un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Renovare: mobilă de bucătărie, faianță, electrocasnice și accesorii

23 Jun 2015  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

De ce n-a zis nimeni că n-am mai scris despre renovarea apartamentului, mai ales că tocmai ajungeam la etapa cea mai interesantă: bucătăria.

Acestea sunt fotografii făcute prin martie, după ce a fost gata. Da, mie îmi place gresia, așa că n-am mai schimbat-o.

Am pus cândva pe net fotografii cu faianța din bucătărie și am primit de vreo 20 de ori întrebarea “de unde ai luat-o?”, inclusiv am fost sunat în mai puțin de o oră pentru același lucru. Ca și tot restul faianței, este luată de la un magazin numit Tiger Amira de pe Valea Cascadelor (lângă Dedeman și Selgross, o clădire roșie), de unde, de altfel, îți poți cumpăra cam tot ce ai nevoie în casă, adică și mobilierul de baie, baterii, calorifere, țevi, centrale șamd. Pentru acest apartament am luat de acolo doar gresia (din baie) și faianța, dar am lucrat binișor cu oamenii, ei îmi trimiteau pe email factura și eu înapoi dovada plății, iar transportul este gratuit dacă iei de mai mult de 2000 de lei.

Partea nasoală la transport este că se face până în fața casei și atât. De exemplu pentru bucătărie au venit aproximativ 560 de kilograme de faianță și am cărat-o singur din camion până la liful, apoi am pus câte 3-4 cutii în lift, sus la apartament le-am dat din lift afară și apoi de pe scara blocului în casă. Socotiți voi numărul de ridicări de cutii de 20 sau 25 kg, iar a doua zi am luat-o de la capăt cu sacii de adeziv.

Poate că cel mai important lucru învățat după renovare este să cumperi cât mai multe lucruri cu livrare inclusă, chiar și contra-cost, mai ales până în apartament, sau să plătești pe unii să ți le care, dacă nu ai 10 prieteni sau rude pe care să-i chemi să te ajute. De exemplu am vrut să cumpăr ceva de la Hornbach și ei oferă transport la un cost destul de mic față de cât urma să plătesc pe marfă, adică vreo 70 de lei pentru maxim 1,2 tone transportate, dar mi-au spus că nu au camion cu platformă care să coboare marfa la nivelul străzii, ci inclusiv trebuie dată jos din camion întâi. Am zis pas și am căutat alte soluții.

Bun. Faianța mozaic este marca Saloni, colecția Calypso Iris Patchwork, multicoloră așa cum am vrut noi pentru a avea mai multe culori în bucătărie, pe care am încercat să o facem cât se poate de “vie”. A costat cam 120 de lei/mp, preț care s-a dovedit chiar ok față de alte modele inclusiv românești, care costă 40-60 de lei placa de 20 x 30 cm. Faianța galbenă este tot din Spania, marca New Ker Gala Cream.
patchwork_iris

Am făcut o combinată deoarece mozaicul de la Saloni era mult mai frumos față de cel de la New Ker, dar faianța normală de la New Ker era mai ieftină decât cea Saloni.

Apropo de faianță, tot pe acolo sau în centrul comercial de vizavi, unde sunt multe magazine mici, poți găsi faianță “Gaudi”, care arată bine pentru un brâu, dar costă 130 de lei placa de 25 x 50 cm, iar la Romstal am găsit “frumusețea” cealaltă la 1.740 de lei metrul pătrat, care conține și ceva foiță de aur. Tind totuși să cred că-ți poți auri toată casa cu acei bani.

Mobila am luat-o de la IKEA cu totul. Am pornit cu ideea că IKEA este o firmă scumpă și pe Ghencea sau la alte firme unde se face mobilă de bucătărie pe comandă totul este mult mai ieftin. Ideea este parțial valabilă, de exemplu dacă vrei uși din PAL chiar este mai ieftină mobila, dar dacă vrei din MDF, care se poate freza pentru a face acele modele în lemnul ușilor, IKEA are prețuri mai bune, probabil pentru că produc mult mai multă mobilă și în serie.

Așadar, după ce-am trimis schema făcută de noi la vreo 10 producători de mobilă, am primit oferte care variau între cu 20% mai ieftine și cu 50% mai scumpe decât cea de la IKEA. IKEA are în schimb avantajul unui configurator destul de bine pus la punct, care-ți arată imediat costurile cu tot cu accesorii, dar pentru noi a contat mult și că puteam vedea mobila înainte de a o cumpăra. Te duci în showroom la IKEA și le cam vezi pe toate instalate, pe când pe Ghencea ți se arată un petec de 10 x 10 cm de culoare și pur și simplu n-am vrut să o alegem așa, că o culoare uneori pare o idee bună când o vezi pe foaia de hârtie și o idee proastă când o vezi pe tot peretele (și știu asta pentru că am făcut câțiva pereți colorați în casă, inclusiv unul în dormitor care a ieșit roșu-bordel, nu roșu-bordeaux cum speram eu că va fi).

IKEA nu are culori frumoase la bucătării, fiind în ofertă multe nuanțe neutre. N-am vrut alb la început, dar nu ne-au plăcut celelalte. S-a dovedit însă că albul nu doar că arată foarte bine, dar se și întreține foarte bine, așa că sunt fericit cu alegerile făcute. Mai mult, la IKEA am mers și am luat din stoc totul, n-am mai așteptat 3 săptămâni realizarea pe comandă a mobilierului.

Update cu trei detalii importante despre bucătăriile IKEA:

  • nu luați picioarele default pentru corpurile de bucătărie, adică unele de plastic negru. Sunt foarte proaste și predispuse la rupere. Dacă mergeți în showroom, au expuse acolo și alte tipuri de picioare, alegeți ceva mai serios, diferența de bani este minimă.
  • noi am luat corpurile superioare de înălțime 100 cm, adică extra-înalte, practic am o poliță în plus în toate. Am luat și o scară de lemn tot de la IKEA, ca să ajungem sus, care s-a dovedit foarte utilă și prin casă. Dacă e posibil, mergeți pe corpuri de 100 înălțime, aveți astfel mai mult loc de depozitare.
  • chiuveta este tot de la IKEA, la fel și bateria. Chiuveta e genială, am luat-o fără scurgător în lateral pentru a mări suprafața de blat pentru gătit, dar chiuveta în sine este adâncă și mare, de poți spăla lejer și un wok în ea. Cu câteva accesorii pentru scurgerea vaselor (am dulap cu scurgător și un mic scurgător pus lângă chiuvetă, plus un accesoriu negru în chiuvetă pentru spălat legume, dar merge și pentru scurs diverse în el), ne descurcăm fără probleme. Bateria s-a dovedit bună și o găsiți la un preț rezonabil.

Am plătit la IKEA și asamblarea corpurilor superioare. Au venit vreo 2 băieți într-o zi, le-au instalat rapid și eficient în maxim 2 ore, vă recomand serviciile oficiale de instalare chiar dacă nu sunt foarte flexibile (instalarea trebuie făcută în 3 zile de la achiziție, cel puțin așa era în martie, deci trebuie să ai camera gata atunci când cumperi). De ce doar corpurile superioare? Vedeți mai jos.

Față de martie am montat și lustra de la IKEA, cea spartă de mine, care arată chiar bine cu trei becuri LED de 6 W și 400 lm în ea. Accesoriile vi le-am arătat tot în acel link. Zilele trecute am cumpărat scaune noi de bucătărie de la Kika, am vrut unele viu colorate și acolo le-am găsit exact cum ne doream. Am mai pus o perdea colorată, iar din Istanbul am venit cu 3 farfurii decorative pe care le-am pus în dreptul mesei, Calif-style.

Cel mai complicat a fost blatul de bucătărie. IKEA vinde blaturi, dar de maxim 2,4 metri lungime, iar eu aveam nevoie de 2,80 metri. Puteam să iau două blaturi, dar era nevoie de o baghetă de îmbinare și n-am vrut așa ceva. Pentru blat am ajuns în zona Morarilor, la Regency Company, de unde am luat unul roșu. Dintr-o foaie de 4 x 0,8 metri ne-au tăiat un blat și cu restul am făcut masa de bucătărie.

Problema este că ei nu-ți fac și decupăturile în blat pentru chiuvetă și plită, nici măcar decupături exterioare pentru țevile de la colțul camerei. Ne-am chinuit o grămadă cu asta acasă, am asamblat mobilierul inferior chiar noi, l-am pus pe poziție, am aliniat și unit corpurile unul câte unul, am pus blatul este ele, am trasat exact unde trebuie decupat pentru chiuvetă și plită (că lăsasem 2 cm toleranță), apoi am tăiat cu pendularul. E foarte important și să ai astfel de scule și să știi să le folosești, că altfel riști să-ți tai degetele și mai bine plătești pe altcineva să facă lucrările. Apoi am mai făcut diverse decupături în mobilier pentru circuitul electric de la plită și cuptor și, pe total, instalarea mobilierul inferior de bucătărie s-a dovedit cea mai lungă operațiune din toată renovarea.

Cuptorul este un Electrolux 3410 luat de Black Friday anul trecut de la Flanco. Plita este tot IKEA, modelul Livslaga, este acolo la un preț mai bun decât am găsit plite în ofertele speciale ale magazinelor, asta pentru că am vrut una cu grătar de fontă și ochiul mare în partea de jos (mai țineți minte discuția de aici?). În plus, are 5 ani garanție. Hota este tot de la IKEA, modelul Utdrag. Are tot 5 ani garanție, funcționează acceptabil, este cam zgomotoasă, s-a potrivit perfect cu mobilierul lor pentru hote incorporabile.

Acum poate că aș lua o plită ceramică (nu cu inducție, ci cu încălzire electrică) pentru că este foarte ușor de spălat, fiind de fapt o suprafață plană de sticlă. Asta cu ochiul clasice și inox devine un chin. N-am vrut însă să cresc consumul de curent electric, gazul e în continuare mai ieftin. Ideea este, însă, că IKEA vinde și electrocasnice făcute în cooperare cu Electrolux și Whirlpool și o face la prețuri foarte bune pentru ce oferă, plus că dau 5 ani garanție față de clasicul 2 ani al altor producători.

Ca să vă faceți o idee cât timp am studiat și proiectat bucătării, la un moment dat văd un articol despre gelozie pe blogul lui Radu F. Constantinescu și primul lucru pe care-l remarc este că are aceeași bucătărie, dar a mers pe mânere, baterie și cuptor cu aspect retro.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Salut. Cam ce dimensiuni are bucataria? Urmeaza sa imi fac si eu bucataria si cred ca tot de la Ikea o sa iau mobila insa in configuratorul de pe net pare ca nu se “incadreaza” toate corpurile. Mai ales ca imi zice ca de la aragaz pana la perete trebuie sa fie minim 40 de cm, desi cred ca tu ai acolo un corp de ~20 nu?

      (Citează)

  2. In afara de mozaic, totul mi se pare destul de banal. Nu strica mai multa originalitate, fara suparare.

      (Citează)

  3. E advertorial la articolul lui Radu F. Piscotar.

      (Citează)

  4. Salut! Eu o sa montez bucataria intr-o saptamana. Cine ti-a demontat (aragazul vechi daca il aveai)/ montat plita de acum cat si cuptorul? Persoana trebuie sa aiba autorizatie ANRE?

      (Citează)

  5. Cozo: Salut! Eu o sa montez bucataria intr-o saptamana. Cine ti-a demontat (aragazul vechi daca il aveai)/ montat plita de acum cat si cuptorul? Persoana trebuie sa aiba autorizatie ANRE?

    Nici mie n-au vrut sa-mi conecteze plita. A trebuit sa o conectez eu. Inca n-am bubuit.

      (Citează)

  6. Ai scris cam mult pentru ceva atât de nasol.

      (Citează)

  7. hahaha, jur ca am acelasi blat. si aceeasi combinatie de culori, jos. sus am cu visiniu.
    cu gresia aia, e bucatarie musulmana in toata regula. merge.

      (Citează)

  8. Foarte tare! Faianța-i chiar interesantă! Nici mobila nu-i rea… :)

      (Citează)

  9. Alin Ghitu:
    Salut. Cam ce dimensiuni are bucataria? Urmeaza sa imi fac si eu bucataria si cred ca tot de la Ikea o sa iau mobila insa in configuratorul de pe net pare ca nu se “incadreaza” toate corpurile. Mai ales ca imi zice ca de la aragaz pana la perete trebuie sa fie minim 40 de cm, desi cred ca tu ai acolo un corp de ~20 nu?

    Astea sunt recomandări, nu e obligatoriu. Eu am 30 cm între plită și peretele exterior.

      (Citează)

  10. Cozo:
    Salut! Eu o sa montez bucataria intr-o saptamana. Cine ti-a demontat (aragazul vechi daca il aveai)/ montat plita de acum cat si cuptorul? Persoana trebuie sa aiba autorizatie ANRE?

    Cei de la IKEA nu montează plite pe gaz, din câte știu. Punerea în funcțiune am făcut-o cu instalatorii care au făcut și baia, sper că au autorizație.

    Cuptorul l-am montat eu, trebuie să știi să-i faci legăturile electrice, că vine cu un cablu scurt terminat cu pini, nici măcar ștecher.

      (Citează)

  11. Vrg:
    In afara de mozaic, totul mi se pare destul de banal. Nu strica mai multa originalitate, fara suparare.

    Păi ce voiai să-i pun? Când voi lua o vilă, promit să fac o bucătărie inedită, cu insulă pe mijloc și SF-uri. În 3,5 x 3 metri sau cât o avea, n-au vrut SF-uri, ci doar o bucătărie nouă și cât de cât colorată.

    Nu mă laud cu vreo operă de design interior, doar dau niște sfaturi despre cum au decurs lucrurile.

      (Citează)

  12. gogu:
    hahaha, jur ca am acelasi blat. si aceeasi combinatie de culori, jos. sus am cu visiniu.
    cu gresia aia, e bucatarie musulmana in toata regula. merge.

    Noi voiam portocaliu sau verde, iar SiPro au una marfă de tot cu un bleu mai scorojit, dar e scumpă pentru că-i lemn nu știu de care.

      (Citează)

  13. Alin Ghitu:
    Salut. Cam ce dimensiuni are bucataria? Urmeaza sa imi fac si eu bucataria si cred ca tot de la Ikea o sa iau mobila insa in configuratorul de pe net pare ca nu se “incadreaza” toate corpurile. Mai ales ca imi zice ca de la aragaz pana la perete trebuie sa fie minim 40 de cm, desi cred ca tu ai acolo un corp de ~20 nu?

    Partea cu corpurile are 2,7 metri. Și noi avem 10 cm liberi, că doar dacă o faci la comandă poți obține din perete în perete.

      (Citează)

  14. Radu, mi se pare prea ingineresc de simpla, fara pic de sarm. Sigur gaseai ceva de unde sa te inspiri, in plus sigur ai prieteni cu veleitati artistice pe FB care iti urmaresc blogul.
    Eu, ca fapt divers, pt ca ma stiu destul de inginera si de practica am facut un curs (de hobby, nu profi) de design interior atunci cand mi-am facut casa.

    nwradu: Păi ce voiai să-i pun? Când voi lua o vilă, promit să fac o bucătărie inedită, cu insulă pe mijloc și SF-uri. În 3,5 x 3 metri sau cât o avea, n-au vrut SF-uri, ci doar o bucătărie nouă și cât de cât colorată.

    Nu mă laud cu vreo operă de design interior, doar dau niște sfaturi despre cum au decurs lucrurile.

      (Citează)

  15. Si eu am cumparat blat tot de la Regency, blat pe care am dat 200 de lei(200cmx60cmx38grosime). Am dat 50 de lei la alta firma pentru decupat la chiuveta.

      (Citează)

  16. Radu , ai putea sa vinzi bilete la vizitarea apartamentului , cu reducere pentru vizitatorii site-ului .

      (Citează)

  17. nwradu: Partea cu corpurile are 2,7 metri. Și noi avem 10 cm liberi, că doar dacă o faci la comandă poți obține din perete în perete.

    Mersi frumos pentru raspunsuri

      (Citează)

  18. dacă te’ai plimbat prin vale :-) ți’a rămas în memorie vreun magazin unde poți face pe comandă un blat din compozit cu vasul chiuvetei integrat?
    eu să le dau desenul la scară, cu cote și alte cerințe și ei să’l poată face.

      (Citează)

  19. Mi se pare destul de vesela bucutaria ta!
    Si eu treceam anul trecut pe vremea aceasta prin corvoada renovarii apartamentului, de ajunsesem sa cunosc fiecare m2 al fiecarui magazin mare care comercializeaza produse pentru renovarea casei. Aceeasi gresie pe care am vazut-o pe Valea Cascadelor, am gasit-o si in Brico, dar cu 10 lei mai ieftina . A trebuit totusi sa ma priveasca manevrarea acesteia din momentul in care am parasit magazinul. Nu recomand parchetul lor, 80% dintre modele expuse atunci aveau un sistem de prindere tare prost care atunci cand clipsa, se rupea, motiv pt care am returnat cele 20 de pachete de parchet si am luat altceva. Din nou, transportul m-a privit :(

      (Citează)

  20. Hai ca ti-a iesit amenajarea.Bravos !

      (Citează)

  21. AI_core:
    dacă te’ai plimbat prin vale :-) ți’a rămas în memorie vreun magazin unde poți face pe comandă un blat din compozit cu vasul chiuvetei integrat?
    eu să le dau desenul la scară, cu cote și alte cerințe și ei să’l poată face.

    Delta Studio. Va pot ajuta eu.

      (Citează)

  22. Legat de plita si cuptor. Încearcă sa folosesti o plita electrica timp de 1-3 luni si sa vezi daca te-ai mai întoarce la o plita pe gaz. Nu cred ca sunt atât de importanti 5-10 lei pe luna (diferența de consum.
    Eu am ales o plita hibrid, 2 ochiuri electrice si 2 ochiuri inductie. Am negociat cu agentul de vânzări din magazin pana am obtinut un discount real la toata comanda (plita, cuptor, hota, etc etc).
    Legat de cum a iesit, mie îmi place, este o bucătărie luminoasa si îmi creează o senzatie de “fresh”.

      (Citează)

  23. eu am facut un curs de deflorare inainte sa…

      (Citează)

  24. Discountul a fost de 60% fata de preturile verificate pe internet -erau ultimele produse expuse fără fără nici măcar cel mai mic defect / zgârietură

      (Citează)

  25. Cu cine ai lucrat să puna gresia si faianță? Dar ca instalatori? Vreo firmă sau recomandări de echipe de meseriași?

      (Citează)

  26. În bucătărie, faianţa e drăguţă, mobila e destul de ok (fără pretenţii, mai precis) dar gresia nu se potriveşte cu restul. Nu contează că e frumoasă sau nu în valoare absolută, contează dacă se potriveşte cu restul.

      (Citează)

  27. AI_core:
    dacă te’ai plimbat prin vale :-) ți’a rămas în memorie vreun magazin unde poți face pe comandă un blat din compozit cu vasul chiuvetei integrat?
    eu să le dau desenul la scară, cu cote și alte cerințe și ei să’l poată face.

    Nu, blatul a fost ceva de genul “azi mergem să luăm blat, știu că sunt pe Morarilor, hai acolo”. În practică pe Morarilor nu e decât Regency, dar am găsit la ei.

    M-am mai uitat prin magazine la blaturi de granit, frumoase, arătoase, rezistente, doar că dacă un blat normal e 400 de lei, ăla de granit e 400 de euro.

    Noi am luat unul de 38mm, mai gros decât uzualul de 28mm, că așa ziceam niște instrucțiuni de la plita și chiuveta IKEA. În practică, ar fi mers montate și în 28 mm, zic eu, dar centimetrul acela în plus n-a stricat.

    Blaturile costă mult în funcție de culoare și grosime, de la 200 la 800 de lei și asta cu debitare simplă. De decupaje pentru chiuvetă sau plită nu știu, le-am făcut noi.

      (Citează)

  28. bughy: Legat de plita si cuptor. Încearcă sa folosesti o plita electrica timp de 1-3 luni si sa vezi daca te-ai mai întoarce la o plita pe gaz. Nu cred ca sunt atât de importanti 5-10 lei pe luna (diferența de consum.

    Te cred, dar e problema și de instalația electrică. Dacă bag plita electrică și cuptorul în funcțiune, se înroșesc firele. Plus că aveam țeava de gaze acolo, n-a fost vreo problemă să o utilizez.

      (Citează)

  29. Gresia nu se potriveste, dar asta e. You win some you lose some :) In rest sunt f multumita de cum a iesit.

      (Citează)

  30. Foarte frumusica bucataria. Doresc sa cumpar si eu o mobila ikea din gama Metod si nu gasesc un corp suspendat care sa.mi incorporeze hota. Intenstiones sa iau corpuri de 80 h sus si ma gandeam cum ai procedat..sa iau un corp de 60? Nu trebuie sa fie special? Din pacate nu pot ajunge la Bucuresti si doream sa fac o comanda on line.
    A doua intrebare: sunt ok, cum rezista fronturile? As aprecia un raspuns. Multumesc

      (Citează)

    • Au rezistat bine până acum, da. Pentru hotă am luat un corp mai mic, au unele speciale de hotă. Recomandarea mea, dacă gătești mult și cu fum (de exemplu fripturi în tigăi de fontă) este să iei o hotă clasică de capacitare mare, nu una incorporabilă. Cea incorporabilă oricum va ocupa cam 60% din volumul corpului în care o montezi (din cauza tubulaturii), deci nu câștigi mult spațiu de depozitare cu acel corp.

        (Citează)

  31. nwradu:
    Au rezistat bine până acum, da. Pentru hotă am luat un corp mai mic, au unele speciale de hotă. Recomandarea mea, dacă gătești mult și cu fum (de exemplu fripturi în tigăi de fontă) este să iei o hotă clasică de capacitare mare, nu una incorporabilă. Cea incorporabilă oricum va ocupa cam 60% din volumul corpului în care o montezi (din cauza tubulaturii), deci nu câștigi mult spațiu de depozitare cu acel corp.

      (Citează)

    • nwradu:
      Au rezistat bine până acum, da. Pentru hotă am luat un corp mai mic, au unele speciale de hotă. Recomandarea mea, dacă gătești mult și cu fum (de exemplu fripturi în tigăi de fontă) este să iei o hotă clasică de capacitare mare, nu una incorporabilă. Cea incorporabilă oricum va ocupa cam 60% din volumul corpului în care o montezi (din cauza tubulaturii), deci nu câștigi mult spațiu de depozitare cu acel corp.

      Multumesc pt raspunsul rapid. Eu am accesat ikea de pe mobil. Poate nu vad toate produsele…sa inteleg ca sunt corpuri speciale si pt hote incorporabile? O sa incerc sa sun acolo. Ma bucur ca e ok. Eu vreau pe gri.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus