un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum se distruge loteria fiscală prin decizii greșite

24 Jun 2015  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Loteria Fiscală a fost o idee în care am crezut, o idee ce s-a dovedit bună în străinătate și care ar fi trebuit să impulsioneze și la noi trecerea în legalitate. Eu unul am păstrat fiecare bon fiscal primit de la 1 martie încoace.

Loteria, însă, e pe cale să fie distrusă de ideile proaste ale unor oameni care, deși poate bine intenționați, nu am privit deloc spre cum gândesc oamenii de care depinde succesul programului, adică oamenii ce strâng bonurile, adică noi. Iată cum s-a dus totul în ridicol:

Când trebuiau efectuate tragerile la sorți? Lunar. Așa știam la început, că în fiecare lună se va da ca premiu un milion de lei, împărțit la cei cu bonuri câștigătoare. Așa scrie și în ordonanța ce-a înființat-o:

Art. 2
(1) Loteria bonurilor fiscale se organizeaza lunar[…]

Cum s-au efectuat tragerile la sorți? Până acum, o dată în aprilie pentru bonurile din perioada 1 februarie – 28 martie. De atunci nimic. Următoarea extragere se pare că va fi în iulie și vor participa bonurile din perioada 29 martie – 30 iunie sau cel puțin așa sper că va fi.

Totul se strică de aici. Strângi bonuri începând cu martie și abia în iulie afli ceva despre ele. La un moment dat, în aceste 4 luni trecute, te întrebi de ce ai o cutie mare cu bonuri și de ce le ceri pe la magazine și de ce le păstrezi. Se strâng atât de multe încât, după extragere, nici nu mai ai chef să cotrobăi prin ele.

Extragerea lunară ar fi avut un efect psihologic bun: în fiecare lună auzeai că s-a mai dat un milion cuiva (sau mai multora, dacă există). Lună de lună pac, încă un milion! Te făcea să-ți pese de sistem, să participi cu un minim efort. Și după ce trece respectiva lună, arunci toată cutia cu bonuri strânse și o iei de la capăt cu altele, nu aștepți câte 4 luni pentru a face asta.

Tot psihologic vorbind, va fi luna iulie și până în acel moment va fi existat o singură extragere, una unde fiecare câștigător a luat câte 54,9 lei ca premiu, că deh, a ieșit câștigătoare o valoare foarte uzuală și au avut mulți bonuri. Adunați ideea asta la ce ziceam înainte, întâi că nu mai știi de ce să ceri bonuri pentru că trec câte 4 luni până auzi că se mai face o loterie nouă, apoi pentru că, atunci când se face, premiile sunt infime.

Matematic vorbind, o singură extragere pentru bonurile din mai multe luni scade mult șansele de câștig pentru fiecare dintre noi. De exemplu în aprilie a fost o mârlănie, s-a dat un milion de lei pentru lunile februarie și martie, premiu individual 54,9 lei. Dacă s-ar fi dat un milion pentru februarie și unul pentru martie, poate că n-am mai fi avut doar acest exemplu de premiu infim, ci și unul mult mai mare pentru martie.

Loteria s-a stricat și mai mult cu măsura adoptată acum câteva zile: vor fi maxim 100 de câștigători. Din toți cei ce au un bon câștigător, se aleg doar o sută. Șansele de a câștiga devin infime, totul devine atât de complicat încât nu mai are rost efortul de a lua, păstra și umbla în bonurile fiscale proprii.

Situația cea mai rea este dacă în iulie iese câștigătoare o valoare de vreo 17 lei, sunt iarăși mii de câștigători, dintre ei se aleg doar o sută, oamenii rămân cu ideea că au mici șanse și, până se mai face vreo extragere în octombrie sau cine știe când, majoritatea abandonează inițiativa de a cere și păstra bonuri. Se închide totul, iar Guvernul va spune “n-a mers, dom’le, nu știm de ce”.

bon_fiscal

asus s5507

    25 comentarii

  1. Tu chiar te mai asteptai la ceva bun de la ministrul habarnist (ca sa nu zic idiot) dupa gherla cu ‘te duci la sediul firmei de pizza pentru bon’?

    Petrescu si Valcov (asa corupt cum e) au fost lux pe langa prostul de acum.

      (Citează)

  2. Eu ma gandesc serios sa le arunc. Iau bonul de la magazin dar il arunc. Am strans prea multe si pentru ce? :)) Sa imi umplu sertarul cu bonuri?!

      (Citează)

  3. Eu fac altfel. N-am mai pastrat bonuri cu valoarea < 40 lei.

      (Citează)

  4. eu deja arunc bonurile cum le primesc. urasc sa bag mana prin buzunare si sa gasesc numai hartii fara sens.

      (Citează)

  5. Intervine si neincrederea, daca se tragea o valoare si gaseai un bon potrivit in teancul tau de bonuri erai castigator, nu putea nimeni sa te scoata pe tusa, asa poti sa te gandesti ca extragerea pentru cei 100 va fi masluita? Poti, ca nu ar fi prima data.

    Ce vor face? Vor pune iar o fetita :) legata la ochi sa aleaga bonuri ca la Bingo?

    Si care era problema ca 1000 (sau cati au fost) de oameni castiga DOAR 54 de lei? Pentru marea majoritate a castigatorilor a fost o bucurie aceasta suma. Dar pentru ei probabil e imposibil sa te poti bucura la 54 de lei.

      (Citează)

  6. “Extragerea se realizează în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară. […]

    Pentru anul 2015, prima extragere lunară va avea loc în luna iulie 2015.

    Prima extragere ocazională va avea loc în data de 13 aprilie 2015. La această extragere vor participa bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie – 28 martie 2015”

    http://www.mfinante.ro/loteriabonurilor.html?pagina=loteriabonurilor

    Deci vor participa bonurile de la 1-30 iunie. Extragerea de la Pasti a fost mai mult de acomodare cu mecanismul

      (Citează)

  7. G.: Intervine si neincrederea, daca se tragea o valoare si gaseai un bon potrivit in teancul tau de bonuri erai castigator, nu putea nimeni sa te scoata pe tusa, asa poti sa te gandesti ca extragerea pentru cei 100 va fi masluita? Poti, ca nu ar fi prima data.

    Corect.

    Au anunțat sistem, când depui bonul vei primi un număr de ordine, iar după aceea se trag 100 de câștigători din acele numere de ordine.

      (Citează)

  8. dixxen: Pentru anul 2015, prima extragere lunară va avea loc în luna iulie 2015.

    Tocmai au anunțat și una în iunie.

    Oricum ar fi, sistemul e haotic. Dacă descoperi acum că ai păstrat de pomană bonuri, te oprești.

      (Citează)

  9. G.:

    Si care era problema ca 1000 (sau cati au fost) de oameni castiga DOAR 54 de lei? Pentru marea majoritate a castigatorilor a fost o bucurie aceasta suma. Dar pentru ei probabil e imposibil sa te poti bucura la 54 de lei.

    Problema lor nu a fost ca valoarea premiului era mica, ci ca au avut de facut mii de tranzactii in conturi, mii de bonuri de verificat, mii…

      (Citează)

  10. Extrage loteria la banii de numai sti pe unde ii baga

      (Citează)

  11. Daca dimineata cand te-ai trezit visai la centrul sau vestul Europei , revista presei te aduce cu picioarele pe pamant .Au grija politicile noastre…………sa fim zilnic realisti unde ne-am nascut….

      (Citează)

  12. O alta mizerie e ca de Craciun vor fi extrase bonuri emise din 1 februarie pana pe 24 decembrie.(Tragerea Speciala de Craciun, cica).
    Cine naiba sta un an de zile cu bonurile in casa?
    Daca era lunar extragerea, era ok, chiar si cu maximum 100 castigatori…

      (Citează)

  13. Darius: Problema lor nu a fost ca valoarea premiului era mica, ci ca au avut de facut mii de tranzactii in conturi, mii de bonuri de verificat, mii…

    Bonurile oricum se verifica oricate ar fi … cat despre tranzactii, omul de la tara fara cont bancar este scos in afara loteriei? Asta chiar e naspa …

    Eu cred ca in primul rand oamenii saraci pot sa faca ordine in vanzarile cu amanuntul prin cererea bonului fiscal (cei din clasa de mijloc nu sunt asa porniti sa cistige la loterie), dar drept multumire li se ingreuneaza accesul la premii .

      (Citează)

  14. nwradu: Corect.

    Au anunțat sistem, când depui bonul vei primi un număr de ordine, iar după aceea se trag 100 de câștigători din acele numere de ordine.

    pai da, se trage numarul de ordine al primarului din Patarlagele, al consilierului judetean Mures etc – nu am nici o incredere.

      (Citează)

  15. Se vrea si crearea unei aplicatii de mobil in care sa se introduca codurile bonurilor si va fi o tragere separata si aici. Dubios a fost ca a zis ca asta va functiona pe zonele unde se stie ca e evaziune mare…?!

      (Citează)

  16. Folosesc o aplicatie pe tel s le tin evidenta program care ma si anunta daca am castigat ceva in momentul extragerii.
    Cu toate astea m am saturat de cutioiul cu bonuri iar efortul depus sa le strang plus introducerea in prog respectiv pentru fiecare bon nu merita efortul nici daca as castiga 100 de ron. Concluzia?… am renuntat

      (Citează)

  17. Totul se strică de aici. Strângi bonuri începând cu martie și abia în iulie afli ceva despre ele. La un moment dat, în aceste 4 luni trecute, te întrebi de ce ai o cutie mare cu bonuri și de ce le ceri pe la magazine și de ce le păstrezi.

    Chiar acum cateva zile am aruncat o cutie de bonuri fix din motivele spuse de tine.

      (Citează)

  18. Si in a 7-a zi Guvernul s-a odihnit si a vazut ca este bine. Si atunci guvernul s-a gandit mult si bine, cum sa faca sa strice ceea ce mergea bine.

      (Citează)

  19. Din start “Loteria bonurilor” fost gandita ca un ESEC LAMENTABIL. Ma mir ca au fost destui care au incercat marea cu sarea, in ideea ca or castiga ceva banuti la marea escrocherie a bonurilor. Sa stai acuma si sa te scarpini dupa fiecare bucatica de hartie, sa te chinui sa le gestionezi si sa fii atent daca ai castigat sau nu, sa ai palpitatii inainte de extragere, sa urmaresti cu interes daca se face inca o extragere a bonurilor necastigatoare, si alte chestii copilaresti, mi se pare doar o sursa suplimentara de stress, suplimentara fata de stressul suprem care il ofera insasi faptul ca traim in Romania. Mai aveti nevoie si de alte suturi, nu va ajunge cele care le primiti zi de zi ? Loteria asta e doar praf in ochi, un fel de “lasa-ma ca sa te las”, o amageala cu care sintem si asa amagiti de toate promisiunile. Dar romanul pune botul, pune botul chiar si la asa ceva, doar doar sa-i iasa si lui cativa banuti, si atuncea isi freaca fericit mainile ca ce mare afacere o facut… halal afacere…

      (Citează)

  20. As pune problema altfel. S-a dat o lege, si s-a incalcat legea, repetitiv. who’s paying for that?

      (Citează)

  21. Darius: Problema lor nu a fost ca valoarea premiului era mica, ci ca au avut de facut mii de tranzactii in conturi, mii de bonuri de verificat, mii…

    Problema este psihologică, ții bonuri vreo 3 luni, cotrobăi prin ele, apoi te gândești că dacă ai unul câștigător probabil iei 54 de lei, că așa s-a întâmplat ultima oară. Nu e încurajator.

    Altfel, și eu m-aș duce să depun un bon câștigător, chiar dacă iau 50 de lei.

      (Citează)

  22. blue77max:
    Folosesc o aplicatie pe tel s le tin evidenta program care ma si anunta daca am castigat ceva in momentul extragerii.
    Cu toate astea m am saturat de cutioiul cu bonuri iar efortul depus sa le strang plus introducerea in prog respectiv pentru fiecare bon nu merita efortul nici daca as castiga 100 de ron. Concluzia?… am renuntat

    Eu am încercat să notez într-un Excel fiecare lucru pe care-l cumpăr , ca să văd pe ce dau banii, și n-am reușit să mă țin de asta. Nu cred că aș reuși să bag bonurile într-un program.

    Cred că ia mai puțin timp după extragere să te uiți rapid prin bonurile fizice, că suma sare rapid în ochi. Dacă găsești valoarea bună, te uiți și la dată.

      (Citează)

  23. Gaelex:
    Si in a 7-a zi Guvernul s-a odihnit si a vazut ca este bine. Si atunci guvernul s-a gandit mult si bine, cum sa faca sa strice ceea ce mergea bine.

    Asta a fost bună!

      (Citează)

  24. ZZZZZZZZ:
    Vesti bune radule ia citeste aici
    http://bancherul.ro/de-la-1-iulie-bancile-vor-instala-in-magazine-doar-pos_uri-tip-contactless,-la-care-vom-putea-face-plati-si-cu-telefonul-mobil–14363

    Sunt vești parțial bune. Chestia asta este se face deja de mult, majoritatea POS-urile sunt și contactless, dar nu sunt activate, nu sunt modificate softurile de casă șamd.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus