►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Seveneves este noul roman SF (să-i spunem chiar hard science-fiction, pentru că este bine înrădăcinat în lumea reală și în fizica spațială) al lui Neal Stephenson, autor al cărui roman Anathem l-am citit fără a-l lăsa din mână decât pentru pauze de masă și somn. Anathem a fost atât de bun.
Seveneves (link Amazon și link Google Play) este însă dezamăgitor pentru mine întrucât mă așteptam la mai mult. Cartea pornește de la premisa că Luna este distrusă, pe neașteptate, de un impact spațial, iar omenirea doar un pic mai avansată decât ce avem în prezent descoperă că are mai puțin de 2 ani până când fragmentele satelitului natural vor cădea pe planeta noastră, distrugând complet viața și făcând-o nelocuibilă pentru vreo 5.000 de ani.
Așadar, cartea are 3 părți mari. Prima urmărește eforturile întregii omeniri de a asigura supraviețuirea unor oameni în spațiu, construind rapid nave și stații spațiale, un fel de arca lui Noe în spațiu. Partea a doua începe odată cu distrugerea planetei și ultimii supraviețuitori încearcă să se pună în siguranță, dar evident că planurile inițiale nu merg bine și un număr minim de oameni scapă. Vor reuși să supraviețuiască în spațiu și să repopuleze planeta? Aflăm în partea a treia, care are loc 5.000 de ani mai târziu și urmașii supraviețuitorilor, acum împărțiți în 7 rase de oameni, se pregătesc de recolonizare.
Cu un pic de indulgență, primele două părți sunt bune. Sunt narate din perspectiva a câteva personaje (savanți de pe Pământ sau astronauți de pe Stația Spațială Internațională, care devine nucleul planului), personaje care însă aduc a oameni reali. Doc Doob, de exemple, este descris ca un negru gras, un savant devenit celebru și ca vedetă TV prin faptul că explică pe înțelesul tuturor știința din spatele lucrurilor – o copie a lui Neil DeGrasse Tyson? Sean Probst este un miliardar îmbogățit din afaceri pe Internet și care acum are o companie de explorare a spațiului – un fel de Elon Musk.
Lăsând asta la o parte, primele două părți se citesc ca un fel de documentar, de ghid de supraviețuire, mai ales că Stephenson explică în detaliu fizica din spatele diverselor inginerii și fenomene spațiale. Este o lectură pe jumătate plăcută, deși tare pesimistă, mai ales când personaje principale încep să moară. E ca și cum te-ai uita la un documentar bine făcut în care lucrurile nu sunt doar prezentate, sec ci sunt și personaje închipuite pentru a-l face mai real, așa cum e modă acum chiar în documentarele TV.
Partea a treia este slabă de tot. Seveneves, titlul, se referă la cele Seven Eves, adică cele 7 femei ai căror copii au refăcut omenirea. Faptul că oamenii au reușit cumva să supraviețuiască mii de ani în spațiu, ba chiar să se dezvolte într-un inel mare de habitate orbitale, să zicem că este ficțiune și o acceptăm așa. Total neverosimile mi s-au părut cele 7 rase, faptul că descendenții și-au păstrat întocmai gândirea și punctele forte și slabe ale celor 7 femei, chiar și prin modificări genetice. Pur și simplu nu pare credibil că ceva așa s-ar întâmpla după ce stai 4000 de ani închis în diverse stații orbitale și că se pot păstra astfel de individualități în loc de a obține un melanj genetic.
Mai mult, partea a treia urmărește doar două personaje, foarte slab conturate și chiar neinteresante. Este ca și cum Stephenson și-ar fi spus “stai, trebuie să arăt și ce s-a întâmplat de-a lungul timpului”, așa că folosește aceste două personaje și un conflict absolut hilar și neinteresant pentru a arăta cum s-a modelat societatea în ultimii 5.000 de ani.
Nu vă așteptați la vreun răspuns bun. Peste 5 milenii, oamenii sunt dezbinați, împărțiți în două tabere ce se află într-un conflict mocnit, iar mica aventură din partea trei a cărții este gândită doar să-ți arate imaginea de ansamblu a societății, nicidecum să rezolve ceva. Singura idee care contează este, probabil, că omenirea a supraviețuit și revine pe Terra, deși într-un mod neverosimil. Am terminat-o din inerție.
Dacă vreți să citiți o carte SF bună, citiți Anathem de Neal Stephenson (Google Play, Amazon). Este o poveste super-mișto despre o lume oarecum invers față de a noastră, în care în mânăstiri se concentra toată știință și cercetarea în matematică, fizică, chimie șamd, iar cei din afara mânăstirilor trăiau cam ca noi, dar fără mare interes față de cum funcționează lucrurile. Totul se va schimba atunci când câțiva “călugări” tineri descoperă o conspirație de a ascunde ceva important, obiecte în spațiu și alte câteva mistere ce-i vor duce într-o expediție în lume și în afara ei. Povestirea este bine construită, cu mistere ce se rezolvă doar pentru a crea altele, cu suficient surprize, dar și discuții matematice. Limbajul ei este un pic greoi, trebuie să știți bine engleză, iar în română este posibil să fi apărut cândva la Editura Leda, dar nu o găsesc nicăieri.
Și mai sunt atât de multe alte cărți bune apărute în ultimii 3 ani, trebuie să încep să scriu despre ele. Am citit minim 50 de titluri în această perioadă.
Cărțile electronice cumpărate de pe Amazon sau Google Play pot fi citite pe orice dispozitiv instalând aplicația Kindle sau Play Books, nu aveți nevoie musai de un dispozitiv Kindle.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
09/06/2015 la 4:19 PM
Recomand carti scrise de Jim Butcher :
Seria Dresden Files si Steelheart .
Andreiexe(Citează)
09/06/2015 la 4:40 PM
Am sa incerc Anathem, pare interesanta. La mine ultima carte SF pe ca care am citit-o, sau mai bine zis ascultat-o, a fost The Martian de Andy Weir.
Acum ascult seria The Black Company de Glen Cook si dupa ce o termin pe asta am sa revin la SF cu The End of All Things de John Scalzi.
@Andreiexe – Steelhart e scrisa de Brandon Sanderson (daca ne referim la aceeasi carte) :) si a aparut si vol 2 – Firefight
Si o alta serie pe o recomand cu fiecare ocazie, Malazan Book of the Fallen
Cristi N.(Citează)
09/06/2015 la 5:34 PM
Incearca Horus Rising: http://www.amazon.com/Horus-Rising-Anniversary-Edition-Heresy/dp/1849701121
Ai grija doar sa nu te prinda in universul asta, nu de alta dar eu de vreo 5-6 ani tot citesc :)
Pyro(Citează)
09/06/2015 la 5:53 PM
Nu cumpar carti pentru Kindle-ul meu din principiu, nu accept sa platesc pentru editia digitala acelasi pret – daca nu mai mare – decat cel pentru varianta pe hartie.
Subiectul cartii este foarte similar cu ceva citit de mine, Pamantul este distrus de apele izvorate din scoarta, din topirea calotelor glaciare. Povestea urmareste eforturile lor de salvare, cum descopara si construiesc nave cu “warp”, adaposturi subacvatice si ceva inginerie genetica pentru a face oameni amfibii.
Unele personaje mor, altele isi pierd mintile, probabil pe o structura foarte similara. Exista oficiali ai guvernelor, mai mult sau mai putin corupti, oameni de stiinta, afaceristi ce exploateaza momentul si lucreaza la salvarea omenirii dar n-au nimic impotriva sa faca bani si sa obtina privilegii.
Gaelex(Citează)
09/06/2015 la 7:56 PM
Prețul cărții e ăla care îl cere vânzătorul. Indiferent de format. La fel cum la tine la șaormerie, aia la farfurie poate să fie mai scumpă sau mai ieftină decât aia rulată, în funcție de cerere, așa și la ei. Cogito ergo profito ;)
nea_caisă(Citează)
09/06/2015 la 8:06 PM
The Martian e cea mai buna carte SF din ultima vreme.
O sa faca si film Ridley Scott, cu Matt Damon. Exista deja trailer.
Emil(Citează)
09/06/2015 la 11:35 PM
Daca o carte costa 5 dolari, in momentul cand o vinzi electronic ar fi normal sa scazi automat macar costul materialului fizic si tot ce implica asta.
Nu sa vanda la acelasi pret ca niste magari ambulanti si lacomi.
Pyro(Citează)
09/06/2015 la 11:53 PM
Voi de unde vă luaţi cărţile în format digital ? eu stiu http://ebookee.org/
alias(Citează)
10/06/2015 la 12:28 AM
Cand o vinzi electronic, 30% din cost ti-l ia google/amazon etc, pe pariu ca la asta nu te-ai gandit nu? Deci profitul e acum acelasi ca la cea pe hartie.
Jimmy(Citează)
10/06/2015 la 12:31 AM
Not my problem.
Pyro(Citează)
10/06/2015 la 12:37 AM
De fapt este, nu e problema autorului. El vrea 1 EURO profit pe cartea asta. Daca printul costa 25 de centi, ti`o vinde la 1.25, daca google ia comision 20 EURO atunci cartea o sa fie 21 EURO, autorul le pune peste tot, tu alegi doar ce vrei si ce iti convine, dar el nu te fura cu nimic. Poti sa o citesti pe hartie sau lejer pe ebook:)) la fel cum te poti juca tetris sau project cars pe nush ce ps5. Jocurile costa toate la fel pe ps4/xbox etc? e acelasi joc…
Jimmy(Citează)
10/06/2015 la 12:42 AM
Inteleg ce zici, insa nu o sa plang in pumni de grija lor. N-am zis ca-i vina autorului, ci deobicei a vanzatorului.
Ma indoiesc ca acele publishing houses in care sunt inscrisi multi nu au puterea sa negocieze ceva anume.
Dar probabil ca toata lumea e fericita sa-si scoata profit mai mare pe o chestie care nu ii costa (aproape) nimic sa o puna la dispozitie unui cumparator.
Iar daca cartea electronica e vanduta de acelasi publisher care o vinde si pe cea fizica, atunci e cu atat mai nesimtire.
Caz in care unii ar recurge la torente, implicit sa nu le mai dea nimic.
Exemplul meu, daca in format fizic am dat destul de multe milioane de lei (vechi), in momentul cand vad ca in format electronic costa mai mult, apoi mi s-a umflat ovazul.
Si uite asa, de la un cumparator fidel, am ajuns la altele, pentru ca sunt ei lacomi.
Pyro(Citează)
10/06/2015 la 8:46 AM
De fapt chiar a fost recent un scandal destul de mare in privinta asta intre Amazon si Hachette (+ inca cateva edituri mai mici) pentru ca se pare ca Amazon cam impune multe dintre preturile de pe piata cartilor electronice. Nu mai retin toate detaliile dar Hachette si acele alte cateva edituri se plangeau ca Amazon le taie grav din comisioanele lor prin politica lor de preturi, si incearca sa le fure clientii.
In sfarsit, ideea este ca editurile nu prea mai au puterea pe care o aveau inainte. Acum in multe cazuri faci cum canta Amazon sau risti sa-ti pierzi autorii.
Cristi N.(Citează)
10/06/2015 la 1:00 PM
Pentru cei care doresc și varianta print: http://www.books-express.ro/book/9780008132521/Seveneves,FM.html :)
George(Citează)
10/06/2015 la 2:22 PM
Un articol recent de la cineva din domeniu despre pretul cartilor: http://mark—lawrence.blogspot.com/2015/06/what-price-e-book.html
Autorul nu are niciun cuvant de spus in pretul cartilor. Si diferenta de suport (hartie, ebook) nu conteaza, e hilar sa te astepti sa coste mai putin ebook-ul.
Vad ca nu prea e informata lumea care comenteaza.
scipio(Citează)
10/06/2015 la 2:33 PM
Nu inteleg de unde a pornit ideea cu autorul, e vorbesc/vorbeam de cel care vinde efectiv cartea.
In cazul de mai sus, da, Amazon e lacom, exact asta am zis ca e problema, vanzatorul – nu scriitorul – este problema.
Pyro(Citează)
10/06/2015 la 6:03 PM
Ma bucur tare ca ai inceput sa scrii si despre carti pe blog. O sa astept cu sufletul la gura urmatoarele postari pe subiect. good luck
Marius(Citează)