un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Concediu la mare? Ia un aparat foto subacvatic pentru amintiri inedite

25 Jun 2015  ·

TURISM  ·

26 comentarii

A venit vara, probabil mergeți în concediu la mare, așa că analizați posibilitatea achiziționării unui aparat foto subacvatic. Vă deschide atâtea posibilități de amintiri frumoase încât îmi veți mulțumi după aceea, mai ales dacă veți petrece în vreun loc cu apă limpede sau dacă sunteți amatori de sporturi acvatice.

Eu am testat anul trecut un Olympus TG-3 de la F64. E mai puțin important aparatul, cred că nici nu se mai produce acum, dar uitați-vă pe categoria subacvatice de la F64 și alegeți ceva de acolo în funcție de bugetul vostru. Toate fac fotografii sub apă, majoritatea rezistă și la praf și un pic de șocuri, prețul diferă în funcție de cât de bine fac aceste lucruri și ce funcții includ.

Iată ce poți face cu el:

Iată câteva fotografii de anul trecut din mare sau din parcul acvatic. V-aș fi arătat mai multe, dar nu m-a lăsat Matilda. Aparatul rezistă la apă, fotografiază și filmează tot ce vrei tu, iar cu o simplă curea ți-l poți prinde de încheietură astfel încât să nu-l scapi când ești pe un tobogan sau pe skijet sau banană.

Am mers și într-o mică excursie cu ATV-urile pe niște drumuri pline de praf încât am ieșit albi de acolo. Aparatul a rezistat cu bine la praf, am fotografiat și filmat tot ce-am vrut noi, iar cum acest model în particular rezista și la șocuri, nu mi-a fost frică dacă l-aș fi scăpat din greșeală din mână.

Criterii pe baza cărora să alegeți un aparat potrivit:

  • adâncimea până la care rezistă – 5 metri este ok pentru mare și piscină, mai mult de atât deja este pentru scufundători sau cei ce merg mai în larg, că nu văd altfel cum ai ajunge la 10 sau 15 metri.
  • rezistența la îngheț – este importantă dacă vreți să-l utilizați și pe la ski sau în general în iarnă, dar atenție să nu vă așteptați la minuni. Un aparat foto uzual are o gamă de lucru începând cu 0 sau 10 grade Celsius, unul rezistent la îngheț coboară până pe la -10 grade, dar în multe situații temperatura scade sub această valoare.
  • rezistența la praf – dacă-l iei doar pentru mers la mare, nu este necesară, deși protecția la apă asigură și o protecție bună la praf. Cele protejate suplimentar sunt gândite și pentru sporturi extreme (ATV, motocross, marea evadare etc).
  • rezistența la șocuri – da, este bună. De obicei asta înseamnă o carcasă dintr-un material mai bun, protecție mai bună pentru obiectiv, butoane mai solide. În plus, la sporturi extreme sau în parcul acvatic aparatul se mai lovește de una alta.
  • fotografiere și filmare – eu nu sunt pretențios, cred că orice aparat poate face fotografii bune indiferent de numărul megapixelilor. Contează mai degrabă să filmeze Full HD 1920 x 1080, nu 1280 x 720, dar chiar și acesta e un moft. Eu le-aș evita pe cele care filmează în format Quicktime MOV, e un codec cu care se lucrează foarte greu ulterior la editare, dacă faceți asta.
  • stabilizare optică de imagine – este necesară, având în vedere că majoritatea fotografiilor le veți face din mișcare.
  • autonomia bateriei – luați cât mai mare, este important când de exemplu plecați cu banana sau skijet-ul și vreți să filmați cât mai mult. Sunt situații când de obicei porniți filmarea la început și o opriți la final, așa că aveți nevoie de o autonomie cât mai bună.
  • zoom optic – un 3x este suficient, orice peste această cifră e un bonus.
  • culoare – luați un aparat viu colorat, alegeți galben, roșu, portocaliu sau chiar și negru. Alte culori devin greu de văzut dacă scăpați aparatul pe fundul mării sau piscinei sau într-un tufiș.
  • capacitate rafală – asta contează atunci când fotografiați, e chiar mai bine să tragi rafale și vezi apoi care este fotografia perfectă cu tine sărind în apă.

Unele includ și moduri de fotografiere precum stele, apus, slow-motion șamd, dar nu aș alege aparatul în funcție de acestea. Credeți-mă, îl veți folosi pentru bălăceală la piscină și în mare, filmându-vă pe voi sau pe copii, eventual pe vreo banană sau ATV sau în barcă, unde stați fără teamă de stropi.

Din oferta F64, eu m-aș uita la:

  • Nikon Coolpix S33 – e cel mai ieftin la aproape 600 de lei. Zoom 3x, 13 megapixeli, fără stabilizare optică, filmează 1080p, rezistă la 10 metri adâncime, temperaturi de -10 grade C, căderi de la 1,5 metri. Pentru utilizare o dată pe an nici nu v-aș recomanda ceva mai scump.
  • Panasonic DMC-FT30 – costă mai mult, are stabilizator optic de imagine, dar înregistrează doar 720p. Pare un pas în spate, dar are zoom optic 4x și probabil focalizează mai rapid, având mai multe moduri de autofocus.
  • Fuji XP-80 – la 947 lei, este un best-buy. Adâncime 15 metri, rezistă la frig, șocuri de la 1,75 metri, zoom optic 5x, are chiar și wifi.

Buget mare:

  • Pentax Ricoh WG-5 – costă 1.359 lei, dar ai zoom 4x, stabilizare optică, filmare Full HD, F/2, GPS, adâncime 14 metri, șocuri de la 2,2 metri.
  • Olympus TG-4 – și mai scump, dar cu wifi, GPS, acumulator mare, rezistă la praf, apă, șocuri, îngheț, filmează Full HD și are un senzor de 16 megapixeli.

 

Iată alte fotografii făcute acum doi ani cu un Fuji XP-50, un model entry-level în această gamă.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Gopro?

      (Citează)

  2. Sau iti iei un telefon din seria Z de la SONY, pe care il folosesti si in restul timpului nu doar intr-o singura vacanta ca sa faci poze o singura data.

      (Citează)

  3. Eu am avut un Nikon AW120 si l-am dat inapoi dupa ce m-am intors din concediu. Aproape de fiecare data cand schimbai din video in foto sau din single shot in rafala se bloca si trebuia sa scoti acumulatorul. Va dati seama ce frumos era sa ies din apa, sa ma sterg pe maini si sa scot acumulatorul…….foarte frustrant pt un aparat de 1800lei (compact high end waterproof)

      (Citează)

  4. Gaelex:
    Sau iti iei un telefon din seria Z de la SONY, pe care il folosesti si in restul timpului nu doar intr-o singura vacanta ca sa faci poze o singura data.

    Te provoc sa-ti bagi telefonul Sony Z in apa sarata de la mare !! Si nu doar pt. o secunda !

      (Citează)

  5. Pe de parte cea mai buna alegere e un gopro hero la 600 de lei. Fisheye in apa, nu inteleg de ce ti-ai dori mai mult. Poti sa faci poze la orice cu unghiul ala de curpindere de aproape 180 de grade, inclusiv selfie sub apa. Nu mai stai sa vezi imediat cum a iesit poza si te busuri de moment (remember them kodak moments?) dar cand ajungi acasa din vacanta poti sa te uiti in 32 de gb si sa-ti alegi 5 poze superinedite.

    Sau poti sa-ti iei o sapuniera subacvatica si sa te speli cu ea pe cap ca-ti face poze ca un telefon doar ca sub apa cat sa nu-si dea lumea seama ca faci poze in cada sau in mare. Sa nu mai zic ca poti sa faci poze pe ascuns cate vrei si ceva timelapse si multe alte chestii.

    Da 600 de lei pe ceva ce nu ai, nu pe ceva ce ai dar intr-un alt ambalaj.

      (Citează)

  6. *Quicktime MOV nu este atît un codec cît un container, ca și mkv, numa’ zic.. Mai nou (de la QT6 parcă), găsești MOV-uri codate h264, cu care se lucrează foarte bine.
    De acord cu tine, vechile codecuri utilizate de apple erau durere-n bască (soreson, vrianta mpeg2 proprietară, etc.), dar în mod curent majoritatea dispozitivelor care utilizează containerul mov folosesc codecul h264. #fyi :P

      (Citează)

  7. clientul_inselat

    25/06/2015 la 12:15 PM

    Laurentiu:
    Eu am avut un Nikon AW120 si l-am dat inapoi dupa ce m-am intors din concediu. Aproape de fiecare data cand schimbai din video in foto sau din single shot in rafala se bloca si trebuia sa scoti acumulatorul. Va dati seama ce frumos era sa ies din apa, sa ma sterg pe maini si sa scot acumulatorul…….foarte frustrant pt un aparat de 1800lei (compact high end waterproof)

    Aceeasi problema cu un Ricoh WG-4 cumparat recent de la F64. Acum e in service, iar F64 se misca incet ca moartea…

      (Citează)

  8. Gaelex:
    Sau iti iei un telefon din seria Z de la SONY, pe care il folosesti si in restul timpului nu doar intr-o singura vacanta ca sa faci poze o singura data.

    Hehe, se vede că n-ai utilizat telefoane rezistente la apă. Uite de ce n-aș recomanda nimănui un telefon în locul unui aparat subacvatic:
    – telefoanele rezistă până la 1 metru sub apă.
    – telefoanele nu au vreo curea cu care să le prinzi de mână, așa că trebuie să nu le scapi, mai ales că dacă se duc la fundul piscinei ai pus-o, că nu rezistă decât la un metru adâncime.
    – nu rezistă la șocuri. Când te dai pe un tobogan mai extram sau cazi de pe o banană sau te lovești într-un parc acvatic, vei aprecia rezistența la șocuri.
    – telefonul nu poate fi folosit sub apă, probabil cea mai mare problemă. Nu poți apăsa ecranul, iar dacă are buton dedicat pentru fotografiere tot degeaba este, apa va apăsa ecranul și telefonul va face singur zoom digital, se vor apăsa butoane la întâmplare șamd.

    O soluție pentru telefoane este o pungă subacvatică pe care să o ții la gât, dar nu-i practică.

    Telefoanele rezistente la apă sunt bune pentru făcut fotografii sau citit emailuri în ploaie, sunt ok dacă le scapi în chiuvetă sau verși vinul pe ele, dar cam atât. Eu am avut unul pe care-l luasem în duș cu mine, am vorbit la telefon cu cineva și apoi i-am trimis și niște acte chiar din duș, dar cam acolo se oprește utilitatea lor.

      (Citează)

  9. Ovidiu:
    Gopro?

    GoPro-ul ieftin de vreo 650 de lei este mișto, rezistă la apă, dar e greu de utilizat în practică. Butonul se apasă greu, nu ai ecran, nu ai zoom, meniurile sunt mai greu de navigat șamd.

    Teoretic poți face mai multe lucruri cu el, dar practic pentru orice altceva mai dai o grămadă de bani pe accesorii, că toate sunt scumpe de mori.

      (Citează)

  10. nea’Mielu:
    *Quicktime MOV nu este atît un codec cît un container, ca și mkv, numa’ zic.. Mai nou (de la QT6 parcă), găsești MOV-uri codate h264, cu care se lucrează foarte bine.
    De acord cu tine, vechile codecuri utilizate de apple erau durere-n bască (soreson, vrianta mpeg2 proprietară, etc.), dar în mod curent majoritatea dispozitivelor care utilizează containerul mov folosesc codecul h264. #fyi :P

    Da, scuze, e un container. La Olympus TG-3 ăsta mi-au ieșit ochii cu filmele, a trebuit să le recodez cu avidemux, m-am luptat ceva cu ele. Le poți vedea fără probleme, dar dacă vrei să le îmbini sau editezi e mult de muncă.

      (Citează)

  11. Mihaela:
    http://i.imgur.com/s9WLZ0S.jpg

    Îți trimit una cu autograf ca să o pui pe birou?

      (Citează)

  12. Daca pentru tine este fizic imposibil sa atasezi o curea la un telefon care are gaura prevazuta in acest scop, unii poate suntem mai indemanatici.

    Si daca ai folosit doar gunoaie Samsung la care se apasa singur ecranul cand le bagi in apa, nu inseamna ca este la fel la SONY.

    Poate nu stii inca, dar exista fel si fel de carcase de silicon, de cauciuc, mai mult sau mai putin rugged care iti pot proteja telefonul de eventuale socuri.

    Eu de-abia astept sa ajung la mare sau la piscina macar, sa testez si sa vad cum ies pozele facute sub apa.

      (Citează)

  13. nwradu: Îți trimit una cu autograf ca să o pui pe birou?

    http://i.imgur.com/Oxtl8nR.png

      (Citează)

  14. nwradu: Da, scuze, e un container. La Olympus TG-3 ăsta mi-au ieșit ochii cu filmele, a trebuit să le recodez cu avidemux, m-am luptat ceva cu ele. Le poți vedea fără probleme, dar dacă vrei să le îmbini sau editezi e mult de muncă.

    încearcă și un adobe premiere elements, are interfață prietenoasă și se descurcă bine și cu formatele QT (trial 30 de zile sau versiuni mai vechi din underground..)

      (Citează)

  15. Gaelex:
    Daca pentru tine este fizic imposibil sa atasezi o curea la un telefon care are gaura prevazuta in acest scop, unii poate suntem mai indemanatici.

    Si daca ai folosit doar gunoaie Samsung la care se apasa singur ecranul cand le bagi in apa, nu inseamna ca este la fel la SONY.

    Poate nu stii inca, dar exista fel si fel de carcase de silicon, de cauciuc, mai mult sau mai putin rugged care iti pot proteja telefonul de eventuale socuri.

    Eu de-abia astept sa ajung la mare sau la piscina macar, sa testez si sa vad cum ies pozele facute sub apa.

    Daca te uiti la disclaimerul Sony ai sa vezi ca ei garanteaza doar ptr apa dulce, nu si apa sarata.
    Cauta pe net ca au existat destule cazuri unde au fost problema cu garantia si la Sony.

      (Citează)

  16. Filmuletul demo nu e Full HD nativ nici cu acatiste, aia nu e definitie de Full HD si am o mare banuiala ca nativ nici 720 nu e, probabil sunt pixeli upscalaţi software, prea se vede prost. Metoda asta de upscale se practica pe scara larga si din cate se vede pe imagine nici Olympus asta nu face exceptie.
    Vrei o camera reala de actiune? Go GoPro all the way.
    Offtopic: nu inteleg cum poti sa inoti cu budigãii ãia.

      (Citează)

  17. gopro / sjcam / xyaomi yi
    geez … cat de alb esti, doar maneca lunga si masca pe fata?

      (Citează)

  18. Gaelex: Am mers și într-o mică excursie cu ATV-urile pe niște drumuri pline de praf încât am ieșit albi de acolo. Aparatul a rezistat cu bine la praf, am fotografiat și filmat tot ce-am vrut noi, iar cum acest model în particular rezista și la șocuri, nu mi-a fost frică dacă l-aș fi scăpat din greșeală din mână.

    Am facut filmulete la fel ca in clip cu z1-ul meu, mai ai si functii de slow-mo si alte nebunii….

      (Citează)

  19. Pyro: Daca te uiti la disclaimerul Sony ai sa vezi ca ei garanteaza doar ptr apa dulce, nu si apa sarata.
    Cauta pe net ca au existat destule cazuri unde au fost problema cu garantia si la Sony.

    Am folosit eu z1 si la mare, la piscina…peste tot nu a avut nici pe naiba. Si cum am zis mai sus, slowmo e superb cand te dai pe tobogan sau faci sarituri in apa. Singura chestie e sa ai grija la flapurile alea, dar daca iei o husa nu se mai deschid in veci.

    Orice s-ar zice, decat sa ai un aparat foto dupa tine pentru 2-3 saptamani pe an, un telefon cu optiunea asta e super. Nu mai spun ca eram prin bicaz pe o ploaie torentiala cum rar am mai vazut si eu eram pe drum si faceam video-uri cu fulgere si vorbeam la telefon fara sa imi pese deloc.

    Iar treaba cu 1m + 30 de minute, sunt chestii de limitare a producatorului pentru garantie si sa nu te incurajeze sa faci scuba diving la 20 de metrii si sa vi cu el la garantie. Mai mult de 3-4 metrii nu cred ca te bagi cu el, si nu o sa stai 1 ora la nivelu ala ever.
    Iar in soarele de vara la 45 de grade, 5 minute cu el pe masa s-a uscat instant!
    Asta cu z1…cred ca ultimele sunt si mai rezistente.

      (Citează)

  20. nea’Mielu: încearcă și un adobe premiere elements, are interfață prietenoasă și se descurcă bine și cu formatele QT (trial 30 de zile sau versiuni mai vechi din underground..)

    Am învățat Premiere, mă tem că nu mai încape în creier încă un program de editare.

      (Citează)

  21. Etravel: Offtopic: nu inteleg cum poti sa inoti cu budigãii ãia.

    Long story short, am uitat acasă fix șort de baie. M-am dus la magazinul hotelului… aveam numai Calvin Klein la 220 euro, Armani la 180 euro și, fix când mă gândeam că voi înota nud, pentru că nu dau nici mort atât pe un șort, am găsit unul de 40 de euro, care dintr-o dată părea foarte ieftin.

    Dar eu sunt doar în anumite imagini, cu șort închis la culoare. E ok, nu mă încurcă, o am lungă și nu trebuie să iasă pe afară.

      (Citează)

  22. Gg:
    gopro / sjcam / xyaomi yi
    geez … cat de alb esti, doar maneca lunga si masca pe fata?

    Da, nu mă interesează să mă bronzez, m-am dat cu cremă în fiecare zi și m-am întors tot alb. Nu mi se pare că trebuie să dovedesc că am fost la mare având pielea roșie.

      (Citează)

  23. Apropo de subacvatic, tocmai am omorat un Samsung Galaxy S5 la piscina, waterproof my ass..

      (Citează)

  24. Vezi că garniturile alea nu țin o viață.

      (Citează)

  25. Sony Z3 Compact e IP 68. Teoretic, ca dupa ce a fost la garantie pentru ecran dezlipit de sticla, cu tot testul de presiune, nu mai stiu ce sa cred. Am preferat sa nu-l testez la mare.

    @Mihaela: #WIN!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus