un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Intel își consolidează poziția pe servere și IoT

3 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

intel_core_mUneori tehnologia este precum erupția unui vulcan: impresionantă la suprafață, în partea ei vizibilă nouă, dar această parte este doar o consecință a mișcărilor uriașe ce ne sunt ascunse. Tendințele generale se văd în aceste mișcări de sub suprafață.

Una dintre ele tocmai a avut loc. Intel a anunțat că va cumpăra compania Altera, un alt producător de circuite integrate digitale. Interesant este prețul tranzacției: 16,7 miliarde de dolari, toată suma în cash. De obicei se mai schimbă și acțiuni pentru o parte din companie, adică cei cumpărați primesc acțiuni la compania cumpărătoare, iar acțiunile respective au o valoare mare în acel moment, dacă ar fi vândute. Acum, însă, Intel va transfera prin bancă 16,7 miliarde de dolari.

Mișcarea întărește foarte mult compania Intel. Ei sunt, în mod tradițional, un producător de procesoare generale, bune la orice, cum s-ar putea spune. Ați sesizat poate că, în ciuda unor bugete masive, le-a fost destul de greu să intre puternic pe noua piață a telefoanelor și tabletelor, dar în cele din urmă se poate spune că au făcut și asta.

Alte companii produc procesoare (sau chiar system-on-chip – SoC-uri, adică procesoare cu memorie și stocare și interfețe I/O în același pachet) foarte specializate. Să zic, ca exemplu, Broadcom sau Atheros pentru partea de rețelistică, sau cei care produc procesoarele pentru media-playere sau televizoare șamd.

Altera este printre acele companii care produc circuite digitale programabile pentru două direcții: unele pot fi folosite inclusiv în servere pentru a prelua anumite sarcini de pe procesoarele generaliste Intel, ajutând astfel serverele să rezolve mult mai rapid anumite sarcini (să zicem că adaugi circuite optimizate special pentru arhivare și dezarhivare, de exemplu), iar pe o altă direcție circuitele Altera pot fi utilizate în produse Internet of Things, adică în acele gadgeturi ce sunt, de obicei, la fel de specializate.

Intel câștigă pe două planuri, își consolidează business-ul de servere prin integrarea unor componente Altera și pe de altă parte intră și mai tare în Internet of Things, unde deja făcea pași vizibili (v-am arătat niște căști și un ceas inteligent, dar miza adevărată aici este să vinzi infrastructură și componente altor companii care fac gadgeturi Internet of Things, indiferent care ar fi acestea, iar Intel asta vrea să facă).

16,7 miliarde de dolari în bani, nu acțiuni!

sursa: PC World.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Faci o mică confuzie între chipset și SoC (system on a chip). Chipsetul facilitează transferul de informație între procesor, ram și periferice. SoC-ul este ce descrii tu în articol: “procesoare cu memorie și stocare și interfețe I/O în același pachet”.

    wiki: chipset / SoC

      (Citează)

  2. Care Broadcom ? Ca s-a vandut si el. Anul acesta sunt 3 tranzactii importante
    Intel – Altera 16,7 , NXP – Freescale 11,8, Avago – Broadcom 37.
    Total 65,5 miliarde de dolari.

      (Citează)

  3. Din câte știu Broadcom încă nu s-a finalizat, există doar discuții avansate cu Avago. Dar acolo sunt bani serioși, da.

      (Citează)

  4. Un gigant ca Intel era culmea ca să rateze o astfel de piață, în continuă dezvoltare!

      (Citează)

  5. wow deci asta e geniala frate….

      (Citează)

  6. Bogdan Popa:
    Faci o mică confuzie între chipset și SoC (system on a chip). Chipsetul facilitează transferul de informație între procesor, ram și periferice. SoC-ul este ce descrii tu în articol: “procesoare cu memorie și stocare și interfețe I/O în același pachet”.

    wiki: chipset / SoC

    Corect, mulțumesc pentru observație!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus