►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Tot văd non-știrea asta că noul Apple Watch nu măsoară corect pulsul dacă ai tatuaje pe încheietura pe care ții ceasul; a ajuns inclusiv la televiziunile românești, dar evident că n-au mai făcut și un efort de a explica de ce apare problema. Acum întreb și eu: pe celelalte ceasuri de pe piață le-a testat cineva dacă măsoară pulsul prin tatuaje?
Senzorii respectivi sunt optici, un fel de camere foto în miniatură. Un LED iluminează pielea și senzorul optic de lângă LED analizează lumina reflectată. Atunci când îți bate inima îți trece mai mult sânge prin arterele de sub ceas, ca un mic val. Senzorul detectează schimbarea de culoare adusă de prezența unei cantități mai mari de sânge în arteră, măsoară intervalul de timp dintre aceste creșteri de flux sanguin și astfel calculează pulsul tău. Sistemul acesta de detecție diferă fundamental de modul în care un om ar măsura pulsul, adică punând mâna pe venă și simțind în buricele degetelor acel flux crescut de sânge, adică măsurând prin presiune, nu prin optică.
E și normal să nu meargă cu tatuaje. Probabil că tatuajele nu mai permit detectarea fluxului sporit sau poate că cerneala colorată strică precizia senzorului optic. Acesta este sistemul, altul mai bun încă nu s-a inventat pentru ceasuri.
De fapt, din ce văd pe site-ul oficial, senzorul Apple este chiar complex. Utilizează un sensor infraroșu pentru citirea în mod pasiv a pulsului, odată la 10 minute, și un senzor cu LED-uri verzi pentru citirea permanentă, atunci când lansezi respectiva aplicație. Senzorul pare mărișor, are două LED-uri și probabil o calibrare fină.
Prin comparație, iată senzorul de pe Samsung Gear Fit, brățara mea, sau de pe Galaxy S5 și Galaxy S6, care se bazează pe un singur LED. În practică nici nu o pot folosi în timp ce fac sport, trebuie să stau nemișcat ca să-mi detecteze pulsul și nu face asta permanent, ci doar pentru câteva secunde. Dincolo de ce face Apple, singurele dispozitive chiar bune pentru fitness văzute de mine până acum sunt căștile și ceasul Intel.
Faptul că abia acum aflăm asta, deși ceasuri care detectează pulsul sunt de vreun an și ceva pe piață, arată doar că Apple vinde atât de mult încât numărul mare de utilizatori a sesizat imediat această problemă. Poate că s-ar putea rezolva cu alți senzori sau alte LED-uri de iluminare, dar eu nu văd asta ca fiind o problemă a ceasului. E ca și cum ai purta o pungă pe cap și te-ai plânge că nu-ți detectează camera foto fața.
sursa foto tatuaj: Engadget.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
04/05/2015 la 8:57 AM
tatuajele nu sunt ilegale iar daca acestea impiedica functionarea corecta a unui produs, aceasta ar trebui specificat… nu erau apple aia care isi respecatu clientii mai mult decat oricare?
deplictis(Citează)
04/05/2015 la 9:22 AM
“… atomii de cerneala din tatuaje…” :) :) :)
ingineru(Citează)
04/05/2015 la 9:52 AM
Daca sunt un afro si pielea mea este negru tuci, mai functioneaza senzorul?
Marius M(Citează)
04/05/2015 la 11:08 AM
@Marius M: interesantă întrebare… bănuiesc că detectează variaţiile de transmisie/reflexie şi deci dacă eşti negru uniform, merge…. dar cînd ai tot felul de desene neuniforme, nu. Plus că probabil “atomii de cerneală” modifică proprietăţile de transmisie/reflexie a pielii naturale.
alias(Citează)
04/05/2015 la 11:13 AM
E o discriminare! Apple vor numai bani! Nu am cumparat niciodata si nici nu o sa cumpar, cum sa discriminezi in halul asta?
Alex(Citează)
04/05/2015 la 11:49 AM
Personal consider doar lipsa de testare suficienta a produsului. Desi nu consider ca un ceas este o inovatie mare, doar un marketing agresiv pentru un produs banal si neoriginal. Încă un produs lansat on disperare ai fără un concurs din partea clientului. Mentalitatea generala “stie Apple ce este bun pentru tine.” American way…
constantin zaharia(Citează)
04/05/2015 la 11:50 AM
Problema ceasului nu sunt tatuajele. Problemele sunt altele: e scump, bateria nu tine – alt device de incarcat zilnic, e cvasi-inultil – o anexa a telefonului, care se chinuie sa aiba un rost al ei. Aplicatiile care au venit cu el sunt niste glume proaste, cele mai multe sunt de fapt niste widgeturi a la Android, dar parca si mai limitate. Vedeti ce face aplicatia Shazam, asta ca sa radeti – porneste aplicatia de pe telefon, asta face. Briliant, nu?
Si, finalmente, are ecranul prea mic, mult prea mic.
Si inca ceva: ce am scris mai sus se aplica la mai toate ceasurile inteligente.
Singurul rol cu adevarat util ar decurge ca sunt dispositive conectate pe corp si ar putea sa iti dea informatii utile despre starea ta de sanatate, daca ar avea senzorii necesari care sa mearga bine.
Ceasurile Apple se vor vinde bine in prima faza, apoi vanzarile vor scadea. Ca or sa inceapa sa le uite oamenii cu zilele/saptamanile pe acasa si sa vada ca nu le duc lipsa in niciun fel.
silicon_v(Citează)
04/05/2015 la 1:15 PM
@silicon: părerea mea e că trebuie integrate în oferta generală de ceasuri. Personal, mi se pare MUUUUUUULT mai inutil/snob să-ţi iei un Rolex sau alt ceas de mii/zeci/sute de mii de $$$ (la limită) doar ca să arăţi ce “tare” eşti, decît să-ţi iei cu 1-200 $ un ceas “inteligent” care, oricîte limitări ar avea, este dpdv tehnic N clase peste orice ceas mecanic…
alias(Citează)
04/05/2015 la 1:34 PM
deci atentie, de la alias citire: o chinezarie de apple e dpdv tehnic peste ceasuri care ajung sa aiba si 4 mecanisme de tip tourbillon, sau ceasuri complet automate care au peste 30 de functii si peste 800 de piese, facute si asamblate manual. pana si un banal, deja, omega, la 2-3 mii de euro, este NET SUPERIOR dpdv tehnic decat orice rasina de smartwatch.
exista, ca fapt divers, ceasuri care au fost incepute de o generatie si terminata de urmatoarea (adica inceput de tata si terminat de fiu) din cauza complexitatii mecanismului.
misto la Meltenia.
mircea (primul)(Citează)
04/05/2015 la 5:46 PM
Observ aici un dual a lucrurilor cool. Oare ce este mai cool o mana tatuata peste care sta un apple watch cu senzor nefunctional ori o mana netatuata peste care avem un apple watch functional 100%. In America ma astept ca brandul Apple sa castige si sa faca coada la clinicile de scos tatuaje.
Marius M(Citează)
04/05/2015 la 9:38 PM
Buna asta marius m. apple devine atat de dezirabil ca brand incat tatuatii se duc sa si le scoata ca sa mearga chinezaria. Haha
mircea (primul)(Citează)
05/05/2015 la 12:21 AM
@mircea:
1) faptul că Apple fabrică şi în China nu înseamnă că e o “chinezărie” în sensul că ar fi prost dpdv calitativ. În general, standardul lor de calitate e ridicat. China e capabilă să producă în orice gamă de calitate, de la bun şi scump, la atît de ieftin că nu ne dăm seama cum l-au putut scoate la preţul respectiv. Să nu uităm că chinezii sînt a 3a naţiune care au trimis un om în spaţiu prin forţe proprii (şi echipamente proprii).
2) care sînt cele 30 de funcţii ale unui ceas mecanic, în afară de a arăta ora, eventual şi data, şi eventual pe mai multe fuse orare, cronometru şi alarmă (care tot legate de ore sînt) ? La un ceas electronic, nu există nici o limită în cîte funcţii diferite poate avea, prin software: calculator, telefon, monitorizat pulsul, rulat N aplicaţii, etc. OK, unii pot să zică că aceste aplicaţii sînt inutile, dar de ce ar fi mai utile cele de pe un ceas mecanic (care să zicem că arată şi fazele lunii, de exemplu) ?
alias(Citează)
05/05/2015 la 12:22 AM
tot mircea: mi se pare o mare exagerare şi snobism că acum e la modă să considere că neapărat, ceva e de valoare dacă e “hand made”. Fabricarea la nivel industrial a adus imense avantaje în dezvoltarea omenrii şi nimeni nu ar vrea cu adevărat să se întoarcă într-o perioadă cînd nu existau fabrici… dar deh, dacă nuştiuce e “hand made”, îl vindem scump, ce dacă varianta “factory made” e mai bună, mai fără bavuri şi mai ieftină… nu mai are “farmec”…
În acest sens, faptul că un ceas mecanic îţi ia o viaţă să-l faci, mă lasă rece… e damblaua lor… nu înseamnă că e mai bun decît un produs de mare complexitate tehnică, făcut la fabrică, conţinînd eventual un microprocesor… ce complexitate are un microprocesor, ale cărui detalii nu pot fi văzute decît la microscop, şi ce complexitate un ceas cu roţi dinţate ?
alias(Citează)
05/05/2015 la 10:17 AM
e tot atata diferenta cat este intre un rolls royce si o skoda superb.
cum ziceam, e misto la Meltenia.
mircea (primul)(Citează)
05/05/2015 la 9:04 PM
Nu nu, nu senzoru ii problema ii spimlu motivul crApple
HeavyD(Citează)
05/05/2015 la 9:59 PM
Mie mi se pare că ceasurile mecanice și ceasurile electronice actuale sunt produse complet diferite, se adresează altor genuri de clienți și singurul lucru în comun este că arată și ora.
Nu sunt în vreo competiție pe piață.
nwradu(Citează)
05/05/2015 la 10:01 PM
Cred că e genul de chestie la care nu s-au gândit sau au folosit o lumină de lungimea de undă fix nepotrivită.
Atomii de lumină probabil fac nasol cu atomii de cerneală și nu m-ar mira să fie doar pentru anumite cerneluri treaba asta.
nwradu(Citează)
06/05/2015 la 4:26 PM
Fitbit HR are tot sistemul de 2leduri. iti ia linistit pulsu in timp ce lucrezi. Problema e cand transpiri
animaloo(Citează)