un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Reacția Network One Distribution la sechestrul pe conturi

26 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Nu că aș vrea să mă laud, dar se pare că am intuit bine că sechestrul pus pe conturile unor companii în care este sau a fost acționar Sebastian Ghiță ridică diverse probleme în multe alte business-uri.

Dintre acestea, Network One Distribution, cel mai mare distribuitor electro-IT din România, are legătură cu subiecte uzuale de pe blog. Un comunicat de presă primit recent spune că Ghiță n-a mai fost acționar la NOD din 2012, când a vândut partea sa către Iulian Stanciu, primul intrând în politică, al doilea concentrându-se pe afaceri legate de NOD, eMAG, Flanco.

Îl redau mai jos:

Iulian Stanciu, proprietar Network One Distribution, clarifică măsura sechestrului asigurator

În comunicatul de presă transmis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în 24 iunie legat de un dosar al lui Sebastian Ghiță se menționează faptul că acesta ar controla prin interpuși 54 de firme pe care le-ar fi deținut până în anul 2012. În lista de firme vehiculată în presă este inclusă si Network One Distribution (NOD), iar eu sunt menționat ca interpus al lui Sebastian Ghiță în legătură cu aceasta, ceea ce nu corespunde realității.

Probabil că suspiciunea care a dus la măsura sechestrului asigurător a avut în vedere calitatea lui Sebastian Ghiță de acționar al NOD până în 2012.

Sebastian Ghiță nu a avut vreo implicare în managementul NOD și nu a deținut niciodată 100% din companie, iar eu am construit businessul de la zero. Printr-o tranzacție din 2012 am cumpărat pachetul de 50% de acțiuni deținut de acesta, pachet pentru care am plătit peste 9 milioane de RON.

Motivul pentru care am realizat această tranzacție prin care ne-am separat complet drumurile a avut la bază viziuni diferite asupra business-ului precum și convingeri diferite.

Activitatea companiei se desfășoară în continuare. Vom întreprinde demersuri în vederea ridicării urgente a sechestrului asigurător precum și pentru a aduce lămuririle necesare în vederea închiderii rapide a procedurii în ceea ce ne privește.

NOD este liderul pieței de distribuție de electro-IT din România la care eu sunt unic proprietar, cu peste 240 de angajați și furnizor principal al tuturor vânzătorilor de IT, electronice și electrocasnice din România.

Despre Network One Distribution
Network One Distribution (NOD), companie deținută integral de Iulian Stanciu, este liderul pieței de distribuție electro-IT din România, cu afaceri de 209 milioane EUR în 2014. În prezent, compania desfășoară operațiuni pe piețele din România și Moldova, are o bază de clienți formată din peste 3.000 revânzători și este furnizor important al rețelelor de retail locale. Network One Distribution are în portofoliu o gamă variată de produse, reprezentând furnizori de top ai industriei electro-IT.

Eu mă aștept ca avocații să rezolve problema și sechestrul respectiv să fie ridicat pentru NOD și poate și alte companii, dar rămâne de văzut cât durează și dacă vor apărea ceva probleme pe partea de stocuri.

Am tot vorbit zilele acestea cu diverși oameni ce cunosc mai bine cum funcționează un canal de distribuție, vânzările, plățile, asigurările șamd și concluzia ar fi că noi, clienții finali, cel mai probabil nu vom observa probleme în piață (sau shortages, cum s-ar spune). Există și alți distribuitori în România și majoritatea abia așteaptă să livreze magazinelor produsele pe care acestea le-ar fi luat anterior de la NOD, acolo unde este posibil acest lucru, chiar și pentru una sau două luni, că un ban în plus nu strică niciodată, nici stabilirea unei relații mai bune cu un magazin.

Poate doar cu brandurile proprii NOD (adică Serioux, Heinner și Horizon) s-ar putea să apară întârzieri, dar după ce intră în funcțiune avocații și se fac apeluri, lucrurile vor reveni la normal.

Legat de sechestru ca instrument al autorităților, dintr-un anumit aspect pare cam dubios. Să zicem că tu cumperi o mașină. Trei ani mai târziu, vine poliția și-ți pune sechestru pe ea pentru că cel care ți-a vândut-o ție este bănuit că a folosit-o cândva în cadrul unor afaceri ilegale. Ce vină ai tu? Nu ai, dar rămâi fără mașină până la finalul anchetei. Dacă vă duceți la “impound-ul” Poliției din zona Romexpo, veți găsi zeci de mașini cu sigiliu pe ele, în paragină, care sunt obiect în diverse dosare. Va costa enorm să le facă cineva din nou funcționale la final.


Cât despre Ghiță, toți pesediștii strigă că un deputat este împiedicat de justiție să-și desfășoare activitatea pentru care a fost ales democratic de popor. În practică, deputatul Ghiță are zero propuneri legislative inițiate, zero proiecte de hotărâre și doar două luări de cuvânt în Parlament, în total acestea durând 59 de secunde. Prima a fost la depunerea jurământului, a doua când a declarat la microfon că nu a fost ofițer sub acoperire. Le puteți citi aici.

Nu uitați cifrele acestea atunci când veți auzi la Antena 3 sau la România TV despre cum un parlamentar este împiedicat să-și desfășoare activitatea pentru care a fost ales în mod democratic. Sper că are o apărare mai bună decât asta.

Dincolo de acestea, cum e posibil ca în mijlocul unor asemenea scandaluri, premierul României să-și comunice opinia doar prin Facebook? De când este acesta un canal oficial? Vorba unui reporter, am ajuns să stăm pe Facebook ca să vedem ce se întâmplă la cel mai înalt nivel în Guvern.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Din cate stiu eu, Network One Distribution si-a schimbat numele din Asesoft acum cativa ani tocmai pentru a se delimita de Ghita. Dar nu putem sti noi toate dedesubturile…

      (Citează)

  2. Nu cred ca aia au pus sechestru aiurea pe toate firmele care au avut vreodata legatura cu Ghita. Daca a vandut actiunile subevaluat sau facea parte din “suveicile” lu Ghita, NOD e bun de sechestrat.
    Nu-i mai plangeti de mila, ca banii vostri ii invarte in firmele alea.

      (Citează)

  3. Ce discrepanţă. Unul dintre ei a ales o viaţă modestă, rulează şi el acolo 209 milioane de € şi e bine mersi. Altul a ales să intre în politică şi e în drum spre puşcărie. Crime doesn’t pay, children.

      (Citează)

  4. Si eu stiam ca Stanciu nu a fost de acord cu implicarea in politica a lui Ghita si de aceea s-au separat .

      (Citează)

  5. So let me get this straight: in 2012 firma valora 4 mil E (2×2 mil).

    Conform Ministerului de Finante:

    CA in 2014: 192 mil E, profit vreo 3 mil
    CA in 2012: 203 mil E, profit vreo 1.6 mil

    La 1.6 MIL E profit, 50% din firma valoreaza 4 MIL?

      (Citează)

  6. pai da, Gita a vandut ca poata sa intre in politica. dar controleaza in continuare prin interpusi. adica vanzarile de genul asta nu fac doi bani.

      (Citează)

  7. Tot respectul pentru Iulian Stanciu si mai ales pentru munca depusa de el, de la garsoniera de pe Magheru si pana la imperiul pe care il conduce azi.
    L-am cunoscut si am lucrat din pozitia de reseller cu Asesoft si apoi cu NOD timp de aproape 7 ani.
    Tot ce a spus in comunicat este adevarat.

    L-am cunoscut si pe Ghita. Din pacate el a avut de la inceput alte viziuni despre busines si viata in general. Nu imi place deloc omul in care s-a transformat acum. Nu este corect ca activitatea NOD sa fie ingreunata acum din cauza lui.

    Sunt sigur ca lucrurile o sa se rezolve OK pentru NOD si Iulian.

      (Citează)

  8. Ion Marius:
    Tot respectul pentru Iulian Stanciu si mai ales………..

    Bossulica, ai disparut si nu ai mai dat niciun semn de viata…

      (Citează)

  9. Legat de ultimul paragraf, probabil s-a gandit ca daca lui Iohannis ii merge, poate are si el suces pe Facebook.

      (Citează)

  10. Hai sa fim seriosi, daca era pe bune trebuia sa plateasca mai mult de 2 mil euro pentru o firma (chiar si de distributie) care avea o CA de 210 mil euro / an.

    Pare clar ca a fost o vanzare de forma dar Ghita ramane cumva in spatele lui Stanciu…

    Ca sa vedeti ce CA avea NOD in 2012 cand s-a facut vanzarea…
    http://ittrends.ro/2013/08/network-one-distribution-devine-partenerul-anului-pentru-microsoft-in-romania/

      (Citează)

  11. Iulian Stanciu este un domn care s-a batut in piept ca el n-a avut niciodata contracte cu statul. Sa zicem ca vanzarile facute cu Euro 200 si faptul ca s-a prelungit brusc programul in loc sa fie desfiintat nu sunt rezultate din contracte cu statul. Dar firme ca Teamnet abonate la castigat licitatii cu statul, acestea ce sunt altceva decat contracte cu statul?

    Si trebuie incetat cu tampenia debitata peste tot ca Sebastian Ghita nu mai este actionar la NOD din 2012 si din cauza asta nu trebuia pus sechestru. Acuzatiile sunt aduse pentru presupuse infractiuni comise in perioada 2000-2015, perioada care cuprinde ani buni de prezenta a lui Sebastian Ghita in activitatea Asesoft si NOD.

      (Citează)

  12. Valoarea unei firme nu este data de cifra de afaceri. Este in primul rand profitul, perspectivele de piata, crestere, oameni dar si datorii. Si daca te uiti pe site la Min Finante, poti sa vezi cam ce nivel mare de datorii au, din care fac pariu ca au peste 20 de milioane de euro doar la banci. Datoriile se scad atunci cand calculezi valoarea. Si in plus, Ghita nu a fost implicat in afacere, iar valoarea era data de fapt de Stanciu si abilitatile lui de a face business. Pacat ca i-a dat si banii astia ;)

      (Citează)

  13. Valoare unei firme nu e data de ce cifra de afaceri are ci de cat produce. Daca tranzactia s-a facut in 2012, s-a luat in calcul un profit din 2011 de 0,68 mil. euro http://www.risco.ro/verifica-firma/network-one-distribution-cui-15056387

    In general, evaluarea unei firme sa face la multiplu de EBITDA, in functie de perspectivele de viitor ale companiei.

    La o evaluare de 4 mil. euro a companiei, multiplul a fost undeva la 6. Adica Ghita si-a luat la tranzactie partea lui de profit pe urmatorii 6 ani, indiferent de potentiala evolutie a companiei, care ar fi putut sa fie in sus sau in jos.

      (Citează)

  14. Eu știu pe cineva care s-a trezit cu perchezitie la firmă pentru o factură de acum vreo 2 ani pentru o firma de-a lui Ghiță. Ceva consumabile pentru imprimante de 800 de lei. Au plecat ăia în 2 ore, nu cred că se așteptau să găsească nici ei ceva.
    Dacă nu ești ceva multinațională, cam începe să trebuiască să te asiguri și împotriva parchetului, că i se scoală vreunuia pe acolo că n-ai șapcă și se alege praful de de bussiness.

      (Citează)

  15. Chiar nu contează pe câți bani au tranzacționat ei acțiunile. Poate că știau că unul a fost acționar doar cu numele, așa că n-a vrut mulți bani ca să iasă. Poate că au schimbat mai multe acțiuni și din alte firme, pe principiul “accept schimburi plus diferența”.

    Pot fi sute de situații posibile, nici nu are rost discuția.

    Nu mai zic că cifra de afaceri nu este edificatoare, să vă dau exemplu Blackberry sau HTC care aveau cifre de afaceri mari, dar lipsea profitul?

    Bănuiesc că la un moment dat a început să se vadă că Iulian Stanciu preferă afacerile și managementul, iar Ghiță puterea ce-i este oferită de politică, așa că s-au separat. Nu-l forța nimeni să intre în politică, putea trage și din umbră sforile ca mulți alți mari oameni de afaceri, dar faptul că făcut-o spune ceva despre ce timp de afirmare în viața socială își dorește.

    Alt Gigi: La o evaluare de 4 mil. euro a companiei, multiplul a fost undeva la 6. Adica Ghita si-a luat la tranzactie partea lui de profit pe urmatorii 6 ani, indiferent de potentiala evolutie a companiei, care ar fi putut sa fie in sus sau in jos.

    Plus asta.

      (Citează)

  16. Cum ziceti voi, doar ca “cam macane”.

      (Citează)

  17. Pana primeste NOD decizia de desfiintare a sechestrului poate sa dureaza un an. Ce face NOD, umbla cu bani in sacosa precum Mayweather? Nu vor putea sa plateasca 100.000 Euro numerar unui furnizor sau sa primeasca sume mari de bani in numerar.

    Cel mai probabil, pe sistemul RHS, isi vor cere insolventa, pentru a-si continua activitatea. Ar putea sa vina boss-ul de la NOD si sa ceara procurorilor oprirea imediata a oricarui control la firma acestuia. Acest lucru e posibil, s-a intamplat in cazul Lukoil, intr-un caz de evaziune de 200 mil. Euro.

    Sebastian Ghita dauna activitatii firmelor in care era actionar. Iulian Stanciu a dorit firme “curate”, fara urma de politica, asa ca a trebuit sa cumpere partea lui Ghita. Niciun investitor nu vrea sa faca afaceri cu firme implicate in scandaluri politice.

      (Citează)

  18. Eu în locul lui aș lăsa firma să se ducă la vale și aș da statul în judecată pentru banii pierduți și profitul pe umătorii 5 ani.

    Chiar sunt curios cum naiba demonstrezi că firmele sunt de fapt ale lui Ghiță. Că dacă nu poți, și ăla dă faliment (sau are pierderi) nu cred că are vreo problemă să ia banii pierduți (de la Add) :).
    Ar fi și o idee de afaceri, nu mai ai chef de muncă, vorbești cu un procuror să îți facă dosar pe bază de n-ai șapcă, pune proprire pe conturi, dai faliment, ieși nevinvat și iei banii de la stat.

      (Citează)

  19. Cata naivitate pe aici, businessurile in Romania nu au succes datorita unui om si a muncii sale ci datorita unor grupuri de interese.

      (Citează)

  20. Gaelex:
    Cata naivitate pe aici, businessurile in Romania nu au succes datorita unui om si a muncii sale ci datorita unor grupuri de interese.

    Corect.Punct.Restul……. sunt vorbe goale.

      (Citează)

  21. Gaelex:
    Cata naivitate pe aici, businessurile in Romania nu au succes datorita unui om si a muncii sale ci datorita unor grupuri de interese.

    Cu atitudinea asta nu o sa ajungi nicaieri. Sunt multi lideri adevarati in afaceri adevarate. Nu confunda afacerile adevarate cu afacerile tip capusa abonate la banii statului. Pe langa Stanciu care a fost votat cel mai bun manager al anului de catre toti ceilalti manageri, mai sunt si altii, gen Marcu de la Medlife, Anastasiu de la Eurolines, Pavel de la Dedeman, Ostahie de la Altex si altii. Asa ca generalizarile nu-si au rostul.

      (Citează)

  22. Si… managerii astia asa de buni, de unde au avut banii sa isi inceapa facerile? Ia sapa un pic ;)

      (Citează)

  23. Also nu pot sa nu observ cum toti colegii de clasa cu Ghita au ajuns mari si bogati afaceristi. Cred ca e imbulzeala mare la admitere la liceul ala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus