un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Probabil că în România se face cea mai bună shaorma

6 May 2015  ·

TURISM  ·

44 comentarii

Este a treia oară când merg în Turcia și acum am mers chitit să mănânc o shaorma ca la turci acasă. Mai exact, după cum îi spun ei, un doner kebab sau chiar un durum doner, ceea ce înseamnă în lipie.

Dezamăgire totală.

N-am căutat prea multe kebab-uri în lipie pe acolo, m-am “mulțumit” cu diverse variante la farfurie mâncate în restaurante cu terase frumoase, iar cele la farfurie includ și iaurt, roșii și ardei la grătar, vinete și alte minuni. Cele la lipie sau chiflă însă, adică doner-ul disponibil la colț de stradă în destul de multe locuri, este o dezamăgire cruntă dpdv al gustului și rețetelor disponibile. Majoritatea pun în lipie carne (care este bună la gust, bine condimentată), salată verde, salată de varză, niște roșie și cam atât. Unii au și sos (la singular), dar trebui să fii atent, să-l vezi pe acolo și să ceri, că altfel îți împachetează lipia și gata, nu mai are cum să-ți pună.

Nu se apropie nici pe departe de ceea ce găsim în București, unde suntem cu ani-lumină mai avansați. La noi lipia este mare și umflată de ingrediente, ai sosuri diverse la dispoziție, găsești castraveți murați, rodie, pătrunjel, tot felul de salate precum cele de la Calif (încă au Kebab Ivo, apropo, cel de vită cu rodie, la 10 lei – dar trebuie să-l cereți voi la casă, că nu-i în meniu), sosuri precum la La Haleală sau măcar iese mare precum la Dristor Kebab. Măcar de ți-ar face-o după cum vrei tu, dar în Turcia nu există obiceiul să te întrebe cum o vrei, răpindu-ți și bucuria de a spune “cu de toate boss” și apoi, întrucât turcul nu te-a înțeles, să gesticulezi că vrei “all, all, everysing!”. Eu nu pun cartofi prăjiți în shaorma, dar dacă vreți așa ceva, nu veți găsi în Turcia, n-au acest obicei; poate niște vinete coapte sau brânză?

Mă așteptam la mai bine. E drept, din câte știu shaorma la lipie a fost inventată în Germania de niște turci emigrați acolo (și ca popularitate a depășit recent cârnatul german, care are oricum cifre fantastice de vânzare). Probabil va trebui să merg în Germania pentru a căuta o shaorma adevărată, dar tare am impresia că în România aceasta a ajuns la forma desăvârșită ca rețete și mărime, în timp ce pentru restul țărilor este un fel de club sandwich făcut în lipie. Și să nu credeți că nu încearcă: în Piața Taksim, pe colț, sunt vreo 8 shaormării una lângă alta, iar pe bulevardul lor principal găsești câteva Kasap Doner ca-n fotografia de mai jos unde mănâncă turiștii de parcă ar fi găsit o minune a lumii. M-am uitat în kebab-ul unuia, carne, salată iceberg și o roșie; am râs și am plecat.

În articolul de acum câțiva ani despre istoria shaormei, scriam:

La origine shaorma se mănâncă alături de tabouleh (salată aceea de pătrunjel, roşii, ceapă, rodie etc), vânătă, fatoush (o altă salată de pâine şi legume), murături, ananas. Sosuri? Wikipedia vorbeşte despre amba, un sos de mango, humus, pastă de susan, sos de rodii, usturoi sau brânză. Complet diferit de ce se întâmplă la noi în ţară.

N-am găsit așa ceva. O fi vreuna în cine știe ce loc pentru cunoscători și localnici, dar ce, la drumul mare e interzisă?

Am mâncat și una la “pidă”, care mă așteptam să fie o chiflă mai specială de-a lor; s-a dovedit o baghetă ceva mai altă de pâine albă, franțuzească, tăiată pe burtă și umplută cu carne și salată. Bonus, într-un loc am găsit în carne o muscă bine prăjită, probabil prinsă în shish încă de la facerea acestuia.

shaorma_1shaorma_2
shaorma_taksimshaorma_kasap

În concluzie: când mergeți în Turcia, intrați frumos la un restaurant și cereți kebab la farfurie, care sunt complet diferite de ceea ce numim “shaorma la farfurie aici”. E mai bun, mai ca la ei, dar costă între 20 și 40 de lire turcești. Shaorma asta de pe stradă, la lipie sau pidă, e doar dacă sunteți la regim sau țineți de bani, costând între 7,5 (de pui) și 10 lire turcești de vită.

asus s5507

    44 comentarii

  1. Nu neaparat in Romania ci in Bucuresti.

    Alea de prin Cluj sau de prin Constanta pe care le lauda localnicii sunt doar tentative.

      (Citează)

  2. În Germania nu știu cum sunt, dar ce am mâncat anul trecut în Viena se apropie de ce descrii tu în articol.

      (Citează)

  3. In Constanta in port era una super-meseriasa, batea lejer spre 700-800 grame si era foarte buna la gust

      (Citează)

  4. In Germania gasesti cam ce gasesti si in Turcia… Mie imi place, oricum si de la Dristor iau fara cartofi si fara sosuri, pentru ca nu imi plac. Carne, legume si mult patrunjel.

      (Citează)

  5. trei sferturi din saorma e sosu’. restu prospetimea si calitatea ingredientelor. just my 2c.

      (Citează)

  6. era saorma naspa ca nu era “cu de toate”?

      (Citează)

  7. nashu_mare:
    Nu neaparat in Romania ci in Bucuresti.

    Alea de prin Cluj sau de prin Constanta pe care le lauda localnicii sunt doar tentative.

    Corect, încă țin minte una din Alexandria care numai shaorma nu putea fi numită…

      (Citează)

  8. si eu am mancat shaorme si kebab in multe locuri si pot sa zic clar ca cele mai bune sunt făcute de turcii din germania. cel mai bun a fost in berlin cum ieși de la statia de metrou tierpark. o ghereta vai de capul ei dar cu un kebab demential. carne de vita aromată, nu stiu cu ce, roșii proaspete, sosuri bune si brânză feta foarte catifelata. si destul de mare. patru euro cincizeci.

      (Citează)

  9. Nu, nu e mai buna asta din Romania ci pur si simplu te-ai obisnuit tu cu shaorma wannabe de la noi.

    Daca vine un turc si gusta shaorma “cudetoate” de la noi scuipa si merge mai departe.

      (Citează)

  10. Cele mai bune produse de acest fel se gasesc in Germania, am mancat in Dortmund, Berlin, Munchen, cel mai bun Doner, satios, cu de toate, nu mai vorbesc de servire si de spiritul de “negustor” al turcilor.

      (Citează)

  11. Din Sibiu imi place asta de la Turkish Kebab (http://turkishkebab.ro/foto/). Nu abunda in sosuri si ingrediente dar carnea de vita/oaie face toti banii.

      (Citează)

  12. du-te in Liban

      (Citează)

  13. Marius: În Germania nu știu cum sunt, dar ce am mâncat anul trecut în Viena se apropie de ce descrii tu în articol.

    Corect.

      (Citează)

  14. Marius: În Germania nu știu cum sunt, dar ce am mâncat anul trecut în Viena se apropie de ce descrii tu în articol.

    Corect.

      (Citează)

  15. Perfect de acord, doar că pe același principiu putem spune şi că cele mai bune sarmale se fac în Venezuela. Şaorma diferă de la ţară la ţară. În România are un gust, în Spania are alt gust, în Belgia la fel ş.a.m.d. Gustul şaormei se pliază după nevoia fiecărui neam în parte. Poate că după atîţia ani de raţie comunistă, acum, că putem avea absolut ce ne putem dori, ne place să fie bine umflată, babană şi #cudetoate. Am zis demult că Dristor Kebab ar trebui să deschidă o filială în marile orașe europene (deocamdată).

      (Citează)

  16. Naicu:
    Perfect de acord, doar că pe același principiu putem spune şi că cele mai bune sarmale se fac în Venezuela. Şaorma diferă de la ţară la ţară.În România are un gust, în Spania are alt gust, în Belgia la fel ş.a.m.d. Gustul şaormei se pliază după nevoia fiecărui neam în parte. Poate că după atîţia ani de raţie comunistă, acum, că putem avea absolut ce ne putem dori, ne place să fie bine umflată, babană şi #cudetoate. Am zis demult că Dristor Kebab ar trebui să deschidă o filială în marile orașe europene (deocamdată).

    N-are treabă cu gustul din țara X sau Y ci cu opțiunile pe care le ai când vrei să mănânci o șaorma. În România poți să pui în ea ce și cât vrei, că ai multe ingrediente din care poți alege. În afară nu prea. Ori o mănânci cu alea 2-3 chestii pe care ți le oferă ori nu.

      (Citează)

  17. Naicu:
    Perfect de acord, doar că pe același principiu putem spune şi că cele mai bune sarmale se fac în Venezuela. Şaorma diferă de la ţară la ţară.În România are un gust, în Spania are alt gust, în Belgia la fel ş.a.m.d. Gustul şaormei se pliază după nevoia fiecărui neam în parte. Poate că după atîţia ani de raţie comunistă, acum, că putem avea absolut ce ne putem dori, ne place să fie bine umflată, babană şi #cudetoate. Am zis demult că Dristor Kebab ar trebui să deschidă o filială în marile orașe europene (deocamdată).

    Nu zici rău, dar nu sunt 100% de acord. Aș fi fost de acord dacă aș fi avut de unde alege, cum spune Bogdan Popa. Shaorma cu vinete, brânză de capră și sos de rodii? OK, poate îmi place, poate nu. Dar asta ar însemna că acolo are un specific și niște ingrediente pe gustul respectivului popor.

    Shaorma cu pui și salată verde ce specific are? Practic Twister-ul de la KFC este shaorma din Istanbul.

      (Citează)

  18. iulian:
    si eu am mancat shaorme si kebab in multe locuri si pot sa zic clar ca cele mai bune sunt făcute de turcii din germania. cel mai bun a fost in berlin cum ieși de la statia de metrou tierpark. o ghereta vai de capul ei dar cu un kebab demential. carne de vita aromată, nu stiu cu ce, roșii proaspete, sosuri bune si brânză feta foarte catifelata. si destul de mare. patru euro cincizeci.

    Exact ce spune Iulian, cea mai buna shaorma din toata Europa este la Mustafa…dar nu este o ghereta amarata…oamenii au website cu live feed..f.curat…toate legumele sunt fa ute pe gratar..incredibila!!!!

      (Citează)

  19. Eu nici în Ro nu mănînc la lipie ci la farfurie, chestie de gust, nu-mi place să mănînc “ca porcu”, o șaorma mare plină de sosuri nu are cum să nu curgă și să te murdărești cel puțin pe degete, dacă nu mai mult… cînd mă duc la restaurant, mă duc să mănînc cu tacîmuri.

    Varianta la farfurie în Istambul mi se pare mai bună decît în Ro, au și cartofi, au și orez, au de toate… mă rog, depinde și de locație, mai diferă rețeta.

    Am luat o singură dată la lipie, undeva lîngă Grand Bazar, dar lipie mică, să-ți încapă în gură, și nu a fost cine știe ce, ei o consideră varianta “lite”, dacă vrei ca lumea, dacă vrei să stai jos la masă, iei la farfurie. A fost vreo 3 lire… super ieftin, la banii ăia nici nu mă așteptam la N ingrediente.

      (Citează)

  20. Încă ceva, cea mai bună “șaorma la farfurie” am mîncat-o la niște turci din… Spania… aveau ăia la ingrediente și niște sosuri…. dar și costa pe măsură, peste 10 euro…

      (Citează)

  21. Eu stiam ca shaorma e de provenienta arabeasca (o gasesti si in restaurantele libaneze de ex.) si are cartofi, iar döner-ul este specific turcesc, fara cartofi. Doua chestii diferite. Iar arabii sunt mari maestri in mirodenii.

      (Citează)

  22. Eu stiam ca shaorma e libaneza si se scrie cu w parca :) Iar kebabul este cel inventat in Germania de turci. Dar ma rog, nu sunt specialista. Probabil si mancarea chinezeasca e mai buna la noi ca la ei….

      (Citează)

  23. Dar rahatu’? Cum e rahatu’ ? (Turcesc). Ala la 3 kg romanesc e mult mai dulce… Si are alta textura…Cel luat din aeroport m-i s-a parut de kko. In schimb am luat si de la un magazin specializat din centru de langa aghia sofia si a fost bun( nu era prea dulce, dar era bun).
    Swarma n-am incercat, nu sunt amator.

      (Citează)

  24. Pe principiul asta cea mai buna pizza e cea americana, cu o suta de ingrediente si blat pufos, ca asa imi place mie. Doar ca n-are legatura cu blatul subtire si ingredientele putine (in jur de 4) din pizza traditionala italiana.

      (Citează)

  25. Vai de capul meu ce salivez. Cel mai bun Döner îl manânc într-un orășel din Germania, Bad Neustadt, la un turc. E 4 euro si cu greu îl dau gata.
    Turcul e de dimineața pana seara la datorie, el coace și lipiile, chiflele etc.
    Data viitoare cred ca ma risc și car unul cu mine în România.

      (Citează)

  26. Vai de capul meu ce salivez. Cel mai bun Döner îl manânc într-un orășel din Germania, Bad Neustadt, la un turc. E 4 euro si cu greu îl dau gata.
    Turcul e de dimineața pana seara la datorie, el coace și lipiile, chiflele etc.

      (Citează)

  27. Costi:
    Vai de capul meu ce salivez. Cel mai bun Döner îl manânc într-un orășel din Germania, Bad Neustadt, la un turc. E 4 euro si cu greu îl dau gata.
    Turcul e de dimineața pana seara la datorie, el coace și lipiile, chiflele etc.

    Internet de la RDS.

      (Citează)

  28. ipo: Pe principiul asta cea mai buna pizza e cea americana, cu o suta de ingrediente si blat pufos, ca asa imi place mie. Doar ca n-are legatura cu blatul subtire si ingredientele putine (in jur de 4) din pizza traditionala italiana.

    Da, dar italienii pot alege 4 ingrediente care sa se completeze perfect…

    In plus, gasesti o groaza de oameni care sa spuna ca pizza italieneasca e mai buna (si nu italieni). E posibil si ca, in functie de moment, unii sa prefere un tip de pizza si in alt moment un altul. Unul dintre acesti unii sunt eu.

    Shaorma turceasca e pur si simplu uscata, e pui parlit bine si paine.

      (Citează)

  29. Dristor kebab o fac foarte buna. S-au si raspandit mai mult in ultimul timp

      (Citează)

  30. nashu_mare: Da, dar italienii pot alege 4 ingrediente care sa se completeze perfect…

    In plus, gasesti o groaza de oameni care sa spuna ca pizza italieneasca e mai buna (si nu italieni). E posibil si ca, in functie de moment, unii sa prefere un tip de pizza si in alt moment un altul. Unul dintre acesti unii sunt eu.

    Shaorma turceasca e pur si simplu uscata, e pui parlit bine si paine.

    Nu contest expertiza ta in shaorme si pizza. Spun numai ca ce e traditional intr-o tara, poate parea aiurea in alta. Nici mie nu mi-a placut kebabul in Istanbul (am fost prin 1998, atunci se gasea pe strada numai in juma’ de paine… turceasca, nema chifla sau lipie, alea-s prostii arabesti).

    Ca o nota personala, daca ne referim la turci ar trebui sa ii acordam respectul cuvenit lui effendi Iskender, care a pus tepusa in picioare si a taiat oaia mai subtire. Si, ca sa inchei intr-o nota optimista, e greu sa gasesti un burger bun.

      (Citează)

  31. Turcii au kebab si atat, nu au shaorma ca nu le e specifica. Cel mai ieftin si gustos kebab la chifla l-am mancat intr-un orasel mic gasit pe drum intre statiuni, era simplu si foarte gustos. La farfurie au multe bune, dar nu la restaurantele mari ci la cele mai mici si retrase, mai pentru localnici.

    Shawerma incredibil de buna am mancat in Iordania, mi-am luat si pe aeroport la plecare una, de la cele mai dubioase buticuri de pe strada mancam de nu mai puteam duce. Sunt mici, ca niste clatite, nu seamana cu ce gasim la noi. La restaurante aveau si la farfurie alaturi de falafel si humus, bun de tot. M-as duce iar in Iordania chiar si pt mancare, incredibil de buna si ieftina. :)

      (Citează)

  32. Cea mai buna shaorma am mancat in Berlin, in Rosenthaler Platz. Este o shaormerie mare pe coltul central al pietei. Costa intre 4 si 6 Euro si este imensa. Buna , cudetoate :)) Am mancat de peste 10 ori in cele 3 dati cand am fost in Berlin. De la an la an a ramas la fel de buna. 2010, 2013 si 2014.

    p.s. acolo am mancat prima data shaorma cu rodie, cascaval si dovlecei :)) Ulterior a aparut Calif :))

      (Citează)

  33. ipo: Nici mie nu mi-a placut kebabul in Istanbul (am fost prin 1998, atunci se gasea pe strada numai in juma’ de paine… turceasca, nema chifla sau lipie, alea-s prostii arabesti).

    Prin 2000, tin minte ca aveau la Canakkale un kepab in piata de langa feribot cu doar 850.000 de lire (Cola la 2L era 1 600 000 lire) facut din juma de paine taiata pe din doua cu un fel de carnaciori facuti la gratar si felii de rosii. O placere… Mai ales ca dadusem $150 pe toata excursia de 7 zile cu cortul si mancasem cam numa supa la plic si conserve din România.

      (Citează)

  34. În Germania cred că cel mai mult mi-a plăcut Dürüm Dönerul de la K’UPS Gemüse Kebap din Prenzl’berg Berlin. Se pare că nu sunt singurul: http://andberlin.com/2014/01/23/gemuse-kebap-in-prenzlauer-berg/ :)

    @Nic am mâncat și eu la Rosentaler Platz de foarte multe ori, dar nu se compară cu K’UPS Gemüse Kebap. Se ajunge ușor de la Rosentaler Platz la Kastanienalle. Data viitoare poate vrei să încerci ceva nou :)

      (Citează)

  35. Cristian: @Nic am mâncat și eu la Rosentaler Platz de foarte multe ori, dar nu se compară cu K’UPS Gemüse Kebap.

    Șaorma cu legume sună foarte nașpa

      (Citează)

  36. Mare la Dristor Kebab? Serios? Coada aia de surubelnita? Liliputania aia? Si Bill “Microsoft” Gates o are mai mare!

      (Citează)

  37. Shaorma din Romania nu e cea mai buna, după gustul meu, dar la turci e nașpa. Poate pentru ca ei sunt mai mult cu falafel și alte chestii decât cu shaorma.

    Mie cel mai mult mi-a plăcut una din Israel ( în Liban nu am fost și nici nu cred ca voi merge curând doar sa gust shaorma).

    Altfel, în orice tara am mers mai puțin unde-s acum ( aici nu am gasit :( ) am mamâncat shaorma. La nemți am găsit în câteva locuri mai buna ca în Români, în zona Dusseldorf. Pe partea cu Frankfurt, Munich, Berlin și Germania de Est am găsit comparabila cu aia de la noi. În Paris e nașpa ( încercat în 3 locuri), în Spania/Tenerife e okish, în Grecia mi se pare mai buna ca la turci, în Zurich e okish. Cică în Londra se găsește foarte buna, dar nu am ajuns acolo pana acum.

      (Citează)

  38. Vad ca esti fan junkfood, asa ca daca ajungi vreodata in Timisoara, mergi in complexul studentesc la Falafel. Shaorma mica 10 lei cu cartofi prajiti si un sos grozav de bun! Cartofii prajiti sunt intr-o caferola mica cu acel sos peste ei.

    Cei care au trecut pe acolo stiu despre ce vorbesc.

      (Citează)

  39. Pt cine mai ajunge in Turcia si vrea sa incerce ceva tipic turcesc, recomand kokorec. Este intestin de miel facut la gratar. Este mai gustos decat suna si chiar merita incercat.

      (Citează)

  40. Cateva recomandari ptr Constanta:

    – Merkez Donercisi – pe I.G. Duca langa Sylvian de la Casa de Cultura.
    – Doner Kebab – langa statia de autobuz de pe Rascoalei – piata Unirii
    – Extra Blatt – pe B-dul Tomis, mergand de la Capitol spre piata Ovidiu cam 500m, pe stanga.

      (Citează)

    • Mie mi se pare ca Extra Blat s-a cam puturosit. Aveau un kebab mai proaspat, carnea nu avea atata grasime.
      Eu eram sustinator Famous, pacat ca s-a inchis cel de la piata ovidiu.

      Marius: de la Capitol spre piata Ovi

        (Citează)

  41. Marius:
    Nu, nu e mai buna asta din Romania ci pur si simplu te-ai obisnuit tu cu shaorma wannabe de la noi.

    Daca vine un turc si gusta shaorma “cudetoate” de la noi scuipa si merge mai departe.

    Nu cred ca daca ai mancat toata viata numai amandine si ai ocazia sa mananci o felie de tort de ciocolata bun,o sa scuipi si o sa mergi mai departe.Hai,ma lasi ?

      (Citează)

  42. Excelenta. Mancare mereu proaspata si delicioasa, livreaza si la birou si acasa, shaormeria mea preferata, nici nu ma apropii de altele.

      (Citează)

  43. Mancarea este extraordinara .Kebab mai proaspat decat aici nu am mancat nicaieri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus