un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Apple luptă mai bine împotriva sistemului Android

9 Jun 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Mi se pare că Apple duce o luptă ceva mai activă împotriva Androidului, “conflict” în care până acum de obicei doar spuneau “noi suntem mai buni” șamd.

Văd însă două noutăți de la conferința Apple de ieri: întâi o aplicație care te ajută cu portarea de pe Android pe iPhone. Se numește Move to iOS și îți transferă totul dintr-un telefon în altul (e undeva aici în preview-ul de iOS 9).

Just download the Move to iOS app to wirelessly switch from your Android device to your new iOS device. It securely transfers your contacts, message history, camera photos and videos, web bookmarks, mail accounts, calendars, wallpaper, and DRM-free songs and books. And it will help you rebuild your app library, too. Any free apps you used — like Facebook and Twitter — are suggested for download from the App Store. And your paid apps are added to your iTunes Wish List.

move_to_ios
Îmi place și că-ți sugerează să reciclezi direct telefonul Android, deși în imagine este un model de top.

Observați că Apple nu dă nimic moca. Ar fi putut face cadou niște aplicații plătite sau muzică, dar aplicațiile plătite pe Android îți sunt adăugate doar în wishlist-ul din AppStore, ca să le cumperi și acolo.

A doua aplicația este Apple Music, noul lor serviciu de streaming de muzică și radio și care va integra și ce ai în iTunes, dacă e cazul. Apple Music va fi disponibil și pe Android, unde totuși Google Play Music oferă cam același lucru. Mai are Apple aplicații oficiale pentru Android pentru serviciile lor importante?

Ideea și aici este să te facă să-l încerci. Dacă-ți place, poate că la anul te gândești că și alte servicii sau produse Apple sunt bune, dă-le și lor o șansă.

Părerea mea este că totul a pornit cu iPhone 6, care prin dimensiunea sa mai mare se putea bate la un nou nivel cu telefoanele de top cu Android. De când cu iPhone 6, am auzit mult mai mulți oameni spunând că au trecut la iPhone pentru că ecranul are acum o dimensiune adecvată, după cum și estimam că se va întâmpla încă de la lansare. Apple e pe val și prin astfel de aplicații răsucește și cuțitul în rană.


În altă idee, observ o chestie plăcută la Apple: lansează WatchOS versiunea 2, cu multe îmbunătățiri precum aplicații native 3rd party, complicații (un termen din orologia clasică, însemnând acele funcții sau cadrane suplimentare de pe un ceas, de exemplu cronometrul sau micuțul indicator pentru dată) ce pe Apple Watch de fapt reprezintă integrări cu alte servicii și dispozitive, noi funcții, noi șmecherii.

Eu nu țin minte nici un ceas mainstream de Android care să fi făcut astfel de “update-uri”, astfel încât să simți că producătorul îți îmbunătățește produsul de la mână, nu doar corectează mici buguri din firmware. Chestia asta a fost o dezamăgire mare pe Android – cumpăr acum un ceas, iar la anul trebuie să iau noua generație pentru a beneficia de alte funcții și programe? Nu așa trebuie să funcționeze piața ceasurilor, fie ele și inteligente!

Nici Apple nu e străin de “pentru noile funcții trebuie să cumperi ceva mai nou”, dar măcar la Apple Watch momentan nu pare să facă asta. Comparați acum cu multitudinea de ceasuri de la Samsung, LG, Sony și alții și spuneți-mi când ați văzut același lucru.
watchos_2

asus s5507

    20 comentarii

  1. N-au murit inca smartwatch-urile?…

      (Citează)

  2. Nici Apple nu e străin de “pentru noile funcții trebuie să cumperi ceva mai nou”, dar măcar la Apple Watch momentan nu pare să facă asta.

    Ba chiar m-aș hazarda să spun că Apple o duce mult mai bine din punct de vedere al actualizărilor pentru sistemul de operare. Dacă Google ziceau acum ceva timp că dispozitivele Nexus vor primi update la ultima versiune de Android doar pentru 2 ani (adică Android M va fi ultimul update pentru Nexus 5, Android M+1 va fi ultimul pentru Nexus 6, etc.), iată că Apple oferă iOS 9 pentru iPhone 4s, un telefon apărut în 2011. Asta nu înseamnă că 4s va avea toate bunătățile software disponibile pe iPhone 6, dar măcar este asigurată compatibilitatea cu aplicații noi ce au ca cerință ultima versiune de iOS.

      (Citează)

  3. Samsung a facut acelasi lucru cu prima generatie de smartwatch Gear, care initial a fost lansat cu sistem de operare Android: au lansat un update cu noul sistem de operare, Tizen OS, acelasi sistem de operare care functiona si pe noile modele lansate de ei, Gear 2, oferind astfel utilizatorilor de prima versiune de smartwatch Gear acces la magazinul de aplicatii pentru Gear si aplicatiile default preinstalate pe cele noi.

      (Citează)

  4. Consumerism

      (Citează)

  5. deplictis:
    Consumerism

    Exact.

      (Citează)

  6. Astept procesul Microsoft pentru split-screen. Sau poate ca altii au ceva mai bun de facut.

      (Citează)

  7. SONY Smartwatch 2 a primit cateva actualizari, functii si aplicatii noi de-a lungul timpului.

      (Citează)

  8. “răsucește și cuțitul în rană.”
    Care rana?

    “Eu nu țin minte nici un ceas mainstream de Android care să fi făcut astfel de “update-uri”, astfel încât să simți că producătorul îți îmbunătățește produsul de la mână, nu doar corectează mici buguri din firmware.”
    – Pentru ca pe Android nu a fost nici un release major pentru Wear, nu poti folosi asta ca argument pentru cat de smecher e release-ul major de Watch. Mai bine spui :”Eu nu țin minte nici un ceas mainstream de Android care să fi făcut astfel de “update-uri”, <<<>>>”

    “Chestia asta a fost o dezamăgire mare pe Android – cumpăr acum un ceas, iar la anul trebuie să iau noua generație pentru a beneficia de alte funcții și programe? Nu așa trebuie să funcționeze piața ceasurilor, fie ele și inteligente!”

    Cum ar trebui sa functioneze piata ceasurilor cu 2 ceasuri Apple pe piata? Daca la anul mai scot doua, ce faci?
    De ce pe piata telefoanelor e ok sa se intample asta? Cum ai facut cand de la iPhone 5/5s ai trecut la 6?

    Sunt Android Developer. Am telefon Android. Folosesc produse Apple. Apreciez Apple pentru ceea ce este/face. Articolul mi se pare ok dar prea subiectiv.

      (Citează)

  9. Andrei: – Pentru ca pe Android nu a fost nici un release major pentru Wear, nu poti folosi asta ca argument pentru cat de smecher e release-ul major de Watch. Mai bine spui :”Eu nu țin minte nici un ceas mainstream de Android care să fi făcut astfel de “update-uri”, <<>>”

    *<<>> = pentru ca nu au fost…

      (Citează)

  10. 2 precizari (de la captain obvious pentru apple fans)

    1. evenimentul care a dat informatii oficiale despre watchos 2, el capitan si apple music a fost dedicat developerilor : wwdc 15 : http://www.apple.com/live/2015-june-event/

    2. sunt dezamagit ca nu au zis nimic (la wwdc 15) despre viitoare produse (mai exact : urmatorul iphone si ipod)

      (Citează)

  11. hahaha!!!

    “recycle your android phone”
    ..asta a durut. :))

      (Citează)

  12. Apple are de multa vreme “Migration Assistant” pentru trecerea de la Win PC la Mac. Nu ofera gratis echivalentul aplicatiilor pentru Mac, in contul aplicatiilor cumparate pe Win. Mi se pare chiar normal sa nu dea gratuitati nici utilizatorilor care trec de la Android la iOS.
    Apple Music e cu totul si cu totul altceva, iar prezenta pe alte platforme nu e o momeala – e o treaba mult mai complexa: music library (asta da, are si competitia), radio curat de niste persoane reale (nu algoritmic), informatii – probabil unele exclusive – despre artisti (un soi de revista de muzica) si am inteles ca vor publica si videoclipuri. Nu m-ar mira ca Apple Music sa se transforme in timp in hub-ul multimedia al Apple: music, radio, tv – Apple gandeste la nivel mare si foarte mare mutarile pe care le face – dovada si filozofia noilor updates de iOS si OSX. Magazinul de muzica iTunes nu a fost destinat exclusiv posesorilor de iChestii; e absolut logic ca nici Music sa nu fie exclusiv legat de platforma Apple.
    Pe partea de news, pare ca Apple se ia la trinta cu modelul Flipboard si recent anuntatul FB news.
    Cat despre linkul lui @deplictis, eu ca utilizator de produse Apple ma bucur ca adaugă functii noi, nu stiu de ce mi-ar păsa ca sunt imprumutate/inspirate de la altii. Da, stiu ca o tableta Samsung sau Surface poate face split screen de multa vreme, dar asta n-a fost suficient ca sa ma convinga sa renunt la iPad.

    [Nu sunt dev. Fac muzica. Am un iPhone si doua iPad-uri + un MacBook Pro pentru muzica. Consum si produc continut social media, fac poze si sport. Sunt un om normal, ale carui nevoi personale si profesionale sunt perfect satisfacute de produsele Apple pentru ca stiu ce pot face produsele astea, le stiu limitarile, dar stiu ca ceea ce pot face fac perfect.]

      (Citează)

  13. Lupta ei cu Android, dar nu prea…

    Apple nu vrea decat felia de flagship-uri, adica aia de telefoane scumpe. Nu vrea mai mult. Asta o sa duca inevitabil la o cota mica de piata, dar cu marja mare de profit. Asta nu mi se pare cine stie ce lupta cu Androidul.

    iPhone-ul se va duce inevitabil spre locul in care se afla OSX pe piata PC-urilor: 7%-10% cota de piata, marja mare de profit si cam atat. Si se pare ca ei sunt multimiti cu asta. De altfel, nici nu cred ca ar putea mai mult, tinand cont ca nu au decat un singur furnizor de hardware, Apple himself. S-ar putea insa ca Apple sa greseasca un pic aici. Google nu e Microsoft, cu care Apple a ajuns la un compromis rezonabil pe piata PC-urilor (“ia tu liber-profesionistii si hipsterii, lasa-mi mie PC-urile ieftine si enterprise-ul”). S-ar putea ca Google sa vrea chiar totul :)

    Aia care vor sa lupte cu adevarat cu Androidul sunt cei de la Microsoft (ecosistem cu putine brese, OS care functioneaza pe toata gama de smartphonuri si care accepta orice OEM in interiorul ecosistemului, etc). Doar ca nici macar ei nu pot lupta cu Androidul. Sau nu pot inca.

    “Eu nu țin minte nici un ceas mainstream de Android care să fi făcut astfel de “update-uri””

    Aici e un pic discutabil. Mai intai ca piata de smartwatch e aproape inexistenta, ca volum. Vanzarile sunt minuscule. Ce produs mainstream poate sa existe pe asa piata?

    Apoi, actualizarea Apple vine cand nici macar produsul principal nu e pe piata inca! Din cate stiu eu, e disponibil din 26 iunie in magazine. E ca si cum MS ar anunta acum SP1 la Windows 10 si noi am spune: bai, dar ce atenti sunt cei de la MS cu actualizarile. In fapt cred ca am putea spune: “bai, voi cam v-ati grabit cu lansarea produsului si v-am mai ramas chestii pe teava, chestii pe care le ambalati cat mai repede intr-o noua actualizare de OS”

    Valoarea unei astfel de actualizari s-ar vedea la 1, poate chiar 2 ani de la lansarea produsului. Atunci ai putea zice: da, a meritat hardware-ul cumparat de la Apple, uite, si la doi ani primesc actualizari care aduc lucruri noi si misto si care merg bine pe hardware-ul cumparat atunci.

    Dar noi sa fim sanatosi si sa vedem ce o sa fie peste doi ani.

      (Citează)

  14. silicon_v:

    Apoi, actualizarea Apple vine cand nici macar produsul principal nu e pe piata inca! Din cate stiu eu, e disponibil din 26 iunie in magazine. E ca si cum MS ar anunta acum SP1 la Windows 10 si noi am spune: bai, dar ce atenti sunt cei de la MS cu actualizarile. In fapt cred ca am putea spune: “bai, voi cam v-ati grabit cu lansarea produsului si v-am mai ramas chestii pe teava, chestii pe care le ambalati cat mai repede intr-o noua actualizare de OS”

    Valoarea unei astfel de actualizari s-ar vedea la 1, poate chiar 2 ani de la lansarea produsului. Atunci ai putea zice: da, a meritat hardware-ul cumparat de la Apple, uite, si la doi ani primesc actualizari care aduc lucruri noi si misto si care merg bine pe hardware-ul cumparat atunci.

    Dar noi sa fim sanatosi si sa vedem ce o sa fie peste doi ani.

    Apple Watch e disponibil încă din Aprilie. Ah, că nu-i disponibil la emag în România e altceva. Dar în US, acolo unde e piață principală Apple, ceasul lor e disponibil de câteva luni.

      (Citează)

  15. Dual sim, asta-i lipseste iOS-ului! Am zis!

      (Citează)

  16. Here’s definitive proof that Apple is no longer an innovator
    https://youtu.be/DlasbpB5aA0

      (Citează)

  17. “People have told us over and over and over again, they don’t want to rent their music” – Steve Jobs
    https://youtu.be/Avt7GEpHYtI

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus