un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Windows 10: am așteptări mari, sper să nu fiu dezamăgit

2 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Probabil ați aflat deja, Windows 10 se lansează oficial pe 29 iulie. Am rămas surprins, credeam că vor lansa în toamnă din mai multe motive (mai rămânea timp de aranjat OS-ul, iar valul de achiziții din perioada noiembrie-decembrie ar fi dat bine în statisticile de vânzare), dar uite că cei de la Microsoft au ales să-și blocheze singuri concediile cu o lansare în mijlocul verii.

Două lucruri sunt importante:

  • upgrade-ul la Windows 10 este gratuit pentru cei cu licențe valide de Windows 7 sau 8.
  • se poate rezerva de acum acest upgrade gratuit, dar îl vei putea face oricum în timp de un an.

Mă întreb de ce a adoptat Microsoft acest model de “rezervare”. Nu-i înțeleg scopul, nu obțin decât câteva date despre interesul oamenilor pentru OS. Din păcate, interesul pentru o nouă versiune de sistem de operare este mereu mare ca nivel de informare, dar mic când vine vorba de upgrade efectiv, asta pentru că presupune câteva ore de “downtime”, poate că nu merge bine, iar apoi te așteaptă o perioadă lungă de adaptare, plus că programele tale preferate vor trebui și ele upgradate.

Mai mult, cum Windows presupune și drivere, compatibilitate cu diverse programe mai vechi sau cu hardware obscur, mulți vor dori să aștepte vreo 2-3 luni înainte de a instala noul Windows pentru a se asigura că totul va funcționa bine.

Aici se vede un pic cât de mișto este sistemul Apple și nu mă refer la faptul că ei produc hardware-ul și deci problemele legate de compatibilitate sunt mult reduse, ci la faptul că acolo utilizatorii așteaptă update-urile de OS. Le văd ca pe un bonus, nu ca pe o muncă suplimentară, riscantă.

De ce? Părerea mea este că Apple câștigă enorm incluzând un minim de programe utile: calendar, un client de email, un program de editat filme, niște utilitare șamd. Dacă te uiți la Windows 7, ultimul sistem de mare succes de la Microsoft, scos din cutie este cam golaș. Aș fi vrut cele de mai sus, aș fi vrut un viewer foto mai bun decât cel inclus, un calendar care să se poată sincroniza cu Google sau Outlook, un client de mail, un office viewer, un deschizător de PDF-uri șamd, mai ales acum când majoritatea computerelor vândute sunt laptopuri cu sistem de operare inclus și deci te poți aștepta ca acesta să fie un pic mai mult decât un “sistem de operare”. Mai vreau și toate cele de aici.

Sper că Windows 10, dincolo de noutățile legate de noul meniu de Start, noul browser Edge, Office 2016 și magazinul de aplicații, va fi un sistem funcțional și cu un echilibru bun între dotări proprii și ce altceva trebuie să faci tu în rest.

windows_10_2

Eu încă nu văd vreo pictogramă Windows lângă ceas, care m-ar informa că pot face rezervarea pentru upgrade. Am început să fac update-uri, poate o apărea. Informații despre upgrade găsiți aici și aici.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Exista si valul de achizitii “back to school” in august. Probabil asta e motivul.

      (Citează)

  2. Inainte de W7 a fost W XP despre care ai fi putut zice ca e nasol/golas etc fata de W7.
    Sa nu uitam ca W7 a aparut in 2009.
    W10 vine dupa W8.1 care include mare parte din utilitarele cerute mai sus.
    Daca se trece peste aspect, interfata grafica, W8.1 este un system de operare excelent, ma astept ca W 10 sa fie mai bun, dar inca nu o sa imi fac upgrade chiar daca am notificarea. Nu doar din motiv de licenta.

      (Citează)

  3. Parca la Microsoft a fost o problema ca avea browser inclus.

      (Citează)

  4. Stai relax că nici pe OS X treburile nu sunt așa roz. Înainte să vină valul de hate, am un Mac acasă.
    http://fieldguide.gizmodo.com/the-worst-bugs-in-os-x-yosemite-and-how-to-fix-them-1652690924

      (Citează)

  5. Ca sa-ti apara pictograma respectiva, trebuie sa ai instalat update-ul optional KB3035583.

      (Citează)

  6. eu am deja notificarea. sa instalez, sa nu instalez :D

      (Citează)

  7. Am observat că și Apple are parte de tot mai multe critici când vine vorba de OS. E ciudată rău problema cu wifi-ul pe Yosemite, multă lume se plânge – e drept, mulți sunt doar niște răsfățați. Deja și la Apple trebuie să ai grijă ce instalezi, să ai răbdare cu actualizările (a trecut ceva timp până au optimizat consumul de memorie), lucru care nu mai mulțumește pe toată lumea.

    Eu cred că problema aplicațiilor de care vorbești tu e că nu le-au inclus de la început – nu știu, de la 95 să zicem. Media player nu e rău, doar că nu prea îl folosește nimeni. Office costă (încă) o groază de bani, dar lumea încă nu cunoaște alternativele. Așa, ca o idee generală, la Apple ți se prezintă ceva simplu – de exemplu lucrul în iCloud cu dispozitivele mobile – iar la Microsoft trebuie să cumperi pachete și apoi vezi tu.

    Cât despre compatibilitate cu drivere și soft, utilizatorii windows folosesc mult mai multe softuri. Dacă Apple merge în general pe office și chestii ce țin de grafică, în windows ai în primul rând toată partea de tehnică. AutoCAD are o versiune Mac dar nu se compară cu cea de win.

      (Citează)

  8. “Rezervarea” inseamna ca sistemul tau actual va descarca in fundal din cand in cand cateva update-uri, pentru ca pe 29 Iulie update-ul final, trecerea, sa fie mai mica si practic sa nu dureze atat de mult.

    Intr-ul fel reduci incarcarea pe serverele lor in ziua respectiva si iti iei mai repede totul, de-a lungul timpului.

    Sa ne calmam cu Apple, au si ei multe probleme de securitate, fix-urile abia vin, cateodata sunt ignorate cu saptamanile, e aceeasi belea cand faci upgrade sistem nou peste vechi, ca si la Linux, etc.

      (Citează)

  9. fiind sceptic de felul meu, n-o sa-mi bat capul cu w10 pana nu apare sp1.

      (Citează)

  10. mihai:
    fiind sceptic de felul meu, n-o sa-mi bat capul cu w10 pana nu apare sp1.

    S-ar putea sa astepti mult :)

      (Citează)

  11. dam167: Office costă (încă) o groază de bani, dar lumea încă nu cunoaște alternativele

    Sunt două probleme în ce zici tu: pentru utilizarea acasă, office 365 costă 50lei/lună și ai posibilitatea de a-l instala pe cinci dispozitive. Îți găsești patru prieteni și te-ai făcut cu MS Office cu 10lei/lună. Pentru utilizarea în firmă, costă vreo 10€/lună/utilizator. În ambele cazuri primești și 1TB/utilizator în OneDrive și vreo 60 minute Skype de sunat în rețelele fixe. Unde-i groaza de bani de care ziceai?

    A doua problemă ține de alternativele de care ai menționat: Când trimiți un document unui client nu poți menționa și „va trebui să instalați și programul X pentru a vedea acest document”. Degeaba există o groază de alternative dacă cei din jurul tău nu le folosesc.

      (Citează)

  12. Sper să nu încalc vreo regulă a site-ului.
    Citind tsunami-ul de articole legate de lansarea Windows 10 din iunie, am dat peste o chestie care mi-a atras privirea.
    Poate mai are cineva nevoie, pentru vreun prieten…
    http://www.makeuseof.com/tag/get-cheap-windows-7-8-license-now-upgrade-windows-10-free/

      (Citează)

  13. LxF: S-ar putea sa astepti mult :)

    mult a fost, putin a ramas :))

      (Citează)

  14. enzo:
    Inainte de W7 a fost W XP despre care ai fi…
    Inainte de 7 a fost VI$STA

    Deci istoria ne arata ca ar trebui sa vina ceva bun:
    95 + 98 – 98se+ Millenium- Xp+ Vista- 7+ 8.x? 10+?

      (Citează)

  15. Ionuț Staicu: Sunt două probleme în ce zici tu: pentru utilizarea acasă, office 365 costă 50lei/lună și ai posibilitatea de a-l instala pe cinci dispozitive. Îți găsești patru prieteni și te-ai făcut cu MS Office cu 10lei/lună. Pentru utilizarea în firmă, costă vreo 10€/lună/utilizator. În ambele cazuri primești și 1TB/utilizator în OneDrive și vreo 60 minute Skype de sunat în rețelele fixe.Unde-i groaza de bani de care ziceai?

    Am luat si eu un pachet de 5 licente pentru un an, cu ~400 de lei. Adica 6.66 lei cost pe luna pe user :D
    In legatura cu spatiul inclus in pachet:
    “Ask and you shall receive! We have taken you off the waiting list and your Office 365 account now has access to unlimited OneDrive storage.
    We added 10 TB of OneDrive storage to your account to get you started during this initial rollout. If you reach your capacity and need additional storage, or have OneDrive questions, just email us here. ”

      (Citează)

  16. Mie mi se pare o mare aiureală comercială. Există tot felul de “analiști” și bloggeri și revieweri care trăiesc din lansarea de OS-uri. Pt userul normal însă, este ilogic și absurd că se succed așa de repede OS-urile. Mulți abia au trecut de la XP la 7 sau 8 (fiind forțați de treaba cu încetarea suportului pt XP, nu de altceva) iar acum au de ales între 7,8 și 10.

    Eu sînt relativ semi-“power” user (adică mă descurc cu orice OS, de la Windows XP la Linux, de la instalare la utilizare, nu rămîn cu el în drum cum se spune) dar să mor dacă văd vreun avantaj între XP și celelalte. Mă refer la home/office use, căci pt servere, dacă e cazul, folosesc Linux și nu știu ce oferă Windows (dar nici ceilalți 99% din useri nu știu). Deci chiar nu văd de ce trebuie să-ți upgrade OS-ul pt a face browsing și a folosi office, activitățile a 98% din oameni (și alte programe gen Corel, Photoshop, CAD, etc, by the way). OS-urile astea mai noi de XP nu îmi oferă NIMIC, decît incompatibilități și necesitatea de a rula anumite programe în mod “compatibility”. Ce au ele sub capotă, tehnologie “modernă” de le curg balele reviewerilor, ne lasă rece pe noi, cei 98% care nu ne interesează diferența dintre Active Directory și mai și știu eu cum se cheamă succesorul lui.

      (Citează)

  17. “dar să mor dacă văd vreun avantaj între XP și celelalte”, semiPowerUser alias????
    Numai la trecerea la Win7 cu min. 1Gb. de RAM vezi sporul de viteza… Mai pui instalare automata imbunatatita pt. drivere…
    Ma opresc aici, ca user ce sunt.

    iar despre pret…
    http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/windows-10-release-date-price-news-and-features-1029245
    “However, if you’re not eligible for Microsoft’s upgrade program – those who upgrade after the first year free offer, or those running a non-genuine Windows version or one older than Windows 7 – Windows 10 Home will cost $119 (about £78, AU$156) and Windows 10 Pro will cost $199 (£131, AU$262) per license, Microsoft confirmed to TechRadar. Windows 10 Home users who want to upgrade to Pro will have to pay an additional $99 (£65, AU$130) for the Windows 10 Pro Pack.”

      (Citează)

  18. alias: Mulți abia au trecut de la XP la 7 sau 8 (fiind forțați de treaba cu încetarea suportului pt XP, nu de altceva) iar acum au de ales între 7,8 și 10.

    Da, au de ales între trei sisteme de operare ce nu vor mai avea support peste 2,4, respectiv 6 ani. Greu de ales. Greu greu!

    alias: Deci chiar nu văd de ce trebuie să-ți upgrade OS-ul pt a face browsing și a folosi office, activitățile a 98% din oameni (și alte programe gen Corel, Photoshop, CAD, etc, by the way).

    Acel 98% vine dintr-o statistică oficială sau ai calculat tu printr-o magie?

    alias: OS-urile astea mai noi de XP nu îmi oferă NIMIC, decît incompatibilități și necesitatea de a rula anumite programe în mod “compatibility”. Ce au ele sub capotă, tehnologie “modernă” de le curg balele reviewerilor, ne lasă rece pe noi, cei 98% care nu ne interesează diferența dintre Active Directory și mai și știu eu cum se cheamă succesorul lui.

    Păi și nici suportul de 64bit nu te interesează? (aici intră și posibilitatea de a folosi mai mult de 3GB RAM) Nu te interesează nici Explorerul mai deștept? Nici faptul că poți monta ISO-uri direct din Windows, fără să instalezi alte minuni? Nici că ai căutare rezonabil de eficientă în meniul de start? Nici că ești blocat pe hardware vechi (sper că nu ești destul de naiv să crezi că vei găsi drivere de XP pentru ultimele plăci de… orice)?

    Adică ăia 98% de care ai menționat tu mai devreme (cei care folosesc Corel, Photoshop, CAD) nu-și vor putea face treaba mai repede pentru că… OS-urile mai noi de XP nu oferă nimic, nu?

    […]Am eu un băiat care se ocupă de calculatoarele firmei, îmi instalează el tot ce am nevoie[…]

    Am auzit fraza de mai sus de nenumărate ori. Nu știu de ce, dar am impresia că tocmai am întâlnit și eu „un băiat” d’ăsta…

      (Citează)

    • Mie Office mi se pare chiar ieftin, dau vreo 320 de lei pe 5 licențe și am și acel spațiu practic nelimitat în OneDrive. Deja am acolo toate backupurile posibile.
      Iau 5 licențe că mai dau și altora, altfel aș lua varianta cu o singură licență care e și mai ieftină.

      Alternativele nu sunt suficient de bune pentru ce am eu nevoie, nu poți înlocui așa ușor anumite funcții din Excel sau Word.

      Și Windows mi se pare ieftin, cu o singură condiție: să-l utilizezi vreo 5 ani. De exemplu Windows XP a fost lansat în 2001 și să zicem că l-ai fi ținut până prin 2011, păi cum sa nu merite prețul pentru 10 ani de sistem de operare? La fel și Windows 7 sau Windows 10, dacă le folosești vreo 5 ani deja costul devine nesemnificativ mai ales când te gândești că vorbim de sistemul de operare, nucleul întregului calculator.

      Adică m-a costat 18 dolari pluginul ăla care învârte produsele la 360 de grade în review-uri, o chestie pe care probabil o folosesc de 1-2 ori pe lună și nici nu sunt sigur că o observă sau folosește cuiva. Să nu dau 200 pe Windows, sau cât o fi?

        (Citează)

  19. alias:

    Eu sînt relativ semi-“power” user (adică mă descurc cu orice OS, de la Windows XP la Linux, de la instalare la utilizare, nu rămîn cu el în drum cum se spune) dar să mor dacă văd vreun avantaj între XP și celelalte.

    E amuzant cum te contrazici intr-o singura fraza, asta daca nu cumva esti masochist.

      (Citează)

  20. nwradu:
    Mie Office mi se pare chiar ieftin, dau vreo 320 de lei pe 5 licențe și am și acel spațiu practic nelimitat în OneDrive. Deja am acolo toate backupurile posibile.
    Iau 5 licențe că mai dau și altora, altfel aș lua varianta cu o singură licență care e și mai ieftină.

    Alternativele nu sunt suficient de bune pentru ce am eu nevoie, nu poți înlocui așa ușor anumite funcții din Excel sau Word.

    Și Windows mi se pare ieftin, cu o singură condiție: să-l utilizezi vreo 5 ani. De exemplu Windows XP a fost lansat în 2001 și să zicem că l-ai fi ținut până prin 2011, păi cum sa nu merite prețul pentru 10 ani de sistem de operare? La fel și Windows 7 sau Windows 10, dacă le folosești vreo 5 ani deja costul devine nesemnificativ mai ales când te gândești că vorbim de sistemul de operare, nucleul întregului calculator.

    Adică m-a costat 18 dolari pluginul ăla care învârte produsele la 360 de grade în review-uri, o chestie pe care probabil o folosesc de 1-2 ori pe lună și nici nu sunt sigur că o observă sau folosește cuiva. Să nu dau 200 pe Windows, sau cât o fi?

    Nu zic că mi se pare mult 320 de lei (sau chiar 100 de euro), dar ca home user, ce să fac cu 5 licențe? Și nu, nu cred că mai găsesc 4 prieteni cu Mac, poate nici cu win – pe motiv că n-are rost să dea bani pe el. Nu mi se pare normal să instalez la toate mătușile office cu licență numai să spun că le-am folosit. Pentru folosit acasă aș vrea să-mi iau o licență care, cum zici tu, mă va servi mai mulți ani (mai ales că nu fac mare lucru acasă).

    Acasă poți ține un windows 10 ani, dar la un birou mai greu. Când ai softuri actualizate și hardware nou, toată lumea te sfătuiește să iei și ultimul OS.

      (Citează)

  21. nwradu:
    Alternativele nu sunt suficient de bune pentru ce am eu nevoie, nu poți înlocui așa ușor anumite funcții din Excel sau Word.

    Sunt curios ce functii suplimentare imperios necesare are Microsoft Office in plus comparativ cu Kingsoft Office de exemplu. Eu ma descurc bine si zilnic cu cel din urma, atat in Word, cat mai ales in Excel (Spreadshets).

      (Citează)

  22. Obtional zici? M-am trezit cu notificarea si la munca si acasa. Am dezinstalat acel KB si la urmatorul restart s-a bagat la loc. A trebuie sa mai dezinstalez odata si sa ascund acel update si sa-l marchez ca hide. SIngurul rezultat vizibil a acestui update a fost ca toti colegii din birou si-au setat windows update pe manual.

    Andrei:
    Ca sa-ti apara pictograma respectiva, trebuie sa ai instalat update-ul optional KB3035583.

      (Citează)

  23. Eu am primit un ssd de la un prieten si avea arch linux instalat. Am deja un an de cand il folosesc, plus inca cativa ani de cand il folosea colegu’ Pe calculatorul parintilor am pus Ubuntu si se descurca cu el. Parerea mea ca decat sa folosesti un windows luat de pe net fara licenta mai bine linux sau doar pentru browsing, filme si muzica nu as cumpara windows.

      (Citează)

  24. Cred că nu m-am exprimat tocmai bine, nu pretind că XP e cel mai bun, evident după 10+ ani e normal să existe o evoluţie… ce afirm eu e că-s prea multe SO-uri “post-XP”: 7, 8, 8.1 şi acum 10. Toate chestiile alea cu 64b şi peste 3G de memorie şi drivere pt hardware nou şi toate îmbunătăţirile mari, existau deja în Win 7; chestiile mai mici ar fi putut fi adăugate prin service pack-uri la versiunea 7.

    Deci reformulînd, cred că dacă facem printre toţi userii de windows un sondaj de genul “spuneţi ceva funcţional care există în Wiindows 8/10 şi nu în 7 (în afară de schimbările constante de aspect, meniul de start etc), 98% nu ar găsi nici o schimbare care să merite cu adevărat upgrade-ul, care să merite deci să-ţi ştergi ce ai pe calculator şi să instalezi versiunea mai nouă, cu tot downtime-ul implicat de asta. Evident, cînd cumperi calc. nou, fără SO, îl instalezi pe cel mai nou, în afara cazului cînd e mai ieftin/gratis să instalezi unul mai vechi.

    Exceptez de aici pe cei care i-am scris mai sus: oamenii care trăiesc din SO-uri, nu din aplicaţii. Dar rămîn la părerea că 98% din useri vor doar să le meargă programele necesare pt viaţa de zi cu zi, nu să scrie review-uri despre cît de grozavă e interfaţa “Metro” faţă de “Aero”.

    Dar mi-e clar că e chestie de gust şi nu insist.

      (Citează)

  25. alxzen: E amuzant cum te contrazici intr-o singura fraza, asta daca nu cumva esti masochist.

    Nu cred că mă contrazic. Pt mine userii sînt:

    – userul normal, care se descurcă de bine de rău cu aplicaţiile cu care s-a obişnuit, dar care are de obicei nevoie de asistenţă la chestii mai complicate, care nu prea se bagă la instalări nici măcar de aplicaţii (şi sigur nu de OS) , şi care se descurcă greu sau de loc dacă îl treci pe altă versiune de OS fără training

    – “power userii” care pot face aproape orice pe calculator, la nivel administrativ, chiar dacă nu lucrează ca administratori angajaţi (dar ar putea să o facă)

    – “semi power useri”, un termen inventat, dar care cred că e destul de clar: oameni care se descurcă bine, care-şi instalează şi configurează singuri pt ei-înşişi tot ce le trebuie, care nu au în general de ajutor, care sînt între cele 2 categorii de mai sus.

      (Citează)

  26. Andrei:
    Ca sa-ti apara pictograma respectiva, trebuie sa ai instalat update-ul optional KB3035583.

    eu am acest update instalat KB3035583, dar tot nu imi apare in bara sa rezerv, ce pot face in cazul asta?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus