un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Prosteala cu bonurile fiscale

13 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

În Turcia fiscalizarea e la pământ, nu cred că am primit bon fiscal nicăieri, deși am făcut destule cumpărături. Încă din start celebrul obicei de a negocia orice preț presupune lipsa bonurilor fiscale. Kilometri întregi de bazar și străduțe adiacente, tot Istiklal, orice local în care am mâncat sau băut ceva, magazinele din care am cumpărat – nu am văzut bon. Cât pierd turcii din asta nu știu, dar eu nu am văzut niciodată un alt oraș mai aglomerat și cu mai mulți turiști simultan decât Istanbul-ul în acest weekend.

Apoi m-am întors în România, unde aflu ce s-a aprobat – bacșișul trebuie oficial declarat și că se eliberează bon fiscal pentru el. Iar în loc să se discute sistemul în general, toată conversația cade pe exemplul cu livrare de pizza și cum, dacă lași bacșiș, șoferul respectiv trebuie să meargă înapoi la sediu și să-ți aducă bon fiscal pentru asta. În practică, acest exemplu este o falsă problemă, având în vedere că ți-ar putea trimite respectivul bon fiscal, ba chiar factură în toată regula, prin email. În România se acceptă facturile în format electronic, fără vreo ștampilă sau semnătură pe ele (copyright @nashu_mare pentru idee).

Deci chiar pentru livrări de pizza n-ar fi o problemă. “Mulțumesc de bacșiș sefu’, ești cel mai mare boss; ce email ai, să-ți trimit factura de bacșiș peste 20 de minute?”.

Sistemul în sine este o bazaconie care n-ar trebui să existe! Bacșișul în sine este un cadou în bani și nu văd nici un motiv pentru care ar trebui impozitat. Nici unul, iar eu sunt fan al fiscalizării. Lași cât vrei și dacă vrei. De exemplu am dat bacșiș celor care mi-au asamblat mobila și celor care mi-au montat ușile, ei ce-ar fi trebui să facă, să meargă înapoi la ditamai firma de mobilă și să ceară bon?

Unde tragi linie? Dacă eu dau bacșiș unui angajat care de obicei nu primește bacșiș (de exemplu vânzătoarei de la supermarketul de cartier, că așa vreau eu, să-i dau bacșiș), acel angajat ce face apoi, riscă o amendă uriașă și pentru el și pentru angajator din simplul motiv că nu s-a trecut dimineață în registrul de bani personali pentru că nu se aștepta să primească ceva?

Să ne așteptăm în curând și la alte impozite, poate precum am auzit în Olanda că în vechime se plăteau taxele în funcție de cât de mari aveai ferestrele de la clădire?

Mi-a mai plăcut o fază: după ce își fac registru de bani personali, administratorii afacerilor trebuie să meargă la ANAF și să lase acolo o declarație cum că au registru și îl vor folosi. E o dublă prostie, întâi că te forțează să mai stai la niște cozi la ANAF și apoi pentru că te obligă să dai o declarație că da, vei aplica o lege în vigoare; păi nu de asta e lege?

Mă uit la multe alte situații aflate în zona gri sau neagră a legii:

  • ne preocupăm de bacșișul taximetriștilor, dar nu vedem că aceștia nu dau de obicei bon decât dacă-l ceri. Dacă nu-l ceri, nu știe nimeni câte curse au avut în acea zi.
  • chiriile – o formă foarte clară de a obține venituri mari și recurente, dar cu toate acestea cei ce închiriază ceva persoanelor fizice aproape că niciodată nu declară acele venituri pentru a plăti impozit pe ele.
  • bisericile rulează foarte mulți bani, dar nu emit niciodată bonuri și nici nu plătesc taxe, de altfel. Practic biserica încasează bani de la stat, bani de la enoriașii care vor să dea (sau sunt forțați să dea), dar nu plătește nici un impozit pentru aceste sume și nici nu oferă nimic concret înapoi pentru toate aceste venituri încasate.
  • service-urile auto independente – când ceri factură se uită la tine ca la urs și te bucuri că scapi nebătut de acolo.
  • legalizarea prostituției – probabil s-ar dubla încasările la buget.
  • confiscarea reală a averilor ilicite. Statul încă are de luat zeci de milioane de euro de la condamnați celebri și nu găsește o metodă prin care să facă asta.

În schimb, am primit bon fiscal la vulcanizare; dar nu că am primit bon, au insistat oamenii, erau chiar speriați că nu doream inițial bonul. Ceea ce este foarte bine, să se dea bon, dar este doar o dovadă că sunt în continuare foarte multe venituri tipice ale persoanelor juridice ce pot fi impozitate pentru a aduce bani la buget.

Ați primit bon pentru bacșiș până acum? Noi am ieșit la Energiea sâmbătă, evident că nu ne-a adus nici un bon, deși e drept că n-am așteptat decât 15 minute.
bon_fiscal_covrig

asus s5507

    27 comentarii

  1. În țări europene unde prostituția nu este, încă, legală, PIB-ul se calculează și în funcție de dimensiunea financiară a prostituției ilegale, pentru cu duamnele prestează niște servicii remunerate, deci cu valoare, deci se pune la PIB.

      (Citează)

  2. Compari Bucurestiul cu Istanbulul? Un oras atat de mare precum Istanbulul va atrage oricand mai multi turisti decat Bucurestiul. Multi il considera cel mai frumos oras din lume. :)

    PS: Ne esti dator cu un ‘review’ al zborurilor OTP-IST-OTP, desi vor sari sacalii ca esti platit de tarom. :D

      (Citează)

  3. Trebe să îmi explici ce e aia “Bacșișul în sine este un cadou în bani” din punct de vedere fiscal, că e un venit care trebuie impozitat.
    Și mai ales cu ce ești tu diferit de un patron, care nu îsi platește angajații la negru, le lasă bacșiș?
    Plus că mai sunt aia prinsi cu bani în casa de marcat în plus și îi justifică prin bacșiș că să fie bine să nu fie rău.

      (Citează)

  4. bine ca pe unii ii pun sa declare bacsisul, in vreme ce in piata Rahova nu elibereaza nimeni bon fiscal pentru absolut nimic. Si nici nu as avea curaj sa cer acolo unde nici politistii nu intervin decat cu somatii, in vreme ce pe batranele de pe trotuar sunt gata sa le duca la sectie.

      (Citează)

  5. Primit la magazin de cartier http://imgur.com/T0fK1pG

      (Citează)

  6. Factura se poate trimite pe email in format electronic, insa bonul fiscal nu. Acesta se foloseste doar la platile in numerar si magazinul e obligat sa ti-l dea, iar tu ca si client in Ro esti obligat sa il iei si sa il tii pana la iesirea din magazin. Asa e legea.
    Deci in cazul livrarilor la domiciliu chiar trebuie sa iti dea bon. Oricum problema este fals pusa atat de cei care au inventat sistemul cat si de cei care il critica, pentru ca nici unii nici altii, nu au habar de modul in care se munceste intr-o firma/magazin/pizze-rie etc. Eu cred ca oamenii astia nu au lucrat in viata lor.
    Solutii sunt si acum de ex casele de marcat portabile (vezi cele de la fancourier – e drept ei au imprimante fiscale).
    Guvernantii nostrii din pacate nu se pot abtine sa legifereze ce le trece prin cap. Orice act birocratic care ma retine de la a ma ocupa de afacerea mea, este o problema care se reflecta in calitatea serviciilor prestate in final si in preturi. Senzatia mea este ca se doreste sa fii la mana inspectorilor cand vin in control.
    Dar asta e Romania, mergem inapoi. Dupa bacsis acum urmeaza ca guvernantii sa fixeze preturile prin lege (pentru cine nu a vazut transmisia live dintre rafturile cu pateu a ministrului agriculturii care tuna si fulgera la adresa hotilor (straini evident) care fura de la bietul romanas muncitor).

      (Citează)

  7. dap, am primit bon pentru bacșiș vinerea trecută de la ospătarul de la casa jienilor. mă rog, “primit” este un fel de-a spune, omul a alergat după mine in parcare și practic s-a aruncat in fața mașinii ca să mi-l dea :)

      (Citează)

  8. sâmbătă, când ne-am întâlnit, nouă ne-au adus bon la Energiea. oricum, plătind cu cardul mai peste tot, sunt cumva obligați să emită bon.

      (Citează)

  9. Inainte de-a scrie astfel de articole, ar trebui sa astepti sa vezi ce impact a avut aceasta campanie a celor de la ANAF cu bonurile fiscale asupra bugetului. Din datele oferite azi de INS, si anume o crestere economica de peste 4%, in conditiile in care toti economistii previzionau un maxim 3%, eu as zice ca nu-i tocmai prosteala cu bonurile. Fireste ca se mai fac si greseli, asa cum a fost asta cu impozitatea bacsisului, care nu va atrage sume semnificative la buget, dar despre care s-a discutat si rasdiscutat aberant de mult, anuland in acest fel toate celelalte masuri bune luate de guvern. Dar nah, astia se pricep de minune sa-si traga singuri un glonte-n picior, si tocmai de asta azi discutam de o chestie marunta, cum e impozitarea bacsisului, si nu de faptul ca Romania are cea mai mare crestere economica din UE, ca nah, asta e o stire neimportanta si derizorie.

      (Citează)

  10. Somewhat offtopic, si in Irlanda aveau taxa pe ferestre acum ceva sute de ani. Si cand te uiti la cladirile din zona georgiana e amuzant sa vezi ca au ferestrele mari jos, si din ce in ce mai mici pana sus. Ideea fiind ca jos stateau stapanii casei, si sus servitorii, si no, ce sa plateasca atata si pt ei :P
    Also, asa arata cladirea veche a Parlamentului Irlandez: http://2.bp.blogspot.com/-LEuri-tSH-U/ULRuFzbZTAI/AAAAAAAAN4k/s2b3WqvOb7I/s1600/dublin+street+-+houses+of+parliament.jpg
    Mai precis, nu are ferestre :) “This is because when the building was being erected in in the 1730s, a Window Tax was in force throughout Britain and Ireland – so the intended windows were filled in, intended to be glazed at a later date, to cut costs.”
    Mereu mi s-a parut foarte tare chestia asta, cum englezii au introdus o taxa, si parlamentarii irlandezi au fost primii care s-o evite :)

      (Citează)

  11. Nu este deloc o prostie ca sa se impoziteze bacsisul, intrucat sunt suficiente meserii unde bacsisul este principala sursa de venit, iar salariul vine ca un bonus lunar. Compararea cu Istambulul mi se pare un exemplu nefericit. Dupa cum ai spus ai facut o multime de cumparaturi acolo si ca tine au mai fost si alte cateva mii de turisti ce ati bagat bani seriosi in economia Truciei, asa ca e de inteles de ce se pot inchide ochii la bonul fiscal. La noi insa asa ceva nu poate functiona. Se poate bate pe casa orice pret negociat, ca la noi nu cred ca exista cod de bare cu pret pentru bacsis.

      (Citează)

  12. @da bre, fix din cauza campaniei ANAF avem crestere economica.

      (Citează)

  13. Salut,

    Comparatia cu Turcia e… nepotrivita. Turcia is booming, media de varsta este foarte jos, populatia activa (adica buna de munca) este in crestere, agricultura duduie, industria duduie, real estate-ul duduie, clasa mijlocie e in crestere, sunt pe val. Este una din cele mai bine vazute economii astazi. Faptul ca au sau nu colectarea buna din taxe nici nu conteaza in raport cu celelalte surse de venit (export, industrie, etc).

    In Romania situatia e altfel… suntem o piata majoritar de consum. Colectarea din taxele pe rularea banilor ar trebui sa fie una bine pusa la punct. Asa cum se vorbea mai sus, 4% crestere economica este enorm, dintr-o singura svacnire a statului: “Ia dati bon bai agentilor economici!”

    Hahaiala asta tipic romaneasca este ceea ce ne trage in jos.
    “Oricum e o prostie, oricum nu trebuia sa faca asta!”
    “Trebuia SA SE FACA altceva, bine, ca sa nu fie rau” :)

    Merci

      (Citează)

  14. Cristi: Factura se poate trimite pe email in format electronic, insa bonul fiscal nu. Acesta se foloseste doar la platile in numerar si magazinul e obligat sa ti-l dea, iar tu ca si client in Ro esti obligat sa il iei si sa il tii pana la iesirea din magazin.

    Incasarile in numerar cu factura pot fi insotite si de chitanta. Chitanta poate fi scrisa de mână.

      (Citează)

  15. Boss, lucrez la o cafenea de tip coffee-to-go. Sunt camere in cafenea, trebuie sa bat fiecare 10 bani lasati bacsis. Am cod special pe casa de marcat, 100 si valoarea minima 0,10 bani. Cand e 50 de bani, 5*Articol+Subtotal+Total, asta pe bon separat.

    Pierdere de timp si consum de hartie. Din 100-200 de lei pe luna acolo, nu cresc veniturile statului prea mult. Dar deh, sa fie o taxa in plus acolo…

      (Citează)

  16. vladutz: In Romania situatia e altfel… suntem o piata majoritar de consum. Colectarea din taxele pe rularea banilor ar trebui sa fie una bine pusa la punct. Asa cum se vorbea mai sus, 4% crestere economica este enorm, dintr-o singura svacnire a statului: “Ia dati bon bai agentilor economici!”

    Ai văzut că vorbeam de bonul de bacșiș, nu?

      (Citează)

  17. nashu_mare: Incasarile in numerar cu factura pot fi insotite si de chitanta. Chitanta poate fi scrisa de mână.

    Orice incasare directa de numerar de la persoane fizice e obligatoriu insotita de bon fiscal. Nu exista alte variante. Vezi codul fiscal. Încasarea cu chitanta e ilegala.

      (Citează)

  18. Tac-su' lu' Tudor

    13/05/2015 la 9:50 PM

    Legea spune ca nu ai voie sa tai chitanta pentru incasarile pe care le faci pe baza facturilor emise catre persoane fizice. Poti sa-i emiti factura dar fie ii dai bon fiscal, fie iti plateste prin banca.

    Daca a fost o gluma, e una buna dar numai la CFR. :)

      (Citează)

  19. Curierul poate accepta bani cu chitanta de mana. Ca la orice comanda online platita la livrare.
    Presupun ca poti sa il faci totusi PFA

      (Citează)

  20. In Turcia este taxa forfetara

      (Citează)

  21. gogu:
    In Turcia este taxa forfetara

    La orice?

      (Citează)

  22. Esti unul din cazurile afectate negativ, insa bacsisul variaza foarte mult, de la cei ce primesc cate 10 bani pana la ospatarii din multe restaurante bune unde se lucreaza pe un salariu mic, insa cumulat cu bacsisul depasesc 1000 euro lunar. Manelistii fac zeci de mii de euro intr-o singura noapte. Nu mi se pare normal ca eu sa cotizez cu x procente din venituri la bunurile comune ale statului, iar altul care castiga mai mult ca mine sa cotizeze mai putin.

    Cox Jr:
    Boss, lucrez la o cafenea de tip coffee-to-go. Sunt camere in cafenea, trebuie sa bat fiecare 10 bani lasati bacsis. Am cod special pe casa de marcat, 100 si valoarea minima 0,10 bani. Cand e 50 de bani, 5*Articol+Subtotal+Total, asta pe bon separat.

    Pierdere de timp si consum de hartie. Din 100-200 de lei pe luna acolo, nu cresc veniturile statului prea mult. Dar deh, sa fie o taxa in plus acolo…

      (Citează)

  23. In weekend am mers de 4 ori cu trenul … CFR-ul nu elibereaza bon fiscal si sincer cred ca nici nu au casa de marcat. De ce?

      (Citează)

  24. Pentru ca îți dă bilet

      (Citează)

  25. nashu_mare:
    Pentru ca îți dă bilet

    Asa e si la cinematograf, teatru, circ etc dar pe langa primesti si bon fiscal

      (Citează)

  26. Am cumparat din Anglia in ultimii ani de sute de ori de la diverse magazine, nu se sinchiseste nimeni sa-ti dea vreun bon fiscal. Casa de marcat nu este obligatorie – no stresss!! Fiecare isi declara veniturile si isi plateste taxele. Doar in Romania sunt reguli de cacao si hoti la fiecare colt (particulari sau angajati ai statului)….foamea este prea mare in ambele tabere. Unii nu stiu ce reguli sa mai scoata iar ceilalti cum sa gaseasca metode de by-pass…. Bun titlul : PROSTEALA CU BONURI FISCALE … trebuie sa va tina cineva mintea ocupata ca altfel veti putea gandi liber si cine stie…. traiti in Romania si asta va ocupa tot timpul.

      (Citează)

  27. radu: Asa e si la cinematograf, teatru, circ etc dar pe langa primesti si bon fiscal

    Nu intotdeauna. Nu sunt obligati. Nu poti face evaziune fiscala atunci cand oferi bilete inseriate.

    Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:

    b) vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi;
    c) transportul public de călători în interiorul unei localităţi pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul;
    d) activităţile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii – bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii, târguri şi oboare, grădini zoologice şi grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc şi altele similare;

    m) serviciile de transport feroviar public de călători în trafic intern şi internaţional, prestate de societăţi comerciale persoane juridice române, pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii;

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus