un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cresc amenzile pentru denigrarea concurenței și plecatul cu clienții firmei

2 Jun 2015  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

A fost modificată o lege care amendează salariații ce pleacă din firmă și “iau” clienții după ei, dar și care prevede amenzi pentru denigrarea concurenței.

Mi se pare interesantă din punctul de vedere al mediului de afaceri de la noi. Pe scurt, dacă denigrezi competiția prin răspândirea de informații false despre activitatea respectivei firme se poate da o amendă între 5.000 și 50.000 de lei firmei care denigrează.

Lucrurile se complică pentru că poate fi amendată și persoana care face denigrarea. Dacă tu, salariat al firmei X, spui lucruri false despre concurența Y, bănuiesc că întâi firma X va fi amendată, iar dacă aceasta dovedește că tu ai acționat din proprie inițiativă, nu la îndemnul companiei, riști o amendă pe “persoană fizică” între 5.000 și 10.000 de lei, o sumă crescută mult față de prevederile anterioare. Este posibil să fii amendat și fără a fi salariat al concurenței.

Practica de a fugi cu clienții firmei este una uzuală la noi. Oamenii fie pleacă pentru a înființa o firmă proprie cu același profil de activitate și fură o parte din clienții companiei de la care pleacă, fie pleacă la concurență. Dacă angajatorul inițial demonstrează că luase măsuri de protecție a informațiilor privind clienții săi (ceea ce poate însemna că nu erau publice numele și prețurile, să zicem), poți fi amendat tot cu sumele de mai sus.

Chestia asta cu amenda s-ar putea să nu fie suficientă. Dacă pleci să faci o nouă firmă, s-ar putea ca o amendă de 1.000-5.000 lei sau 5.000-10.000 lei să fie pur și simplu o pierdere acceptată, o cheltuială bugetată. Dacă pleci cu clienți ce rulează milioane de euro pe an, amenda devine un mărunțiș. Mai rău este dacă ulterior procesului tribunalul decide că nu ai voie să folosești informațiile respective, pe lângă amendă.

Mai multe detalii exacte găsiți pe avocatnet.ro

asus s5507

    4 comentarii

  1. Pare foarte greu de probat in instanta faptul ca “ai fugit cu clientii”.
    Piata e libera, si atata timp cat nu incalca flagrant anumite clauze dintr-un contract, acel client nu poate fi impiedicat sa inceapa “din proprie initiativa” sa caute un alt furnizor, si asa, intamplator, sa gaseasca o firma care e taman a unuia de lucra la fostul lui furnizor :)

      (Citează)

  2. Foarte frumos, in teorie. In practica, cam cum demonstrezi? Si ai timp sa stai prin tribunale cand iti pleaca clientii, in loc sa te ocupi de ei?

    Pedepsele sunt infime si stabilite prost. Sa fi fost de pana la 5x prejudiciul creat, atunci da, merita sa iti cauti dreptatea prin tribunal. Si era deterent cat de cat eficient, pentru unii 125.000$ este nimic. Amenda pe baza prejudiciului ii poate baga in faliment si atunci ar fi mai interesati sa stea in banca lor.

      (Citează)

  3. Cam mici amenzile… Chestia cu denigrarea e normala dar nu înțeleg mentalitatea debpe la noi referitoare la “fuga cu clienții”… Clienții aia sunt niste chestii inerte si fara proprietăți intelectuale care stau undeva dintr-un sertar si pe care le fura nemernicul de angajat bagandu-le in … buzunar in ultima zi de munca?
    Daca clientul decide ca vrea sa lucreze cu altcineva cine ii poate spune ca n-are voie? Chestia asta se întâmpla peste tot in lume si singura problema e când sunt folosite informații confidentiale, pe care in general le folosesc dobitocii după care nu pleacă nimeni oricum.
    Clientul pleacă in general pentru a pastra o relație (de afaceri bre) profitabila si utila… :) părerea mea bineînțeles…

      (Citează)

  4. Problema e că uneori cei de la care pleci sînt așa niste nenorociți, că merită cu prisosință să le “furi” clienții. Se pot găsi exemple în ambele sensuri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus