►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Vocea clienților nu contează pentru organizatori, dar a sponsorilor da
Dispare ștampila de pe acte, dar numai în relația cu statul »
Tot la Expo 2015 Milano, tema fiind mâncarea, am văzut și un concept de “supermarketul viitorului”, suficient de interesant ca să-l detaliez și aici. Tare am impresia că în curând îl vom vedea la un Mega Image Concept Store.
Așadar, supermarket. La vinuri, de exemplu, sticlele erau într-un galantar, iar deasupra erau niște ecrane pe care vedeai fotografia fiecărui produs și prețul său. Șmecheria era că, atunci când puneai mâna pe o sticlă, ecranul de deasupra îți arăta mult mai multe informații despre produsul respectiv, precum origine, alergeni, conținut șamd. Sistemul sesizează imediat ce te interesează un produs (fie detectează că duci mâna pe el, fie sesizează diferența de greutate pentru că-l apeși ușor sau îl iei din raft). Totul mergea foarte fluent, fără sincope.
Situația se repeta pentru toate felurile de rafturi. Acolo unde nu se putea detecta pe ce puneai tu mână, aceleași ecrane erau de fapt touch-screen-uri pe care apăsai și vedeai rapid informațiile suplimentare despre fiecare produs.
Toate casele erau automatizate, desigur. Mi-am scanat singur produsele, am plătit, le-am pus în pungă. Erau 2 supraveghetori pentru 20 de case, oameni care veneau doar să corecteze problemele apărute, gen renunțarea la vreun produs sau taxare dublă. Sistemul acesta este introdus de mult în străinătate, l-am folosit și acolo, dar chiar cu ceva mai multe șmecherii, de exemplu un cântar super-precis ce de fapt se asigura că produsul pus pe el este același cu cel scanat la cod de bare controlând greutatea.
Tot acolo am văzut și bananito, niște banane mult mai mici. Sunt sigur că au fost produse doar pentru ca glumele sexuale cu banane să poată fi puse în practică.
« Vocea clienților nu contează pentru organizatori, dar a sponsorilor da
Dispare ștampila de pe acte, dar numai în relația cu statul »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
23/07/2015 la 6:54 AM
Mă gândesc că greutatea produselor este monitorizată în permanență și în funcție de asta își dă seama dacă ești “interesat” (când ridici un produs). Apropo, când ai ridicat ardeiul ți-a afișat informații despre piersici (de deasupra ardeilor).
Motanul(Citează)
23/07/2015 la 1:55 PM
La vinuri cred că aveau senzor de greutate, nu doar de poziția mâinii.
La gogoșari da, am stat prea mult cu mâna la piersici și a comutat pe ele.
nwradu(Citează)
23/07/2015 la 9:32 AM
personal chestia cu ecranele imi pare ceva mai mult decat inutil si bani bagati aiurea pe care tot clientul o sa ii suporte in pretul produselor.
un raion de degustare pentru vinuri imi pare mai util decat 10000 de ecrane touch cu sute de pagini de informatii despre fiecare vin in parte.
folosit si eu casele automate la tesco cred, unde chiar aveai un discount daca le foloseai in loc sa mergi la cele normale. limitate la cosuri de mana.
user(Citează)
23/07/2015 la 1:55 PM
Degustarea e imposibilă, sunt sute de vinuri. Am văzut în Spania degustare, contra-cost, plăteai vreo 0,5 euro pe un păhărel, dar erau 10 vinuri puse la dozatoare.
nwradu(Citează)
23/07/2015 la 1:17 PM
In Paris, in Auchan&Carrefour exista case automatizate unde, daca aveai mai putin de 10 produse scanai singur produsul, il cantareai,plateai cu cardul si plecai.Aveau si scanere manuale la intrarea in supermarket.Si la bauturi aveau si ecrane cu informatii.Deci nu-i nicio tehnologie de viitor, e deja implementata, nu inteleg ce ti se pare asa deosebit.Stiu ca esti umblat prin lume, chiar nu vad de ce pui botu la asa ceva.Aveam pretentii de la tine.
Spune-ne ceva ce nu stim !
gusteru(Citează)
23/07/2015 la 1:56 PM
Păi ai văzut și în România așa ceva? Bănuiesc că nu toți s-au dus în Paris la supermarket, iar dacă au făcut-o poate n-au văzut senzori care detectează ce produs te interesează.
nwradu(Citează)
23/07/2015 la 8:57 PM
N-am vazut si nici nu cred ca voi vedea prea curand.Dar daca exista nu inseamna ca-i de viitor pentru ca deja in alte tari functioneaza.
Noi, ca tara si populatie suntem total diferiti cand e vorba de cumparaturi fata de ce e prin alte tari, atat ca comportament cat si ca obiceiuri.Stii bine ca s-au facut studii si inca se studiaza obiceiurile noastre ca clienti, iar rezultatele, de multe ori, i-au pus pe ganduri pana si pe cei mai experimentati specialisti in domeniu.
Si aici ar fi multe de dezbatut, dar merita subliniat faptul ca inca ne place sa platim cash cu toate ca primim salariile pe card, doar asa, ca sa vada aia de la coada ca avem bani.Sau ca ne place sa cumparam mai mult in week-end, decat in cursul saptamanii.Sau ca ne place sa ne inghesuim la cumparaturi de sarbatori, in ultima si in prima zi a anului.Si asa mai departe.
gusteru(Citează)
23/07/2015 la 6:37 PM
Eu am vazut in Paris cantare care detectau ce cantareai , alte informatii nu dadeau .
irina(Citează)
23/07/2015 la 6:51 PM
Bananele alea mai mici eu stiu ca se numesc plantain si sunt considerate legume iar bananele sunt mai dulci si sunt considerate fructe.
Plantain se pot gati in multe feluri, pe cand bananele se pot consuma doar cand sunt coapte.
Prin state multe magazine au case automate nu doar supermarketurile.
dw(Citează)
23/07/2015 la 7:55 PM
well, eu nu prea beau vin normal. doar de mere/coacaze (rosii si negre
).
dar privind prin prisma berii, nu are ce informatii sa imi afiseze acolo ca sa ma hotaresc pentru o bere sau alta. daca vreau sa incerc ceva nou, trebuie sa o gust, orice text care o descrie este inutil. (avand in vedere existenta unei etichete).
user(Citează)