►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
General Electric este una dintre cele mai mari companii din lume, au afaceri în domenii precum infrastructură critică, aviație, soluții pentru medicină șamd, peste 300.000 de angajați și un brand în top 10 mondial. Fondatori au fost oameni precum Thomas Edison și J.P. Morgan.
Compania a început recent să modifice politica internă privind concediile și învoirile, în sensul că nu le mai limitează. Politica e valabilă momentan pentru “executives” și “senior professional band”, adică șefi și seniori, care reprezintă 43% dintre angajații din SUA. Aceștia vor putea să-și ia câte zile de concediu de odihnă, sănătate sau învoiri de câteva ore vor ei, fără limită, câtă vreme își fac treaba fără probleme.
De ce fac asta? Pentru că interesul companiei este ca angajații să-și ducă sarcinile la îndeplinire, nu să stea de pomană la birou așteptând să se facă ora plecării. În plus, oamenii care vor să plece ceva mai repede de la birou ca să rezolve vreo treabă personală probabil că-și vor face mai rapid treaba, în acea zi. Dacă știi că oricum nu câștigi nimic, ci tot la 18 rupi ușa, nu mai tragi tare ca să termini munca până în ora 13. În plus plus, e metoda cea mai simplă de a vedea care sunt angajații cei mai buni.
Companiile moderne își dau seama că este mai eficient să responsabilizezi angajații pentru munca pe care o fac, să-i faci să înțeleagă necesitatea îndeplinirea sarcinilor “în timp și în buget”, cum se zice, decât să-i pui ca pe roboți la muncă, stând cu biciul pe ei.
Asta cu zilele de concediu necontorizate este o tendință modernă, dar acum în cazul General Electric este pentru prima oară când o aud aplicată la o scară atât de largă. De obicei era ceva caracteristic companiilor moderne cu ceva mai puțini angajați și o flexibilitate mare, la fel cum tot aceste companii au și cele mai mișto spații de lucru (Evernote le cumpără angajaților mașină, dacă vor, cu condiția să fie electrică, iar despre România v-am arătat cum arată birourile Mavenhut, de exemplu, sau Orange Skanska).
În ultimii ani am avut noroc de un șef care nu mă întreba niciodată unde sunt și ce fac. Venea în birou și, dacă nu mă găsea acolo, mă suna pe mobil și niciodată nu întreba “bă, pe unde umbli?”, ci zicea direct “uite ce trebuie făcut”. Am văzut în schimb și alți șefi care cereau imaginile de la camerele de supraveghere pentru a determina cât stau anumiți angajați la țigară și se uitau la ceas că ai stat prea mult în pauza de masă, că ei așa înțelegeau că se poate socoti cât de dedicat ești muncii tale.
sursa: CNN Money.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
17/07/2015 la 8:21 AM
În ultimii ani, ai căpătat obiceiul sa te suni singur? Poate ar trebui sa încerci să îți cauți o slujba.
nashu_mare(Citează)
17/07/2015 la 4:20 PM
Se referea la Matilda când vorbea de șeful care-l sună.
Floare(Citează)
17/07/2015 la 8:23 AM
Unele firme isi dau seama ca angajatii sucaliti si stresati:
1. nu muncesc productiv
2. isi cauta loc la concurenta
Noua tocmai ne-au pus cartela ca sa vada la ce ora ajungem si sa ne scada din concediu.
Bineinteles ca ma calca pe coada, eu care intarzii dar ajung cu lectiile facute, mail-urile citite si programul stabilit si intru direct in paine in timp ce altii freaca menta la program fix si pe la 12 incep sa se faca si ei ca muncesc.
Sunt de acord cu disciplina, dar sa se vada peste tot, scopul unei firme este faca profit, nu sa produca tabele de pontaj.
Gaelex(Citează)
17/07/2015 la 8:57 AM
pe sistemul “le dam mai multi bani? nu, le dam mai mult timp liber”
gogu(Citează)
17/07/2015 la 11:36 AM
Odata indeplinite nevoile de baza (si nu cred ca aia de la General Electric sunt muritori de foame), timpul e mai pretios decat banii. Timpul e unicul lucru pe care il ai in cantitate cu adevarat limitata.
Kay(Citează)
17/07/2015 la 9:01 AM
Din punctul de vedere al angajatorului (in ro) pot sa spun ca la orice flexibilitate de-asta, lumea (bineinteles, nu toti) tinde sa profite de tine. E mai bine pt sanatatea ta si-a firmei sa fii strict.
Hai, lasati minusurile sa vina la mine!
add(Citează)
17/07/2015 la 11:33 AM
iar impresia mea e că aceasta nu se întâmplă numai în ro. de aceea la GE beneficiază de facilitățile acestea doar “executives” și “senior professional band”
AI_core(Citează)
17/07/2015 la 12:34 PM
1. Pentru ca angajatorii (nu toți bineînțeles! ) nu prea sunt interesați sa vadă cine merită sau nu avantaje extrasalariale;
2. Mai sunt încă angajatori care, deși jobul presupune și comunicare, îți pun cartela de telefon in brațe și-ți sugerează să-ți cumperi telefon singur, pe banii tăi, că “mai durează până vin telefoanele!” Telefoanele de firmă fiind de regula cele oferite de rețelele de telefonie ca la piață “cinci la leu maică!”. Pentru conformitate: urăsc vorbitul la telefon in general si detin telefon personal cu pachet voce/net nelimitat, nu vorbesc pe banii firmei!
Aaa, sa nu uit, firma te limitează să vorbești in afara grupului la un număr de minute ( de regula 100-150). E fain să vezi cum sună colegii de pe telefoanele personale pentru treburi de serviciu!
3. La mine nu, dar mai aud cazuri de oameni ce folosesc chestii personale pentru serviciu (mașina, calculatorul etc.), dar repet, pot fii și bârfe.
bogdand(Citează)
17/07/2015 la 12:41 PM
Aaa, mai tăiați voi un i de la punctul 3 (pot fi). Mă duc să golesc soba de cenușă!
bogdand(Citează)
18/07/2015 la 11:22 PM
Add am fost in pielea ta, am tinut oamenii valorosi si le-am oferit 20-30% in plus, cei care erau pierde vara i-am trimis la plimbare si am angajat altii. Am reusit sa cresc productivitatea cu peste 50% si am redus costurile cu 20-30 %. Oamenii sunt mai motivati ca au bani mai multi si isi dau interesul, inainte era program strict legat de ore, pauze de masa, acum isi fac cum vor programul cu conditia ca proiectele sa fie gata la timp, sunt gata in timp dar de cele mai multe ori sunt gata inainte de termen.
Am crezut ca avand angajati cu salari mici pot face compania profitabila, dar am realizat ca trebuie sa iti motivezi angajatii si sa fii mai flexibil in special in firmele mici-medii.
dw(Citează)
17/07/2015 la 9:29 AM
Am citit pe reddit de treaba asta. Ca sa fac un rezumat, e un mare bullshit. Da, oficial poti sa-ti iei liber cat si cum vrei, dar practic vei fi luat la ochi si vazut rau in firma daca faci treaba asta.
Incepe sa se instaleze si la americani sistemul ala de la japonezi unde stai la lucru 12 ore pe zi si nu mergi nici in concediu, chiar daca nu ai de lucru, numai ca sa dea bine.
In Europa in schimb e cu totul alta poveste, treburile sunt mult mai relaxate.
Mihai(Citează)
17/07/2015 la 9:51 AM
Este ca si cum un operator de telefonie ar oferi abonament nelimitat celor care vorbesc in medie 10% din cate minute au acum pe luna. Teoretic sunt beneficii suplimentare, practic nu se va schimba mare lucru.
Angajatii vizati de GE (sau alta companie de genul) sunt motivati financiar pentru performanta firmei (fie prime de rezultat, fie bonus in actiuni) si oricum nu consuma nici zilele prevazute legal. Asadar e mai mult marketing “ce cool e sa lucrezi in GE”.
benea(Citează)
17/07/2015 la 10:11 AM
E flexibilitate, dar cu acordul sefului. Nu mai iti pot spune angajatii “am dreptul la 20 de zile de concediu anual si trebuie sa mi le dai”. De altfel, este o facilitate pentru cei care stiu ce au de facut si sunt analizati pe baza rezultatelor (seniori si management), nu pentru cei care dau la pila. Acestia, probabil, in functie de invoiala pe care o vor avea cu superiorii, vor raspunde la telefoane su isi vor lua laptopul de serviciul si in “vacanta”. Mai degraba e un fel de “poti munci si de acasa daca vrei”.
E uimitor ca, in GE, astia sunt aproape jumatate din angajati.
nashu_mare(Citează)
17/07/2015 la 10:13 AM
Employer branding facut cum trebuie
Andrei(Citează)
17/07/2015 la 12:26 PM
Am dubii că va prinde așa ceva, și sincer nici nu știu daca e ok, probabil ca e doar ”publicity stunt”.
Însă ce pot spune e am avut interacțiuni cu companii care merg de ceva vreme pe ideea de săptămână de lucru de 4 zile. Mi se pare mai ok și un bun compromis între nevoia companiei de a avea un oarecare control și nivelul de stress și mulțumire a angajatului.
adyzah(Citează)
17/07/2015 la 1:57 PM
E vorba de US, unde legal nu ai dreptul la concediu de odihnă iar concediul medical e strict limitat (și uneori depinde de asigurarea de sănătate, și ea existentă sau nu), iar faptul că ți se dau câteva zile de concediu plătit e deja un mare privilegiu. În rest îți iei concediu fără plată, dacă ți se aprobă, sau îți iei lucrurile într-o cutie și-ți cauți altceva de lucru.
mmm(Citează)
17/07/2015 la 2:59 PM
Din ce am observat eu, de cand cu “criza”, tendinta prin companii este ca angajatul sa lucreze mai mult pentru aceeasi suma de bani.
gigi(Citează)
17/07/2015 la 4:28 PM
Am lucat la GE Money in Ro. si a fost foarte Ok . Dar de cand au fost preluati de catre Garanti ..good-luck sa iti iei 2 saptamani legate de Co. ! chiar daca e dreptul tau ti se dau “daca nu e perioada agitata / mult de munca” Astfel ca iti sugereaza sa iti iei cateva zile in Iulie , apoi iti mai “legi” niste zile in August de weekenduri si asta e . Dar cu conducerea americana prin 2008 , Ron Malak ca CRO a fost o atmosfera super ok
John(Citează)
17/07/2015 la 8:44 PM
Poti detalia cum nu ai legal dreptul la concediu de odihna in U.S.? Bineninteles ca exista, nu mai vorbi prostii! Concediu medical nu exista, dar sunt sick Days plătite (numărul depinde de la companie la companie) si daca ai dovada medicală stai pe disability.
Diana(Citează)
18/07/2015 la 12:55 AM
Ca sa se foloseasca corect termenul “tendinta” ar trebui cateva exemple mai documentate de actiuni, in sensul mentionat si ale altor mari companii.
Eventual cu niste comparatii temporale, sa zicem anii ’90, ’00 si acum. GE are filiale in toata lumea si e impartita in diverse sectoare de activitate, ca au luat decizia sa faca asta acum, nu inseamna tendinta.
In rest A+ pentru articol…
miluch(Citează)
18/07/2015 la 5:47 AM
“Am văzut în schimb și alți șefi care cereau imaginile de la camerele de supraveghere pentru a determina cât stau anumiți angajați la țigară și se uitau la ceas că ai stat prea mult în pauza de masă, că ei așa înțelegeau că se poate socoti cât de dedicat ești muncii tale.”
Si? Cand ai colegi care din 8 ore, petrec cel putin 4 la fumat, mancat si barfa (pe holuri sau in WC-uri, inclusiv “seniorii”) esti rau daca le tai din salariu?
Parca fumatul era un viciu nu o activitate prin care-ti demonstrezi dedicarea fata job.
Se pare ca nicotina le afecteaza unora creierul, daca ii face sa creada ca trebuie platiti cand isi iau doza zilnica.
Ursu(Citează)
20/07/2015 la 3:49 PM
Dar daca eu reusesc sa-mi fac treaba mea si ceva pe langa in alea 4 ore cat stau la munca, e ok sa ma futa seful la cap ca stau la tigara? Angajatul e platit ca sa faca o treaba, nu e platit ca sa stea X ore la munca. Iar daca eu pot sa ma achit de responsabilitati in 4 ore in loc de 8, eventual sa mai si fac ceva pe langa, ca deh, sunt proactiv, ce crezi ca se va intampla daca vine seful la mine sa-mi zica ca-mi scade salariul pentru ca a contorizat ca stau 2 ore in pauza de masa si 1 la cafea?
Sabotor(Citează)
21/07/2015 la 10:01 PM
La mine, oamenii stau ca să fie acolo dacă apare ceva de făcut, nu ca să se facă ora 6. Le-as da drumul, dar în domeniul meu nu se lucrează la fel de eficient de acasă sau de pe mobil.
Și oricum, ce naiba sunt ăia “timpi morți”? – ca manager,dacă n-ai nimic concret de făcut, poti să te gândești la idei noi, sa vezi ce n-a mers, etc. Angajații pot să rezolve chestii din urmă pt. care nu au avut timp, sau se pot pune la curent cu mersul pieței, pot învăța ceva nou etc. Dacă au timpi morți, ori au un manager ineficient, ori nu-i interesează domeniul în care lucrează și ar trebui să facă altceva, ori sunt angajați în plus și trebuie dati afară.
papergirl(Citează)