un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum a fost petrecerea de 4 iulie la Ambasada SUA

7 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

41 comentarii

4iulie_ambasada_sua_36
Iată un hot dog clasic american, ornat cu muștar Heinz și udat cu o bere Miller. Un hot-dog tradițional, dar care parcă are gust mult mai bun când îl mănânci pe sol american. Am fost invitat la Ambasada SUA pentru petrecerea de 4 iulie.

Invitația arată ca mai jos, cu o copertă frumoasă. Bănuiesc că ne-au studiat înainte și notele din școala generală, că nu intri așa ușor în ambasadă.
4iulie_ambasada_sua_01

Și s-a făcut 2 iulie și ne-am dus acolo. De ce am sărbătorit #4iulie pe 2 iulie? Pentru că 4 iulie a fost sâmbătă, când românii sunt la nunți, iar americanii petrec probabil în familie. Pentru că e sâmbătă, personalul ambasadei a primit liber pe 3 iulie, ca să nu se piardă o zi liberă (nu-i rea ideea, nu? Și la noi Sf Maria pică sâmbătă pe 15 august, cum ar fi să primim vineri liber în schimb?), așa că iată-ne pe 2 iulie la ambasada SUA din zona Pipera.

Cum spuneam, nu intri așa oricum în ambasadă. Traficul rutier a fost închis de la o distanță considerabilă, așa că am ajuns acolo împreună cu un număr mare de alți oameni pentru a sta la linie la verificarea de securitate de la intrare. Afară, pe iarbă, cineva (adică nu știu dacă SRI-ul sau Secret Service-ul) montase o cameră video mobilă cu control de la distanță.
4iulie_ambasada_sua_034iulie_ambasada_sua_02

Mă așteptam să nu mă lase în interior cu telefonul mobil, dar mi l-au lăsat și am fotografiat cât am vrut eu. De fapt, în discursurile ulterioare ale gazdelor urma să fim chiar încurajați să folosim hashtag-ul #4iulie pentru fotografii, semn că nu degeaba SUA au inventat “social media” unde, de altfel, ambasada SUA la București face o treabă chiar bună pe Facebook.

Petrecerea s-a desfășurat în grădina ambasadei, pe gazonul dintre cele două clădiri de acolo, unde fusese amenajată o scenă mărișoară pentru formație și discursuri. De jur împrejur erau diverse corturi ale sponsorilor, plus ceva grătare pentru un picnic autentic (fără burgeri, din păcate – dezamăgirea serii având în vedere că speram să văd un burger făcut chiar de un american).
4iulie_ambasada_sua_05

Cu sponsorii a fost cea mai mișto treabă, practic ei făcând petrecerea mult mai relaxată. Marile companii americane prezente în România au fost prezente și la ambasada SUA cu produsele lor. Jack Daniel’s, KFC, Skittles, Ford, Starbucks, McDonald’s, Subway, Coca-Cola, Pizza Hut, Domino’s Pizza, UPS, Brooks Brothers, apoi marile hoteluri ce aduseseră aici o parte din bucătăria lor, precum Sheraton (fostul Howard Johnson, încă în rebranding), Hilton, Radisson Blu și Marriott, cei din urmă făcând și uriașul tort al serii.

A fost un mic discurs de “bine ați venit” și apoi s-au cântat imnurile. Noi, românii, nu prea avem un ceremonial al imnurilor. Eu m-am oprit din băut un Miller și am ascultat imnul României și apoi al Statelor Unite, primul din respect pentru țara noastră, al doilea (cântat live de Paula Seling) din respect pentru gazde, dar mă uitam în jurul meu și numărul persoanelor care înghesuiau sandvișuri în gură sau râdeau în hohote discutând în grupurile lor micuțe era destul de mare; prin contrast, americanii prezenți s-au oprit și au ascultat imnurile, apoi au reluat discuțiile de unde le lăsaseră.

După imnuri a urmat un discurs al lui Dean Thompson, Chargé d’Affaires al ambasadei (și cel mai înalt reprezentant SUA aici, până când Hans Klemm, viitorul ambasador SUA în România, va fi oficial validat de Congres), apoi un discurs al președintelui Iohannis, apoi invitația la distracție. Momentul s-a încheiat apoteotic cu un show aviatic ținut de două avioane din grupul “Iacării Acrobatici”.
4iulie_ambasada_sua_19

4iulie_ambasada_sua_20

Necunoscând pe nimeni pe acolo (l-am mai întâlnit doar pe Răzvan Pascu, dintre bloggeri), am dat și noi niște ture pe la corturile sponsorilor, de parcă am fi explorat ce oferă un hotel all-inclusive. Am băut un Gentleman Jack (Single Barrel-ul “tocmai se terminase”) și apoi un Jack Daniel’s Tennessee Honey, proaspăt intrat pe piața noastră, am luat o cafea cu frișcă de la Starbucks, un cookie proaspăt de la Dawn – American Bakery (care a fost super bun, păcat că nu sunt prezenți și pe piață noastră), încă o bere Miller, iar undeva lângă grătare am mâncat niște coaste excelente, din acelea fragede și cu un gust superb de la marinata în care probabil au fost ținute, plus că puteai turna pe ele și un sos ce le complementa superb. Serios vorbind, noi facem grătare bune, dar tare am impresia că americanii ne-ar bate oricând într-o competiție de grătaragii. Țin minte niște emisiuni pe un post culinar cu un tip al cărui nume nu l-am reținut niciodată, un negru mare, care gătea niște chestii la grătar ce păreau atât de bune încât întotdeauna schimbam canalul salivând și chiar ofticat că la noi nu se ung aripioarele cu cine știe ce sos șamd.

Mai erau, cum vă spuneam, KFC, McDonald’s, Pizza Hut și Domino’s împărțind felii, hostese foarte înalte la Skittles. Ursus dădea bere și m-am simțit bine văzând și o marcă românească acolo, gata să fie încercată de atâția americani prezenți, deși tehnic vorbind și ei sunt deținuți de SAB-Miller. Cu Jerry’s Pizza nu prea am înțeles-o, credeam că sunt o marcă 100% românească; oare erau acolo doar pentru că servesc pizza americană? Dacă-i așa, pot fi mândri de reușită. Dacă nu voiai bere Miller sau Samuel Adams, puteai încerca un vin, aveau Kendall-Jackson, un vin din California pe care l-am văzut o dată și în Auchan la noi, la categoria “din import”.

Ford venise cu mai multe Mustang-uri, inclusiv cel nou, fiind prima oară când acesta este văzut în România. Ford are câteva zeci de comenzi pentru noua mașină, toate de la oameni care au comandat-o înainte să o și vadă. Acum că am văzut-o eu, pot să vă spun că au făcut o alegere foarte bună, Mustang-ul inspiră putere. Badass, acesta e cuvântul care l-ar caracteriza.
4iulie_ambasada_sua_34

4iulie_ambasada_sua_32

4iulie_ambasada_sua_35

Pe lângă noul Mustang, mai erau și unele vechi aduse acolo. Mă uitam la un model 1966, superb ca și celelalte, și încercam să-mi imaginez oare ce mașini se produceau în Europa, ca să nu zic doar România, în același an.

Am văzut mai mulți politicieni și câțiva jurnaliști și analiști politici și reprezentanți ai unor ONG-uri. Nu-i mai enumăr acum, nu contează. Dintre vedete i-am remarcat pe Andi Moisescu, Andreea Esca și Lucian Mândruță, apoi erau prezenți și diverși CEO de la marile companii din România, plus ceva sportivi. Cel mai tare păreau că se distrează soldații americani, care după uniforme păreau să aparțină diverselor forțe prezente în România, probabil invitați aici de pe distrugătoare din Marea Neagră și de la baza de la Deveselu. U.S. Marines chiar păreau mari și împunători. Spre sfârșitul serii toți râdeau, mâncau din diversele produse americane de care probabil că nu au parte în misiunile lor și-și făceau selfie-uri pe scenă.


4iulie_ambasada_sua_45

Am plecat pe la ora 22. Închei spunând că am fost foarte onorat de invitație și, dacă voi fi invitat și la anul, îi rog de pe acum să pregătească și niște burgeri. Aș face oricând un episod Turul Burgerilor la ambasada SUA.

eu_mtld_sua_1
Această fotografie este făcută de Dragoș Asaftei, mare maestru fotograf.

asus s5507

    41 comentarii

  1. negru mare care făcea chestii la grătar – Rob Rainford. Emisiunea se numește License to Grill. Tipul a fost în România câțiva ani la rând, era președintele juriului la Campionatul Internațional de Gătit de la Cluj.

      (Citează)

    • Așa, license to grill, știam eu că are un nume bun. Bună emisiune, muream lângă televizor de poftă de fiecare dată când o prindeam.

        (Citează)

  2. am observat cu mandrie, din enumerarea sponsorilor, ca nu sunt clientul niciunuia dintre ei.

      (Citează)

  3. În fotografia 12 apare un microbuz metalic, cu mâncare. Al cui e?

      (Citează)

  4. Jerry’s Pizza este detinuta de un cetatean american pe care il cheama chiar Jerry.

      (Citează)

  5. gogu:
    am observat cu mandrie, din enumerarea sponsorilor, ca nu sunt clientul niciunuia dintre ei.

    a nu se intelege ca sunt antiamerican. doar ca ma feresc sa cumpar gunoaie.

      (Citează)

  6. Tocmai vroiam sa te intreb daca ai idee ce anume i-a suparat pe marii a-listeri pentru ca nu am vazut la niciunul din ei povestiri de la petrecere. Dar pe urma am vazut ca ai precizat ca nu au fost invitati :)

      (Citează)

  7. E oribila berea aia miller.

      (Citează)

  8. dragos:
    Jerry’s Pizza este detinuta de un cetatean american pe care il cheama chiar Jerry.

    Cei cu Dawn – American Bakery despre care spuneam. Văd că ei dau produse altora pentru gătit http://www.dawnfoods.eu/home.aspx

      (Citează)

  9. Frumos la centrul de comanda din Romania. Am vazut si oamenii care sunt la butone.

      (Citează)

  10. Marius M:
    Frumos la centrul de comanda din Romania. Am vazut si oamenii care sunt la butone.

    ai fi preferat comisari sovietici? nu stii ce vorbesti.

      (Citează)

    • As fi preferat ca Romanii sa aiba coloana vertebrala , am avut ocazia in 89 sa facem ceva si nu am stiut sa o valorificam , si nu ma refer de asa zisa revolutie ( lovitura de stat de afara ) ci la faptul ca nu aveam datorie si aveam industrie ….. sunt curios cand o sa mai pupe tarisoara noastra asa ceva !

        (Citează)

    • As fi preferat independenta. Absolut ingrozitor si de o imensa umilinta mesajul tau. Daca tu nu poti fara sa pupi in fund pe cineva, afla ca unii nu se complac facand lucrul asta. Tara asta care ne conduce si ne foloseste ca paravan contra rusilor si-a batut joc de votul a peste 7 milioane de romania in 2012. Asa ceva nu este de uitat.

        (Citează)

  11. Carnatul (din hot dog) a fost adus in SUA de catre emigrantii est-europeni (posibil sa fi fost chiar romani). Rednecksii au luat carnatul, l-au bagat intr-o chifla, l-au devorat pana a devenit un simbol al culturii americane iar acum il vand in aproape toata lumea sub diverse branduri. Just sayin’.

      (Citează)

    • ti-am dat plus dar e neesential. Si romanii au luat sarmalele de la greci dar le-au perfectionat & pastrat mai bine.

        (Citează)

    • Nemții au inventat hot-dog-ul și l-au dus în SUA.

      Observ că nemții sunt buni la street-food, și shaorma a fost inventată de un turc, dar în Germania.

        (Citează)

  12. gogu: ai fi preferat comisari sovietici? nu stii ce vorbesti.

    A se intelege ca noi ca popor suntem neputinciosi si nu putem sa ne purtam singuri de grija. Tot timpul a trebuit sa ne calareasca cineva in propria tara.. au facut-o turcii, austro-ungarii, rusii… Acum, de teama rusilor, ii lasam pe americani sa ne calareasca, macar astia par a fi baieti simpatici.

      (Citează)

  13. gigi: A se intelege ca noi ca popor suntem neputinciosi si nu putem sa ne purtam singuri de grija. Tot timpul a trebuit sa ne calareasca cineva in propria tara.. au facut-o turcii, austro-ungarii, rusii… Acum, de teama rusilor, ii lasam pe americani sa ne calareasca, macar astia par a fi baieti simpatici.

    daca nu ar fi fost americanii, am fi avut si acum justitie de forma.
    deci da, nu ne putem purta singuri de grija.

      (Citează)

    • Justita e punctul forte in tara asta, cand oameni nevinovati intra la puscarie si nimeni nu raspunde pentru lucrul asta. Sefa ICCJ se afla inca in functie dupa penalul abuz comis si iata ca a fost si ea invitata de 4 iulie. Multumim SUA pentru reforma in justitie!

        (Citează)

  14. daca vezi cum se fabrica hot-dogii aia, nu-ti mai trebuie fast food vreo 45 de ani.

      (Citează)

  15. HotDog Ikea?

      (Citează)

  16. văd că toată lumea a trecut peste faptul că te cheamă și victor :)

      (Citează)

  17. I-am vazut pe cei de la Dawn la Promenada in fata, erau tot cu remorca stil american din aluminiu nevopsit. Now they have my attention, cand ii mai prind o sa vad ce imi face cu ochiul din oferta lor.
    Sper sa aiba si gogosile stil american, nu mai sunt de ceva vreme pe la noi prin tara.

      (Citează)

    • Gogoși n-am mâncat, mă temeam că mă voi face ca un porc pe mâini.

      Cookie-urile au fost însă foarte bune și moi, e drept că erau proaspete acolo.

      A fost acum câțiva ani la noi și Dunkin Donuts, dar n-a mers bine, erau îngrozitor de scumpe.

        (Citează)

  18. La ce anume se referea sectiunea din invitatie unde era trecuta partea cu REGRETS ONLY? Nu ma intereseaza ce era trecut dupa, dar sunt curios la ce se refera.

      (Citează)

  19. Nu stiu de ce dar aveam impresia ca esti casatorit…

      (Citează)

  20. gigi: A se intelege ca noi ca popor suntem neputinciosi si nu putem sa ne purtam singuri de grija. Tot timpul a trebuit sa ne calareasca cineva in propria tara.. au facut-o turcii, austro-ungarii, rusii… Acum, de teama rusilor, ii lasam pe americani sa ne calareasca, macar astia par a fi baieti simpatici.

    De dragul discutiei, in ce aspecte strict ale vietii cotidiene si personale putem spune ca suntem calariti de americani ?
    Nu de-astea metafizice, geopolitice globale samd…viata de zi cu zi…

      (Citează)

  21. Marius M:
    As fi preferat independenta. Absolut ingrozitor si de o imensa umilinta mesajul tau. Daca tu nu poti fara sa pupi in fund pe cineva, afla ca unii nu se complac facand lucrul asta. Tara asta care ne conduce si ne foloseste ca paravan contra rusilor si-a batut joc de votul a peste 7 milioane de romania in 2012. Asa ceva nu este de uitat.

    Ma bucur ca citezi exact din inteleptii de la Latrina 3, cei mai independenti jurnalisti.
    Si cum exact si a batut joc?
    Ok. Nu vom uita niciodata. Of…7 milioane…se pare ca 2012 a fost Holocaustul romanilor…de neiertat.
    Dar nu -I nimic…romanii sunt un neam mandru si muncitor, intr- o zi von conduce planeta.

      (Citează)

    • Din pacate nu am de unde cita, pana si Antena 3 face emisiuni de propaganda americana. Nu cred ca are rost ca sa-ti explic cum suntem bataia lor de joc unuia care nu are pic de demnitate, iar postura de umil iti este model de referinta.

        (Citează)

  22. Nici Ponta nu intoarce capul, de frica sa nu il strige DNA.

    Multumim de impresii de la fata locului, pentru noi muritorii de rand care vedem ambasada doar de la coada la viza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus