►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« O nouă tendință în companii: concedii și învoiri nelimitate
Duminică bucurați-vă de Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene »
Mă uitam la mesajul acesta de mai jos, propagat pe Facebook.
Intenția este bună, dar sfârșitul lasă de dorit. Din el s-ar înțelege că, pentru că fac eu duș, un copil din Africa rămâne fără apă, de parcă am împărți aceeași căldare cu apă și o consum eu înaintea lui.
Situația nu stă așa. Însuși faptul că Africa este înconjurată de mări și oceane pe toate părțile, dar totuși acolo este o criză profundă cauzată de lipsa de apă, ne spune că problema nu are legătură cu consumul de apă din restul lumii, ci cu altceva mărginit de granițele fizice ale continentului.
Și da, apa potabilă este o mare problemă în Africa. Milioane de oameni mor din lipsa ei. Nu este ceva ce noi putem să înțelegem; noi am avut întotdeauna apă la robinet, curent electric, restul utilităților. Poate că știm cum este să lipsească pentru câteva ore, dar nu putem ști cum este să mori, la propriu, de sete sau de boli cauzate de apă murdară, sau cum este să cari zilnic câte o căldare de apă de la 4, 5 sau 10 km distanță. Așa se întâmplă în Africa. Nici eu nu o știu decât din câteva articole citite pe net despre asta.
Problema este că un like nu rezolvă nimic. Mesajul de mai sus oferă o soluție greșită, una care nu rezolvă nimic. Dacă vreți să faceți ceva pentru africani, cel mai simplu este să donați bani unor organizații care se duc acolo, din sat în sat prin toate acele zone dubioase, răvășite de conflicte sau de calamități, și construiesc puțuri de adâncime, montează pompe și sisteme de filtrare.
Nu știți cui să donați? Încercați la Ryan’s Well Foundation, ei fac ceea ce ziceam mai sus.
Aș zice că avem de prea mulți ani cont pe Facebook ca să mai credem în puterea unui like sau în mesaje de genul “închide tu robinetul”. Fie propui o acțiune concretă și cu rezultate palpabile, fie nu mai ridici deloc subiectul, e mai bine așa. Numărul de mesaje ce apar zilnic pe timeline-ul oamenilor este destul de limitat, hai să nu-l ocupăm cu unele aiurea.
Știți de ce zic de exemple concrete? Știți de ce știam dinainte despre un tip numit Ryan și fundația lui pentru ajutorarea Africii? Ryan Hreljac este un canadian care, la vârsta de 6 ani și în clasa întâi fiind, a aflat că în Africa mor oameni din cauza lipsei de apă curată și că alți copii de vârsta lui merg ore întregi pentru a ajunge la un izvor curat. S-a dus acasă, a vorbit cu părinții săi cerând 70 de dolari, cât credea că este costul săpării unui puț; a muncit 4 luni prin casă pentru a primi acești bani, care evident că n-au ajuns pentru un puț, așa că a trebuit să strângă 2000 de dolari cu ajutor de la rude și mai multă muncă în casă. Da, aveam 6 ani. Banii aceștia i-a donat unei organizații care a construit un puț de apă în Uganda.
Ryan s-a implicat din nou în problema apei, iar povestea sa a impulsionat mai mulți oameni să doneze. De-a lungul timpului a călătorit în Africa, a vorbit la conferințe, a strâns bani pentru vreo 1000 de puțuri. Are 23 de ani acum și probabil acțiunile sale au salvat viața mai multor oameni decât o vom face noi vreodată la un loc.
Un lucru e cert, n-a stat să dea mesaje pe Facebook, ci a făcut ceva concret.
sursa foto: Drinking water in glass de pe Shutterstock.
« O nouă tendință în companii: concedii și învoiri nelimitate
Duminică bucurați-vă de Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
17/07/2015 la 11:14 AM
Si dupa ce ii salvam, unde ii punem? Nu ne invadeaza deja destui? Degeaba le construiesti tu, trebuie sa le dai unelte sa isi faca singuri. Si ar trebui sa te mai gandesti la ceva, daca nu au deja probabil nu au nevoie.
Gaelex(Citează)
17/07/2015 la 11:19 AM
La prima vedere, cum e să trăieşti în ţările nordice, acolo unde e mai mereu frig şi dacă nu-ţi construieşti repede ceva adăpost, mori îngheţar ? şi totuşi, ţările nordice (Suedia, Norvegia etc) sînt modele de economie în Europa.
Sau Dubai în mijlocul deşertului…
deci nu totul se rezumă la geografie. Din păcate, situaţia politică din ţările africane a fost şi este cel cel mai mare duşman al lor. Triburi care se războiesc, dictatori, etc etc… resurse sînt, tehnologie există, dar, cine să pună mîna să facă ceva?
alias(Citează)
17/07/2015 la 11:41 AM
Si, sa recunoastem, mai repede incropesti o cabana din toti copacii pe care ii ai in jurul tau decat sa scoti apa de nicaieri, in savana.
Dragos(Citează)
17/07/2015 la 11:45 AM
Relevant: http://i.imgur.com/4Be0XeG.jpg
BeBe(Citează)
17/07/2015 la 11:45 AM
Cred ca iți scapă unele chestii legate de mesajul de pe Facebook. Ideea mesajului e că risipim resursele planetei, referirea la Africa e folosită pentru a scoate în evidență că uneori uităm să apreciem unele lucruri și ajungem să le privim de parcă ni se cuvin. Când de fapt nu peste tot e așa (vezi Africa) și ar trebui să apreciem și să prețuim ceea ce avem.
Legat de faptul că Africa e înconjurată de mări și oceane, dacă te gândeai la acestea ca o sursă de apă, din câte știu, desalinizarea este printre cele mai scumpe metode de a obține apă potabilă. California (care se alimenta din râul Colorado) are o mare problemă cu rezerva de apă și are oceanul lângă. Aș zice că dacă era ieftin de obținut apă din ocean ar fi făcut-o deja.
În rest, foarte interesantă povestea despre Ryan Hreljac și fundația lui. Pe site are chiar o listă de moduri în care poți folosi mai eficient apa:
https://www.ryanswell.ca/wp-content/uploads/2015/04/conservewater1.pdf
Catalin(Citează)
17/07/2015 la 11:45 AM
Problema asta am sesizat-o și eu zilele trecute pe Facebook. Nu mai rețin exact problema (dovedește cât de mult m-a impresionat), și soluția respectivului era să dăm share și like, pentru că “doar” așa putem schimba ceva.
Fix despre ce ai scris tu mai sus m-am gândit și eu.
Kudos for writing about it.
PIT(Citează)
17/07/2015 la 12:07 PM
Like-ul si share-ul ajuta la ceva. Multumire de sine, impresia ca ai contribuit pentru o cauza nobila, ca ai ajutat cu ceva. Like-urile si share-urile la mesaje de acest gen le dai pentru tine nu pentru copiii din Africa. E mult mai simplu sa dai un like, un share, o rugaciune catre prietenul tau imaginar, decat sa faci ceva concret. Bun articol
Leon(Citează)
17/07/2015 la 12:36 PM
Like & share fac awareness, pentru ca mesajul sa poata ajunge la alti Ryan. Daca 100x de Like si 100x Share genereaza un reach de (sa zicem) 1 milion persoane, iar 1 din 1 milion sunt un Ryan, atunci poti sa consideri ca efortul a meritat.
Dar nu de asta mesajele astea se “viralizeaza”, ci pentru ca atunci cand postezi “cineva undeva are o problema, hai sa facem ceva” le poti arata prietenilor ca tu esti un om sensibil si preocupat de problemele mondiale. Din acelasi motiv pentru care Becali plateste curentul unor amarati, utilizatorul de Facebook tine sa isi arate si el bunatatea sufleteasca cu maxima vizibilitate – iar sa dai share la un asemenea mesaj e “low hanging fruit”.
Bun, conteaza mai putin de ce se propaga mesajul, improtant e ca o face. Una din probleme e daca incepi sa tot spamezi cu mesaje de-astea importanta lor se dilueaza, plus ca o sa ajungi repede pe lista de persoane ignorate. A doua problema ar fi ca majoritatea mesajelor de genul asta sunt de-a dreptul imbecile (cum e si cel din exemplu) si n-au nici o legatura cu realitatea, decredibilizand complet efortul.
Razvan(Citează)
17/07/2015 la 12:46 PM
Radu, la sfarsitul lunii numara banii scosi din blog. Cu banii aia traieste un sat de somalezi un an. Regeste.
gogu(Citează)
17/07/2015 la 1:58 PM
Celor din Africa mai bine le-am dona prezervative. ;)
Valentin(Citează)
17/07/2015 la 2:53 PM
Pana acum cred ca s-au donat miliarde de dolari pentru Africa si cu toate astea problema apei potabile inca exista si va exista si peste 50 de ani de acum inainte iar asta pentru ca nici macar nu se doreste ca ea sa fie rezolvata.
Se cheltuiesc miliarde de dolari pentru explorarea spatiului, cautam apa pe tot felul de planete moarte, in timp ce pe Pamant nu am rezolvat multe probleme printre care si aceasta a lipsei apei potabile:
“Almost 1 Billion on our planet don’t have access to safe, clean drinking water and proper sanitization. That’s one in every eight of us.
4,100 children die every day from diseases caused by contaminated water. That’s huge. That’s approximately one child every 21 seconds.
80% of all global diseases are water-borne and result from drinking contaminated water. These diseases kill more than 2.2 million people every year.”
Legat de economia apei locale, as fi curios sa stiu, cate tone de apa consuma intr-o zi o spalatorie de masini din Bucuresti? Sau altfel spus, de ce mai toate campaniile astea de constientizare asupra unor probleme de natura ecologica au ca tinta micul consumator si de prea putine ori pe marii consumatori de resurse naturale din diversele industrii mai mici sau mai mari?
gigi(Citează)
17/07/2015 la 3:02 PM
Eu fac pipi in dus ca sa fac economie.
mouse(Citează)
17/07/2015 la 8:57 PM
https://www.youtube.com/watch?v=4U_xmfSwYSw
gigi(Citează)
17/07/2015 la 3:24 PM
Salut,
Exista o intreaga discutie despre cum poti ajuta Africa. Sa donezi poate fi de multe ori mai nociv decat sa ii lasi sa se descurce singuri. Aceasi situatie in care iti pui problema sa dai unui om care moare de foame un peste sau o undita. Recomand cartea, http://www.ssireview.org/book_reviews/entry/dead_aid_dambisa_moyo.
Cartea prezinta cum 50 de ani de politici gresite si fonduri de miliarde de dolari varsate in Africa nu a facut decat sa inrautateasca lucurile. O lectura interesanta.
bogdan(Citează)
17/07/2015 la 3:32 PM
Asa cum zicea cineva mai sus, e vorba de constientizare. Tu nu poti ajuta pe cei din Africa, direct, dar poti sa incepi sa fii mai atent la cum consumi unele resurse finite, ceea ce in final ajuta.
Emil(Citează)
17/07/2015 la 4:26 PM
sunteti cu totii pe dinafara si va dati cu parerea de parca parerea voastra despre cum sa le duci alora apa ar conta…
adevarul e ca tb sa vii cu o inventie care sa nu coste enorm si sa fie foarte ingenioasa si utila.
asta e inventia:
http://www.spiked-online.com/images/lifestraw1.jpg
se numeste life straw si poate fi folosit sa bei cu el apa curata pana si din veceu pana la o cantatitate de genul 1000 de litri.
catalin(Citează)
17/07/2015 la 4:27 PM
cantitate
catalin(Citează)
17/07/2015 la 4:27 PM
cantitate
catalin(Citează)
17/07/2015 la 5:06 PM
si ce faci cu acele zone unde ploua de doua ori pe an astfel incat oamenii de acolo nu au nici macar o balta pe care sa o filtreze?
gigi(Citează)
17/07/2015 la 5:10 PM
sînt curios ce cuvînt din comentariul meu precedent l-a băgat în moderare.
alias(Citează)
17/07/2015 la 5:54 PM
Dar de ce trebuie noi sa ne stresam sa facem locuibile pentru altii niste zone in care nici un om zdravan la cap nu s-ar duce. Inteleg sa ajutam cu vaccinuri, educatie…etc. Dar de ce sa le caram noi apa cand ar putea sa se mute ei unde e apa?
Cum mama dracu isi stabilesc astia corturile in locuri unde nu poti supravietui dupa care striga dupa ajutor ca n-au apa.
Mihai(Citează)
18/07/2015 la 6:00 AM
Daca stii bancul cu viermisorii “pentru ca acolo e Patria lor”!
Si dupa ce le faci fantana, creste comunitatea locala si descopera ca nu le mai ajunge mancarea. Asa ca se apuca sa creasca animale care le beau apa. Cercul vicios perfect! Pana la urma, toata lumea moare!
Faza draguta e ca noi suntem urmasii unor africani inteligenti, care acum cateva zeci de mii de ani, si-au dat seama ca nu aveau suficiente resurse – apa si hrana – si au plecat prin toata lumea.
Unii au ramas in Africa! :)
Ursu(Citează)
18/07/2015 la 2:45 PM
M-am delectat,pareri care mai de care … S-o spun si eu pe-a mea:undita,domnilor,undita e solutia si ceva tehnologie pentru a tine “firul întins”.Mura-n gura nu rezolva situatia apei în Africa .Am zis si eu,n-am dat cu parul .
Carmen(Citează)