un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum am petrecut o zi la Ruse

6 Jul 2015  ·

TURISM  ·

17 comentarii

Am petrecut o sâmbătă la Ruse, unde tocmai se desfășura festivalul Blue Week, la invitația organizatorilor Danube Competence Center. Vă spun la final cine sunt aceștia, începem mai bine direct cu ce-i de văzut prin Ruse.

Mie mi se pare că orașul are destule de oferit pentru a petrece o zi acolo, mai ales cu copiii. În primul rând, îi duceți să vadă Dunărea, mai ales de la înălțimea podului Giurgiu-Ruse, iar pe partea bulgară, în Ruse, grupul nostru a oprit direct la Sexaginta Prista, unde se găsesc ruinele unei cetăți romane aflate chiar pe malul apei.

“Ruinele” au fost descoperite foarte recent, așa că de aici puteți deduce că e vorba de niște ziduri excavate și nu ceva mult mai amplu (altfel le-ar fi văzut cu multe secole înainte, mă gândesc), dar dacă aveți norocul să prindeți o demonstrație/paradă cu costume și arme romane, sigur vă veți distra și copiii vor fi foarte entuziasmați (v-am spus, pentru familii e o destinație mișto și acesta este abia primul motiv).

Parada văzută de noi, cu o mică ceremonie ca pe vremuri în cinstea lui Jupiter și apoi câteva lupte simulate, explicații privind echipamentul legiunii Italica, cea care păzea respectivul mal în vremurile imperiului, plus multe selfie-uri cu soldații și inclusiv fotografii în echipamentul lor, era organizată cu ocazia Blue Week, dar bănuiesc că nu-i singura dată din an când se întâmplă cele de mai sus.

De aici am ajuns imediat pe jos în piața Kniaz Aleksander Batenberg, unde am intrat la un muzeu de istorie naturală. Sunt două muzee față în față aici, unul de Istorie și unul dedicat faunei dunărene. Surpriza a fost când în acest muzeu am găsit un mamut complet refăcut, cu tot cu blană, ochi, colți șamd, spre deosebire de al nostru de la Antipa, căruia îi este prezentat doar scheletul. Am fost eu entuziasmat să-l văd și să-i ating blana, darămite copiii!
ruse_10_muzeu

Mai puteți vedea și păsări, pești și diverse animale, ca la Antipa.
ruse_09_muzeuruse_11_muzeu

Din această piață începe o zonă pietonală ce duce spre Piața Libertății (Freedom Square pe Google Maps). Magazine, cafenele, restaurante, toate sunt aici ca într-o zonă pietonală. Piața Libertății este adevăratul centru al orașului.

Aici se găsește celebrul restaurant Happy, unde se mănâncă foarte bine și foarte ieftin. Mie mi-a rămas în minte de acum câțiva ani când am citit despre el pe blogul Cristinei Mazilu și, culmea, n-am mâncat acolo din simplul motiv că era plin și trebuie să așteptați la o coadă pentru a fi condus la masă – dar din fotografii pare că merită!
ruse_16_oras

Lângă el avea loc expoziția Blue & Wine, o prezentare a vinurilor din regiunea dunăreană a Serbiei, Bulgariei și României, desigur cu degustare. Era lume multă, bulgarii, dar și turiștii, intrau să guste câte un vin și eventual să asiste la momente de dans și alte spectacole ce aveau loc acolo.
ruse_18_blue_wine_exporuse_19_blue_wine_expo

Am gustat și eu. Din România am găsit acolo doi producători de vinuri: Domeniile Vânju Mare și Vinuri de Măcin. Am gustat din amândouă. Acum, nu știu exact pe unde se găsesc aceste vinuri, majoritatea fiind gândite pentru vânzare în domeniul horeca, dar probabil că le puteți găsi și la magazinele specializate de vinuri sau chiar și online.

Vă recomand următoarele: Curtea Regală – Fetească Neagră de la Vinuri de Măcin, un vin roșu cu un buchet plăcut și un gust catifelat, care mie mi-a plăcut mult în special pentru că nu era taninos (adică nu usucă gura, cum fac multe alte vinuri roșii ce conțin mai multă tanin), și Tămâioasa Românească de la Vânju Mare, un vin alb foarte bun.

Surpriza plăcută a fost la bulgari și la sârbi, vecinii noștri de Dunăre de la sud, care fac niște vinuri foarte bune.

Mi-a plăcut rose-ul Gorchivka de la Crama Svishtov, Twin Peaks-ul acela roșu din 2013 nu primise degeaba medalia de aur la un concurs, iar Seven Generations – Cabernet Franc 2013 merită încercat.

Apropo de Seven Generations, crama lor arată ca mai jos, te poți caza acolo, ai vedere la Dunăre și podgorii, iar site-ul lor este inclusiv în română. Poate vă doriți astfel de clipe de relaxare.
seven_generations_podgorie

Din toată expoziția și tot ce-am gustat, preferatul meu a fost Rizling-ul de la, uhm, O.Z.Z. Benisek-Veselinovic, un vin excelent. I-am întrebat pe toți aceștia dacă vând și în România – nu, evident. La unii poți comanda online, dar mă îndoiesc că livrează 2 sticle în București. Mă simt oarecum naționalist acum și spun că avem foarte multe vinuri bune chiar aici în România, așa că nu regret că piața nu este invadată și de vecinii de la sud, dar credeți-mă că nu sunt mai prejos ca noi la capitolul vinuri.
ruse_48_blue_wine_expo

Bine. Am ieșit de la vinuri și am mers să mâncăm. Nu la Happy, ci la Ciflika, un restaurant tradițional bine cotat, aflat tot în zona aceasta pietonală. Aici găsiți porții mari și mâncare bună, iar meniul este și în română. Se poate plăti în leva și în euro, cu puțin noroc poate că acceptă și lei (multe magazine din Ruse acceptă lei și chiar și dau restul în lei), iar chelnerița noastră vorbea binișor româna.

Micii bulgărești sunt diferiți de ai noștri. Carnea este mult mai albă și mai fină, aproape ca la un cremwurst, și cu un gust pronunțat de condimente de carne, aproape ca în Turcia. Mi-a plăcut, nu zic, aș mai mânca. În rest, tot ce-a venit pe masă la Ciflika a fost bun, mai puțin castraveții murați, care erau fix din aceia “bulgărești” de la borcan, destul de fazi. Alte restaurante? Citiți acest articol tot de la Cristina Mazilu.

Am terminat turul cu o plimbare până pe faleză (vreo 5 minute de mers pe jos din Piața Libertății), ca să mai vedem Dunărea odată, apoi ne-am întors la microbuzul nostru pentru a înfrunta din nou podul și vama.
ruse_47_orasruse_49_dunare

Ruse este foarte accesibil pentru bucureșteni, distanța până la Giurgiu fiind de aproximativ 60 km, la care se mai adaugă trecerea podului Giurgiu-Ruse peste Dunăre, momentan îngreunată de lucrări la refacerea carosabilului. Așteptați-vă la vreo 30 de minute pentru verificare buletin/pașaport, trecut podul cu traficul pe un sens și oprit la Ruse pentru o vignetă de drum (de care aveți nevoie chiar și până în Ruse, la ieșirea din țară înapoi spre România vă verifică dacă aveți sau nu una).

Danube Competence Center este o organizație finanțată, culmea, de guvernul Germaniei și promovează turismul de-a lungul Dunării în Serbia, Bulgaria și România. Ei și Asociația Travel Focus au organizat Blue Week Festival, care acum a trecut, dar asta nu înseamnă că nu veți găsi oricând în Ruse un loc bun pentru a petrece o zi, cu sau fără copii, vizitând orașul, mâncând bine și stând la o cafea sau bere pe malul Dunării.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Mergeti, dar fara masina proprietate personala:)

      (Citează)

    • Nu știu dacă sunt probleme la Ruse, cred că în stațiunile de la mare se fură mașini și mai ales noaptea. Eu n-am văzut reportaje despre Ruse.

        (Citează)

  2. Poate faci un articol similar pentru Giurgiu.

      (Citează)

  3. OFFTopic – ”tanin” e de substantiv de gen neutru…

      (Citează)

  4. offtopic – o corectie pe text daca se perminte “…începem mai bine direct cu cei de văzut prin Ruse…” Iti dai tu seama ce-i gresit.

      (Citează)

  5. Am corectat, mulțumesc!

      (Citează)

  6. Hei, de fapt uitei aici mai multe restaurante >>> http://mazilique.ro/2015/03/food-road-trip-doua-zile-in-ruse-bulgaria/ :-) La inceput de an am fost in recunoastere (dar se pare ca tot cu Happy am ramas :p)

      (Citează)

  7. Cât de mult puteți mânca!

      (Citează)

  8. Am fost in Ruse acum 7 ani intr-un weekend, am ramas impresionat de centrul pietonal si de marimea parcurilor, ziceai ca esti intr-o rezervatie.
    Preturi mici, fete frumoase, multe gropi si multe statui cu soldați de pe vremea comunistilor.
    Per total merge de petrecut o zi acolo.

      (Citează)

  9. Relieful deluros si pamant mai de lut face vin bun, iar bulgarii fiind ceva mai la sud de noi au soare mai mult si ii ajuta si asta.

      (Citează)

  10. Micii sunt facuti din carne de magar :-)

      (Citează)

  11. Chiar te-au verificat de vignetă?!

    Sau doar ai citit informarea de pe panoul ăla de dinaintea gheretei unde se plătește taxa de pod?

      (Citează)

  12. Hmm! Ruse? Frumoasa experienta ta, dar eu zic pas!
    Ca fost “intreprinzator” care cu mult timp in urma faceam cumparaturi in Ruse (si nu de la Metro), daca vezi doar centrul, pare frumos.
    Dupa blocurile gri – din zona garii de exemplu – se afla o fauna locala comparabila cu cea de prin zonele rau famate ale Bucurestului. Asta ca sa ma exprim elegant.
    Dincolo de centru, apar si oamenii nespalati, locuitori ai unui orasel de tara mizer, plin de drumuri proaste si ghetouri comuniste.
    Cum spuneam, nu neg experienta ta, dar un oras nu inseamna doar centrul, cu un restaurant si un muzeu. Iar majoritatea populatiei traieste in zona gri.
    Apropo, pentru Ruse, vigneta este necesară abia la ieşirea din oras. Ca si la noi, in interiorul localitatilor bulgaresti NU este necesara vigneta.

      (Citează)

  13. Deci pana la urma cum e cu vigneta?
    Eu am fost de vreo 4-5 ori pana acum ( cu treaba) si doar o singura data nu mi-am luat vigneta . Nu m-a controlat nimeni , nici-odata.
    Stiu ca si la ei ( ca si la noi) nu ai nevoie in oras. Totusi – depinde foarte mult unde se termina tehnic orasul si cat de scrupulosi devin politistii :)

      (Citează)

  14. De la Macin – cel mai bun (dupa mine) e Renatus.
    Vinurile lor nu le gasesti in supermarketuri ci mai degraba in crame mai mici ( eu iau din cand in cand de la o crama de pe Zetarilor ).
    Le-am incercat pe toate – sunt ok , chiar deosebite si relativ ieftine ( Renatus – 45 RON, restul 25),
    Renatus e un cupaj realizat in serie limitata ( ai nr sticlei pe eticheta).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus