un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O problemă necuantificată: investiții făcute, dar neutilizate

16 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Dacă aveți impresia că o problemă mare a României este că se fac foarte greu sau deloc mari proiecte, aveți dreptate. Mai este însă o altă problemă care poate fi, zic eu, la fel de mare: uneori se fac lucruri, dar numai pe jumătate, ca apoi totul să se blocheze din cele mai năstrușnice motive.

Iată trei exemple:

Râmnicu Vâlcea: bebelușii de la maternitate stau în incubatoare vechi de zeci de ani, iar 6 incubatoare noi și moderne sunt neutilizate. De ce? Oh, asta e tare de tot; e de necrezut chiar.

Funcționarii care au făcut proiectul pentru banii europeni cu care s-au luat incubatoarele noi au trecut în acte adresa spitalului, nu a maternității. Incubatoarele astfel cumpărate trebuie să stea în spital, nu în maternitate, că așa sunt legile; pentru astfel de neconcordanțe se pot cere banii înapoi.

Spitalul este la 3 kilometri distanță de maternitate. Președintele consiliului județean a declarat ceva de genul “proiectul a fost făcut pe fugă, se mai întâmplă…” și apoi s-a întors la treaba lui de președinte de consiliu, că responsabilitate nema. Incubatoarele stau nefolosite în spital, acolo nu-s bebeluși. (Digi24)

Pe strada Iancu Văcărescu din Timișoara a fost instalat un sistem automat de spălare, care de fapt este un nume simandicos pentru niște stropitori cu pornire automată. Sistemul este oprit pentru că, de mai mult de 6 luni de zile, Direcția de Dezvoltare a Primăriei n-a reușit să predea oficial sistemul Direcției de Mediu a Primăriei, cea care se ocupă cu spălarea străzilor. Un fel de “noi l-am construit, acum luați-l în primire și folosiți-l”. Nu se poate, e birocrația prea mare.

”Până în momentul de faţă noi, Direcţia de Mediu, am inventariat ce există pe teren, adică mobilier urban şi arborii, urmează să ne întâlnim sub forma unei comisii cu mai mulţi reprezentanţi ai direcţiilor, de exemplu Clădiri, Terenuri şi de la Direcţia de Dezvoltare, pentru a prelua efectiv acel sistem şi pentru a vedea funcţionalitatea lui”, precizează Călin Fiat, reprezentantul Direcţiei de Mediu, din Primăria Timișoara.

De șase luni ei numără arborii și mobilierul urban de pe o stradă din Timișoara, iar apoi trebuie făcut marele congres al partidului pentru a prelua oficial butonul on/off al stropitorilor. (Digi24)

Tot Timișoara (coincidență): spitalul județean a cumpărat un angiograf modern, aparat care stă nefolosit pentru că n-au bani de consumabile și nici personal care să-l folosească. O singură operație costă 5000 de euro, spun oficialii, și nu au aceste fonduri.

Alte două angiografe vor ajunge în Timiș la toamnă, iar prin restul țării se vor plasa alte 15 aparate. Problema cu costul operațiilor probabil că se va repeta.(Digi24)

 


Despre astfel de situații puteți auzi aproape în fiecare zi la știri. Problema este că aceste situații nu apar niciodată în rapoarte oficiale. În acte, s-au luat 6 incubatoare moderne, naști în siguranță, bebelușii cresc în siguranță – o poveste de succes! În acte, în Timișoara s-a reabilitat o stradă și s-a instalat un modern sistem de spălare a ei – ce oraș minunat! La spital a fost montat un aparat ultra-modern de tratare a pacienților cu boli cardio-vasculare – iată că sistemul medical românesc funcționează, se modernizează, crește! Țara se îndreaptă, ne va fi mai bine!

În realitate, nimic nu funcționează. Asta o descoperă doar reporterii, din când în când, probabil alertați de cetățeni sau de opoziție, dar nu veți vedea niciodată un raport oficial despre câte investiții s-au făcut și nu sunt utilizate. Sistemul nu urmărește și astfel de lucruri.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Probleme de la hartii, pentru ca este plin de idioti care nu-si fac treaba de plimbatori. Finantarile UE accepta acte aditionale de modificare, nu-s oamenii aia obtuzi sa nu accepte o schimbare de adresa.

      (Citează)

    • Știu, dar n-ai cu cine. Bine, aici ar fi fost un pic dubios, depinde pentru ce erau fondurile, ce statut are maternitatea față de spital etc.

      În ultima instanță, pe răspunderea conducerii, se mutau incubatoarele și gata. Nu vin ăia în control la bebeluși, iar dacă vin le zici că a fost o urgentă sau îi faci să înțeleagă problema.

        (Citează)

  2. Instalația aia de spălare automată a străzii, oricum a fost făcută cam în bătaie de joc. Chiar și așa, a funcționat o perioadă de timp, după darea în folosință în 2012: video, articol

      (Citează)

  3. Bre, eu știu niște oameni care nu fac absolut nimic fără comisii și hârtii de frică să nu îi ia DNA, și asta la companii private. La stat, sa zic drept, pentru ce salarii sunt, nici eu nu m-aș risca.

      (Citează)

  4. Incompetenta. Doar foloase propri. Rahaturi din astea se întâmpla in Romania, nimeni nu este tras la răspundere si pana nu o sa se întâmple asta se vor tot întâmpla.

      (Citează)

  5. Asta pentru ca litera e mai importanta decat spiritul legii… Iar cei ce controleaza – faulteaza exact unde ar trebui sa existe intelegere…
    In rest, cancan TV.

      (Citează)

    • “cei ce controleaza – faulteaza exact unde ar trebui sa existe intelegere…”
      nu.. deciziile in institutiile bugetare mai vocationale asa (spital in cazul asta) e luat de jurist si administratorul unitatii, care e pus pe baza de rudenie/pila etc ca acolo “nu are ce sa strice” si nu pe baza de competenta. si de aici problemele de genul asta.

        (Citează)

  6. Stati voi linistiti, peste 4 ani si jumatate incubatoarele alea se caseaza si se scot la licitati pentru reciclare iar peste 5 ani o sa duduie ziarele cu omagii la adresa doctorului Muilă care satul de jegul din spitalele de stat si-a investit agoniseala de-o viata intr-un spital de nasteri modern dotat cu echipamente noi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus