►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
31 Jul 2015 ·
GÂNDURI ·
Am fost miercuri la un mic curs (degustativ!) despre mâncarea japoneză și tradiția bețelor în cultura asiatică. Mănânc de mult cu bețe și Matilda la fel, dar nu știam mai nimic despre ele și mă bucur că am avut ocazia să aflu.
Cele trei mari țări în care se folosesc bețe pentru a lua mâncarea sunt China, Coreea de Sud și Japonia, ulterior obiceiul întinzându-se și în multe alte țări din acea regiune a Asiei. Există însă niște diferențe între aceste țări. China, de exemplu folosește bețe pentru mâncare, dar lingură pentru supă. Coreeni fac același lucru, dar preferă bețele din inox, o tradiție de pe vremea când acestea se făceau din argint pentru oamenii importanți, argintul urmând a se colora în contact cu o eventuală otravă din mâncare. Japonezii, însă, folosesc doar bețe, inclusiv pentru supe pe care le mănâncă bând direct din bol și mâncând ingrediente cu bețe în timp ce țin bolul în apropierea gurii.
Chinezii au inventat bețele, ca și multe alte lucruri din istoria civilizației noastre. În secolul 3 chinezii au ajuns în Japonia și au adus cu ei orezul și bețele de mâncat. Până atunci japonezii mâncau, cel mai probabil, cu mâna. Bețele au intrat încet în societate și, odată cu dezvoltarea Japoniei, au ajuns să fie utilizate în întreaga țară.
După cum e de așteptat de la țările asiatice, există o listă lungă de “ce nu trebuie făcut” la masă cu bețele. Nu te întinzi peste masă să iei din diverse platouri și să duci direct în gură mâncarea, ci politețea spune că-ți pui mâncare în farfuria ta, iar apoi o mănânci liniștit în zona ta. Uneori pentru a pune mâncare din platou în farfuria ta se poate folosi capătul mai gros al bețelor, ca să nu bagi în platou capătul ce ți-a ieșit din gură.
Alte obiceiuri se referă la cum se țin bețele. Dacă le lași din mână, capătul folosit nu trebuie să fie îndreptat spre alți meseni, ci spre tine. Dacă pui bețele pe bolul de mâncare, este semn că ai terminat, așa că în rest acestea se țin pe un suport de bețe, unul pe care japonezii îl numesc hashioki (hashi – “bețe”, oki vine de la verbul “a pune”). Unde am fost noi, de exemplu, o alună servea drept hashioki și, aflând asta, am fost atent să nu o pierd (sau mănânc). Dacă nu ai un hashioki la masă, improvizezi dintr-un șervețel.
Bețele nu se lasă niciodată înfipte în mâncare sau în bolul cu orez, asta semănând cu un gest făcut doar la înmormântări. N-ar trebui nici folosite pentru a săpa prin mâncare după o bucată mai bună, de parcă ai răscoli cu degetul în nisip, ci mănânci la rând totul.
Cât despre cum se țin și folosesc bețele pentru a mânca preparate asiatice, secretul este să exersați. Eu așa am învățat, am mâncat sau comandat mâncare chinezească și m-am ambiționat să folosesc bețe până când am învățat să mănânc bine cu ele. N-a durat mult, iar după cum puteți vedea mai jos, pot să prind și o singură boabă de… soia?
Doamna Chinatsu Kawamoto, de la Centrul de Studii Romano Japoneze, unde predă japoneza studenților, ne-a arătat însă cea mai simplă metodă de a învăta cum trebuie ținute bețele. Odată ținute corect, mai este nevoie doar de exercițiu, după cum spuneam.
Luați bățul superior și țineți-l ca pe un pix, precum în fotografie, apoi exersați desenând litera I în aer.
Luați apoi bățul inferior și puneți-l între degetul ăla lung și inelar. Se odihnește pe inelar și pe baza degetului mare și stă fix.
După ce-ați învățat poziția amândurora, “montați-le” pe amândouă pe mâna dominantă și încercați să-l mișcați pe cel superior folosind buricele degetului mare și arătătorului pentru a apuca mâncarea. Sfatul meu este să variați poziția din care le țineți pentru a obține o amplitudine maximă a mișcării – trebuie să puteți apuca bine, cu siguranță, bucățile de carne. Mâncarea asiatică este oricum porționată pentru a fi accesibilă bețelor, nu vă cere nimeni să apucați boabe de soia sau să mâncați orezul bob cu bob.
Acum că pot face acest lucru, mă simt pregătit pentru săptămâna asiatică la Lidl, care începe de luni, 3 august. Veți găsi la Lidl rață, tăiței chinezești, sos de soia, oțet de orez, ulei de susan, pachețele de primăvară, pui în stil indian, pachețele cu creveți și legume, sosuri, condimente, înghețată de cocos, iaurturi în stil indian și asiatic. Mă duc cu siguranță pentru unele dintre ele și pentru sucul de lychee și lime și pentru berea Chang, din care am băut cândva pe la restaurante tailandeze și mi s-a părut foarte bună.
Cele de mai sus se întâmplat la Yuki, unul dintre puținele restaurante japoneze din București, cu bucătari japonezi și patron care zilnic desenează meniul în caligrafie specială. Fac mâncare bună.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
31/07/2015 la 11:07 AM
O sa las asta aici, pentru ca este foarte on-topic:
https://www.facebook.com/NoizekidMuzik/videos/10153420012623540/
nashu_mare(Citează)
31/07/2015 la 11:10 AM
nu inteleg betele.
add(Citează)
31/07/2015 la 11:35 AM
Bețele te ajută să mânânci totul proporționat, că nu poți lua foarte multă mâncare cu ele. În furculiță în schimb poți îndesa mâncare cât cuprinde și să-ți umpli gura fără să mai poți mesteca (nu zic de tine, e doar un exemplu).
E, mâncatul ăsta proporționat combinat cu mâncarea japoneză au condus la cea mai mare speranță de viață de pe glob: 84 de ani în Japonia. Plus: “Japan is the country with the highest ratio of centenarians (347 for every 1 million inhabitants in September 2010).”
Nu zic că bețișoarele și dieta sunt singurele lucruri care influențează speranța de viață crescută, dar sunt un factor important.
Bogdan Popa(Citează)
31/07/2015 la 11:49 AM
Nici betele nu ne inteleg pe noi.
neica_nimeni(Citează)
31/07/2015 la 11:20 AM
Este extrem de dificil sa mananci cu bete din inox la ei acasa. Clima te face sa transpiri abundent si prinderea acestora este extrem de dificila.
eu din EU(Citează)
31/07/2015 la 11:21 AM
Un mod primitiv si ineficient de a manca.
Piticu21(Citează)
31/07/2015 la 11:44 AM
Un mod primitiv si ineficient de a gandi
Boris(Citează)
31/07/2015 la 11:58 AM
taman tu, cu blogul ala, vorbesti de primitivism?
deplictis(Citează)
31/07/2015 la 1:27 PM
Asa “pitic”-ule, zi tu din RO/MD cat de primitivi si ineficienti sunt astia din JP.
C(Citează)
31/07/2015 la 1:35 PM
Un mod foarte bun de a slabi…
Iote(Citează)
31/07/2015 la 12:04 PM
Merita violate!
anda85(Citează)
31/07/2015 la 12:12 PM
O completare, unul din putinele restaurante unde poti manca mancare japoneze uzuala, nu doar celebrele sushi, okonomiyaki și teppanyaki.
alxzen(Citează)
31/07/2015 la 1:40 PM
Câte cuțite ați văzut la masă? :D
Kendall(Citează)
31/07/2015 la 2:16 PM
Eu chiar mă întreb ce faci cu bețele când trebuie porționată mâncarea. De exemplu vine un pește, cum îl tai? Cu bețele?
nwradu(Citează)
31/07/2015 la 2:18 PM
Exact, la cat de fraged e, il poti desface foarte usor.
Porcul si vita sunt mai problematice. Desi am mancat un cotlet de porc facut de ei care se putea taia cu betele.
alxzen(Citează)
01/08/2015 la 1:18 AM
toate felurile de mancare sunt adaptate pentru a fi mancate fara cutite, de obicei gatite in bucati mici. cand sunt bucati mai mari sunt atat de moi (chiar si carnea) incat pot fi taiate strangandu-le cu baghetele.
stefan(Citează)
01/08/2015 la 5:05 AM
Deci nu cred ca o japoneza ti-a spus asta: “În secolul 3 chinezii au ajuns în Japonia și au adus cu ei orezul și bețele de mâncat. Până atunci japonezii mâncau, cel mai probabil, cu mâna.”
Adica nu aveau nici orez si mancau cu mana? In Asia?
Ma rog, intre timp sa-i anunte cineva ca s-au inventat tacamurile :)
Si sa nu-i mai pupam atata pe japonezi! Nu cumva astia sunt aia care ragaie ca porcii la masa si considera ca asa arata ca le-a placut mancarea?
Si ca e de bun gust sa sorbi supa cat mai zgomotos?
Hmmm!
Chiar o sa trag o fuga la Lidl pentru niste pasta de Wasabi – daca nu au bagat mizerii in ea – si niste alune invelite in Wasabi.
Ursu(Citează)
02/08/2015 la 10:34 PM
Advertorialele cu devoalare la final m-au facut sa nu il mai citesc pe Petreanu.
ipo(Citează)
02/08/2015 la 11:21 PM
Iar diferența între acest articol și celelalte 900 în care spun cum am fost la diverse evenimente/prezentări/acțiuni/conferințe/cursuri și ce-am auzit/învățat acolo este…?
nwradu(Citează)
03/08/2015 la 3:16 PM
in malaezia, ca acolo am mancat mai mult de la chinezi, toata carnea era taiata de bucatar. Tu nu aveai nevoie sa mai folosesti cutitul. Bine, acolo se cam manca in acelasi timp cu betele/furculita si lingura.
Mancare nu trebuie sa fie eficienta ci buna si “sanatoasa”. Mancatul cu bete ajuta
animaloo(Citează)