un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un reportaj exagerat despre o problema reală

24 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Digi24 rulează un reportaj despre cum 90% din veniturile unei familii se duc pe mâncare și dările către stat. Din start titlul este greșit, grosul cheltuielilor este într-adevăr cu întreținerea și utilitățile, dar personal nu consider că acestea pot fi numite “dări către stat”, că nu sunt impozite, ci plata unor servicii. Personal nu văd vreo diferență între a plăti electricitatea și a plăti Internetul – am nevoie de ambele. Aceasta nu este însă problema reportajului.

Problema este că-i făcut cu picioarele, să fie o știre în plus la televizor. De ce, dintr-o dată, e o știre că o familie cheltuie grosul banilor pe mâncare și utilități, nu știu; sunt sigur că intuiam cu toții acest lucru.

Ni se dă exemplul unei familii de contabili din Galați, care oameni își țin evidența cheltuielilor lunare. Doar cu cele de bază ei rămân pe minus la finalul lunii și trebuie să se împrumute de la familie, de la cunoscuți, “mai există o mamă”, “mai există o mamă soacră”.

Fiind un reportaj făcut cu picioarele, ni se arată (total neinspirat) și lista cu cheltuieli din care ne putem da seama că situația nu stă chiar așa. Hai să o analizăm.

Iată situația pe ianuarie, extrasă din clipul respectiv:
reportaj_digi24_ian_1
reportaj_digi24_ian_2

Omul spune că pe ianuarie a ieșit cu minus 257 lei, bani pe care a fost nevoit să-i împrumute de la rude. Se vede însă că asta era situația pe 26 ianuarie, dar pe 30 ianuarie a primit salariul, așa că luna o termină cu 393 lei în plus. Nu contest că e o sumă mică, nu contest că nu-i o viață normală în care nu poți pune bani deoparte pentru concedii sau cheltuieli neprevăzute, ci doar că este o diferență între “am imprumutat de la mama” la “ai rămas cu 393 în buzunar”.

De asemenea, se ajunge la -257 lei pentru că socoteala începe cu 0 lei pe 1 ianuarie, adică a cheltuit mai mult decât a încasat. Nu știm, însă, dacă pe 1 ianuarie avea chiar 0 lei în portofel; poate că aveam 400 de lei rămași de luna anterioară și deci acel -257 lei este doar o cifră scoasă din context.

De observat că în ianuarie achită impozitele și de asta ajunge pe minus. E o cheltuială one-time, atipică. Similar, bănuiesc că aproape oricine dintre noi cheltuie mai mult decât primește în luna cu concediul de vară, dar de asta strângi în alte luni sau faci economie ulterior.

Februarie:
reportaj_digi24_feb_1

reportaj_digi24_feb_2

Luna începe cu 393 lei, pe 16 februarie sunt pe plus 1463 lei, la finalul lunii, după ce cumpără o imprimantă de 428 lei, rămân cu 581 lei în buzunar. Bănuiesc că nici acum nu s-au mai împrumutate de la soacră, nu? Bănuiesc și că nu-ți cumperi lunar câte o imprimantă de 428 lei, deci este o altă cheltuială neprevăzută, dar unică.

Martie:
Luna începe cu 581 lei. Reportajul se termină înainte să ne arate toată lista, dar pe 23 martie aveau 663 lei și urma lichidarea de pe 30 martie, când Jack urma să încaseze lichidarea de 650 de lei de la locul de muncă. Important este că nu sunt pe minus.
reportaj_digi24_martie_1

Prin urmare, unde-i știrea? Oare cum se fac astfel de reportaje, vin servite sau bat reporterii pe la uși și întreabă “nu vă supărați, vă țineți cumva evidență cheltuielilor și ieșiți pe minus?”

Nu neg, suntem o țară săracă. Faptul că salariul minim abia acum două săptămâni a depășit pragul de 1 euro/oră este o rușine, nu o veste bună. Faptul că marea majoritate a românilor trăiesc de pe o zi pe alta, fără să reușească să pună bani deoparte pentru sănătate, urgențe sau concedii, este un indicator ce-ar trebui să tragă un mare semnal de alarmă, la fel și toți oamenii care se bazează pe alocația copiilor și trăiesc în sărăcie lucie. Dar nu cu astfel de reportaje.

asus s5507

    12 comentarii

  1. What….lumina 207 lei???

      (Citează)

  2. Salariul minim este o forma de impozitare, fiind setat de catre guvernanti, nu o caracteristica a potentei economice a unei tari.

      (Citează)

  3. De-aia bugetele se fac anual sau măcar trimestrial mânca-i-ar tata de familie de contabili.

      (Citează)

  4. Excelurile par putin “fabricate” ca sa dea bine cu “stirea”, are asa un aer de Libertatea…:)

      (Citează)

  5. Aveam o părere mai bună despre digi24… constat că de ceva timp ”o cam dau de gard” cu o frecvență supărătoare. Păcat, potențial exista!

      (Citează)

  6. Da, un reportaj de huiduala, prinde bine la public, publicul lui Maruta.

    Ce este aceea “90% din venitul unei familii” ?
    Se refera la o anumita familie? Unui anumit set de familii? Sau la familii in general in Romania?
    Informatia nu este absolut deloc relevanta pentru o statistica sau pentru a ne da cu parerea.
    Probabil ca daca suna “In Romania sunt si familii care…” atunci nu aveam nimic cu ei.

    Merci

      (Citează)

    • Habar n-am. După aceea probabil vine o știre din care aflăm că românii preferă vacanțe din ce în ce mai scumpe și mai exotice.

        (Citează)

  7. Într-adevăr este o aberație de știre, așa cum sînt toate știrile “științifice” din media, statistica fiind și ea o știință. Este o familie oarecare, nu neapărat reprezentativă, iar cheltuielile alea iar nu-s reprezentative (un printer de 430 lei cumperi f rar sau de loc, și fix un printer și-au luat ăia). Toată lumea știe că dintr-un salariu un pic peste cel minim nu-ți rămîne mai nimic, asta nu e o știre. O statistică cu cîți români au între atît și atît, în ce segmente de job, categorii de vîrstă, sex etc etc – asta ar fi ceva informativ, util. Dar așa o statistică e mai greu de făcut, în timp ce o listă din aia, bagă orice “reporter” ca să-și mai bifeze că “și-a făcut treaba”.

      (Citează)

  8. Da nu zice acolo ca ei mai țin acasa contabilitatea la vreo doua firme, doar știm și noi ca romanul e descurcăreț

      (Citează)

  9. Viata in Romania este scumpa dar in Bucuresti cel putin exista de lucru. De la firma pe unde frec eu menta au plecat vreo 5-6 colegi din pozitii entry level pe pozitii mai bune in alta parte.

    Din perspectiva mea pare ca se gaseste de munca, dar trebuie sa vrei sa si muncesti. Nu cum e prin unele regiuni din Moldova unde se deschid fabrici si nu vrea lumea sa vina sa munceasca pentru ca le convin mai mult pomenile electorale si ajutoarele de stat.

    Nu-ti cumperi imprimanta multifunctionala sau SSD in fiecare luna, chestiile astea le planifici pe cat posibil intr-o perioada de reduceri (Black Friday, Craciun) sau dintr-un bonus (Paste, Craciun, sfarsit de an).

    Si este bine sa pui ceva deoparte in fiecare luna, pentru urgente – la ING de exemplu este foarte simplu sa faci conturi de economii sau depozite in care sa strangi bani. Cand intra salariul achit facturile (curent, internet, telefoane) dupa care pun deoparte si las pe card 300~500 de lei. Chiar si asa, cedez tentatiilor, si mai iau cate o prostie, dar faptul ca i-am pus pe cont de economii ma forteaza sa ma gandesc mai bine inainte sa ii dau.

    Imi setez targeturi de genul ajung la birou la timp fara sa iau taxiul, pentru ziua respectiva am voie sa cheltuiesc 15 lei in World of Tanks – atat ma costa taxiul de acasa pana la firma.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus