►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Cinci întrebări mai bune decât “tu câți bani câștigi din blog?”
Încă un film Star Wars a fost anunțat, personaj principal fiind Han Solo »
S-ar putea spune, la mișto, că Ponta a demisionat ca membru PSD, dar nu ca deputat și nici ca prim-ministru. Ieri a anunțat că se retrage din funcția de președinte PSD până când se vor rezolva problemele cu justiția. Nu demisionează, însă, din funcția de prim-ministru!
Toată afacerea asta este o nebuloasă greu de descifrat. De fapt, Ponta n-a zis clar nici că ar demisiona din funcția de președinte de partid. Exprimarea exactă a fost “va aduc la cunostinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in Partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse”.
Mai mult, Rovana Plumb, președinte interimar, “a declarat ca Victor Ponta nu demisioneaza din functia de presedinte PSD, fiind vorba doar de o retragere temporara din fruntea partidului, pana cand isi va demonstra nevionvatia fata de acuzatiile care i se aduc.”. Alții din PSD zic același lucru, se continuă un interimat.
Cum te poți retrage, dar să rămâi președinte, nu știu. Cred că nici cei din PSD nu știu, dar n-au știut ce să zică. Se pot trage, însă, câteva concluzii mari:
1. Asistăm la începutul retragerii lui Ponta de pe scena politică. Pierderea alegerilor și cercetarea penală au fost doar impulsuri date pentru a pune în mișcare această cădere.
Motivul invocat este că nu vrea să strice imaginea partidului PSD prin faptul că este urmărit penal. Dacă era așa, ar fi putut să se retragă mai demult. Faptul că a fost în Turcia, generând o criză internă în partid și în guvernare, apoi s-a întors și imediat a făcut acest anunț mie îmi spune că cei din PSD l-au băgat în ședință și i-au spus să se retragă. Nu mai are susținerea mai-marilor din partid, nu mai are susținerea baronilor locali (Ghiță are destule probleme, Dragnea a făcut un pas în spate etc), nu mai are încrederea publicului.
Nu se retrage pentru că vrea el, ci pentru că-i este impus. Dacă am fi trăit în Evul Mediu, s-ar fi retras la o mânăstire pe termen nelimitat.
2. Faptul că nu demisionează din funcția de premier arată că PSD-ul se agață cu disperare de putere.
Nu poți spune că urmărirea penală afectează grav imaginea partidului și mai bine te retragi, dar pe a României nu o afectează, așa că rămâi premier în continuare. Nu poți, pur și simplu. Ponta nici n-a făcut-o, a ocolit complet subiectul, deși imaginea României ca țară cu un prim-ministru urmărit penal este cea mai terfelită, nu a PSD-ului.
De ce rămâne premier? Pentru că așa PSD-ul păstrează sigur puterea. Dacă ar demisiona din Guvern, Parlamentul ar trebui să propună un nou prim-ministru, iar votul Parlamentului este momentan imprevizibil, după cum s-a dovedit la numirea lui MRU la SIE.
PSD-ul preferă să nu riște și-l păstrează pe Ponta prim-ministru până la alegerile din 2016 sau până pică la vreo moțiune de cenzură, deși asta ar înseamna să asistăm la o alianță PNL-PDL-UDMR-UNPR.
3. Prim-ministrul este o marionetă controlată de alții.
Concluzia punctelor 1 și 2 este că prim-ministrul Ponta este controlat de alții. Dacă nu mai are putere în partid, dacă nu mai are susținerea greilor și a fost forțat să se retragă, înseamnă că tot aceștia i-au impus să rămână premier de dragul aparențelor și pentru a evita o posibilă pierdere a puterii, așa că acei oameni îl controlează.
Personal nu înțeleg cum își va mai desfășura Ponta activitatea cu fruntea sus. Este urmărit penal, admite că asta e o problemă, dar continuă să conducă Guvernul și să reprezinte țara?
Ponta rămâne premier și pentru că PSD-ul nu are o altă persoană care să preia acest post. Dragnea și Rus nu sunt disponibili.
Acum este momentul când PSD-ul se uită în jur la toți membrii săi și descoperă că niciunul nu stă bine în sondaje, nu are încrederea publicului, nu s-a remarcat prin nimic bun. Asta este adevărata criză politică pentru ei, este momentul în care partidul, lipsit de un simbol care să-i urce în sondaje, riscă să intre în plan secund.
PSD n-a stat niciodată atât de rău. După Iliescu l-au avut pe Năstase ca simbol, apoi pe Geoană, apoi pe Ponta. Pierzători cu toții la alegerile importante, dar au avut ce scoate în față. Acum ce mai au? Dragnea pare genul care organizează și face lucrurile să se miște, dar nu mai este curat. Rus s-a exclus o vreme din viața politică. Rovana Plumb? Nu are șanse. Vanghelie e pe ducă la închisoare, Geoană a plecat, Mazăre e mâncat. Sturzu? Bănicioiu? Ecaterina Andronescu? Nu cred că au forța necesară. Îi va scoate PSD-ul pe Năstase sau Iliescu de la naftalină?
« Cinci întrebări mai bune decât “tu câți bani câștigi din blog?”
Încă un film Star Wars a fost anunțat, personaj principal fiind Han Solo »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
13/07/2015 la 11:13 AM
Chestia asta cu “e o marionetă controlată de alţii” e relativă. În toate partidele, inclusiv să zicem cel Republican sau Democrat din SUA, exponentul/reprezentantul/preşedintele/whatever este o persoană care, temporar, este votată de majoritatea partidului, pt că altfel, evident, toţi s-ar vota pe ei înşişi. Deci e normal să ajungi doar cînd strîngi o susţinere maximă de moment şi e tot normal să-ţi pierzi această susţinere la un moment dat, indiferent de motiv.
alias(Citează)
13/07/2015 la 11:38 AM
Nu cred, există oameni suficient de puternici încât să nu fie controlați de alții. Ei au puterea, ei au încrederea publicului, ei trag sforile. De exemplu Iliescu, care atâția ani a dominat PSD-ul. Îndrăznesc să spun că și Năstase, care era mai baron decât toți. Băsescu.
nwradu(Citează)
13/07/2015 la 11:15 AM
In traducere simpla, si-a luat concediu din functia de presedinte PSD.
Gaelex(Citează)
13/07/2015 la 11:36 AM
Da, dar doar atât. E ca și cum te-ai duce mâine la muncă și ai spune “șefu, eu iau o pauză, îmi va face colegul de muncă treaba, dar nu renunț la post, iar salariul să mi-l dai în continuare. Ne auzim prin noiembrie”.
Și renunți doar la asta, nu iei concediu total.
nwradu(Citează)
13/07/2015 la 11:47 AM
O magarie!
Cristi(Citează)
13/07/2015 la 11:50 AM
“Ne luam tara inapoi!?”
samE(Citează)
13/07/2015 la 3:25 PM
Nu prea ai cum. Manifestații puternice? L-ai auzit pe Ponta, pot și ei să aducă 100.000 de oameni pro-PSD.
Să ne amintim că cel mai mare miting de la noi a fost de vreo 60k, anti-Boc și anti-micșorări de salarii, adică motive serioase. Și nu s- a schimbat nimic.
Demisia nu și-o va da singur. Parlamentul nu-l va schimba.
Vin alegerile din 2016, dar dacă pe partea prezidențială m-a încântat Iohannis, pe partea de partid nu văd vreo mare scofală în PNL-PDL și alternativele la PSD.
nwradu(Citează)
13/07/2015 la 11:52 AM
Noroc cu Schrodinger. Cat timp il ignoram Ponta poate să fie și să nu fie presedinte, in acelasi timp.
alxzen(Citează)
13/07/2015 la 1:08 PM
Buna comparatia.Tot l-a numit fostul presedinte Basescu : pisic….Pisicul Schrodinger.Este dar in acelasi timp nu este.
andrei(Citează)
13/07/2015 la 1:38 PM
Practic Ponta ăsta e un maimuțoi care face ca la grădiniță. Face numai diversiuni din astea, poate poate o să îi iasă. Dar el știe în sinea lui că sfârșitul e aproape. Păcat că nu mai suntem în evul mediu să-l vedem linșat, scuipat și bătut în piața publică.
razvan(Citează)
13/07/2015 la 2:10 PM
Asteptam cu interes sa mearga si Ponta unde este Vanghelie si Mazare.
Dispecerul de serviciu(Citează)
13/07/2015 la 5:02 PM
Adica acasa la el?
alex(Citează)
13/07/2015 la 5:12 PM
“pana cand isi va demonstra nevionvatia” – asa ceva este ingrozitor iar la noi in tara se tot propaga ideea aceasta bolnavicioasa. Pana nu esti condamnat de catre un judecator esti un om liber ca toti ceilalti.
Marius M(Citează)
13/07/2015 la 5:30 PM
Pai sa ii lasam tot pe cei de la PSD atunci sa guverneze si, apoi, sa ne plangem singuri de mila pe retelele de socializare. Poate or fi invatat ceva, in al 12-lea ceas, cei de la PNL-PDL, sa speram…
miluch(Citează)
13/07/2015 la 7:52 PM
Nu am incredere in Ponta insa nici in DNA. E vizibila campania care se face impotriva lui: in presa cu articole si postaci, pe strada sunt corturi ce strang semnaturi de demitere, motiunea de cenzura (singurul demers in regula), etc. Ca acestea sunt jocuri politice pot intelege, insa DNA nu trebuie sa faca politica.
Greuceanu(Citează)
13/07/2015 la 8:30 PM
Se vede ca nu ai incredere in monta, nu trebuia sa mai subliniezi!
2Du(Citează)
13/07/2015 la 8:35 PM
Si tu ca Rarinca a avut doar “ghinion”.
Greuceanu(Citează)
13/07/2015 la 9:45 PM
Păi cu cine face politică DNA-ul? Până una alta văd că merg la DNA oameni din toate partidele.
Poate ai impresie că de fapt toți sunt cinstiți și DNA-ul le inventează dovezi, conturi și averi de neexplicat.
nwradu(Citează)
13/07/2015 la 10:33 PM
Radu sunt prea batran ca sa mai cred in coincidente mai ales ca unele sunt chiar pe fata. Motiunea de cenzura a fost sincron cu anuntul inceperii urmaririi penale. Practic DNA-ul a fost singurul care putea schimba ceva, altfel nici macar nu merita efortul.
Greuceanu(Citează)
13/07/2015 la 9:17 PM
Iar apar tot felu de distrusi care considera ca daca nu esti impotriva lu ponta il pupi in cur. Distrusilor
mircea (primul)(Citează)
14/07/2015 la 9:32 AM
“Batrane “Greucene elaboram si noi o teorie a conspiratiei mai coerenta.Zii si de fortele iudeo-masonico-reptiliene care manevreaza din umbra.
andrei(Citează)
14/07/2015 la 10:37 AM
Intr-o tara cat de cat normala, la judecatorie se porneste de la prezumtia de nevinovatie si nu invers. Numai ca oamenii nu vor sa vada justitie, vor razbunare. Aceasta ura viscerala este initiata si propagata de catre mass-media iar mai apoi rostogolita prin tot online-ul de catre diversi “parerologi” si de catre noi toti care comentam pe blogul lui x sau y.
gigi(Citează)
14/07/2015 la 11:29 AM
Din cate tin minte motiunea PNL venit dupa votul deputatilor, din 9 iunie, de mentinere a imunitatii lui Victor Ponta. DNA a asteptat de asemenea votul privind Imunitatea pentru a decide ce cai vor urma. Da, nu este o coincidenta sincronizarea celor doua evenimente, ambele au fost triggerate de votul din parlament.
Valentin(Citează)
14/07/2015 la 4:35 PM
http://www.telegrafonline.ro/1433538000/articol/301405/dna_sus539ine_mo539iunea_de_cenzura_a_pnl.html
Calculeaza si tu probabilitatea ca imediat dupa ce se depunde o motiune de cenzura DNA-ul sa-l ancheteze pentru niste fapte savarsite acum 8 ani de zile. In mod normal si daca aveau niste probe indubitabile pentru o fapta mult mai recenta trebuiau sa amane cateva zile demersul pentru a nu influenta votul din parlament.
Marius M(Citează)