►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Electronic Beats este un nou festival de muzică în București (update: cine și unde)
Nouă ore în mallul AFI Palace Cotroceni – ghid de supraviețuire »
9 Jul 2015 ·
GÂNDURI ·
Poate vă amintiți că acum vreo două săptămâni scriam că, prin sechestrul pus pe diverse firme actuale sau vechi ale lui Sebastian Ghiță, a fost afectat și Network One Distribution, NOD pentru prieteni.
NOD este cel mai mare distribuitor electro-IT din România și multă marfă de la eMAG și Flanco prin ei vine. Firma nu a mai avut legături cu Sebastian Ghiță din 2012, când Iulian Stanciu a cumpărat partea acestuia din acțiuni și s-a concentrat pe business-ul respectiv. Mă întrebam atunci ce impact va avea un astfel de sechestru asupra pieței IT&C din România (articol 1, articol 2).
Din fericire pentru cumpărători, probabil nu va avea impact. Sechestrul a fost ridicat, iar perioada aceasta nu cred că va avea un impact semnificativ asupra relațiilor NOD cu producătorii din străinătate sau cu magazinele din România.
Azi am primit comunicatul de mai jos, ca un final al întregii povești:
Sechestrul asigurător instituit în data de 24 iunie de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) asupra conturilor bancare ale companiei Network One Distribution (NOD) a fost ridicat astăzi prin decizia de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța a admis contestația măsurii asigurătorii depuse de NOD în data 29 iunie 2015.
“Am trecut prin mai multe etape în ultimele două săptămâni. La început am fost foarte surprinși. Apoi am depus eforturi mari de colectare de date și documente prin care să arătăm instanței că firma este a mea și că măsurile nu erau justificate în cazul nostru. Apoi am așteptat cu nerăbdare și încredere decizia, mă bucur că s-a clarificat rapid.
Compania NOD a fost construită de mine de la înființare până în anul 2012 și toate deciziile de dezvoltare strategică mi-au aparținut exclusiv în tot acest timp. Din 2012 am achiziționat și restul de acțiuni, NOD devenind o companie deținută 100% de mine”, spune Iulian Stanciu, proprietarul Network One Distribution.
“Activitatea companiei s-a desfășurat îngreunat pentru că nu am putut achiziționa marfa și nu am putut efectua plăți. Acum reintrăm în normal”, a declarat Răzvan Ziemba, Directorul General al NOD.
« Electronic Beats este un nou festival de muzică în București (update: cine și unde)
Nouă ore în mallul AFI Palace Cotroceni – ghid de supraviețuire »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
09/07/2015 la 7:49 PM
Ei si alte inca 4,5 firme. Mai urmeaza ceva zile de “neliniste”…
Marius(Citează)
09/07/2015 la 7:54 PM
Un cuvant uitat in titlu?
alunelu(Citează)
09/07/2015 la 8:22 PM
A fost “ridicat”…
nFo(Citează)
09/07/2015 la 9:35 PM
Am corectat, mulțumesc. Inițial era “s-a ridicat sechestrul”, dar m-am gândit să-l schimb într-o formă mai adecvată și l-am schimbat tare bine…
nwradu(Citează)
09/07/2015 la 9:40 PM
Contractele cu statul, EURO 200, licitatiile castigate, acestea au construit firma. Ei doar au vandut si aprovizionat celelalte firme din grup care au castigat licitatii si contracte. Pentru ca au beneficiat de pe urma ilegalitatilor lui Ghita ar fi trebuit ca si NOD-ul sa raspunda pentru banii de care a fost pagubit statul.
Btw, acum cativa ani au scapat de procesul privind accizele neplatite la motorina. Pentru ca au prelungit si amanat si tergiversat infatisarile la judecatorie pana s-a implinit termenul de prescriptie a faptei.
Ar fi interesant de observat daca sechestrul i-a mai trezit la realitate. Dar cred ca mesajul nu era pentru NOD, ci pentru Ghita. Iar ce spune Stanciu, este de privit cu circumspectie intotdeauna, n-are in comun cu Ponta doar prietenia lor cu Ghita.
Gaelex(Citează)
10/07/2015 la 1:05 AM
Esti pe campii amice. Nu au facut licitatii, iar euro 200 reprezinta cam 2% din cifra unui distribuitor intr-un an.
Iar procesul cu motorina este la Ghita, Stanciu tocmai a castigat in instanta ca nu are legatura cu Ghita.
Intreaba si tu pe oricine din piata despre Ghita si despre Stanciu sa vezi diferenta. Primul are gura mare si tupeu, al doilea tace si face.
John(Citează)
10/07/2015 la 1:20 AM
Gaelex, pari sa stii foarte multe (accentul este pe “pari”, in caz ca nu te prinzi dupa randurile de mai jos).
Mai ales de “impactul” unui distribuitor in negocierea unui proiect, cand conditiile comerciale sunt oferite de producator direct utilizatorului final (mai ales daca este de tip public, si nu ma refer la societati cotate la bursa), prin intermediul partenerului (ultimului vanzator din lant). Iar, in multe cazuri, integratorii mari au relatii comerciale direct cu producatorul, ocolind distribuitorul. Ca regula, nu ca exceptie. In “manevrele” de la Euro 200 cand mecanismul decizional este distribuit catre cateva sute de mii de consumatori individuali. Care decid pe banii lor, obtinuti relativ usor, dar ai lor. Iar achizitia este facuta de la firme aflate la vale pe lantul de distributie. Sau negocierea achizitiei unor cantitati mari de produse cu producatorii este dubioasa in sine?
Fie in asigurarea de raspundere nelimitata, pentru bune practici in domeniul IT, pe care ar trebuie sa o ofere NOD, desi cea mai mare parte a cifrelor o face prin parteneri cu modele de vanzare diferite de inchipurile tale (eMAG si Flanco sunt doua exemple decente). Alaturi de alte cateva mii de firme, toate private. Care decid, pe banii lor, de unde si ce sa cumpere.
Sau de fraudele cu motorina pe care le-ar putea face un distribuitor de IT cu logistica de aprovizionare si desfacere externalizata? Genial model. Nu s-ar prinde nimeni. Cred ca incurci entitatile, dar ramane intre noi.
Iar, in ultima fraza, sunt aproape sigur ca te refereai la masini, nu?:)
Hai, sa traiesti!
Un client NOD
ss(Citează)
10/07/2015 la 8:42 AM
Era 2009 cred, se anuntase anularea programului Euro 200, tristete si jale mare in IT-ul romanesc. Zvonul “oficial” este ca dupa niste telefoane, niste vizite la nivel inalt intre Asesoft si prietenii lor si pac! Euro 200 continua. Deh, stocuri mari de gunoaie luate pentru facut sisteme serioase.
Nu stiu eu chiar tot, dar sigur stiu mai multe si mai ales nu ma grabesc sa cred toate comunicatele de presa.
Lasa aberatiile cu conditiile oferite de producator utilizatorului final, bati campii. Nu exista producatori sinucigasi care sa ofere termen de plata 60-90 zile pentru valor de milioane de euro. Te auzi ce tampenii debitezi? Crezi ca Intel, WD, Microsoft etc. discuta fiecare direct cu primaria sau ministerul care face achizitia? Probabil in mintea ta este de ajuns sa pui toate piesele unui calculator in acelasi depozit si a doua zi dimineata puf! desktopurile sunt asamblate si licentele Windows si Office sunt instalate si activate.
Gaelex(Citează)
11/07/2015 la 1:16 AM
Stii mai multe. Nu se vede:). Probabil ai identificat si legatura intre ce am scris ieri si comunicatele de presa. Care este?
Euro 200: Vanzatorul este o persoana juridica, client al unui distribuitor. Stii, NOD nu-i singurul distribuitor din Romania. Cumparatorul este o persoana fizica. Care-i schema oculta?
Proiecte (de toate felurile): producatorii ofera conditii comerciale clientului final, prin intermediul resellerului, daca acesta cere. Cum am scris si ieri. Distribuitorul, cand apare pe lant, are printre altele si rolul de finantator (singurul lucru decent pe care l-ai scris) si este entitatea prin care se face tranzactia. Are o margine pentru efortul depus si riscul asumat. Interactionand intr-o parte cu producatori, iar in cealalta cu reselleri (persoane juridice si private). Are voie? Asa functioneaza majoritatea industriilor. Si nu sunt motive ascunse. E mai eficient astfel. In cativa ani tehnologia va remodela piata, cel mai probabil.
Citind printre randuri si deceland perceptia ta despre piata IT si folosindu-ma si de exemplele pe care le-ai dat, sunt aproape sigur ca-ti stiu activitatea principala. Iar daca asa avea o cota buna, as paria ca stiu exact cine esti:).
Pari sa ai timp de alocat si chef de vorba. Eu, nu prea. Mai exact, nu pentru tine.
Mai sus sunt niste intrebari. Sunt retorice.
Multa bafta,
Tot eu
SC(Citează)