un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De ce nu se dau chestii din partea casei în localuri?

27 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

133 comentarii

Makavelis se întreabă de ce în România nu se dau gratuit niște chipsuri atunci când comanzi o bere. În fond, e ceva de ronțăit, e sărat, bei mai mult, rămâi încântat că ai primit ceva în plus șamd.

Explicația e simplă: pentru că majoritatea patronilor sunt niște zgârciți pe care nu-i duce mintea la afaceri. Oamenii cred că e suficient să facă un local, să pună semnul cu Deschis în ușă și gata, clienții vor da năvală. Pune-l în Centrul Vechi și vor crede că e ok să dai berea Ursus de 0,33 litri la 13 lei, cum făcea acum vreo doi ani un local de acolo; probabil încă nu-și explică de ce nu intra nimeni.

Să vă dau un exemplu din Istanbul. Am tras la o terasă de pe stradă, iar din partea casei am primit la început ceva de ocupat gura până venea mâncarea, adică o lipie fierbinte cu unt și niște salate, iar la final câte un ceai și o baclava. Totul cu zâmbete, cu întrebat dacă e bună mâncarea, cu mulțumit de trei ori la plecare.

Altă seară, alt local, același regim. Amuse-bouche la început, iar când am cerut nota ospătarul ne-a spus că nici nu se pune problema să plecăm, întâi ne aduce un ceai și ceva dulce. Noi chiar voiam să plecăm, eram sătui și era târziu, n-ar fi fost nici o supărare. Ni le-a adus oricum la masă, apoi la plecare ne-a însoțit până la ieșire și ne-a deschis ușa, am dat chiar și noroc și ne-am urat toate cele bune de parcă am fi fost la nuntă.

Și, în fond, se vedea pe noi că suntem turiști, că nu vom mai reveni în localul acela pe perioada șederii și chiar că nu vom mai reveni în anii următori în Istanbul, că mai avem și altele de văzut. Gândirea, însă, probabil că e alta; poate că ducem acasă vorba despre ce bine a fost în Istanbul și inevitabil vor veni și la ei mai mulți clienți sau poate că vom lăsa un review bun pe Tripadvisor (ceea ce Matilda chiar face) și inevitabil vor veni și la ei mai mulți clienți.

La noi, ospătarii se uită în zare atunci când le spui ce vrei și nu știu să zică măcar un mersi sau bună ziua, patronul e plecat să-și înmatriculeze pe Bulgaria X5-ul sau, mai rău, cară cartofi cu el (scenă reală, descărca unul din X5 cartofi la o shaormărie, că de ce să-ți cumperi tu un X5 și încă un Logan Van pentru aprovizionare, când poți căra de la aprozar cu mașina de lux?), ANAF-ul bate la ușă, clienții nu sunt mulțumiți de nimic. Localurile se închid, iar patronii dau vina pe clienți că trag 3 ore de o apă sau o bere. E vina clienților că nu vin să consume.

Are dreptate Makavelis – cât costă un mic bol de chipsuri? 50 de bani? Cât e o pungă de chipsuri bune în Metro? Dar niște alune nerâncede? Acolo stă falimentul? La spanioli, că amintește de ei, am luat cândva o bere în Avila și am primit un platou cu trei midii fierte și ornate cu bucățele de legume, de părea mai scump decât berea.

Vă invit la o acțiune în comentarii: spuneți-mi unde ați primit ceva din partea casei pe la noi pe aici. Eventual dacă știți că se dă în mod constant ceva, că e o politică a localului, nu o promoție de moment (de exemplu Calif dă din când în când ceai, dar pare aleatoare treaba, cred că am primit la una din șapte vizite; iar acum mulți ani era Quasi Pronti care dădeau o cafea dacă le aduceai înapoi farfuria și tava, în loc să o lași pe masă).

Update: un cititor mi-a spus că a primit tot ce se vede mai jos de mâncat la o comandă de 4 pahare de prosecco undeva în Napoli. 4 euro/pahar.

asus s5507

    133 comentarii

  1. Ceaiul de la Calif, de care spui si tu, apoi La mama mai primeam intr-o perioada ceva aperitive iarna – dar acum mult timp. Tuica, slanina si paine. Nu sunt fan, asa ca saream (era si pauza de masa), dar apreciam gestul. Cam atat.

      (Citează)

  2. Vila Bran: zacuscă făcută de ei (foarte bună ) aleator, nu era un obicei!
    Si cred că a mai fost odată, intr-o crâșmă, o țuică din parte casei.
    Cam atât.
    Menționez ca de principiu media iesirilor la restaurant este de odată pe săptămână (asta are relevanta in context!)

      (Citează)

  3. La Oradea, la Ra Caffe, în centru. La bere primești bucățele de pâine prăjită cu usturoi și ceva ierburi. Chiar bune. Exact ceea ce spui: ți se face și mai sete și mai dai o bere.

      (Citează)

  4. In afara de ceaiul de Calif, la care eu sunt mare fan (nu plec cam deloc de acolo fara sa beau unul), am mai primit pe la un restaurant de pe Delea Noua, dar doar la o consumatie destul de mare. In rest, cam deloc.

      (Citează)

  5. În București am primit la Calif ceai (cred că de 3 ori din 5 vizite) și la Naser 2 desert (de 2 ori din 2 vizite).

    În afara Bucureștiului am mai găsit localuri care dau din partea casei tot felul de lucruri, dar singurul care îmi vine acum în minte e Bistro Piano din Târgoviște. Am scris de el anul trecut, că eram foarte impresionat cum în București ești de obicei tratat cu fundul în localurile din Centrul Vechi dar în Târgoviște localurile sunt mai primitoare și încearcă să te facă să te simți bine primit.

      (Citează)

  6. La Switch.eat dadeau cateva feliute de paine prajita si ceva unt cu diverse chestii prin el(boia, ardei iute, etc) si niste bomboane usor mentolate in cutia cu nota de plata. Asta se intampla la inceput. La ultimele 3 vizite nu ne-au mai dat nimic de rontait pana cand erau burgeri gata. Pacat, e foarte puternic impactul rontaielilor si daca puneai si mult unt picant sareai imediat pe bere si evident treceai si la a doua mai repede.

    La 18 am fost acum cateva luni la cina si spre deosebire de prietena, eu sunt gras si mi-am luat si aperitiv. In schimb, ei i-au adus din partea casei o salata caprese(2 scobitori pe care au pus mozarella, rosii cherry, o frunza de busuioc si au pus si niste pesto). Am zambit.

      (Citează)

  7. la edessa63 primesti ceaiul din partea casei si daca iti comanzi de mancare din felul principal, ai gratuit salate si lipie.

    Eu am ramas uimit sa vad cum in Dublin, tap-water e din partea casei. La modul in care nu tre sa o ceri tu intotdeauna, ba ti-o aduc ei, daca vad ca esti deja pe la a 3a bere, vin cu o sticla de apa, sa te hidratezi.

      (Citează)

  8. e un local foarte bun in Brasov (sunt multe) la care, pana acum vreun an, daca luai si felul doi sau si desert, primeai o portie de cipsuri de casa, doua castronele, unul cu sos picant si altul cu o slatica de ceapa si rosii si un toi de palinca. super! comandam mereu felul doi sau si desert.
    pe urma au scos palinca. nasol, dar am luat in continuare la fel.
    dupa cateva luni au scos gustarica cu totul. nu am mai luat si felul doi. plus ca am inceput sa incerc alte localuri. acum merg acolo foarte rar.

      (Citează)

  9. Desert yummy la Naser:)

      (Citează)

  10. Bucuresti, iau aproape zilnic masa de pranz si cina in oras. Nu de putine ori am ales Calif (atat cel din C.V. cat si pe cel din Militari). As prefera de 1000 de ori sa primesc gramajul care este trecut in meniu pentru ingrediente, mai ales cand cer extra carne (pentru care platesc suplimentar) in loc sa imi dea un ceai gratis. Adica cel putin acum 1 an sau 2 faceau treaba buna, portia era portie, acum cam subtiaza din umplutura.

      (Citează)

  11. La restaurantul Joseph (unde am fost dupa ce am citit articolul tau): un aperitiv din partea casei si apa plata.

    Bine, acolo platesti serviciul de tacâm (chestie pe care nu am mai vazut-o in Romania pana acum).

      (Citează)

  12. Am primit de fiecare dată când am mers la Krishna Caffe (bd Mihail Kogalniceanu) covrigei/alune/capșuni si la Anatolia (Pache Protopopescu), după ce am mâncat ne-au adus din partea casei kataif.

    La Calif Militari am fost de 3 ori și de 3 ori ne-au adus ceai.

      (Citează)

  13. La Dolce Vita de pe Occidentului primesti ceva de rontait pana iti vine mâncarea. La fel, patronul, italian fiind, vine si te întreabă cum ti s-a părut mâncarea, iti urează de bine, daca iei ceva la pachet iti mai scapa uneori si ceva in plus.

      (Citează)

  14. La Naser (amandoua locatiile) si la Coin Vert; desertul din partea casei.

      (Citează)

  15. LA Pink Cafe pe Decebal a stat chelnerita de vorba cu mine 5 minute la comanda si am primit o briosa din partea casei. Asta a fost cel mai mult:))

      (Citează)

  16. Bella Muzica din Brasov ofera nachos.

    Am Rosenanger tot din Brasov ofera o chestie traditionala pe paine, am uitat cum ii zice.

      (Citează)

  17. Aaa! Si la 18 lounge, tot asa, un aperitiv din partea casei.

      (Citează)

  18. La saormerie iti da servetelul din partea casei :)
    Strict la subiect, la Trattoria Don Vito primesti un lucru marunt la plecare, o bomboana mentolata :)

      (Citează)

  19. Adevarul e ca pana nu iesi din tara, nu prea ai de unde sa stii…Noi am lucrat ceva vreme prin sudul Frantei si acolo se dadea intotdeauna un amuse-bouche din partea casei. Asa ca am venit in tara si am importat obiceiul. Daca veniti la Cluj, treceti pe la singura pizzerie din Hasdeu, si o sa gustati tapenade à la française :). Si ca sa nu fac reclama doar unui singur loc, am mai primit din partea casei si la Muura, tot in Cluj, paine facuta in casa si doua feluri de paste creme : crema de ardei si crema de branza (feta, parca).

      (Citează)

  20. E un restaurant indian in Centrul Vechi (pe Franceza), Little India se cheama. Acolo am primit niste chestii, bonus la condimente: ceapa murata (in otet) si alte chestii (unele foarte iuti). Si ceva alune iuti. Ma rog, totul specific indian. Partea interesanta este ca daca le termini vine si te intreaba daca mai vrei.

    Iar la Calif am primit ceai din partea casei de fiecare data. Insa doar daca stateam la masa. Cand iei shaorma in mana nu primesti ceai.

    Ce mi se pare absurd, si e de mentionat, este faptul ca in pizzeriile din Romania ti se cere bani pe sos (ketchup, ce-o fi el). Aia mie mi se pare absurd. In regie, pe vremuri, stiu ca era problema ca-l furau studentii. Dar problema se rezolva: il pui pe masa cand ii aduci pizza, il iei d-acolo cand s-a terminat. Serios, sa nu dai nici macar un sos iute, de 2 lei, mi se pare absurd.

      (Citează)

  21. La restaurant Sergiana din Bv primesti jumari cu ceapa rosie. Singura experienta!

      (Citează)

  22. In Cluj, la Cofetaria Carpati, la orice cafea comandata ti se ofera gratuit un croissant din partea casei si la Prova Bistro, pana vine mancarea ti se aduc felii de bagheta prajite si unt cu ierburi si usturoi din partea casei. Am fost o data la ceainaria Samsara si am primit automat niste biscuiti cu seminte, chiar inainte sa comandam. La alte localuri n-am observat nimic de genul asta. Nu in Romania :)

      (Citează)

  23. La Vila Melinda (Petroșani, http://www.vilamelinda.ro/index.php?cmd=home ), am primit o gustare rapidă, până venea mâncarea (pâine cu untură și slănină, digestiv de 35 de grade) și la restaurantul La Tribunal/ Vino Best (Cluj, http://www.vinobest.ro/ ), un pahar de vin, la plecare.

      (Citează)

  24. In Cluj este un local care, daca observa ca sunt oameni la masa (chiar si doi) care sunt deja pe finalul la cea de-a doua bere, cand o cer pe a 3-a primesc alune sau mini brezel, ca sa li se faca pofta de mai multe beri. Daca e grup, astea ajung pe masa din partea casei pe la comanda celei de-a doua beri.

      (Citează)

  25. La Naser in Bucuresti (Armeneasca) primesti baclava la sfarsit…Insa comfirma regula si povestea cu Istambulul…ei nu sunt romani :))

      (Citează)

  26. Eu nu îmi amintesc sa fi primit ceva din partea casei, la vreun restaurant din orașul în care locuiesc.

      (Citează)

  27. La Naser, am primit mereu desert.

      (Citează)

  28. La Clock’s am primit două boluri de covrigei, câteva coastere și chiar și un pahar de luat acasă. Dar înainte să mă gândesc că asta ar fi politica barului mi-am dat seama că ospătarul avea o zi bună..

      (Citează)

  29. In Mexic nu te asezi la nici o masa fara Nachos si macar 2 sosuri. Si aia ii fac acolo, nu-i cumpara.

      (Citează)

  30. Cristi: Vert; desertul din partea casei.

    noi am primit si un aperitiv cu cate o lungura si un pic din fiecare fel – hummus, moutabal, etc.

    Iar la Sultan (acum parca se numeste altfel) pe Pache Protopopescu primesti ceai gratis dar nu din default ci doar daca il ceri, in sensul ca nu ti se iau bani pe el

      (Citează)

  31. In Tg.Mures, la Laci Csarda primeai daca iti comandai de mancare (nu meniul zilei) o felie de paine cu untura si ceapa rosie, si un paharel de tuica. Daca mergeai sa mananci bine si nu trebuia sa conduci, era un aperitiv bun :)

    Nu am mai mancat acolo de cateva luni (doar meniul zilei uneori), sper sa nu fi scos aperitivul.

    In timpul studentiei era un bar (Liverpool) unde mergeam seara la meciuri sau la o bere, si la o halba de bere primeai tot cam asa ceva, o felie de paine cu untura si sare. Mai tin minte cum venea chelnerul cu 12 beri la o masa mare si o tava mare cu felii de paine :D

      (Citează)

  32. La Divan (Floreasca) am primit o salată și un ceai din partea casei.
    La Dolce Vita am primit grisine și cracks înainte de masă.
    La SOFA am primit un ceai (dar a fost caz singular, probabil a avut chelnerul o zi bună)
    La Bistro Coșbuc am primit apă din partea casei

      (Citează)

  33. La beraria siegfried am primit covrigi calzi cu 3 sosuri + unt cu verdeata , iar pentru ca am fost la pranz am primit si portia de cartofi prajiti din partea casei .

      (Citează)

  34. La Interbelic, pe Victoriei, am primit alune sau fistic.
    Burgeri foarte buni, also.

      (Citează)

  35. Cel mai recent “cadou” a fost la o bodega de pe la Piata Muncii, o struto-camila de pub-cafenea, unde la bere am primit alune din partea casei in vreo 3 zile diferite. Berea e 7-10 lei, ca sa intelegeti, punga de chipsuri 6 lei (cea mare), patronul e mereu acolo, cam ceafa-lata, dar de treaba si prietenos, iar chelnerita e o tipa cu destul de multa experienta, care e foarte atenta cu lumea care vine acolo.

    In centrul vechi am primit la Shawarmah Planet (sau cum se scrie) niste halva din partea casei pe langa shaorma cumparata de acolo. Tipul care are restaurantul (?) respectiv e foarte prietenos, vorbeste destul de bine engleza si mancarea este extraordinar de buna.

    In centrul vechi nu prea m-am lovit de servicii extra pe langa bere/suc/cafea, cred ca doar la Nenea Iancu (sau cum ii zice locului respectiv) am primit o data niste alune.

      (Citează)

  36. La un local pe Pache. Nu mai stiu cum se numeste. E un loc unde vin des studentii de la UTCB si am primit migdale.

      (Citează)

  37. La Trattoria Don Vito din Amzei te servesc la iesire cu bomboane mentolate, chestie chiar apreciata pe Tripadvisor de straini.

      (Citează)

  38. În București:
    * Edessa (șoseaua Colentina) primești lipii și salate super bune până când îți vine mâncare;
    * zoomserie primești apă din partea cofetăriei.

      (Citează)

  39. Începe și la noi să apară bunul simț în ospătării..
    La Naser am primit mereu desert și/sau murături, la Edessa63 am primit mereu lipii, ceai și salatele antreu, la Adress (turcesc, pe Nerva Traian) am primit mereu ceva, murături, ceai..
    Un alt obicei cere m-a impresionat în Turcia și în Grecia și a început să apară și la noi este paharul cu apă gratis ce însoțește cafeaua.. La Origo, Acuarela, fosta Plastilina în general în locurile de bine. Pe care evident, le frecventez mai des și le recomand mai abitir tocmai din cauza asta, a bunului simț atât de greu găsibil în alte părți…

      (Citează)

  40. La restaurantul Casa Banica, de langa OMV pe Bd. George Cosbuc. De obicei, cand mergem la meci, dupa 5,6 beri comandate in total, vin si saratele/covrigei/alune uneori.

      (Citează)

  41. Tot de Edessa voiam să zic și eu, doar că nu primești salate, ci un platou aperitiv ce contine hummus, zacusca picanta, salata si muraturi asortate + lipie. Super bună mâncarea, dar și prețuri pe măsură.

      (Citează)

  42. La restaurant vulturul in militari au uitat sa ne treaca o sticla de apa la 0.75 pe bon si noi ca niste oameni civilizati le-am atras atentia.
    Au solutionat situatia zicand ca e din partea casei :)

      (Citează)

  43. La Beer O’clock mai primesti din cand in cand. Par sa o faca cand nu uita sa cumpere alune si covrigei :)

      (Citează)

  44. La ambele restaurante Naser te poti baza mereu pe desert din partea casei.
    Also, in vechiul Simbio primeam un mic bol de masline asortate, la noua adresa nu s-a mai intamplat asta.

      (Citează)

  45. Eu in Istambul am comandat o cafea de 5 lire si am primit o apa mica de o lira fara sa o cer.

    Nu am mai lasat bacsis…

      (Citează)

  46. si bonus un nr de tel nu?

    razvan:
    LA Pink Cafe pe Decebal a stat chelnerita de vorba cu mine 5 minute la comanda si am primit o briosa din partea casei. Asta a fost cel mai mult:))

      (Citează)

  47. La Cantina Verde – mini bruscheta la inceput, grisine pe parcurs si limoncelo la sfarsit :)

      (Citează)

  48. In Bucuresti, la Origo, apa e mereu din partea casei indiferent ce comanzi sau cat stai, ceea ce mi se pare super de bun simt. La Calif e ceaiul, dar nu mereu, intr-adevar.

    Am mai fost la Simbio, unde am comandat burgeri si am primit inainte un bol mic cu cateva masline cu ierburi, pentru doua persoane. Apoi, pentru ca au intarziat cam mult burgerii, ne-au oferit un desert din partea casei, pe care l-am comandat impreuna cu o cafea. La final, insa, pe nota plata nu ne-au trecut cafeaua, dar ne-au trecut desertul. Nu stiu daca a fost din neatentie, am platit asa si n-am mai stat la discutii, era o diferenta mica. Culmea e ca nici nu sesizasem ca a durat prea mult pana au venit burgerii sau ca se intamplase ceva… A fost complet initiativa lor.

      (Citează)

  49. În majoritatea localurilor arăbeşti (în afara celor din mall şi Divan şi în general unde chiar au staff arabi), dacă sunt 4+ la masă se primeşte ceva din partea casei, fie ceai, un sample de aperitive sau un desertuţ. Mi s-a întâmplat la Naser (şi 1 şi 2), la Calif (Şelari şi Iancului), la Pinar (13 Septembrie cu Drumul Sării), la AliBaba (Muncii). Am mai primit ceva aperitive la Agra Palace (indian, Pipera, Bucureşti), pâine caldă cu unt aromat la Forest (Sinaia).

      (Citează)

  50. La “For Sale” pub din Brasov primesti un cosulet plin de alune.

      (Citează)

  51. la o frizerie de pe ștefan cel mare (aproape de interesecția cu lizeanu) sunt mereu întrebat dacă vreau un ceai. fie că aștept la rând, fie că sunt deja în scaunul frizerului.

      (Citează)

  52. In orice local grecesc, arabesc, iranian, libanez, pakistanez, indian, afgan de aproape oriunde am fost :) Mai mereu primesti o salata cu o supa, deseori ceai si desert. Ah, in tarile calde ai mereu apa potabila gratuita, iar cea imbuteliata costa echivalentul a 1-2 lei in majoritatea locurilor.

    Italienii au traditionalul coperto, care poate fi o solutie de mijloc. Adica te asezi, primesti o grisina si ulei si platesti un cost de masa de 1-2 EUR.

    In Asia indepartata nu exista obiceiul acesta. Americanii au cel putin apa rece “free of charge”, plus sucurile acidulate si cafelele nesfarsite.

      (Citează)

  53. In Targoviste exista 2 localuri foarte misto, cu preturi de.. Targoviste (4 lei o doza de suc la 0,33, 5-6 lei o bere la 0.5 etc), unde ti se dau bunatati pt orice comanda.

    Primul se cheama La Moshu’, unde primesti alune americane. Cand s-a deschis, traditia era sa arunci toate cojile pe jos, insa din motive administrative, s-a renuntat la idee.

    Al doilea e Cuibul Linistit, singurul loc din Targoviste unde nu se fumeaza si unde primesti fie prajiturici, cornulete, tort si ce bunatati mai au ei in ziua respectiva. Toate, din partea casei.

    :)

      (Citează)

  54. La Ikea au niste becuri foarte ok din partea casei.

      (Citează)

  55. In Romania pe langa ca e rar sa vezi vreun local care sa-ti dea ceva gratis, ai mai mari sanse sa comanzi ceva si sa “uite” ospatarul sa-ti aduca comanda, dar isi aduce aminte ca ai comandat ceva cand face nota de plata… si apare pe nota… am patit de cateva ori asa :))
    in schimb, in Suedia, cred ca 90% din localuri au vitrine cu salate din care sa te servesti pana ti-e gata comanda, chiar si cafeaua ti-o iei gratis uneori (are afisat pret pe esspresor, dar cand ii spui sa-ti treaca pe comanda si cafeaua, iti zice ca e din partea lor)

      (Citează)

  56. Am fost vara trecută în Salonic. Căldură mare, setea şi foamea la fel. Am mers la o terasă cu specific grecesc, am comandat mâncare şi ceva de băut. Domnişoara care ne-a servit a vorbit foarte frumos, ne-a întrebat de unde suntem, pur şi simplu întreținând atmosfera până ce venea mâncarea. Şi-a dat seama că aveam chef de vorbă, că altfel poate nu stătea aşa de mult cu noi. La sfârşit ne-a mulțumit pentru faptul că le-am trecut pragul şi ne- oferit câte o înghețată din partea casei.

      (Citează)

  57. În Brașov, la L’Etage de pe Republicii am primit odată un croissant la cafea. S-a întâmplat o singură dată, însă, deci nu e o chestie constantă. Oricum mi-a plăcut de ei.

      (Citează)

  58. În Brașov poți merge la For Sale Pub unde mănânci alune la discreție iar cojile se aruncă pe jos.

      (Citează)

  59. In Grecia aveam mereu apa si desertul – fructe cu /fara inghetata din partea casei si in Spania ( cel putin in Barcelona si Ibiza ) primeam un bol cu masline verzi cu cateva felii de paine si un sos alb cu puuutin usturoi- o nebunie :D
    In tara doar in doua locuri s-a intamplat sa primim ceva cat asteptam la El Torito – nachos cu sos ( in ultima perioada cam uita…) ah si cateodata cate un shot de tequila si in Sinaia la un restaurant cu specific unguresc paine cu untura, sunca si ceapa rosie – bun domne’ !
    Sunt din ce in ce mai dezamagita de Calif – kebab-ul plin de cartofi tari si morcovi carbonizati :(

      (Citează)

  60. cojocaru emanuel

    27/05/2015 la 12:57 PM

    Mergeam des la un restaurant pescaresc la mare ,in venus,primeam palinca din partea case,o portie de midii,reteta noua,si chiar la sfarsit cite o clatita de fiecare toate gratis.
    Anul asta am mers din nou,nimic.
    Am intrebat intr-un final cu rusine,nu mai aveti palinca de anul trecut?stiti ce mi s-a raspuns?nu mai avem baza legala sa dam din partea casei,ar trebui sa le punem pe bon,ne prinde anaf-ul…

      (Citează)

  61. La Ciresica si la Krishnna Cafe am primit boluri cu covrigei/alune din partea casei. Intamplator ambele sunt pe Regina Elisabeta.

      (Citează)

  62. În Timişoara, în Complexul Studențesc, la restaurant Camelot. Primeşti din partea casei pită prăjită (un paner) cu 2 boluri de untură (simplă şi cu boia) şi ceapă roşie. Mâncarea a fost bună (ciorba în pâine e extraordinară) şi servirea fulger şi cu mult bun simţ.

      (Citează)

  63. in brasov la sergiana primesti jumeri si ceapa:)

      (Citează)

  64. Nu peste tot primesti lucruri “moca” in restaurant. Germania, Austria de exemplu taxeaza fiecare frimitura. Da, iti aduc ei pe masa paine si covrigi dar le si platesti la final (daca ai consumat).
    Cred ca depinde mai mult de specificul zonei si al tarii :).
    Aia e, noi nu prea dam lucruri gratis de mancare.

      (Citează)

  65. Rotaru Florentin Daniel

    27/05/2015 la 1:12 PM

    La Naser 2 am primit o farfurie cu muraturi din partea casei(indiferent de ce comanzi..important sa fie mancare, nu desert) si desertul de la sfarsitul mesei. De fiecare data cand am fost la ei. Clar..patronul nu este roman! :)

      (Citează)

  66. La Istanbul, cam in aceeasi perioada cu tine, am avut surpriza sa constat ca 60% din chestiile pe care le adusesera turcii inainte de venirea comenzii se regaseau pe nota de plata. Au fost si unii foarte ok, dar mi s-a intamplat si ca mai sus…

      (Citează)

  67. Bella Muzica în Brașov dau nachos cu sosuri, uneori și palinca iarna.
    Belvedere în Brașov da întotdeauna ceva ‘din partea bucatarului’.
    Irish Pub in Constanța dau pâine calda cu unt/whatever.
    La Poem/Carol Park Hotel dadeau diverse atentii, pe vremea cand aveau bucatar.
    Restaurante cu specific romanesc, dar mai high-end dau chestii în funcție de sezon.
    Parca si la Champions/Mariott dădeau chestii, dar nu îmi aduc aminte exact.
    La majoritatea arabilor în B ceaiul tradițional e gratis, insa trebuie sa ceri.
    Pe Decebal mai primesc ocazional mici atenții, în funcție și de comanda, la toate localuri mai spalate. La Lollypop fetele de la masa primesc cate o acadea de-aia turtita impreuna cu nota.
    Bomboane mentolate la Il Calcio. Și mai sunt, dar nu îmi aduc aminte chiar tot.

    Toți au sărit pe patroni de când cu articolul ala, insa ca sa fim corecti, mulți clienți din localuri ‘accesibile’/’ populare’ sunt niște scârțari, gălăgioși și figuranți pe burta goala. Dpdv-ul meu nici nu merita atenții de gen,problema fiind lipsa de educație ‘comerciala/de consumator’. Am vazut niște comentarii pe alte bloguri la articolul ala de mi-a picat falca,brusc i-am înțeles și pe patroni, si plângerile lor sunt justificate. În localurile mai de doamne ajuta, problemele de gen sunt excepții, asta pt ca și clienții sunt educați, au pretenții, dar și plătesc. Și când zic ‘mai de doamne ajuta’, nu ma refer la La Mama, Centrul Vechi etc…

      (Citează)

  68. La Finikia (Franceza, Centrul Vechi) am primit (cat asteptam mancarea) felii mici de paine prajita cu unt cu mirodenii. Foarte bun :D

      (Citează)

  69. la Marriott am primit la Cucina o farfurie cu bucati de parmezan proaspat, grisine si paine cu masline iar la Steakhouse paine calda si unt de casa pana e gata masa

      (Citează)

  70. restaurantele “La mama” aveau intr-un timp o politica, cel putin pe timpul iernii: primeai din partea casei, un mic platou cu masline, telemea si ceapa rosie, langa un paharut de palinca. pe timp de vara nu stiu ce si daca ofera ceva. La ciorba ardeiul era gratis, daca il vroiai si parca si smantana. painea obisnuita feliata tot gratis. contra cost erau chifle, lipii si alte produse de panificatie ce puteau inlocui painea.

      (Citează)

  71. Doar ce imi amintesc rapid:

    Alioli – Sosul Alioli cu paine, care e demential btw

    Divan Centrul Vechi – sosul de rosii iute cu lipie

    Mezze Centrul Vechi – prajiturele pe post de desert

    Nu cred ca e cazul sa generalizam ca la noi nimeni nu face asta.

      (Citează)

  72. aveti dreptate cu baza legala si cu ANAF-ul, asta este, dar la mine la cafenea indiferent de lucrurile acestea , intotdeauna veti primi un popcorn din partea casei. People Cluj-Napoca, face asta de ani buni. :)

      (Citează)

  73. OK, mâncarea ca mâncare, dar în baruri? Ceva de ronțăit la bere sau cocktailuri?

      (Citează)

  74. La Edessa (pe Colentina) primesti atat de multe din partea casei incat te saturi. Dupa ce dai comanda iti aduc un platou cu salate (vreo 5 feluri de salate) si lipii. Pe tot parcursul mesei lipiile sunt din partea casei.
    Ceaiul de la final este, uneori, din partea casei, in functie de ospatar.
    In restaurantele turcesti de obicei primesti ceva din partea casei, chiar daca iei ceva pt acasa, ti se da ceva cat astepti.

    La Sergiana (in Brasov) primesti un platou mare cu jumari si ceapa.

    La La Mama primeai pe vremuri un platou rece si un pahar de palinca (nu stiu daca acum se mai practica).

    Prin Centrul Vechi am mai primit din cand in cand chestii de rontzait, probabil in functie de ce stocuri aveau. Nu era ceva constant.

    Sunt locuri in care se dau chestii din partea casei. Dar, asa este, patronii ar trebui sa o faca mai des, pt ca in felul acesta fidelizeaza clientii, iar costurile sunt mult mai mici (o punga de chipsuri la o masa de 5-6 oameni costa cam cat 3 clickuri intr-o campanie pe Facebook :P)

      (Citează)

  75. rivi:
    La restaurant Sergiana din Bv primesti jumari cu ceapa rosie. Singura experienta!

    Confirm. Parcă și țuică-ți dădeau, nu?

      (Citează)

  76. Noi am primit la Taverna Sarbului din Bucuresti un desert – gogosi cu gem. :)

      (Citează)

  77. In Năvodari/ Mamaia Nord, la terasa Rapana am avut acum doi ani parte de un tratament minunat. Deserturi pentru copilul din grup din partea casei, tot felul de gustări ,,să ne facem o părere”, omul s-a dus și să ne aducă vin din restaurant când am fost la pizzeria care era tot a lor (unde nu aveau vin). Pus pe discuții, pe prietenie, ne-a plăcut. Mai rar așa ceva.

    Și tot acolo, la plaja Curacao, am primit cafeaua din partea casei pentru că de dimineață când am vrut să comandăm nu era curent și nu ne-au putut servi. După o oră au venit cu cafeaua cadou la șezlong și cu scuze că nu ne-au putut servi la timp (deși nu era vina lor). Servirea ireproșabilă, atenție, tot ce nu ți se întâmplă în mod normal.

      (Citează)

  78. Ah, da, și la Naser când am cumpărat carne să o pregătim acasă și platou cu aperitive, ni s-a dat bonus o cutie cu baclavale, de mai multe ori.

      (Citează)

  79. La Casa Romaneasca (sau asa ceva) o tuica si niste sunca inainte de masa… ceva de genu’.

    In rest, din partea casei am primit doar [cuvinte pe care nu le suporta htemeleu’].

      (Citează)

  80. In Constanta la Arthur Pub ( bar cu influente irish bineinteles) la fiecare bere iti da un mic bol cu nachos iuti. Merg incredibil cu berea chiar daca sunt cam picanti pentru gustul meu dar automat te fac sa mai comanzi niste beri, poate asta era si ideea.

      (Citează)

  81. In Targu-Mures cat am asteptat sa ne vina mancarea la Lacsi Csarda – Pensiunea Tempo am primit paine cu “unsoare” si ceapa rosie + palinca :)

      (Citează)

  82. 1.Am primit din partea casei de 2 ori, deci nu constant, sucuri la doza din partea casei la SWITCH.EAT .

    2.Am primit constant din partea casei lipie , 2 sosuri picante , masline si salata de rosii cu usturoi si ceapa, la Casa Diham din Tineretului .

    3.Am primit din partea casei gustari libaneze, constant, la Chez Tony .

    4.Am primit de cateva ori, dar nu constant, bruschete la Pizzeria Piccola de langa Palatul Copiilor .

    Daca imi mai vine in minte, revin :)

      (Citează)

  83. Mi-am mai adus aminte:

    Am primit intotdeauna la restaurantul meu preferat din Sinaia – Restaurant Alex , 2 felii de paine cu untura si 2 felii de paine cu slanina si ceapa. Uneori iti aduc si palinca :) Dar mancarica e treaba constanta.

      (Citează)

  84. ca sa primesti covrigi sau chipsuri gratis o bere in centrul vechi ar trebuie sa coste 20-25 de lei,la halba draft la stica ar trebui sa coste ca in afara 8-10 euro, ospatari platiti cu 25-30de mil, momentan atata se poate, cum sa primesti covrigi gratis cand tu vi comanzi o bere si stai 3ore la masa tragand de ea.nu poti compara cum e afara cand tu traiesti in Romania. chiria la un local in centrul vechi ajunge si la 10.000 de euro, cat sa vinzi ca sa iti scoti bani? si cat sa dai moca covrigi si alune? NUUU in nici un caz romanului nu i se va face sete daca mananca covrigi si alune isi scoate apa din sacosa si bea..
    chiria e 5000 Euro
    o bere e 8 lei
    salariu minim nush cat e da oricum nu ca in afara
    nu poti emite atatea pretentii cand TU traiesti in Romania ai salariu in lei si stai in berceni sau militari…
    eu am fost in localuri scumpe de fite cum spun unii si da acolo am primit ceva moca dar nota a fost de 4-5mil e absurd sa ceri covrigi cand ai atatea cheltuieli in centrul vechi vii la terasa si tragi de o apa plata mai ceri si gheata multa ca sa o diluezi sa ai mai multa costa 8 lei si tu lasi 9 lei… este strigator la cer sa ai pretenti ca in afara desi tu traiesti in Romania!iar la astia care trag de apa eu i-as da afara din local bineinteles sub pretextul ca e masa rezervata ;))

      (Citează)

  85. Ca sa poti sa tii un local cu 10 000 deschis trebuie intai sa te gandesti cine va munci pentru tine si cum va face asta in asa fel incat oamenii sa vina si sa plateasca 30 lei pe o halba de bere. Ca daca vine o data si tu ii dai teapa ca berea nu e prea rece si ospatarul e mai mult ocupat de facebookul de pe telefon si iti mai si vorbeste de parca el ar fi ala care iti plateste consumatia, omul nu mai vine iar tu te apuci sa te imprumuti ca sa platesti chiria pe luna asta si luna viitoare vii cu un prieten sa iti strangi canapelele si mesele pentru ca ai inchis pravalia.

    Viorel:
    ca sa primesti covrigi sau chipsuri gratis o bere in centrul vechi ar trebuie sa coste 20-25 de lei,la halba draft la stica ar trebui sa coste ca in afara 8-10 euro, ospatari platiti cu 25-30de mil, momentan atata se poate, cum sa primesti covrigi gratis cand tu vi comanzi o bere si stai 3ore la masa tragand de ea.nu poti compara cum e afara cand tu traiesti in Romania. chiria la un local in centrul vechi ajunge si la 10.000 de euro, cat sa vinzi ca sa iti scoti bani? si cat sa dai moca covrigi si alune? NUUU in nici un caz romanului nu i se va face sete daca mananca covrigi si alune isi scoate apa din sacosa si bea..
    chiria e 5000 Euro
    o bere e 8 lei
    salariu minim nush cat e da oricum nu ca in afara
    nu poti emite atatea pretentii cand TU traiesti in Romania ai salariu in lei si stai in berceni sau militari…
    eu am fost in localuri scumpe de fite cum spun unii si da acolo am primit ceva moca dar nota a fost de 4-5mil e absurd sa ceri covrigi cand ai atatea cheltuieli in centrul vechi vii la terasa si tragi de o apa plata mai ceri si gheata multa ca sa o diluezi sa ai mai multa costa 8 lei si tu lasi 9 lei… este strigator la cer sa ai pretenti ca in afara desi tu traiesti in Romania!iar la astia care trag de apa eu i-as da afara din local bineinteles sub pretextul ca e masa rezervata ;))

      (Citează)

  86. Viorel:
    ca sa primesti covrigi sau chipsuri gratis o bere in centrul vechi ar trebuie sa coste 20-25 de lei,la halba draft la stica ar trebui sa coste ca in afara 8-10 euro, ospatari platiti cu 25-30de mil, momentan atata se poate, cum sa primesti covrigi gratis cand tu vi comanzi o bere si stai 3ore la masa tragand de ea.nu poti compara cum e afara cand tu traiesti in Romania. chiria la un local in centrul vechi ajunge si la 10.000 de euro, cat sa vinzi ca sa iti scoti bani? si cat sa dai moca covrigi si alune? NUUU in nici un caz romanului nu i se va face sete daca mananca covrigi si alune isi scoate apa din sacosa si bea..
    chiria e 5000 Euro
    o bere e 8 lei
    salariu minim nush cat e da oricum nu ca in afara
    nu poti emite atatea pretentii cand TU traiesti in Romania ai salariu in lei si stai in berceni sau militari…
    eu am fost in localuri scumpe de fite cum spun unii si da acolo am primit ceva moca dar nota a fost de 4-5mil e absurd sa ceri covrigi cand ai atatea cheltuieli in centrul vechi vii la terasa si tragi de o apa plata mai ceri si gheata multa ca sa o diluezi sa ai mai multa costa 8 lei si tu lasi 9 lei… este strigator la cer sa ai pretenti ca in afara desi tu traiesti in Romania!iar la astia care trag de apa eu i-as da afara din local bineinteles sub pretextul ca e masa rezervata ;))

    Te-a omorat gramatica ….

      (Citează)

  87. asta am zis si eu!!! cum poti emite pretentii cand nu ai conditii ca afara, cum sa fie stimulat un ospatar cu 8mil pe luna.. eu i-as da 30 si sa vezi atunci ce servicii bune o sa ai, bineinteles ca sa imi pot permite ospatari la 30 de mil berea trebuie sa fie 30lei,si gratis o punga de alune ca daia am iesit la terasa sa manac alune, cat despre gramatica ma cam doare-n cuc!

    mihai:
    Ca sa poti sa tii un local cu 10 000 deschis trebuie intai sa te gandesti cine va munci pentru tine si cum va face asta in asa fel incat oamenii sa vina si sa plateasca 30 lei pe o halba de bere. Ca daca vine o data si tu ii dai teapa ca berea nu e prea rece si ospatarul e mai mult ocupat de facebookul de pe telefon si iti mai si vorbeste de parca el ar fi ala care iti plateste consumatia, omul nu mai vine iar tu te apuci sa te imprumuti ca sa platesti chiria pe luna asta si luna viitoare vii cu un prieten sa iti strangi canapelele si mesele pentru ca ai inchis pravalia.

      (Citează)

  88. O singura data acum 2-3 ani am primit la restaurantul La mama cate un platou mic cu o tuica, sunculita, ceapa si putina branza, si o bucata de pita.
    Ideea e simpla, ceapa/sunca tuica, iti pornesc astea o foame/pofta de comanzi dublu =))))

      (Citează)

  89. nwradu:
    OK, mâncarea ca mâncare, dar în baruri? Ceva de ronțăit la bere sau cocktailuri?

    In baruri eu unu mor de oftica ca nici macar NU AU in meniu dastea de rontait. Bai nene daca vin sa beau, vin sa beau, da`mi sa pot sa imi iau si niste alune, un cips, un tortilla o chestie de rontaiala ceva. PLM ar putea sa dea `creveti` daia de pe vremea lu ceasca de se umfla, iti pun 10 daia ii costa 20 de bani, vinde-i la 3 lei daca nu ii dai moka, in dragon e e 20 de lei o punga cu 1 kil de daia, iti ajung sa dai la tot baru 5 zile =)))

      (Citează)

  90. In Reghin, jud.Mures, la restaurantul GLIGA, se primesc pasta de jumari, 4 felii de salam de casa si 3 felii de paine de casa din partea casei. Foarte ok.

      (Citează)

  91. Nu am citit toate comentariile, dar vreau sa zic ca la Sergiana in Brasov este exemplar: de fiecare data cind am fost am primit niste jumari minunate cu piine si ceapa si un paharel de tuica inainte de masa, din partea casei.

      (Citează)

  92. Comentariul meu nu a aparut. E cumva-n spam?

      (Citează)

  93. eu in cele doua baruri in care mi petrec mare parte din ficat, ma duc cu saorma de afara. Si, daca vreau chipsuri, avand in vedere cat de ieftine sunt, mi le cumpar eu de afara, pentru a nu vedea pretul lor in pretul berii, cand nu le vreau.

      (Citează)

  94. In Romania mai intai trebuie investit in educatie pe termen lung…,acuma daca ii dai romanului ceva gratis/oferta ….el va veni in special pentru mocangeala si atat timp cat primeste …dupa care pleaca unde se plateste …de ce?….pentru ca lipseste educatia!..celelalte fac alta discutie ( chirii,personal,zgarcenie.samd)

      (Citează)

  95. Poate fu o problema tehnica, asa ca revin.

    In Bucuresti am fost servit cu niste gustari DIN PARTEA CASEI la Little India (pe Franceza). Am mancat CEAPA IN OTET, ceva foarte bun. Erau ca bonus la mancare, insa unele puteau fi mancate inainte. Aveau si chestii iuti, si chestii sarate, tot tacamul.

    Iar la Calif am primit ceai DE FIECARE DATA cand am STAT LA MASA. Cand am luat shaorma in mana, s-o mananc pe drum, n-am primit ceai. Nu am mers des, ultima oara am fost sa mananc meniurile bloggerilor (pe Ivo l-am halit), deci nu stiu cum e acu’.

      (Citează)

    • un cititor mi-a spus că a primit tot ce se vede mai jos de mâncat la o comandă de 4 pahare de prosecco undeva în Napoli. 4 euro/pahar.

        (Citează)

  96. Mircea:
    La Istanbul, cam in aceeasi perioada cu tine, am avut surpriza sa constat ca 60% din chestiile pe care le adusesera turcii inainte de venirea comenzii se regaseau pe nota de plata. Au fost si unii foarte ok, dar mi s-a intamplat si ca mai sus…

    N-am pățit niciodată asta. Singura surpriză a fost la un restaurant unde am fost întrebați dacă vrem porția small sau medium, am zis medium, s-a dovedit că aia costa cu 50% mai mult decât ce era în meniu. Noroc că nu era un local scump.

    În Portugalia era cum spui tu. Puneau ceva pe masă, dacă mâncai apărea pe bon, dacă lăsai neatins nu apărea.

      (Citează)

  97. Jimmy: In baruri eu unu mor de oftica ca nici macar NU AU in meniu dastea de rontait. Bai nene daca vin sa beau, vin sa beau, da`mi sa pot sa imi iau si niste alune, un cips, un tortilla o chestie de rontaiala ceva. PLM ar putea sa dea `creveti` daia de pe vremea lu ceasca de se umfla, iti pun 10 daia ii costa 20 de bani, vinde-i la 3 lei daca nu ii dai moka, in dragon e e 20 de lei o punga cu 1 kil de daia, iti ajung sa dai la tot baru 5 zile =)))

    Asta era problema în Berăria H la început, nimic de ronțăit în meniu. Acum au rezolvat-o de când cu meniul nou.

      (Citează)

  98. Laurentiu: La Edessa (pe Colentina) primesti atat de multe din partea casei incat te saturi. Dupa ce dai comanda iti aduc un platou cu salate (vreo 5 feluri de salate) si lipii. Pe tot parcursul mesei lipiile sunt din partea casei.

    Cred că și la restaurantul Sultan de pe Mătăsari cu Pache se dau din astea cu salate și lipie, dar n-am mai fost de un an, am auzit că s-a schimbat patronul și nu știu dacă mai are același principiu.

      (Citează)

  99. Viorel: cum sa primesti covrigi gratis cand tu vi comanzi o bere si stai 3ore la masa tragand de ea.nu poti compara cum e afara cand tu traiesti in Romania. chiria la un local in centrul vechi ajunge si la 10.000 de euro, cat sa vinzi ca sa iti scoti bani? si cat sa dai moca covrigi si alune? NUUU in nici un caz romanului nu i se va face sete daca mananca covrigi si alune isi scoate apa din sacosa si bea..
    chiria e 5000 Euro
    o bere e 8 lei
    salariu minim nush cat e da oricum nu ca in afara
    nu poti emite atatea pretentii cand TU traiesti in Romania ai salariu in lei si stai in berceni sau militari…

    Dar nu zic să-i dai covrigi și chipsuri până crapă. Un mic bol la fiecare rând de băutură sau chiar și doar o dată, la început, iar dacă mai cere omul, îi mai aduci. Nu trebuie să-l hrănești ca la all inclusive.

    Cât despre restul, pun pariu că tu crezi că în alte țări ospătarii sunt milionari, probabil plătiți de 5 ori mai bine decât la noi. Nu sunt. De obicei prețurile în alte părți sunt ca la noi, dar chiria cu siguranță nu e la fel în Londra sau în Paris.

    În plus, un sac cu covrigei nu-i scump. Un bol de covrigei cred că iese la 30 de bani. Dacă nu poți susține asta din prețul berii, n-ai un local de succes oricum.

      (Citează)

  100. Brasov: for sale – alune din partea casei – le aduce pe masa chiar inainte sa dai comanda
    Restaurant Sergiana: jumari cu ceapa pana cand vine mancarea

      (Citează)

  101. Bucurest : primesti ce comanzi, uneori chiar mai putin #SifonCuGustDeBere

      (Citează)

  102. Offtopic: vă urăsc cu Sergiana ăla și jumările cu ceapă, mor de poftă acum.

      (Citează)

  103. Buzau- beraria J – pizza la metru, si multe alte chestii..in fiecare joi cand sunt serile tematice, mereu dau din partea casei
    Rm, sarat- eden caffee- saratele imediat cum te asezi la masa :)

      (Citează)

  104. Suceava – (se dadeau) La fierarie :alune in coaja/popcorn inainte sa iti aduca bauturile.

      (Citează)

  105. Oras Ludus jud.Mures hai sa zicem pentru clientii fideli la 2-3 beri consumate un sandwich gratis si nu restaurant ci bar.

      (Citează)

  106. Khrisna Cafe in Bucuresti ! Intotdeauna au pe masa un bol de covrigei ! Am si primit si capsuni cu frisca din partea case !

      (Citează)

  107. Am primit multe chestii gratis de-a lungul timpului pe unde am fost.
    Cel mai mult m-a impresionat ultimul restaurant la care am fost si pe care il recomand din inima: Comme Chez Soi din Budapesta. Este un restaurant cu specific italienesc, unde cheful te intampina dupa ce te asezi la masa si se comporta cu tine de parca ati fi vechi prieteni. In acest fel s-a comportat cu toti cei care i-au pasit in restaurant, inclusiv cu noi, care eram pentru prima data acolo.
    Dupa ce ne-am asezat la masa am fost serviti cu prosecco si un platou mic cu prosciutto din partea casei. La servirea felului principal, ni s-a adus vin din partea casei care se imbina armonios cu ceea ce mancam. Inainte de desert ni s-au adus un bol mare cu fistic, cate un pahar de limoncello, cate o cupa de sorbet, ciocolata belgiana si bucatele mici de prajitura de ciocolata, toate din partea casei. La plecare, femeile primeau un pachetel cu ciocolata belgiana. Tin sa precizez ca parmezanul, uleiul picant, painea prajita sau orice altceva erau la discretie si din partea casei. Daca ajungeti prin zona, nu il ratati!
    In Romania, am primit la Sergiana, Switch.eat, Edessa, Taverna Adonis si poate si altii de care nu imi mai amintesc in acest moment.

      (Citează)

  108. Ca sa va faceti o idee, For Sale din Brasov tocmai ce-a implinit 14 ani in luna mai, in acelasi loc, acelasi concept -> https://www.facebook.com/232263803472774/photos/a.722659124433237.1073741828.232263803472774/988136121218868/?type=1&theater

      (Citează)

  109. La Mc Cafe am primit la un cappuccino o migdala invelita in ciocolata; la o cafenea din Afi (nu-i mai tin minte numele) am primit un biscuite cu scortisoara la o ceasca de ceai; la Calif ceaiul aleatoriu :) si cam atat. Chiar daca sunt lucruri marunte adauga un plus de valoare (psihologica mai mult) produsului platit.
    Parerea mea este ca nu trebuie sa fie neaparat ceva costisitor sau consistent pentru ca nu iti comanzi un produs doar pentru a primi ceva moca, insa un produs complementar (cat de mic) poate insemna mult dpdv al satisfacerii consumatorului.

      (Citează)

  110. La Krishna la narghilele vis-a-vis de Lazar primeau covrigei mereu. Ba chiar iti mai aduceau daca cereau. :D

      (Citează)

  111. La Simbio ai mereu masline in ulei cu coaja de portocale ( sau coaja de lamaie, nu stiu cu siguranta), dar sunt bune, aromate si … gratis. :)

      (Citează)

  112. La restaurantul La Rambla din Bucuresti, piata Victoriei (langa cladirea orange) se da din partea casei un tapas format din 2 sosuri: sos de rosii si alioli, o pasta pe baza de usturoi si lapte)…Buuun. Recomad cu caldura :)

      (Citează)

  113. Noelle:
    La restaurantul La Rambla din Bucuresti, piata Victoriei (langa cladirea orange) se da din partea casei un tapas format din 2 sosuri: sos de rosii si alioli, o pasta pe baza de usturoi si lapte)…Buuun. Recomad cu caldura :)

      (Citează)

  114. Si eu am fost la restaurantul La Rambla si pe langa sosuri am primit un digestiv…seamana la gust cu limoncelo…dar cica e o bautura specifica spaniola :D

      (Citează)

  115. In Sinaia, la restaurantul unguresc Alex. Din partea casei, inainte de a veni mancarea, paine cu untura, slaninuta si ceapa frumos servite pe un fund de lemn.

      (Citează)

  116. pana acum, din partea casei am primit numai cand am fost in Grecia. de fiecare data, indiferent de local, restaurant sau taverna. cea mai placuta surpriza a fost la Theagenis (Thassos, Skala Potamia, Golden Beach), cand cred ca ne-a “citit” ca suntem la ultima seara (aproape in fiecare seara am fost acolo) si am primit coniac. din pacate nu am cunostinte suficiente in materie sa spun daca era Alexandrion sau Metaxa, dar sigur avea de la 5 stele in sus…

      (Citează)

  117. …Am citit din comentarii si ma bucur ca am vazut restaurantul despre care pot confirma ca da din partea casei bunatati :) La Rambla…sosul acela alioli chiar este un deliciu!!! nush de bautura gen limoncelo, eu am primit sangria din partea casei…au ei luni o oferta pt toti cei care iau cina la ei beneficiaza de un pahar de sangria…per ansamblu ff draguta locatia!!

      (Citează)

  118. Taverna Racilor (pe Buzesti, langa Mc, Bucuresti): platou cu gustari din partea casei.
    Ceaiul de la Calif e deja traditie, am zeci de vizite la activ si cred ca s-a intamplat o singura data sa nu primesc.

      (Citează)

  119. La Kaffa Pub Bucuresti in fiecare seara la un fel de mancare principal comandat primesti un pahar de vin din partea casei. La difecite evenimente de asemenea, sper exemplu la un spectacol de improvizatie in biletul de intrare clientii primesc ceva de baut.

      (Citează)

  120. Salut
    am comandat o pizza,nimic deosebit
    A venit repede si buna,nu pricepeam de ce sotia se agita,
    vroia sa -mi distraga atentia de la gustoasa italianca cu toate bunatatile ?
    bruneta creata din pizza in sfarsit sa itit rotocol in jurul maslinei lucioasa ca un ulei de par.
    Am fost curios sa vad frumoasa bucatareasa bruneta a carui fir a incercuit maslina din pizza comandata.
    La sesizarea mea raspunsul a fost .
    -NO platiti si gata.

      (Citează)

  121. *Diferite
    *Spre

      (Citează)

  122. La noi daca comanzi o ciorba de burta vezi pe nota ardei (1-2 lei), smantana (2-3 lei), usturoi (1-2 lei) …de obicei nu se regasesc in meniu si pentru o ciorba de 9-10 lei ajungi sa platesti dublu.
    Ce pretentii sa ai sa primesti ceva ? Poate doar o nota umflata
    Am primit ceva din partea casei “La Placinte” si la Sergiana.

      (Citează)

  123. Iar incepem cu compararile intre noi si tarile vecine…dar avem noi educatia de acolo? De ce nu ne comparam cu bulgaria, rep. Moldova??. A compara romania cu germania e ca si cum ai compara adria cola u coca-cola. De ce patroni romani nu dau nimic? Sunt doua categorii aia care sunt implicati in politica si sarantoci care aveau o suma de bani si s-au gandit la o afacere in domeniu. O afacere de genul implica mai multe costuri decat se vede. Iar majoritatea clientilor sunt cei care beau o apa, o cafea, o bere (cate una din fiecare) si sta 3 ore. Iti cere apa calda si cu gheata s-o poata lungi un pic. Suntem saraci. For sale din brasov singurul care iti ofera ceva gratis consistent. Sergiana ptr o mana mica de jumari la 4 pers, platesti la final o nota de 150 de lei. Sergiana are fabrica de carne proprie
    .costurile sunt minime daca stai sa te gandesti in ansamblu sunt zgarciti si ei…vreti sa primiti…consumati. eu ma duc in fiecare sapt sa mananc in acelasi restaurant ai nu primeac nimic..dar nu ma deranjeaza..nu vreau mocangeli. Are cineva pe aici un service auto?? Ei de ce nu dau mocangeli?? Denistul de ce nu da mocanjeli??? De ce restaurantele sunt lepra societatii?? Ar trebui intai sa aflati costurile unei afaceri ai dupa comentati.

      (Citează)

  124. Si pe Soseaua Colentina este un restaurant turcesc care serveste niste antreuri gratis pana sa vina mancarea comandata. Autorul nu pare foarte umblat prin carciumile din Romania… I se pare ca la turci a descoperit raiul pe pamanat… :(

      (Citează)

  125. Cele mai faine amintiri le am în For Sale și Sergiana. Stau în Cluj, am fost în vizita, revin cu siguranta

    Alin:
    Brasov: for sale – alune din partea casei – le aduce pe masa chiar inainte sa dai comanda
    Restaurant Sergiana: jumari cu ceapa pana cand vine mancarea

      (Citează)

  126. In Bucuresti am primit atentii gratuite, insa doar in restaurante, inainte sa ajunga mancarea comandata.
    In baruri/cafenele nu-mi amintesc astfel de experiente.

      (Citează)

  127. Ieri, la costadoro cafe din mega mall, la 4 beri grlosch (2×2) am primi la inceput un bol mic cu alune si porumb picant (bune la gust ce-i drept). Si cred ca asta e singurul local din romania unde am primit ceva moca.

      (Citează)

  128. Salut,

    Brasov > Pensiunea Dumbrava Soarelui. Veti primi din partea casei inainte de fiecare masa pe care o serviti la ei: ceai la micul dejun (de obicei va lasa apa fierbinte in termos + cani + miere/zahar + o selectie mare ce ceaiuri sa va faceti singuri ce doriti) sau cafea, digestive la pranz si cina (palinca pt. barbati, visinata/afinata pt. femei) + carafa de vin de casa la pranz/cina. In plus de asta cei care detin penisunea sunt foarte calzi si atenti cu clientii.

      (Citează)

  129. L’Atelier in Cluj da o tigara la fiecare cafea… Tot e ceva…

      (Citează)

  130. Am ramas placut impresionata in Italia, chipsuri si ceva maruntisuri pana cand ne aducea chelnerul, coccktailul. Pe fiecare masa era un bol plin ochi cu tot felul de pliculete de zahar, la noi intra in panica chelnerii daca le mai ceri un plic si te mai si privesc cu sila…. Foarte bun articolul!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus