un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review TP-Link Archer C9 – router modern și performant

6 May 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Noul TP-Link Archer C9 m-a surprins plăcut: nu doar că este foarte performant, dar TP-Link a schimbat în sfârșit interfața de configurare, aducând pe acest model una nouă, modernă și mai ales foarte rapidă. Acest router pare a fi un model demn de anul 2015.

Ca să trecem direct la fapte, Archer C9 a prins în testele mele 932 Mbps, trecând pe locul 3 în topul routerelor pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps. Este o performanță foarte bună.

Vă reamintesc cum testez: pe conexiunea mea de acasă, un abonament uzual RDS 1000 Mbps, cu routerul conectat prin cablu la PC, făcând teste pe speedtest.net și pe download de torrente. Este o situație uzuală, așa cum ați utiliza și voi acasă routerul.

Specificații TP-Link Archer C9:

  • 4 porturi LAN și un port WAN 10/100/1000 Mbps
  • wireless 802.11b/g/n/ac, capacitate totală 1900 Mbps, din care 1300 Mbps pe 5,2 GHz și 600 Mbps pe 2,4 GHz
  • un port USB 3.0 și un port USB 2.0
  • buton pentru pornire/oprire wireless
  • 3 antene externe
  • IPv6
  • rețele guest
  • funcții uzuale pentru un router de casă

Preț: verificați la eMAG și PC Garage, a tot scăzut față de momentul scrierii review-ului.

[smart-product id=”66125″ width=”640″ interval=”60″]

CONSTRUCȚIE

Routerul arată foarte bine, este alb și are carcasa dintr-un plastic plăcut la atingere și aspect. Chiar și LED-urile sale frontale sunt discrete.
tp_link_archer_c9_02

tp_link_archer_c9_01

Surprinzător este însă design-ul carcasei, care poate fi montată doar în picioare. Cadrul acela argintiu, piciorul routerului, nu poate fi detașat. Cele trei antene se introduc prin el. Chestia asta devine foarte deranjantă atunci când vrei să montezi routerul pe perete.

Porturile sunt pe spate, în ordine cel USB 2.0, butonul Reset/WPS, portul de Internet, porturile LAN, butonul On/Off al routerului și conectorul de alimentare.
tp_link_archer_c9_05

tp_link_archer_c9_04

Pe lateral se găsește portul USB 3.0 și un buton On/Off pentru rețeaua wireless, ca să o poți închide rapid.

PERFORMANȚĂ PE FIR

Archer C9 are o performanță foarte bună pe fir. Eu am prins maxim 932 Mbps pe Speedtest.net, iar majoritatea testelor au avut rezultate de peste 920 Mbps.
tp_link_archer_c9_test_rds_1000mbps

Testul l-am efectual cu PC-ul meu (Core i5 Haswell, placă Z87, placă rețea integrată Intel 1000 Mbps, 16 GB memorie RAM, SSD) conectat la router. Routerul nu avea ceva special configurat, ci am utilizat setările sale default. Firmware-ul a fost cel mai recent disponibil în momentul testului, adică 3.16.30 Build 20150302 Rel.40370n. Am testat pe speedtest.net cu serverul RCS-RDS din București.

Testez și download-ul de torrente, care are un caracter special. Testul de mai sus arată capacitatea routerului de a susține un singur transfer, dar la torrente vedem cum gestionează zeci de surse simultan. Pentru asta intru pe un mare tracker românesc, aleg torrentul cu cele mai multe surse, care de obicei este un film de peste 4 GB, și îl trag. Utilizez qBitTorrent 3.1.9 și împart dimensiunea torrentului la timpul total, incluzând aici momentele de început și final, când viteza e ceva mai mică. Obțin astfel o viteză medie care arată o situație foarte reală pe care o putem întâlni cu toții.
tp_link_archer_c9_torrente_1000mbps

Archer C9 a prins 68 MB/s viteză medie, cu vârfuri de peste 83 MB/s. 68 MB/s înseamnă 544 Mbps transfer total din surse multiple, ceea ce în medie este un rezultat excelent (locul 4 în topul meu pe torrente).

PERFORMANȚĂ PE WIRELESS

În primul rând, routerul este suficient de puternic pentru a asigura wireless-ul într-un apartament normal. Nu are aceeași acoperire mare ca modelul de top Asus RT-AC87, dar se descurcă bine într-un apartament și este suficient pentru el.

Cea mai mare viteză prinsă pe wireless cu un calculator este de 366 Mbps. Folosesc placa wireless integrată în placa mea de bază și standardul 802.11ac. Rezultatul mi se pare foarte bun, deoarece cu un laptop de top puteți spera cam la 250 Mbps, având în vedere că antenele din laptopuri nu sunt la fel de performante din motive de spațiu.

Ce facem atunci cu cei 1300+600 Mbps? Ideea este că routerul suportă simultan multe dispozitive wireless, ceea ce înseamnă că toți membrii familiei pot sta simultan pe net, pot face streaming de HBO Go, download de fișiere și mai știu eu ce.

tp_link_archer_c9_wireless

Este important de înțeles cum arată această capacitate totală: rețeaua pe 5,2 GHz are o capacitate totală de 1300 Mbps pe standardele 802.11n/ac, iar banda de 2,4 GHz are capacitate totală de 600 Mbps pe 802.11b/g/n.

PERFORMANȚĂ PE USB

Am conectat un hard-disk extern pe portul USB 3.0 pentru a măsura viteza de transfer a fișierelor. În principiu, un router nu poate înlocui performanța unui NAS, care este un computer mult mai performant de stocare în rețea, dar important este că se descurcă. Archer C9 nu impresionează aici, dar vitezele obținute sunt suficiente pentru un mic server de fișiere.

Conectarea la hard-disk-ul respectiv a fost foarte simplă. Routerul detectează noua capacitate de stocare și o pune la dispoziție sub mai multe forme, de exemplu direct ca unitate partajată în rețea sau prin acces FTP. Eu am accesat-o prin rețea și am mapat-o ca Network Drive în My Computer.

Am testat cu trei transferuri din calculatorul meu în router (upload) și din router în calculator (download):

  • un fișier de 4,1 GB
  • 29 de fișiere, în total 170 MB
  • 108 fișiere, în total 12 MB

tp_link_archer_c9_transfer_fisiere

Viteza, după cum observați, este între 2 și 11 MB/s.

Testez cu astfel de fișiere deoarece viteza de transfer depinde mult de modul în care este organizată informația, iar pentru fișiere multe și mici scade viteza. Iată rezultatele:

FUNCȚII ȘI INTERFAȚĂ

În stilul clasic TP-Link, routerul Archer C9 nu are funcții foarte avansate, fiind ceva gândit pentru casă sau birouri mici. Astfel, nu ai la dispoziție un Quality-of-Service, nici backup 3G/4G cu un modem USB.

Ai la dispoziție, însă, o interfață nouă și foarte rapidă. Totul este ușor de modificat, totul se încarcă rapid și, mai important, majoritatea modificărilor nu necesită repornirea routerului. Modificarea setărilor wireless, de exemplu, se face rapid și cu o întrerupere minimă de serviciu.

Printre funcțiile routerului avem:

  • două rețele wireless diferite, câte una pe fiecare frecvență
  • două rețele guest
  • închiderea selectivă a benzilor
  • NAT Boost, care îmbunătățește viteza de transfer
  • firewall și protecție la flood
  • control parental cu blocarea anumitor site-uri
  • limitarea benzii upload/download
  • DNS dinamic
  • IP v6
  • print server

Accesul în router se face simplu, odată conectat, prin logare pe:

  • adresa: http://tplinkwifi.net (sau 192.168.0.1)
  • user: admin
  • parola: admin

CE E BINE

CE E RĂU

  • Interfață nouă, modernă.
  • Performanță foarte bună pe cablu.
  • Capacitate mare pe wireless.
  • Poate fi montat doar vertical.
  • Viteză relativ mică pentru transferul pe USB.

CONCLUZIE

TP-Link Archer C9 este nu doar un router performant atât pe cablu cât și pe wireless, dar interfața modernă arată că TP-Link a înțeles unde avea probleme și a actualizat totul. Modelul este foarte bun și cu siguranță va avea mare succes pe piață.

Preț: îl găsiți la eMAG și PC Garage, momentan în jur de 700 de lei.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Mi se pare foarte aiurea ca INSISTA sa le faca doar cu montare verticala si aproape imposibil de pus pe perete. Este o greseala de design si vor plati pentru asta cu vanzari slabe exact pe modelele de top.

    AC este un standard foarte bun pentru acoperire, s-or fi gandit ca poate compensa o pozitionare nefericita, dar pentru un router din gama asta de pret sa nu aiba o simpla dotare ca montarea pe perete este foarte ciudat. Sau ca cine da atatia bani pe un router, il pune la loc de cinste in casa, sa il vada toata lumea.

      (Citează)

  2. Dacă vrei musai, îi tai suportul acela și-l lipești de perete.

      (Citează)

  3. Radu,
    Sscuze de offtopic, dar mi s-a parut mai rapid asa.

    Ma poate ajuta cineva cu o recomandare sau ceva sfaturi legate de un transformator pentru electrocasnice aduse din state?

    Pe aparat scrie 120V, 60Hz, 14W.

    Cum ar trebui sa fie transformatorul ca sa nu am probleme?

    Multumesc

      (Citează)

  4. ConstantinM:
    Radu,
    Sscuze de offtopic, dar mi s-a parut mai rapid asa.

    Ma poate ajuta cineva cu o recomandare sau ceva sfaturi legate de un transformator pentru electrocasnice aduse din state?

    Pe aparat scrie 120V, 60Hz, 14W.

    Cum ar trebui sa fie transformatorul ca sa nu am probleme?

    Multumesc

    Transformator de la 220 la 110, putere minim 14W. În practică nu vei găsi de 14 W, ci mai mare, dar nu contează asta.

    Ceva așa http://www.digitalworld.ro/prod_Transformator-convertor-220V-110V-maxim-80W-continuu-40W

      (Citează)

  5. In conditiitiile in care te referi strict la electrocasnice va trebui ca sa folosesti un transformator 220v/110v, decoarece in principiu electrocasnicele contin motoare ce se alimenteaza direct cu tensiunea de la priza. In cazul multor electronice (si un numar limitat de electrocasnice) de putere mica (<30W) este mai rentabila adaptarea aparatului la 220v prin inlocuirea sursei/ transformatorului cu unul asemanator ca specificatii (tensiunea trebuie sa fie identica, amperajul egal sau mai mare).

    ConstantinM:
    Radu,
    Sscuze de offtopic, dar mi s-a parut mai rapid asa.

    Ma poate ajuta cineva cu o recomandare sau ceva sfaturi legate de un transformator pentru electrocasnice aduse din state?

    Pe aparat scrie 120V, 60Hz, 14W.

    Cum ar trebui sa fie transformatorul ca sa nu am probleme?

    Multumesc

      (Citează)

  6. FaraUltrabook

    06/05/2015 la 4:36 PM

    Ce mi-ar plăcea să mai văd la review-urile de routere ar fi consumul de energie electrică. Eu am un Asus ac56u și cu radio-urile de wireless închise consumă 11wh, cu radiourile pornite 13wh, cu HDD-ul de pe USB3.0 undeva la 18wh la transfer de date. Cu alte cuvinte, în general stă pe un consum de 13wh. Toate astea măsurate cu un device din acesta de tip watt-a-metter obișnuit.

    C9 văd că nu are mari funcții – dar măcar consumă foarte puțin? Dacă nici la consum nu e campion …

      (Citează)

  7. speedy.gonzales

    06/05/2015 la 6:15 PM

    radu, daca nu te pricepi la electrica, nu mai da sfaturi aiurea.
    avand in vedere ca e vorba de electrocasnice, pocnitoarea aia de transformator se va arde imediat. aia merge sa alimentezi o jucarie mica de genul unui switch/ruter/aparat radio care consuma putin.

    nu a specificat daca e vorba de electrocasnice mari gen masina spalat sau electrocasnice mici de bucatarie de genul mixer, robot bucatarie.
    eu cred ca e vorba de electrocasnice mici, ca cele mari nu renteaza transportul din SUA pana la noi.
    la astea are nevoie de un autotransformator de minim 300W, preferabil 500-1000W. unul din asta e destul de scump, asa ca s-ar putea sa fie mai ieftin sa cumpara acelasi electrocasnic de la noi.

      (Citează)

  8. nwradu:
    Dacă vrei musai, îi tai suportul acela și-l lipești de perete.

    Si adio garantie la un produs de 700+ de lei. Puteau sa faca acel suport detasabil si sa lase niste gauri pentru montat pe perete, este un produs premium totusi.

      (Citează)

  9. Si inca o chestie, antenele sunt detasabile da? Daca vrei sa ii pui unele mai puternice, de 8dB, trebuie sa pui negre pentru ca TP-Link nu are decat negre. De fapt ar trebui precizat de cat sunt antenele cu care vine in pachet, presupun ca sunt de 5dB dar nu vad in specificatii si nici pe cutia routerului.

      (Citează)

  10. Foarte interesant router-ul. Ofera viteze foarte bune, arata bine, porturi USB 2.0, 3.0, insa pretul de 700 lei il consider cam ridicat. Intradevar in jurul sumei de 400 lei routerele au o constructie destul de subreda (Asus RT-N56U), suportul nu ofera stabilitate insa viteze oferite sunt mai mult decat suficiente pentru majoritatea user-ilor.

      (Citează)

  11. Are suport pt VPN?

      (Citează)

  12. Radu ce sa aleg intre Archer C9 si D-Link DIR-882?

    Ma intereseaza mai mult wireless’ul decat performanta pe cablu. La parte de wireless ma intereseaza viteza la distante de 20m prin 1-2 pereti de beton…

    Ms anticipat

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus