un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Promovabilitatea reală la bac este mult mai mică decât cea anunțată de Ministerul Educației

9 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Ministerul Educației a anunțat că 66,41% dintre elevi au promovat bacalaureatul, o cifră cu 7% mai mare decât anul trecut. Procentul a fost preluat rapid de toate sursele de știri. În opinia mea este fals și rata de promovabilitate este mult mai mică. Iată de ce zic asta.

În principiu de ce ne interesează rata de promovabilitate? Pentru că această cifră trebuie să arate câți dintre elevii de clasa a 12-a trec de examenele finale. Câți elevi, după 12 ani de școală gratuită (!) știu suficiente la câteva discipline de bază încât să ia măcar 5 la fiecare și pe total să obțină o medie mai mare de 6.

Ministerul Educației calculează promovabilitatea din totalul elevilor înscriși la bacalaureat, nu din totalul elevilor ce termină clasa a 12-a. Pentru că da, odată ce termini liceul, nu dai automat bacalaureatul, ci optezi să faci asta printr-un formular de înscriere, acela în care alegi și la ce materii vrei să fii examinat șamd.

Unii elevi, conștienți că nu au șanse să-l treacă, nu se mai înscriu la bac. Habar n-am ce fac în continuare.

Câți sunt aceștia? Destul de mulți: 177.000 de elevi au terminat anul acesta clasa a 12-a, dar numai 134.375 s-au înscris și să dea bacul. Ca grafic reiese cel de mai jos.
bac_2015_inscrisi_neinscrisi

Din cei care au terminat liceul în acest an și s-au înscris la bac, l-au promovat 100.058 elevi. Raportat la totalul celor ce-au terminat clasa a 12-a, nu la cei care s-au încris la bac, rezultă o diferență de 76.942 de elevi care fie nu s-au înscris, fie s-au înscris și nu s-au prezentat la examen sau l-au picat. Calculul ne spune că cifra reală este de 57%.
bac_2015_situatie_reala

bac_2015_toate_cifrele

Ministerul nu greșește, dar calculează raportat la altceva și le dă 66,41%. Eu unul aș vrea să calculăm raportându-ne la totalul elevilor care au terminat școala, unde promovabilitatea este de 57%.

Metoda mea mi se pare mai bună deoarece trage un semnal de alarmă: statul plătește 12 ani de școlarizare, 12 ani de manuale, învățători, profesori, laboratoare, microbuze, corn și lapte și alți bani cheltuiți de la buget și doar un pic peste jumătate dintre cei în care se investesc aceste sume imense timp de 12 ani sunt capabili să ia mai mult de 5 la un examen care este, totuși, relativ simplu.

Iată graficul promovabilității oficiale la bacalaureat în ultimii ani.
bac_ultimii_ani

În 2011 s-au introdus camerele de supraveghere în sălile de examen, cu rezultate dezastruoase față de perioada dinainte. Criza din învățământ se vede bine în anii următori: dacă supravegherea este strică și nu se poate copia, te aștepți ca pentru bac să se înscrie doar acei elevi care au și învățat ceva și se așteaptă să-l treacă. E ca la un interviu de job, dacă nu știi nimic din ce se cere pentru acel post, nu dai CV-ul, nu te duci la interviu, nu? Faptul că totuși din cei ce se duc la bac trec doar 66,41% este un mare semnal de alarmă; cifra ar fi trebuit să fie măcar spre 85%, ca-n anii “ăia buni”, zic eu.

Iată un alt grafic despre acest “semnal de alarmă”. Există “printre noi” 340.000 de elevi picați sau neînscriși la examenele de bacalaureat din anii precedenți; nu știu câți, sursa nu zicea pe câți ani. Dintre aceștia, doar 22.228 au venit anul acesta la examen, iar de trecut l-au trecut doar 6.006.
bac_2015_elevi_ani_anteriori

Măsuri? Am scris acum câțiva ani niște idei.

Excel, my love! Dacă ai ști să faci și diagrame Venn și grafice pie chart în care să arăți o felie din total (gen 57% din 100%, nu să fac graficul cu șiretlicuri gen 57% și 43% ca să dea o plăcintă completă), ai fi perfect!

asus s5507

    23 comentarii

  1. Promovabilitate = probabilitatea de a promova un examen.(sursa Mosie Guran)
    La BAC rata de promovare pe care o enunta Ministerul este 66,41%

      (Citează)

    • Este o greșeală clasică! În afară de TVR, toate televiziunile te bombardează cu „promovabilitatea la BAC a fost de…” ce s-ar treduce prin „posibilitatea de promovare la BAC a fost de…” (evident, o tâmpenie).

      Faza tare e că după prezentarea știrii cu „promovabilitatea” apare inevitabil ”știrea cu perle de la BAC”, adică „râde ciob de oală spartă”.

        (Citează)

  2. o vorba romaneasca zice: tara are nevoie si de muncitori (nu doar de ingineri)
    66% este un rezultat mai optimist, mai electoral (minte-ma frumos)

    ps. 12 ani de invatamant gratuit ar trebui sa aiba reguli si cerinte stricte … dar suntem totusi in era “flower power” / “politically correct” / “calificative motivante gen : suficient / bine / f b” / “lasa ba, ca merge si asa” / “hai sa-l trecem si anul asta, poate la anu’ se muta la alt liceu”

      (Citează)

  3. Si tu ai gresit putin, in numarul celor inscrisi la BAC sunt si cei din promotii anterioare, care ar trebui scazuti din cei care au dat anul asta.

      (Citează)

  4. E o greseala pe undeva. 100.058 din 134.375 nu reprezinta 66.41 %.

    Daca procentele mentionate de tine sunt corecte atunci rata de promovare pe care o cauti este 66.41% * 78% = 51.8%

      (Citează)

    • Cifrele mele se referă strict la cei care au terminat în acest an clasa a 12-a. Au mai dat bacul și unii care au terminat în alți ani, vezi comentariu de mai sus.

        (Citează)

  5. statul nu mai da manuale din clasa 10-11………….
    parintii sunt nevoiti sa le cumpere

      (Citează)

  6. Domnule Radu, este adevarat ce spui. Nu e bine ce se intampla, rata de promovabilitate e mica. Eu sunt unul dintre cei care au promovat. Dar la manuale, lapte si corn nu esti informat. Eu dupa ce am terminat clasa a X-a, mi-am cumparat manualele. Ministerul Educatiei nu iti asigura manualele pana in clasa a XII-a. Si laptele si cornul. E o gluma? De prin generala n-am mai auzit de asa ceva. Faceam si eu naveta zilnic, pana m-am enervat si am decis sa stau in chirie. Banii de transport care trebuiau decontati, ajungeau la mine cu o intarziere de la 6 la 12 luni.

      (Citează)

  7. nFo:
    “hai sa-l trecem si anul asta, poate la anu’ se muta la alt liceu”

    3 cazuri asemanatoare. Din clasa a IX-a pana in a XI-a profa de mate i-a trecut cu chiu cu vai. La final de a XI-a le-a zis ca nu au sanse sa ia BAC-ul la M1 si ca nu le incheie situatia daca nu se muta la alt liceu. (liceul meu tinea foarte mult la rata de promovabilitate. In fiecare an peste 97%)

      (Citează)

  8. Vasile:
    Promovabilitate = probabilitatea de a promova un examen.(sursa Mosie Guran)
    La BAC rata de promovare pe care o enunta Ministerul este 66,41%

    Nu e nici probabilitatea, ci rata celor care respecta cerințele promovării examenului înainte de susținerea acestuia.

      (Citează)

  9. Un citat, atribuit lui Mark Twain, spune cam asa “exista minciuni, minciuni sfruntate si statistici”. Dupa dezastrele din anii trecuti la editiile precedente de examene de bacalaureat ministerul avea nevoie de o victorie clara cu care sa se poata lauda in presa.

    Asa ca au fabricat una, folosind cele mai usoare subiecte si calculand rata de promovare raportat la cei prezenti in salile de examen. Daca se streseaza cativa ziaristi este destul de probabil sa descopere ca profesorii au descurajat elevii slabi sa se inscrie la bac.

      (Citează)

  10. Macar Ministerul anunta cifre dupa aceeasi conventie ca anii trecuti, sa poti compara. Tu nu ai facut asta…

      (Citează)

    • Dar nu se poate compara nimic. Dacă într-un an toți cei 340.000 de oameni care n-au luat anterior bacul se duc și-l dau și-l pică, se dau toate cifrele peste cap.

      N-au decât să facă mai multe calcule, dar normal ar fi să precizeze câți din cei care au terminat a 12-a acum au trecut și bacul, iar apoi o statistică separată pentru “cei din urmă”

        (Citează)

  11. Cristi: Nu e nici probabilitatea, ci rata celor care respecta cerințele promovării examenului înainte de susținerea acestuia.

    Având în vedere că cerințele sunt verificate după, cu siguranță este o probabilitate. Nu poate fi o certitudine că 66% din cei care vor da bacul îndeplinesc cerințele minime de promovare înaintea susținerii examenului.

      (Citează)

    • Nu vad nici o probabilitate. Promovabilitate vine de la promovabil (repeta asta de 3 ori :D).
      Si eu zic ca ar fi corect sa avem o imagine reala utilizind raportarea la numarul elevilor de clasa a XII din anul curent. Restul… sint tactici disperate de cosmetizare a cifrelor.
      O alta buba care ne impiedica sa avem imaginea corecta este cosmetizarea subiectelor, care devin tot mai usoare de la an la an doar din dorinta de a cosmetiza aceste cifre de dupa bac. Nu da bine deloc ca ministru al invatamintului sa ai cifre mai proaste decit anul trecut. Ne mintim frumos an de an doar de dragul unui politruc (nici nu conteaza persoana)…

        (Citează)

  12. mircea 2:
    Nu vad nici o probabilitate. Promovabilitate vine de la promovabil (repeta asta de 3 ori :D).

    Cu DEXul in mina:
    PROMOVABILITÁTE s. f. însușirea de a fi promovabil.
    PROMOVABIL e “care poate fi promovat”.
    PROMOVAT e de fapt “Care a terminat cu succes un an de învățământ.”
    Deci absolut nici o legatura cu examenul de bacalaureat…

      (Citează)

  13. Am terminat anul acesta liceul iar colegi care nu erau capabili de bac au fost lăsați automat corigenti, nu apucau sa vadă acel formular, mai au o sansa in toamnă.

      (Citează)

    • Dap, tare, o noua tactica. Sistemul are o capacitate nebanuita de a se adapta si de a gasi noi metode de a cosmetiza cifrele, sa dea bine in oglinda.

        (Citează)

  14. Procentul este chiar mai mic decat cel calculat de tine daca ii iei in considerare si pe cei care au fost lasat corigenti intentionat ca sa nu se poata inscrie in prima sesiune de bac -nimeni nu mai e interesant de procente in a doua sesiune-, pe cei care nici nu s-au mai inscris la liceu dupa clasa a 8-a, cei care au abandonat scoala in timpul liceului. S-ar putea sa fim chiar sub 40%.

    Eu am dat bac-ul in 2001. 1999-2006 a fost perioada cu cel mai dificil bacalaureat atat ca format cat si ca subiecte. Procentul a fost cam de 85% promovare. In perioada aia erau inca scoli profesionale nu ajungeau toti la liceu si nu dadeau toti bac-ul ca acum. S-a copiat pe rupte, intrau profii in clasa si dadeau indicatii de rezolvare, lucrarile se corectau in acelasi loc etc. era o debandada totala. Daca s-ar fi dat pe bune bacalaureatul in anul respectiv nu cred ca mai mult de o treime si-l luau.

      (Citează)

  15. Citez: “Comentariul tău este în moderare, probabil din cauza unor link-uri sau cuvinte suspecte. Îl aprob imediat ce ajung la un calculator, dacă este totul normal. ”

    Era ceva suspect in comentariul meu de e tot in moderare de acum 8 ore?…

      (Citează)

  16. Altceva ar trebui sa ne atraga atentia.

    In acei 2 ani in care metodoligia pentru Bac a fost cea bazata pe noua lege a educatiei, cea mult hulita dar pe care s-a asumat raspunderea in 2009-2010, rata de promovare a fost sub 50%. DPMDV acesta inca este procentajul real. Acei 2 ani[2011-2012] au reprezentat trezirea la realitate. NU suntem cei mai dajtepti din Europa ca vezi domne cate stim noi la sf clasei a-12a fata de ala din strainatate de care radem ca nu stie geografie ca noi. De aceea in testele PISA noi dam chix. Daca ar fi fost implementate si atunci cand rata la bac era 80%, foarte probabil tot la coada listei ne-am fi aflat.

    OH WAIT! they did. Extrase din raportul PISA 2006:
    “In some countries, the key issue to address is a relatively high number of students with low proficiency in science and other competencies:

    Among the lowest-performing countries in PISA, a very high proportion of students had low levels of proficiency, indicating a need to improve standards across the board, for example through improvements in the curriculum. In Mexico and Turkey, as well as the partner countries Kyrgyzstan, Qatar, Azerbaijan, Tunisia, Indonesia, Brazil, Colombia, Argentina, Montenegro, Romania, Thailand, Jordan, Bulgaria and Uruguay, more than 40% of 15-year-old students performed at Level 1 or below”

    “A number of countries saw a decline in their reading performance between PISA 2000 and PISA 2006, comprising nine OECD countries (in descending order) – Spain, Japan, Iceland, Norway, Italy, France, Australia, Greece, Mexico and the partner countries, Argentina, Romania, Bulgaria, the Russian Federation and Thailand.”

    https://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/39725224.pdf

    Sa o lasam balta cu “anii aia buni”. S-a copiat pe rupte si au mai fost si cazuri in care desi ce au scris elevii in lucrare era pe langa subiectul cerut, tot au fost punctati ca sa poata trece bacul. :)

    Hopa, dupa ce Guvernul Ponta se apuca sa organizeze si sa schimbe minstrii ai educatiei, incet incet rata de promovare creste.

    Programa nu s-a schimbat
    Profesorii nu s-au schimbat.
    Elevii nu s-au schimbat.

    Cum s-a ajuns atunci ca in 3 ani de zile sa creasca rata de promovare cu aproape 22%?
    1. Alte oportunitati de copiere[unele cazuri sunt chiar acum mediatizate]
    2. Subiecte din ce in ce mai usoare
    3. Cei care au picat in acei 2 ani si care au reusit intr-un final sa promoveze in mod cinstit sau pe baza avantajelor scrise la punctele de mai sus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus