►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Premii pentru cumpărătorii de cartușe Canon
O nouă reușită a laboratoarelor de cercetare: Nestea de flori de soc »
8 mai este ziua victoriei în Europa. Au trecut 70 de ani de când Donitz a semnat capitularea pentru nemți, iar cele două mari armate învingătoare se pregăteau de un război rece. 70 de ani mai târziu, situația este oarecum asemănătoare, nu
Mi se pare amuzant că acum oamenii încă gândesc în termeni de “cine are cea mai mare armată” și se fac clasamente de genul SUA are 8300 de tancuri și 13.600 de avioane, pe când Rusia are 15.500 de tancuri și peste 3000 de avioane, ba chiar tocmai a lansat unul nou.
Chestia asta poate că avea relevanță în vechime, când războaiele se purtau față în față, cu sabia în mână și arcașii în spate. Acolo poate mai conta câtă cavalerie are cineva și câți halebardieri li se opun și cât de bună este armura, dar chiar și așa, dacă studiați bătăliile celebre din istorie, veți vedea multe surprize și momente în care a contat terenul, vremea, strategia șamd.
Iar acum? Războiul modern ține de tehnologie și informații. Un singur avion poate distruge 100 de tancuri cu o bombă bine plasată. Un portavion poate cuceri singur o țară. Contează cum poți aproviziona trupele, cât de bine comunici, ce sateliți ai și cum îi poate distruge altcineva. Ai avioane invizibile și contează și cât de bine sunt pregătiți piloții pentru a le zbura. Cum cuantifici toate acestea prin cifre?
Ca un exemplu, americanii au un avion destul de modern de Electronic Warfare, modelul EA-18G Growler. Rolul său este de a escorta alte avioane, blocând radarele și comunicațiile inamice. În ziua de azi, cu lupte de distanță, dacă tu poți pune ținta pe inamic cu 2 minute mai repede, probabil că-l distrugi până să afle că ești acolo. Un singur astfel de avion, plasat unde trebuie, îți poate aduce o victorie categorică.
Tancurile se socotesc la grămadă în statistici, dar cât de bune sunt unul împotriva altuia nu știe nimeni, plus că aici contează și informațiile, raza de acțiune și mulți alți factori. Repet ce-am zis cu altă ocazie, într-un caz un tanc american Abrams a vrut să distrugă un alt Abrams abandonat de echipaj și n-a reușit să-l penetreze de aproape, iar în Irak un tanc britanic Challenger 2 a fost lovit de 70 de rachete RPG și echipajul din el a supraviețuit.
Ai rachete multe? Uitați ce face un sistem Iron Dome cu ele.
Tot americanii au lansat, în 2013, un distrugător invizibil pentru radar, primul din clasa Zumwalt. Are un fel de tun care trage la 150 de km, plus rachete de diverse tipuri. Ce rost are să mai compari numere simple?
Ce-or avea în dotare celelalte tabere, nu știm, dar după cum bine zic experții, rușii vin după o perioadă de decădere economică și poate că tehnica militară nu mai este ce-a fost, iar personalul uman nu are mult exercițiu. Despre chinezi nu se știe mare lucru public, dar rămâne de văzut câte idei inovatoare pot avea în acest domeniu și cum le pot implementa. Între timp, citiți despre războiul de 6 zile și despre cel de Yom Kippur pentru a vedea ce înseamnă tehnologia și cum Israelul a luptat și distrus destul de rapid o alianță formată de toate statele arabe din jurul lor. Asta se întâmpla în 1973; cine știe ce-o fi acum?
« Premii pentru cumpărătorii de cartușe Canon
O nouă reușită a laboratoarelor de cercetare: Nestea de flori de soc »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
08/05/2015 la 2:39 PM
Din pacate se investesc o groaza de bani in armament si tehnica de lupta care intr-un final va duce la distrugerea omenirii si nu la apararea ei.
Mariana(Citează)
08/05/2015 la 2:40 PM
Yom Kippur – a fost o coordonare extraordinara intre servicii si armata. Practic acolo s-a vazut ce inseamna aplicarea tehnicilor si tacticilor moderne intr-o batalie. Erau de departe mult mai slab inarmati decat arabetii si totusi i-au invins.
(de notat ca au avut instructori nemti pentru tanchisti, clar cei mai buni din lume, avand in spate experienta ww2).
Romanii s-au descurcat excelent in aplicatia de anul trecut din Germania ( ma refer la tankisti), a fost un exercitiu si s-au folosit un fel de laser-tag dar oricum e un mare plus pentru valoarea lor profesionala. Din pacate nu dam prea bine la dotarea materiala.
O contrazicere la articolul tau sunt conflictele atipice gen Afganistan.
enzo(Citează)
08/05/2015 la 2:42 PM
Numărul de tancuri e aproape irelevant. La fel și numărul de bombe nucleare. Când două (sau mai multe) superputeri ajung la armate de ordinul miilor, că una are cu o mie mai mult sa mai puțin nu prea mai contează.
Dar când vine vorba de tehnologie avansată disponibilă în număr foarte mic, lucrurile se schimbă. Un exemplu e chiar distrugătorul de care zici în articol.
Un alt exemplu sunt portavioanele. USA are 10 portavioane pe când Rusia doar 1. E o diferență imensă și care poate conta extrem de mult în cazul unui conflict.
La fel și cu B2 Spirit, care-i singurul bombardier invizibil din lume. E mai ușor să aperi o locație de un B2 decât de 20 sau să aperi 20 de locații diferite.
Așa că da, numerele alea contează când comparăm armatele moderne. Dar doar când sunt folosite pentru a compara tehnologia avansată, nu numărul de ostași sau miile de tancuri.
Bogdan Popa(Citează)
08/05/2015 la 2:46 PM
Israelul i-a terminat pe arabi pentru ca erau bine dotati de americani. Lasati singuri, le-ar fi mai greu dar tot ar invinge pentru ca arabii nu sunt uniti. Sunt o gloata de triburi care de-abia asteapta sa se ciomageasca intre ele, singurul punct comun este ura fata de evrei. Si asta nu este de ajuns.
Numerele nu conteaza deloc, daca nu ai kerosen, benzina, motorina sa pui in rezervor, daca nu ai munitita proaspata care sa functioneze cand este folosita, daca nu ai personalul cu burta plina si multumit de conditiile de trai si de actiunile tale ca guvern.
Pe mine ma preocupa nu ceea ce arata americanii ca au, ci ceea ce nu arata. Eu nu mi-as da cartile pe fata daca n-as avea ceva si mai bun in spate.
Gaelex(Citează)
08/05/2015 la 4:07 PM
tocmai de aia e nevoie de un razboi mondial, ca sa stie fiecare cum sta si sa-si optimizeze performantele si costurile in functie de ce ofera concurenta, pentru ca inca nu au aparut destruction tests pe YT pt. armate.
gogu(Citează)
08/05/2015 la 4:51 PM
In conflicte tip Afganistan nu mai conteaza ce avioane misto ai, ce tancuri etc…
geretus(Citează)
08/05/2015 la 6:06 PM
Un portavion nu poata sa cucereasca singur nimic. [Ce termen! Cucereasca!]. Pentru invazie e nevoie de bocanci, E si nu e corect ca numerele nu mai conteaza. Eu cred ca multi comentatori, sper ca nu si conducatorii militari, uita cat conteaza chestii de baza. Cum ar fi relieful, barierele naturale, esprit de corps, motivatia, clima. Un razboi se castiga cand isi atinge scopurile, nu neaparat cand dusmanul este invins.
De dragul discutiei, las un kriegspiel aici: http://euromaidanpress.com/2015/05/01/where-and-how-romania-will-fight-russia-part-ii/
ipo(Citează)
08/05/2015 la 6:31 PM
Evident că contează numărul, cea mai bună dovadă a fost că americanii au renunțat la cel mai tare avion al lor (F22 Raptor), nu s-au mai cumparat altele noi față de cele cumpărate deja, în favoarea lui F-35 JSF, din motivul capital că e de 3 ori mai ieftin. Și deci pot cumpăra de 3 ori mai multe. Oricît de performant ar fi un avion, tanc, etc, tot vei pierde o parte din ele…. și atunci, dacă ai puține, ce faci ?
Plus că nu se compară tehnologii diferite. Nu vorbim cîte avioane ultramoderne are X, față de Y care are Mig 21 din anii 60. Vorbim de avioane, tancuri etc comparabile ca generație… în care caz da, contează că X are mult mai puține față de Y.
alias(Citează)
08/05/2015 la 7:33 PM
La cat ai evaluat JSF, la cat s-a ofertat, sau la cat o sa coste tot programul pana la urma? Ca pana una alta e un avion care nu poate sa zboare decat daca e frumos afara, casca minune nu functioneaza si n-are voie sa umble prea inarmat. D-aia s-o fi aprobat saptamana trecuta in Congres sa se mai tina toate Warthog-urile in stare de lupta. Cred ca sarmanul gen. Bogdan o sa faca icter pe fond nervos.
ipo(Citează)
08/05/2015 la 9:31 PM
un razboi mondial e inevitabil la un moment dat.
mai bine mai devreme decat mai tarziu.
let-s get it on!
gogu(Citează)
08/05/2015 la 10:05 PM
Atât pricep ignoranții, că X > Y, iar comparațiile multi-dimensionale sunt prea abstracte pentru a fi înțelese.
De aceea România nici n-are ce investi în armata NATO cu altceva decât cu oameni. Că noi nu ne permitem decât, cel mult, rachetele de pe un distrugător. Sau vopseaua, sau ceva.
Adevărata apărare a României este și va fi politica externă.
Robintel(Citează)
09/05/2015 la 9:30 PM
daca incepe scandalu eu vreau sa pilotez o drona, din sufragerie.
gogu(Citează)
09/05/2015 la 10:44 PM
Conteaza. Nu e tot una sa expodeze un IED sub tine cand te dai cu un ARO sau cu MRAP.
enzo(Citează)
09/05/2015 la 10:52 PM
F22 si F35 sunt doua specii diferite, F35 nu inlocuieste F22, inlocuieste A10, F16 etc. F22 e vanator stealth, dedicat, pe cand F35 e multirol de generatie noua.
Mig 21, poate fi un avion capabil – vezi rezultatele exercitiilor comune cu partenerii NATO (echipati cu F16). Acum nu se mai duc batalii aeriene cu figuri de acrobatie, cine are electronica cea mai capabila castiga. Mig21 Lancer are electronica mai buna decat un MIG 29 nemodernizat. In anii 60′ israelienii au capturat niste Mig21 de pe la arabeti si au fost incantati de aparat, simplu si fiabil, ce e drept nu foarte sigur.
Deocamdata USA sunt numarul 1 in materie de tehnica militara si dotare.
enzo(Citează)
10/05/2015 la 12:52 PM
Eu nu cunosc toate detaliile dar ştiu motivul principal pt care s-a lansat competiţia pt JSF şi s-a hotărît că nu se vor cumpăra noi avioane F22 şi acesta a fost cel scris de mine: costul. Deci cel puţin principial, s-a considerat că contează şi numărul.
alias(Citează)
10/05/2015 la 10:35 PM
E bine ca stii. Esti un om informat. Ca F22 e o chestie si F35 e alta, e cu toootul altceva. Dar tu stii.
ipo(Citează)
11/05/2015 la 2:58 AM
Istoria se repeta. Eu nu l-as desconsidera pe Ivan (ca e flamand, sarac si mujic). :)
Au mai facut-o si altii, care se credeau “buricul pamantului” si nu le-a fost bine.
Amintiti-va de trecut ca sa vedeti viitorul (uh, ce filozof m-a facut mama! :) ).
Istoria ne-a invatat ca razboaiele se castiga pe teren, nu socotind din birou care are tehnica si soldatii cei mai cei!
Asta s-a facut si inainte de alte razboaie si nu totdeauna invingatorul de pe hartie era si cel de pe teren.
Au invatat asta americanii, nemtii, rusii, francezii, englezii, cam toti.
Au invatat-o pe pielea lor.
Farcas Gelu Danut(Citează)
11/05/2015 la 9:06 AM
Acum depinde ce înțelegi prin victorie, dar Irak și Afganistan au căzut imediat când a venit tehnologia peste ei.
nwradu(Citează)
11/05/2015 la 9:08 AM
Apropo de asta, eu estimez că în 15 ani vor fi avioane fără pilot.
Dacă pot pilota o dronă în peninsula arabă tocmai din SUA, pot pilota și un avion, mai ales că acum luptele nu mai sunt cu acrobații, cum bine se spunea mai sus.
Avioanele fără pilot vor fi mai mici, mai ieftine (nu mai sunt necesare toată interfața, sistemul de catapultare, casca aia de milioane etc), mai rapide, iar pentru situația în care cad comunicațiile poți păstra avioanele vechi cu pilot.
nwradu(Citează)
11/05/2015 la 10:06 PM
Cine cat de cat interesat de tehnologia militara a ‘auzit’ de cazurile in care s-au pierdut drone in diverse moduri – interceptate sau prabusite.
Vazusem la un moment dat un documentar despre dronele folosite in Afganistan si numarul foarte mare de victime colaterale, nu e acelasi lucru cand stai confortabil intr-un punct de comanda aflat la mii de kilometri sau esti chiar deasupra ghinionistilor.
Dronele au felia lor, nu cred ca vor inlocui 100% avioanele cu pilot uman.
PS: MIG 29 fabricat in anii ’80 avea un fel de pilot automat ‘inteligent’ care aducea avionul la baza in cazul in care pilotul uman isi pierdea constiinta in urma figurilor acrobatice cu incarcare mare de forta gravitationala.
enzo(Citează)