repede sau mai incet e irelevant din moment ce sunt oricum tot timpul la o anumita temperatura, ca e centrala ca e de la oras incalzirea. As zice sa iti iei putin mai mari decat recomandat, nimic nu e mai placut iarna decat sa stai bine merci la caldurica.
    Cele vechi de fonta odata vopsite si revopsite ajung sa fie izolate termic de vopsea si sa dea un randament foarte scazut.
    Foarte important este sa ai aerisitoare pe fiecare calorifer, daca cumva stai la ultimul etaj si esti legat la oras trebuie neaparat sa ai aerisitoare sanatoase, preferabil niste robineti.

      (Citează)

  23. kendo:
    Depinde din ce sunt tevile. Daca le ai de cupru nu se recomanda sa pui radiatoare de aluminiu,

    poti te rog sa dezvolti subiectul ?

      (Citează)

  24. raportul optim randament / fiabilitate / pret ar trebui sa fie dat de niste calorifere de calitate (mai de firma) din otel. Aici trebuie sa ai in vedere grosimea tablei (cu cat e mai groasa cu atat ar trebui sa te tina mai mult) dar si garantia acordata de producator / distribuitor. Indiferent ca le vei folosi cu centrala sau nu, se vor incalzi si se vor raci rapid. Daca sunt folosite fara centrala (in sistem centralizat de la RADET) sa ai grija ca dupa ce se opreste caldura (prin aprilie) sa ai caloriferele inchise, atat turul cat si returul astfel incat sa-ti ramana apa in ele cand se goleste coloana. Acest lucru va incetini ruginirea lor. In rest vopseaua n-ar trebui sa sara si au si sisteme de prindere de perete. Detin asa ceva de cel putin 5 ani si nu am intampinat pana acum vreo problema. Functioneaza ok si cu termostat, nu am centrala.

      (Citează)

  25. Mai e o chestie (desi vin si cu contraargument din proprie experienta): se recomanda alimentarea in x (adica turul pe stanga si returul pe dreapta sau ‘vitavercea’), pentru a nu pati sa ai 2-3 elementi calzi si restul cucu (calorifer infundat).
    Desi chiar cu alimentare imbunatita am patit-o, cred ca e cazul sa mai fac inca o spalatura de calorifer, desi la fonta si la un calorifer vreun metru si jumatate e distractiv la maxim …
    Oricum, la ce mizerie de tevi exista in bucuresti, vechi de cand lumea, spalatul la maxim 2-3 ani cred ca e activitate ‘normala’. Oare de ce nu ofera garantie firmele pentru caloriferele conectate la reteaua centralizata ? :-P

      (Citează)

  26. Pentru transport: Dedeman.
    Am fost, am ales, le-am lasat la transport, le-am primit acasa cateva zile mai tarziu.

      (Citează)

  27. – si da, asa cum s-a mai mentionat, ai nevoie neaparat de aerisitoare (multe calorifere de calitate vin din dotare cu asa ceva) + robineti (tur-retur) cu care sa le poti izola de coloana
    – daca se foloseste teava de cupru (care e in general cam cat un deget de groasa), si caldura e data de sistemul centralizat din oras exista riscul ca pe la racorduri (calorifer sau coloana), datorita mizeriei (rugina) care se plimba prin tevi sa mai apara blocaje (sa se mai infunde) si sa te trezesti ca desi coloana e fierbinte, caloriferul sa fie rece. Am patit de vreo doua ori asa ceva si s-a rezolvat cu cateva ciocaneli mai zdravene in teava… spre deliciul vecinilor.

      (Citează)

  28. Cele mai bune calorifere dpdv transfer termic sunt cele de otel. Ele fac cel mai repede transferul de caldura. Cele de fonta au transferul greu si din cauza asta incalzesc greu incaperea. Eu iti recomand de aluminiu cu tevi PPVr.

      (Citează)

  29. nicoleta:
    Suntem in plin sezon de renovare a apartamentului si toti care asi dau cu pararea nea spus sa nu renuntam la caloriferele vechi insa tot la romstal am fost cu sotul si am vazut o gama larga de unde putem alege mergem pe fonta si tevi de cupru daca vei merge sa intrebi si la dedeman poti lasa marfa la transport si tio aduc ei plus ca la o suma ai oferta .iar caloriferele ti le fac ei de cati elementi vrei tu .

    Hmmm…

      (Citează)

  30. Eu am acasa centrala proprie + radiatoare aluminiu + toata tevile CU.
    N-au puscat radiatoarele, nu le-a sarit vopseaua, n-a crapat centrala sau pompa, totul merge perfect exact ca in prima zi. De fix 10 ani.
    Deci ce reactii si radiatoare umflate ziceti voi?

      (Citează)

  31. Nu ai spus daca esti pe centrala proprie sau legat la reteaua de termoficare.

    O comparatie intuitiva intre cum se comporta radiatoarele din fonta, aluminiu sau tabla de otel este cum se incalzeste si se raceste o tigaie din aceleasi materiale.

    Daca ai calorifere din fonta, poti sa le pastrezi (mai ales daca numarul de coloane per element este mare). Se spala, se vopsesc, se monteaza aerisitoare si adaptoare la capete pentru tevi noi, daca este cazul. Avantajele fontei sunt: inertie termica mare – asta inseamna variatii mai mici de temperatura in casa, centrala porneste mai rar, in caz de avarie ai caldura in casa 12-48 ore, nu te costa nimic daca le ai deja in casa, au un aer retro, sunt aproape indestructibile. Dezavantajele sunt: sunt cele mai scumpe – daca le cumperi noi, se incalzesc mai greu, sunt grele, sunt mai late decat alte tipuri de calorifere.

    Daca trebuie neaparat sa cumperi, poti lua de aluminiu. Sunt ca middle of the pack. Unii spun ca nu e ok calorifere de aluminiu cu tevi de cupru, apare fenomenul de coroziune galvanica.

    Radiatoare din tabla de otel nu recomand pentru imobile locuite permanent, mai ales daca ai radiatoare de fonta. Dupa 5 ani deja dau semne de rugina la racorduri. Singurul lor avantaj e ca se incalzesc si cedeaza caldura foarte repede, din cauza peretilor foarte subtiri.

      (Citează)

  32. Care este temperatura optima de setat pentru centrala termica la agentul de incalzire ?

      (Citează)

    • nu exista temperatura optima. ii dai cat vrei intre min si max. daca ii dai prea putin o sa mearga centrala nonstop, ca nu se incalzeste in casa. dar nici sa prajesti oua pe calorifer nu cred ca vrei. depinde si de casa. nu e tot aia sa stai in caramida cu a sta in beton neizolat. si chiar si izolat, tot de rahat :)

        (Citează)

    • Depinde de centrala termica si de sistemul de incalzire.

      Strict din punct de vedere al centralei ai doua variante:
      – daca e clasica atunci ai un randament ceva mai bun la temperaturi mai mari (80/60grC – tur/retur), atunci cand centrala merge la capacitate maxima
      – daca e in condensatie atunci ai un randament mai bun la temperaturi mici (50/30grC – tur/retur)

      Si sistemul de incalzire conteaza. Degeaba iei o centrala in condensatie si o montezi pe o instalatie dimensionata pentru temperaturi inalte. Ea nu o sa poata functiona la temperaturi joase.

        (Citează)

    • Trebuia sa mentionez mai multe.
      Folosesc termostat pentru pornirea / oprirea centralei pe circuitul de incalzire. Ma intereseaza ca, in momentul in care centrala porneste, temperatura de confort sa fie stabilita cat mai repede.
      Teoretic, o temperatura mai ridicata ar fi recomandata.
      Practic, am apa dura. Temperatura ridicata favorizeaza depunerea calcarului pe instalatie.
      Prin urmare… care ar fi temperatura indicata? :)

        (Citează)

  33. Intreaba un expert de la Romstall sau de prin alta parte si spune-ne si noua.
    Cand am renovat am intrebat un mester, care mi-a spus cam asa:
    – ai centrala proprie: ia din aluminiu.
    – ai apa de la radet: daca nu ai bani cumpara din otel, dar vezi ca trebuie sa le schimbi dupa vreo 10/15 ani, daca ai luat unele bune. Se vor incalzi repede, ca si cele din aluminiu, pastreaza apa in ele pe perioada verii.
    – ai bani: fa incalzire prin pardoseala.
    – vrei sa nu te gandesti ca se strica & ai bani: ia fonta. (am gasit frumoase, dar pretul unui element = pretul unui calorifer de otel)

    Nu aveam bani, am zis ca arata mai bine cele noi si am luat de inox. Cand s-a stricat sistemul de la radet iarna s-a facut rece la fel de repede pe cat se facuse si cald. Am simtit cum m-am intors in vremea comunista. Imi pare rau ca nu am pastrat caloriferele vechi, desi erau mai urate.

      (Citează)

  34. caloriferele de aluminiu sunt cele mai elegante (aluminiul se poate turna frumos) , cele de fonta au un aer retro, cele de otel sunt vopsite cel mai bine

    caloriferele din aluminiu ajung sa degaje un miros si poate fi si nesanatos, fonta rugineste mai repede si poate infunda centrala, cele de otel nu au garantie foarte mare

      (Citează)

  35. Iti dau sfatul pe care l-am primit si eu de la instalator:otel. Cele din aluminiu sunt mai eficiente in primii 2 ani apoi se depune o chestie pe ele pe interior si scade eficienta.

      (Citează)

  36. Daca ai centrala proprie, intreaba un specialist cât de mari sa fie. Daca esti legat la termoficarea orasului, mergi pe principiul frumuseții. Daca oricum ti se vor umple de namol dupa prima iarna macar sa arate bine.

      (Citează)

  37. Romstal, aluminiu. Ceva firma intalieneasca parca. De 2 ani n-am avut nici o problema.

    La jegurile de fonta am, se tot infunda si trebuie sa stau 10 ani sa le aerisesc.
    Asta desi le-a spalat instalatorul de fata cu mine de iesea mal de m-am speriat.

    Anyway, daca vrei iti pot da nr instalatorului cu care am lucrat eu, am fost multumit de el.
    Cred ca imi vezi adresa de mail, da un semn acolo.

      (Citează)

  38. Eu sunt racordat la RADET. Eu am dat jos un calorifer de aluminiu si l-am inlocut cu unul din metal, cumpart de la Hornbach. Calculul puterii l-a facut vanzatorul, l-am supradimensionat putin pentru ca era pentru camera de pe colt.
    Cel de aluminiu avea canalele prin care trece apa foarte subtiri si s-a infundat cu mizeriile venite pe conducta. se incalze doar intr-un colt.
    Sa-ti montezi robineti la intrare si la iesirea din calorifer, iar vara sa le inchizi pentru a nu pierde apa in cazul in are se lucreaza pe coloana. In felul asta nu ruginesc prematur.

      (Citează)

    • Valentin:
      Sa-ti montezi robineti la intrare si la iesirea din calorifer, iar vara sa le inchizi pentru a nu pierde apa in cazul in are se lucreaza pe coloana. In felul asta nuruginesc prematur.

      recomandari si pentru fonta vara ? nu prea cred ca e bine sa le tii pline de apa, ca oricum se umplu de mal din ce mizerie se gaseste pe tevi …

        (Citează)

  39. Ce te intereseaza pe tine este cuprins in STAS 1907.

      (Citează)

  40. Noi am pus calorifere de aluminiu de la Romstal, au fost ceva mai scumpe decat altele dar cedeaza repede caldura. Sunt puse pe peretele pe care sunt si geamurile, si cam de aceeasi latime, unde incep sau se termina geamurile incep si se termina caloriferele.

    Iarna este foarte cald de la ele, dorm cu geamul deschis batant, nu trebuie sa dau drumul la aer conditionat dupa ce le umple RADET-ul.

      (Citează)

  41. pentru apartament daca ai centrala proprie aluminiu …..daca nu fonta !

      (Citează)

  42. Wideshot:
    Trebuia sa mentionez mai multe.
    Folosesc termostat pentru pornirea / oprirea centralei pe circuitul de incalzire. Ma intereseaza ca, in momentul in care centrala porneste, temperatura de confort sa fie stabilita cat mai repede.
    Teoretic, o temperatura mai ridicata ar fi recomandata.
    Practic, am apa dura. Temperatura ridicata favorizeaza depunerea calcarului pe instalatie.
    Prin urmare… care ar fi temperatura indicata? :)

    Pina ti-o raspunde cineva care zice ca stie, iti spun eu. 60 de grade. De altfel eficienta maxima a aunui calorifer tot la 60 de grade este. Peste e doar risipa. Si asta ti-o spune unul cu casa in cimp care a prins -30 grade cu viscol. Calcarul se depune la temperaturi peste 60 de grade in teorie.

      (Citează)

  43. Interesante comentarii, mulțumesc tuturor.

    E clar că trebuie să fac calculul de putere și sa văd apoi ce înseamnă asta ca dimensiune pentru aluminiu sau oțel. Doar la bucătărie voi lua ceva de formă, acolo n-am folosit niciodată caloriferul pentru ca se încălzește imediat de la aragaz, dacă e nevoie.

    În rest, trebuie să analizez mai bine treaba cu otel versus aluminiu, văd că și otelul este recomandat. Aș vrea, totuși, sa arate și bine.

    Fontă nu iau, nu-mi place stilul retro. Am unul singur în casă de fontă și nu merita chinul de a-l spală, abia îl putem ridica în două persoane. Restul oricum trebuie înlocuite.

    Reacția dintre țevile de cupru și caloriferele din alt material chiar este o problemă, nu-mi vine sa cred că uitasem de ea după atâția ani de făcut cuști Faraday. O sa văd ce țevi pun, trebuie unele care sa reziste și la pisici.

    Sunt la radet, apropo, nu am centrală.

    Vă răspund punctual mâine. În weekend trebuie să ajung pe la romstal și bricolaje ca să văd ce iau. Mi s-a spus să mă feresc de caloriferele turcești.

      (Citează)

    • Salut. Ti-ai ales caloriferele? Urmeaza sa imi instalez si eu centrala si sa imi cumpar calorifere, asa ca am citit cam tot pe aici. Pana acum as merge pe Eccorad din otel de la Romstal – pentru ca otel si pentru ca 12 ani garantie. Ma intreb in ca conditii o fi acea garantie.

        (Citează)

  44. Depinde și ce temperatură e afară. 65 ± 5.

      (Citează)

  45. Poti incerca sa iti faci un calcul estimativ si cu site-ul asta http://www.melinda.ro/calculeaza?calculeaza

      (Citează)

  46. COSTIUC Liliana

    17/07/2016 la 8:28 AM

    Buna!
    Vreau un sfat va rog cat mai rapid! Caloriferele noi din otel, trebuiesc spalate inainte sa le scoti vasilina din interior? Asa mi-a spus mesterul ca e bine sa nu infunzi centrala, ca nemptii le ung cu vasilina elementii interior. Totusi irelevant din punctul meu de vedere. Fiind nou de ce sa il speli? Orice tabla fara vasilina rugineste, nu? Poate ca nu -s eu o priceputa, dar nu mi se pare ok ca logica aiurea, Fiind otel/tabla, ele ruginesc, nu odata ce stau cu apa in ele ? Mesterul mi-a spus sa le spal de noi, ca se infunda nu stiu ce pe la centrala. Am cuumparat cele mai bune calorufere Kermi Germania, Sa le spal de noi, ori sa le las cu vasilina in ele? r. Daca se infunda si strica ceva, nu stiu ce sa cred? Intrebarea nr doi: Am cumparat un filtru y si unul cu magnet, mai trebuie si al treilea cu granule ,silica gel pt apa?
    Vreau sa stiu realtatea ? Va rog se poate sa imi dati cat mai urgent raspunsul? THS! NICE DAY!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus