un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

LightSail, o sondă spațială, are nevoie de un restart

28 May 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Misiunea spațială LightSail-A a dat de o eroare software. Sonda (un mic satelit, de fapt) transmitea constant parametrii ei de funcționare sub forma unui fișier beacon.csv. În timp fișierul a devenit tot mai mare și, după ce a ajuns la 32 MB, software-ul s-a blocat. Probabil că cineva n-a programat bine variabil aia.

Specialiștii de la sol spun că sonda are nevoie de un restart, dar nu mai pot comunica deloc cu ea pentru a ordona acest lucru. Speră că sonda se va restarta singură când trece prin atmosferă, că așa e programată, dar s-ar putea să fie prea târziu.

Ghiciți ce sistem de operare rulează sonda?

Linux!

Serios, Linux rulează stabil pe milioane de servere din lume și asigură infrastructura critică în atât de multe locuri, iar acesta pus pe un aparat mult mai simplu dă eroare și se blochează pentru că placa hardware avea niște buguri ce au fost ulterior rezolvate cu update de firmware, dar nu a instalat nimeni update-urile și pe placa montată în sondă.

LightSail-A este o sondă mică. Nu știu cât de mică, dar este lansată de o companie privată, iar la anul se lansează LightSail-1, o sondă tot cu arhitectura de pânză solară, adică este un fel de zmeu sau corabie ce folosește pentru propulsie doar presiunea solară a fotonilor în pânza reflectorizantă agățată de sondă (adică un fel de atomi de soare, ca să zic așa, care împing pânza înainte și aceasta trage sonda după ea, ca la kitesurfing). Întrucât o împinge Soarele, nu are nevoie de combustibil decât pentru sisteme electrice.

LightSail-1 va avea o pânză de 32 metri pătrați. Momentan este în funcțiune o sondă lansată de japonezi în 2010, IKAROS, cu o pânză de 196 metri pătrați și care acum este pe o orbită heliocentrică la 120 de milioane de kilometri de Terra.

LightSail arată ca mai jos:

solar_sail_star_wars

Nu, scuze, aceea este nava lui Darth Sidious din Star Wars ep 3. LightSail este ceva mai mică, cât o pâine după cum o descrie creatorii, iar din ea se desfășoară pânza reflectorizantă.
lightsail_stranslightsail

Îmi pare rău să văd munca de 3 ani a oamenilor fiind distrusă de un bug stupid, dar urmăriți-le progresul și citiți alte informații pe site-ul oficial LightSail.

asus s5507

    18 comentarii

  1. Ce s-a intamplat cu LightSail nu-i nici pe departe atat de absurd ca si ce s-a intamplat cu Mars Climate Orbiter:
    http://mars.nasa.gov/msp98/news/mco990930.html

      (Citează)

  2. E nava lui Count Dooku a.k.a. Darth Tyranus. Si e din episodul doi, nu 3 :)

      (Citează)

  3. Radu, sa nu ne aruncam la prostii. Faptul ca sistemul de operare e linux sau altceva mai putin important. Important e ca cineva a belit progamarea.
    Si din surse sigure stiu ca orice e lansat in spatiu, fie si de o companie privata, e testat la singe de ESA. Deci nu ajunge chiar orice junk acolo sus. Vorbim de UE. Si orice sistem e clonat si exista proceduri care fac automat trecerea de la un sistem defect la backup.
    Nu as da vine decit pe testare. Si inteleg ca e vorba de japonezi si nu de europeni.

      (Citează)

  4. Apropos de Linux, mai simte cineva nevoia sa instaleze de 2 ori pe an cate o distributie si sa o faca utilizabila in productie, doar ca sa nu se mai simta captiv in ecosistemul Microsoft? Sau sunt doar eu?

      (Citează)

  5. Andrei:
    Apropos de Linux, mai simte cineva nevoia sa instaleze de 2 ori pe an cate o distributie si sa o faca utilizabila in productie, doar ca sa nu se mai simta captiv in ecosistemul Microsoft? Sau sunt doar eu?

    Daca simti nevoie sa instalezi de 2 ori pe an o distributie ca sa o faci utilizabila in productie, problema nu e de la linux.
    Putem dezbate mult si bine, insa daca prin a face utilizabila intelegi reinstalare, ma tem ca o sa dezbatem pe argumente gresite.

      (Citează)

  6. jules: Daca simti nevoie sa instalezi de 2 ori pe an o distributie ca sa o faci utilizabila in productie, problema nu e de la linux.
    Putem dezbate mult si bine, insa daca prin a face utilizabila intelegi reinstalare, ma tem ca o sa dezbatem pe argumente gresite.

    Nu despre asta e vorba. Instalez linux pe o partitie secundara, il folosesc doua saptamani zi de zi, dupa care abandonez si revin la Windows. Peste 6-8 luni repet. Cu alta distributie sau desktop enviornment.

      (Citează)

  7. Andrei: Nu despre asta e vorba. Instalez linux pe o partitie secundara, il folosesc doua saptamani zi de zi, dupa care abandonez si revin la Windows. Peste 6-8 luni repet. Cu alta distributie sau desktop enviornment.

    Ai incercat openSuSE? Din punctul meu de vedere e cea mai buna distributie de Linux in momentul de fata. Iar cu KDE 5, e chiar misto.

    Bine, depinde si ce tooluri trebuie sa folosesti. Pentru unele chiar n-ai alternativa in linux.

      (Citează)

  8. Sunt ei prosti, una ca nu au aplicat patch-ul desi exista si doi ca nu au facut fisierul incremental. E o sonda, nu un data center pe orbita!

      (Citează)

  9. Andrei: Nu despre asta e vorba. Instalez linux pe o partitie secundara, il folosesc doua saptamani zi de zi, dupa care abandonez si revin la Windows. Peste 6-8 luni repet. Cu alta distributie sau desktop enviornment.

    Pai atunci ai grija la cum iti alegi cuvintele. O masina de productie inseamna cu totul altceva.
    Ca de distractie te mai joci si mereu ramii nemultumit dupa o vreme scurta, asta e alta poveste. Am fost acolo. Stiu cum e. Daca vrei distractie maxima, sterge windows de tot si foloseste exclusiv linux. Eu am reusit sa stau un an fara nici un fel de problema si uptime de aproape un an.
    Eu recomand mereu Slackware daca vrei ceva care sa nu fie plin de bloatware.

      (Citează)

  10. Off toopic: cazul JE utilizator noob de linux, am tinut pe laptuca 1 an ubuntu si pana la urma a crapat. La ce l-am utilizat? Dat pe net, torente, filme …. si a crapat dupa un update al sistemului de operare …. shit happens ….

      (Citează)

  11. pew pew die:
    Off toopic: cazul JE utilizator noob de linux, am tinut pe laptuca 1 an ubuntu si pana la urma a crapat. La ce l-am utilizat? Dat pe net, torente, filme …. si a crapat dupa un update al sistemului de operare …. shit happens ….

    Pai tu esti de vina, ca ai folosit Ubuntu. Foloseste si tu un linux adevarat – RH(ma rog, Fedora, Centos) sau SUSE (openSuSE) :D

      (Citează)

  12. S-a întîmplat și la case mai mari… cel puțin o rachetă Ariane a fost pierdută la lansare (s-a destabilizat și prăbușit) dintr-un motiv confirmat ca eroare software.

    Sîntem înconjurați de soft, mulți dintre noi scriem soft și facem greșeli, asta e, de ce să presupunem că alții nu fac greșeli ? unele greșeli sînt mai costisitoare decît altele…

    A mai fost povestea aia veche cu Pentiumul care a avut un bug care afecta precizia unor operații FDIV (împărțire în virgulă mobilă), a fost o eroare în microcodul procesorului (deci tot o eroare soft, nu hard), i-a costat enorm pe Intel…

      (Citează)

  13. Andrei Misarash

    29/05/2015 la 8:37 AM

    off topic total dar daca tot vorbeati de linux mie dor de Ubuntu cu compiz dar de cand au scos wubi ca metoda de instalare nu ma mai atrage !

      (Citează)

  14. Kubuntu are acum Plasma Desktop, care arata super bine, insa e la inceput. Mie mi-a crash-uit si am trecut la Mint, cu Cinnamon.

    Cat despre distributiile RH-based, nu ma pot obisnui cu yum… e posibil sa fie la fel de simplu dar Debian e baza pentru mine.

      (Citează)

  15. Dacă folosea Windoz era de mult picată în ocean !

      (Citează)

  16. Andrei Misarash:
    off topic total dar daca tot vorbeati de linux mie dor de Ubuntu cu compiz dar de cand au scos wubi ca metoda de instalare nu ma mai atrage !

    Uita de wubi, fa o partitie si instaleaza direct un Linux, ca nu-i mare scofala.

      (Citează)

  17. Andrei:
    Kubuntu are acum Plasma Desktop, care arata super bine, insa e la inceput. Mie mi-a crash-uit si am trecut la Mint, cu Cinnamon.

    Incearca pe openSuSE. e stabil.

    Cat despre distributiile RH-based, nu ma pot obisnui cu yum… e posibil sa fie la fel de simplu dar Debian e baza pentru mine.

    pai fa si tu un alias apt-get=”yum” si gata ;)
    Mie-mi place mai mult ceva gen yum. N-am nevoie de 3-4 comenzi pentru managerul de pachete, ca la debian – apt-get, apt-cache, etc. – ci numai de una.

      (Citează)

  18. Vezi ca s-a rezolvat. Au restabilit conexiunea. Au descarcat si imagini. Vedeti mai multe detalii aici: http://sail.planetary.org/missioncontrol

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus