un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Nuremberg – o gazdă mereu primitoare pentru un city-break

3 Jun 2015  ·

TURISM  ·

22 comentarii

Am petrecut trei zile în Nuremberg, la invitația Organizației Germane de Turism, și acum începe seria de articole despre acest oraș. De ce Nuremberg? Pentru că este o destinație tocmai bună pentru un city-break relaxant (și plin de bere foarte bună), plus că vă invit să-l cuplați cu o vizită de o zi la Coburg, la o oră și ceva distanță cu trenul.

În al doilea rând, Nuremberg este la capătul unui zbor direct cu Wizz Air de pe Otopeni, zbor care costă începând cu 319 lei la dus și 119 lei la întors. Dar despre cum am zburat cu Wizz Air vă spun într-un alt articol. Astăzi, doar Nuremberg.

Nuremberg (nemții îl scriu Nurnberg, dar noi nu folosim varianta aceasta) a fost un oraș mare și important dinainte ca Hitler să facă aici inima partidului său și dinainte de tribunalul de la Nuremberg de după război. Orașul a fost, în trecut, un fel de capitală neoficială a Sfântului Imperiu Roman și a devenit un mare centru economic și politic pentru Europa evului mediu și apoi a Renașterii, jucând un rol important inclusiv în reforma lui Martin Luther.

Aproape tot ce trebuie văzut în Nuremberg se află între zidurile vechii cetăți, iar zona aceasta se poate face fără mare efort la pas. Chiar și după bombardamentele intense din al doilea război mondial, clădirile au fost reconstruite și totul arată foarte bine, genul de oraș nemțesc pietruit, vesel atunci când se animă de turiști și localnici în căutarea distracției, cu prea multe terase de bere și restaurante tradiționale din care să alegi, ba chiar și cu un castel păzindu-l de deasupra, de pe cel mai înalt nivel.

Zona centrală arată ca mai jos, cu câteva străzi largi ce duc în piața centrală. Aveți aici două catedrale, primăria, o fântână impunătoare, spitalul Sfântului Duh (clădirea de mai jos) uneori câte o piață volantă de flori, vegetale și diverse tipuri de streetfood, magazine, cafenele, restaurante și altele. Zona se află la 10 minute pe jos de gară și după alte 10 minute ajungi și la castel.

nuremberg_centru_02

Am dat un tur și de-a lungul zidurilor, unde puteți face multe fotografii pitorești cu podurile orașului de peste râul Pegnitz. Dacă prindeți pe aici și un cer viu colorat, găsiți cadre de înrămat.
nuremberg_rau_01

nuremberg_rau_03

nuremberg_rau_09

Castelul orașului, de fapt trei castele în interiorul unui zid puternic, trebuie văzut. Începeți pe la zidurile exterioare, transformate în grădini, apoi veți ajunge în interiorul zidurilor, cu priveliști frumoase spre piețele de la baza stâncii și la restaurantele de aici. Interiorul fortăreței poate fi vizitat, iar priveliștea de pe ziduri vă arată întreg orașul. Tot în această zonă se află și casa lui Albrecht Durer, de care locuitorii orașului sunt foarte mândri, și intrarea în pivnițele de sub oraș, unde n-am fost, dar am înțeles că au patru niveluri și că acolo se ține berea.
nuremberg_castel_05

nuremberg_castel_13

Mâncare? Cârnatul tradițional din Nuremberg are vreo 10 centimetri și este destul de subțire, așa că de obicei se vinde la porții de 6 bucăți cu varză (într-o farfurie metalică) și pe care am plătit de obicei cam 7,2-7,5 euro. Mai poți mânca ciolan de porc sau friptură la tavă, iar unele restaurante servesc chiar și vreo supă sau altceva, însă zonele pentru turiști de obicei insistă pe cârnați și fripturi de porc. Cei mai buni cârnați i-am mâncat la un local chiar vizavi de Primărie, numit Behringer’s Bratwursthausle, despre care vă spun mai multe detalii cu altă ocazie.
nuremberg_mancare_08nuremberg_mancare_09

Porțiile sunt mereu mari, aici un șnițel meniul de copii este cât unul normal la noi, în restaurant. Mai vedeți acolo o friptură de porc la cuptor (9,25 euro), un covrig bavarez este 1 euro, o cafea între 1,8 și 2,6 euro, în funcție de ce vrei.

Cu deserturile stau mai slab, dar poți găsi înghețată sau cofetării (am dat 2 euro pe felia de tartă “cu de toate” dintr-o fotografie de mai jos – cine știe cum se numește acel fruct de are o secțiune stelată de zici că-i anason mărit?).
nuremberg_mancare_04

Berea locală se numește Tucher și este bună. De obicei nu știi ce bei și nici nu contează, tot ce-am băut a fost bun. Pur și simplu ceri blondă, nefiltrată sau neagră și îți aduc ei ceva bun; nu te aștepta să găsești ceva de la marile branduri comerciale, ai noroc dacă dai de un Paulaner pe undeva. Berea costă între 2,9 euro și 3,5 euro, în funcție de loc și tip, la jumătate de litru. Vedeți în fotografie mai sus și o bere la sticlă cu un nume lung, este o bere afumată, cu gust de parcă ar fi scăldat bacon și cărbuni în ea, dar mi-a plăcut și sper să o pot găsi și în România.
nuremberg_mancare_10

În această zonă se bea cu spor și șnaps, o tărie de diverse arome bună ca digestiv. Vă recomand să luați una la finalul mesei, face minuni.

Mai multe? Sunt de toate în zonă:

  • Playmobil Fun Park, un parc tematic pentru copii până în 10 ani, să zicem, bazat pe jucăriile Playmobil, ceva foarte asemănător cu LEGO. Nu vă mirați că mulți îi spun Legoland, chiar dacă nu are nici o treabă cu acel brand. Am fost în parc, vi-l prezint cu altă ocazie, duceți acolo un copil mic și nu-l veți scoate o zi întreagă de la joacă.
  • există în împrejurimi o grădină zoologică de peste 60 de hectare.
  • Bardentreffen este cel mai mare festival de muzică din Germania și are loc anual în Nuremberg.
  • au periodic festivaluri ale berii. Am fost și eu la unul din împrejurimi, se bea bere la litru, se mănâncă rață sau cârnați cu varză și cu covrigi cât un volan (probabil de unde și vorba cu “covrigul”), se cântă, se dansează, dai noroc cu oameni pe care nu-i cunoști, admiri domnișoarele îmbrăcate în costumele populare bavareze (așa le zic eu, cei din Nuremberg spun cu mândrie că fac parte din Franconia și abia apoi recunosc că da, Franconia este în Bavaria) și ieși de acolo fericit.
  • poți merge la câteva muzee importante, precum cel al culturii germane, casa lui Albrecht Durer, muzeul arhivelor, ba chiar în afara zonei centrale se pot vedea construcțiile lui Hitler, un amfiteatru cu o capacitate de 50.000 de locuri și un bulevard de paradă lung de 2 kilometri. Pivnițele de bere sunt foarte vizitate.
  • piața de Crăciun este celebră. Cred că întregul oraș, de altfel, este de vizitat nu doar vara, ci și iarna, când o turtă dulce (desertul lor tradițional) și un șnaps intră mai bine la bord.

În alte detalii logistice, aeroportul din Nuremberg este la 19 euro distanță cu taxi-ul de gară, dar puteți lua și metrou, că au 3 linii mari și frumoase. Orașul se animă după-amiaza și apoi devine chiar dubios de pustiu seara, când doar câteva terase rămân deschise; nemții au de muncă, nu stau la petreceri.

Noi am stat la hotelul Ringhotel Loew’s Merkur, lângă gară (nu lipit de ea și oricum nu te deranjează nici un sunet) de unde până în zona cetății, unde începea distracția, făceam cam 5-10 minute pe jos. Hotelul a fost bun, un pic întortocheat în interior pentru că au multe aripi, dar cu o cameră mare și un mic dejun suficient de bun.


Îl găsiți pe Google Maps și puteți folosi StreetView pentru a vedea zona, pe Tripadvisor mai multe fotografii și review-uri. Pentru 3 nopți cu mic dejun veți plăti între 750 și 1000 de lei, în funcție de cameră și posibilitățile de anulare a rezervării, pentru doi adulți.

Sunt destule hoteluri șî în interiorul cetății, dar nu știu dacă merită diferența de bani față de unul aflat în afara ei, precum Merkur, având în vedere că orașul mi s-a părut sigur și liniștit în noapte, cu excepția unor bețivi sau petrecăreți ce păreau totuși că-și văd de ale lor.

Wizz Air zboară București – Nuremberg joi seara (rămâne timp în acea seară pentru a ieși la cină) și returul este duminică seara, așadar un city-break de 3 zile, eventual cu o zi la Coburg, este perfect pentru această zonă. Înseamnă că veți avea timp să vedeți agale cam tot ce e de văzut în oraș, plus mult timp pentru pit-stop-uri la bere. Dacă mergeți la Munchen puteți lua un tren până în Nuremberg, sunt cam 170 de kilometri, ceea ce înseamnă două ore și un pic pentru Deutsche Bahn, compania lor feroviară. Mai multe detalii despre Nuremberg găsiți și pe site-ul Organizației Germane de Turism și pe Wikipedia.

asus s5507

    22 comentarii

  1.   (Citează)

  2.   (Citează)

  3. In august am treaba prin Bavaria si mi-ai facut pofta sa dau o tura prin Nuremberg.

    Fructul se cheama Carambola.

      (Citează)

  4. E Nürnberg nu Nuremberg. München, nu Munich. Köln si nu Cologne.

    In rest mi-a placut si articolul si orasul :)

      (Citează)

  5. Ca sa nu mai zic ca iti poti comanda chestii de pe Amazon DE si iti vin cu transport gratis si TVA de Germania la hotel :D

      (Citează)

  6. Pentru călătoria cu trenul e important de menționat ca exista bilet valabil doar într-un land/zi pentru maxim 5 persoane nelimitat. De exemplu pe o distanță de 300 km dus-intors pana la Nuremberg am plătit 13 euro. La ei e legal sa bei în tren si in locurile publice.
    La Nuremberg mai merita vizitat muzeul tehnic de pe Auseresulzbacherstrasse.

      (Citează)

  7. Andrei Misarash

    03/06/2015 la 8:23 AM

    pitaya sau dragon fruit !

      (Citează)

  8. Andrei Misarash

    03/06/2015 la 8:23 AM

    are un gust sec fad ….nu as mai cumpara cu siguranta !

      (Citează)

  9. N-am inteles urmatoarea :” pentru noi este Nuremberg ” . Care noi ? Eu cel putin cand ma refer la orasul respectiv folosesc varianta originala Nurnberg.Prima oara am observat pe Instagram ca denumirea folosita de tine era Nuremberg si am ramas putin mirat considerand chiar o posibila greseala de ortografie.Dar daca preferi varianta cu” m “….. care exista ce-i drept.Oricum pe mine ai reusit sa ma derutezi in prima faza.Am crezut ca te referi la alt oras…si nu, nu folosesc limba germana. Semnat: Fritz :) P.S. Aaaaa si referitor totusi la continutul articolului : este foarte bun si mi-a facut placere sa-l lecturez.

      (Citează)

  10. Ciprian:
    Erata, fructul este : http://en.wikipedia.org/wiki/Carambola

    Mulțumesc, n-am auzit niciodată de el până acum.

    Andrei: In august am treaba prin Bavaria si mi-ai facut pofta sa dau o tura prin Nuremberg.
    Fructul se cheama Carambola.

    Ai putea încerca și Coburg, când ajung cu articolelel la el vei vedea că are farmecul său. E drept, e și mai departe de Munchen.

      (Citează)

  11. scipio: E Nürnberg nu Nuremberg. München, nu Munich. Köln si nu Cologne.

    Nemții îi spun așa, ba chiar uneori scrie Nuernberg când nu pun punctele pe u.

    Noi, din câte știu, ca și multe alte popoare, folosim Nuremberg. Probabil ambele denumiri sunt corecte, descriu același oraș, dar mi-e mai simplu să scriu Nuremberg, mai ales că așa este de găsit orașul inclusiv pe site-ul de bilete de avion șamd.

      (Citează)

  12. andrei: N-am inteles urmatoarea :” pentru noi este Nuremberg ” . Care noi ? Eu cel putin cand ma refer la orasul respectiv folosesc varianta originala Nurnberg.Prima oara am observat pe Instagram ca denumirea folosita de tine era Nuremberg si am ramas putin mirat considerand chiar o posibila greseala de ortografie.

    Îi voi spune așa în continuare, este modul în care apare pe site-urile de rezervat avioane și hoteluri, Maps șamd.

      (Citează)

  13. Bere afumata, asemanatoare cu ce ai baut acolo (si la nume si la gust) se gaseste si la “100 beri” in centrul vechi. E o bere cu eticheta verde inchis :)

      (Citează)

  14. sunt acceptate toate variantele, depinde de limba pe care o vorbesti.
    exemplu:
    FR: Nuremberg DE: Nürnberg
    FR: Cologne DE: Köln
    FR: Munich DE: München
    FR: Aix-la-Chapelle DE: Aachen
    si lista poate continua. de remarcat ca in romana de multe ori se scrie/pronunta ca variantele franceze.

    PS: misto articolul

      (Citează)

  15. nwradu: Nemții îi spun așa, ba chiar uneori scrie Nuernberg când nu pun punctele pe u.

    Noi, din câte știu, ca și multe alte popoare, folosim Nuremberg. Probabil ambele denumiri sunt corecte, descriu același oraș, dar mi-e mai simplu să scriu Nuremberg, mai ales că așa este de găsit orașul inclusiv pe site-ul de bilete de avion șamd.

    Nu, nemtii nu spun Nuremberg, ar fi ca si cum tu ai spune ca stai la “Bucharest”. Nuremberg e doar o simplificare ridicola a numelui de catre cei care pronuntau cu greutate nume germane. Daca ai auzit un Nuremberg de la nemti, fii sigur ca “n”-ul pronuntat de ei suna ca “m”, dar atat.

    Paranteza: ma distreaza romanii mai putin educati care spun ca stau la FIrenze. Cand le raspunzi “adica Florenta”, urmeaza o pauza lunga si clipit confuz din ochi.

      (Citează)

  16. scipio:
    E Nürnberg nu Nuremberg. München, nu Munich. Köln si nu Cologne.

    In rest mi-a placut si articolul si orasul :)

    Depinde de varianta folosita. Sunt mai multe variante pentru diferite orase (varianta FR,EN sau DE), asa cum si noi zicem Londra si nu London. Nuremberg si Munich sunt variantele in engleza, dar fiecare foloseste ce variate prefera.

    Cat despre caracterele lor speciale, se pot substitui in scris cu forma fonetica – de ex. ü=ue, ö=oe, ß=ss (Straße/Strasse=strada).

    Si nemtii au forme diferite pentru unele orase, de exemplu pentru cele din Polonia (care sunt mai greu de pronuntat) au Danzig (vechea denumire pentru Gdańsk) sau Stettin (Szczecin).

    In rest, un articol foarte util.

      (Citează)

  17. Ar merita menționat faptul că Metroul de la aeroport este complet automatizat, nu există vatmani.

    Spre deosebire de metrourile automate pe care le-am mai văzut la Paris sau Torino, acesta nu are uși pe peron. Metroul se oprește ușor, ușile se deschid, intri și gata :)

      (Citează)

  18. Radu: Nu, nemtii nu spun Nuremberg, ar fi ca si cum tu ai spune ca stai la “Bucharest”.Nuremberg e doar o simplificare ridicola a numelui de catre cei care pronuntau cu greutate nume germane. Daca ai auzit un Nuremberg de la nemti, fii sigur ca “n”-ul pronuntat de ei suna ca “m”, dar atat.

    Paranteza: ma distreaza romanii mai putin educati care spun ca stau la FIrenze. Cand le raspunzi “adica Florenta”, urmeaza o pauza lunga si clipit confuz din ochi.

    Zi-le Fiorentina si scapi.

      (Citează)

  19. Mersi de idee.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus