►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Finala Innovation Labs a avut loc ieri și am asistat cu plăcere la toate prezentările de proiecte, iar ulterior juriul format din mentori, specialiști și antreprenori a ales câștigătorii.
Înainte de asta, vreau doar să spun că am fost impresionat de nivelul la care au ajuns toate echipele. Am văzut numai prezentări bune, fluente, toate ținute în engleză pentru a-i obișnui cu “pitch-ingul”, toate bine structurate în slide-uri, toate încadrate perfect în minutele pe care le aveau disponibile. Nu era tocmeală, când suna alarma erai întrerupt și gata, așa că echipele și-au planificat foarte bine discursul.
Asta îmi arată că se pot face lucruri bune prin exerciții, repetiții și cu ajutorul mentorilor care să-ți spună pe ce să insiști, cum să explici mai bine un aspect și cum să te prezinți în fața investitorilor. Diferența de calitate pe de-a întregul la finală față de etapa intermediară la care am asistat acum vreo lună a fost una clar vizibilă. Puteți vedea toate proiectele pe site-ul oficial Innovation Labs.
Să trecem la câștigători:
PoltBox se adresează celor pasionați de chitară. Este o soluție hardware și software pentru modificarea sunetelor și crearea efectelor speciale, iar dispozitivul va avea înregistrare internă, conectivitate wifi și posibilitatea de extindere cu alte efecte.
Din ce spunea prezentatorul proiectului, momentan există tot felul de dispozitive care adaugă efecte, dar trebuie să le cumperi separat pe toate și să apeși pedale până faci scurtă la picior, cum s-ar zice. Ei vor să grupeze totul într-un singur dispozitiv și acesta conectat în universul IoT. Detalii găsiți pe www.poltbox.org
Un alt proiect legat de muzică! Surprinzător, când tragi linie, dar iată că juriul a considerat că astfel de proiecte au șansă mare pe piață, plus că, ce-i drept, prezentatorii lor au reușit să explice foarte bine de ce sunt speciale și cum ar putea avea succes.
În acest caz, inițiatorul proiectului este Csongor Horvath, care s-a prezentat ca fost DJ și chiar organizator pe la diverse festivaluri, adică om care cunoaște bine industria muzicală.
Fingerdrum Master este un joc de telefon/tabletă ce-ți permite să creezi muzică prin combinarea a diverse sunete și efecte. Fiecare buton este un efect, iar prin apăsarea lor rapidă se obține un șir sonor care poate fi plăcut sau nu. N-aș fi crezut că așa se face muzică, dar ne-a prezentat și clipuri despre cum se folosesc astfel de dispozitive hardware în studiouri, iar rezultatele sunau a fundal drum’n’bass sau hip-hop sau altele.
Proiectul său face același lucru în software, ca un joc, învățând în același timp utilizatorii cu conceptul respectiv. Detalii găsiți pe www.fingerdrummaster.com
Veiled este o aplicație de realitate augmentată care este orientată pe oferte. Magazinele introduc oferte în sistem, iar utilizatorii Veiled sunt alertați când se află în zona uneia. Utilizatorii deschid apoi aplicația și pe ecran, suprapus pe ce vedea camera foto, le apar diverse animații sau obiecte. Poți lua oferta rezolvând vreun puzzle sau urmărind un traseu secret afișat pe ecran șamd.
Rămâne de văzut cât de receptive vor fi magazinele și cafenelele la astfel de sisteme. Veiled vrea să facă bani taxând magazinele în funcție de suprafața de acoperire a ofertei. Detalii găsiți pe veiled.azurewebsites.net
Retake este o aplicația de localizare indoor. Bănuiala mea este că folosește tehnologia iBeacon (v-am arătat recent și implementarea Zonia), adică mici dispozitive plasate în clădiri pe care telefonul le detectează și astfel află unde se găsește cu o precizie de câțiva metri.
Retake și-a dovedit utilitatea la Dreamhack 2015, unde era funcțională și cei ce instalau aplicația puteau vedea unde se află în interiorul Sălii Polivalentă, o hartă cu standurile din jur și ce oferă fiecare. Retake poate fi mega utilă în malluri și, zic eu, magazine de bricolaje, care pentru mine sunt mereu adevărate labirinturi. Detalii găsiți pe
Premiul n-a surprins pe nimeni, Dragoș de la Coinfetti a avut o prezentare foarte bună. Omul știe să facă spectacol, n-a avut deloc emoții, a făcut glume, a prezentat rapid, a fost foarte entuziasmat de ce spune, a strâns multe râsete și aplauze din sală.
Coinfetti este un proiect legat de Bitcoin. Ei își propun să fie legătura între banii tradiționali și bitcoin prin conversia rapidă a monedei virtuale în cash real, plasat pe un card de debit. Din ce ne-a spus Dragoș la prezentarea, momentan conversia durează în 3 și 7 zile. Detalii găsiți pe www.coinfetti.co
Eskimo este un dispozitiv adresa schiorilor și vreau să-i protejeze de accidentări. Se plasează pe genunchi și monitorizează felul în care te mișto, iar apoi poți analiza datele pentru a fi alertat că forțezi prea mult ligamentele sau mușchii. Pe termen lung, Eskimo nu doar că te protejează de probleme, dar te învață să schiezi în poziții corecte.
Detalii găsiți pe eskimobrace.azurewebsites.net
Privind acum lucrurile, nu mă mir că Vitabox a câștigat. Au avut o prezentare bună, clară, bine explicată, Mihnea Spirescu, cel care a ținut-o, s-a identificat ca un om priceput în afaceri, a anunțat că are deja un parteneriat cu un mare lanț de săli de fitness pentru testarea produsului și, în plus, Vitabox se leagă de nișe tot mai populare și bănoase, precum fitness-ul, alimentația sănătoasă și suplimentele nutritive.
Vitabox colectează date de la diverse trackere de fitness, în măsura în care acestea permit asta. Află nu doar câtă mișcare ai făcut, ci și ce ai mâncat, iar recomandările date sunt astfel mai bine adaptate, fiind o diferență între “azi ai mers mult, mănâncă bine” și “azi ai mers mult dar spui că la prânz ai mâncat paste, deci acum seara mai bine bagă doar o salată”.
Vitebox colaborează cu nutriționiști pentru aceste sfaturi. În plus, programul îți poate recomanda suplimente nutritive în funcție de profilul tău, nutriționiștii ajutându-te să le alegi pe cele mai potrivite tipului tău de activitate, greutate, dietă șamd.
Din ce-am înțeles, urmează să se lanseze în septembrie. Detalii găsiți pe www.vitabox.me.
Mie mi-au mai plăcut și alte proiecte ca idee sau ca potențial:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
26/05/2015 la 2:19 PM
Marea majoritate sunt inutile. Nici măcar “apă de ploaie” că aia-i utilă!
Știu, știu tehnologie, creație bla bla bla…
Să vedem peste un an doi care din ele mairezistă!
Si vad ca majoritatea se axeaza pe circ (muzica, fitness, meniu restaurante) dar ceva concret pentru pâine (industrie, agricultură ) adica cele care reprezintă baza unei societăți bine dezvoltate, ale când se vor dezvolta?
bogdand(Citează)
26/05/2015 la 5:58 PM
Aplicațiile se mulează pe preferințele utilizatorilor, iar utilizatorii sunt persoane fizice.
Aplicații pentru infrastructură se fac altfel, prin licitații și cu alte principii, probabil nu pentru mobil.
În plus, acestea au fost temele Innovation Labs anul acesta, Mobile, Retail și IoT.
Au vorbit și câștigătorii de anul trecut, care au făcut ceva de infrastructură pentru programare rapidă a unor Arduino sau Raspberry și deja colaborau cu Intel, Cisco și multe alte firme cărora le vindeau tehnologia lor.
nwradu(Citează)
26/05/2015 la 6:38 PM
Inovation labs este un concurs pt studenti, hobiști, etc. Vendabilitatea probabil că va fi redusă, dar înveți de pe urma participării.
alias(Citează)
27/05/2015 la 6:30 PM
Radu, se poate te rog un articol in care sa vorbesti si despre castigatorii de anul trecut?
Ca nimeni nu scrie si nu povesteste despre ce se intampla mai departe cu aceste proiecte castigatoare.
Ciuby(Citează)