un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Cum transformi rapid din Fahrenheit în Celsius

30 May 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Cea mai inginerească treabă auzită recent este asta: “ca să transformi rapid temperatura din Fahrenheit în Celsius, scade 30 și împarte ce-ți rămâne la 2”. De exemplu dacă ai 100 de grade Fahrenheit, obții 100-30 = 70, iar 70/2 înseamnă 35 de grade Celsius.

Oficial 100 grade F înseamnă 37,7 grade C, dar rezultatul aproximării de mai sus este suficient de apropiat pentru starea meteo. O altă metodă de aproximare precum cea de mai sus spune să scazi 32, nu 30, dar mi se pare mai simplu de reținut cu 30. Operațiunea se poate efectua și în sens invers, adică iei temperatura în Celsius, o dublezi și adaugi 30 pentru a o exprima în Fahrenheit.

Și mai oficial formula exactă este de fapt:
[°C] = ([°F] − 32) × 5⁄9

[°F] = [°C] × 9⁄5 + 32

Eu unul am fost mereu depășit de scara F și am folosit mereu un convertor în loc să rețin câteva valori. Ca și în cazul sistemului imperial, sunt dezamăgit că unele țări încă utilizează astfel de scări; în cazul particular al scării Fahrenheit, aceasta nu are nici o logică, se spune că punctul 0 gr F (-17,7 gr C) a fost ales pentru că aceasta era cea mai mică temperatură înregistrată în orașul din care venea domnul Fahrenheit, apoi că ar fi temperatura pe care o ia o soluție de apă, gheață și clorură de amoniu amestecate 1:1:1. A folosit apoi temperatura apei cu gheață, fără sare, pentru punctul 32 gr F și temperatura corpului omenesc pentru cea de 96 grade F. De ce aceste puncte și valori? Nu se știe, nu contează, e ceva legat de faptul că scala în sine era mai ușor de împărțit cu marcaje.

Ca să vă faceți o idee despre cât de aiurea este sistemul american de unități de măsură, ei folosesc 1 milă, care este formată din 1760 iarzi, iar un iard are 3 picioare, un picior are 12 inchi, iar dacă vrei să exprimi subdiviziuni ale inch-ului, se folosesc fracții cu numitorul 8 sau 16, gen 3/8 sau 5/16 inchi. Da, iardul și inchul sunt cuvinte în dicționarul român. De greutăți nu mai zic, ei sunt cu livre. Ah, iar englezii au cam aceleași unități, dar numai ca denumire, ca mărime diferă un pic.

O fi așa greu să utilizăm cu toții sistemul internațional și scările ce utilizează multipli de 10? Bănuiesc ca am fi avut 3, 8 sau 16 degete la mână dacă ar fi fost cazul să utilizăm astfel de multipli. Au reușit să pună la punct standarde comune pentru, nu știu, codarea sunetului sau frecvențele de comunicație, dar nu reușim pentru temperatură și distanță?

gheata_in_geam

asus s5507

    17 comentarii

  1. Cred ca pentru ei e mai mult o chestiune de orgoliu.

    Apropos nivelurile de zbor sunt exprimate in picioare, distantele in mile.

      (Citează)

  2. Mircea (primul)

    30/05/2015 la 10:22 AM

    stii cum zic americanii: exista doua tipuri de tari: cele care folosesc sistemul metric si cele care au ajuns pe luna.

    In alta ordine de idei:

    http://i.imgur.com/iDOzAa5.jpg

      (Citează)

  3. Mai era un avion care a picat pentru ca tipul care efectua alimentarea a bagat din cisterna 1000 pounds de combustibil in loc de 1000 tone …

    https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=RGVpVefrOMXwUKK8g-gI&url=https://mathspig.wordpress.com/tag/plane-crash-due-to-imperial-metric-mix-up/&ved=0CB4QFjAB&usg=AFQjCNEFsE_W4FKn1lGBnGIBvLWv1MFWSQ

      (Citează)

  4. Nu cred ca se poate ajunge la un numitor comun. Vezi si cu circulatia autovehiculelor (Pe dreaptavsa stanga). Fiecare cum vrea.

      (Citează)

  5. horean:
    Nu cred ca se poate ajunge la un numitor comun. Vezi si cu circulatia autovehiculelor (Pe dreaptavsa stanga). Fiecare cum vrea.

    Ai dat un exemplu extrem de prost, cum ai modifica tu mersul autoviehiculelor? Trebuie facut tot deodata, fiind aproape imposibil.

    Pe cand trecerea la sistemul metric se poate face treptat.

      (Citează)

  6. Americanii au incercat prin anii ’70 sa treaca la sistemul metric (Congresul a dat o lege in sensul asta) dar au esuat pentru ca au ales ca trecerea sa se faca in mod voluntar, drept pentru care initiativa nu a avut succes.
    Un prieten american care a locuit in Romania vreo 8-9 ani mi-a spus ca lui i-a fost foarte usor sa inteleaga sistemul metric, dar folosea tot sistemul lor pentru ca a fost invatat/obisnuit cu asta din scoala/copilarie.

      (Citează)

  7. <blockquote

    alex: Ai dat un exemplu extrem de prost, cum ai modifica tu mersul autoviehiculelor? Trebuie facut tot deodata, fiind aproape imposibil.

    Pe cand trecerea la sistemul metric se poate face treptat.

    Din cate stiu au existat cazuri cand s-a facut trecerea de la stanga pe dreapta si poate viceversa (nu fara incidente). Ma refeream la faptul ca daca pana acum nu s-a ajuns la un consens international in diferite aspecte ale vietii de zi cu zi, exemplu prizele din state si multe altele, in situatia actuala de 7 mld oameni nu se mai poate ajunge tocmai din cauza dificultatilor de implementare.

      (Citează)

  8. Recunoaste ca te-a plătit Fahrenheit pentru articolul asta.

      (Citează)

  9. horean:
    <blockquote

    Din cate stiu au existatcazuri cand s-a facut trecerea de la stanga pe dreapta si poate viceversa (nu fara incidente). Ma refeream la faptul ca daca pana acum nu s-a ajuns la un consens international in diferite aspecte ale vietii de zi cu zi, exemplu prizele din state si multe altele, in situatia actuala de 7 mld oameni nu se mai poate ajunge tocmai din cauza dificultatilor de implementare.

    Un caz concret?

      (Citează)

  10. Buna tematica.
    Inca o tema inginereasca de discutie este randamentul centralelor termice de condensare de 120% si stocarea energiei cu pompel presiune, despre care un academician finlandez afirma un randament tot de vreo 120%.
    #epebune, #inginerestinuhetereala

      (Citează)

  11. Ah, iar englezii au cam aceleași unități, dar numai ca denumire, ca mărime diferă un pic.

    Oficial englezii au trecut la metric de ceva timp.

      (Citează)

  12. Ce bine ca ne-ai luminat! Nu gaseam nicaieri pe web informatiile acestea pretioase….Bored much Radu? Or shall I say: boring??

      (Citează)

  13. mircea (primul)

    31/05/2015 la 8:21 AM

    Alice, asta e un blog scris de unu care a terminat electronica, nu snspa. Isi acas!

      (Citează)

  14. alex: Un caz concret?

    Cauta pe wikipedia. Suedia e cazul cel mai recent in Europa, si mai e unul prin Asia de Sud-Est.

      (Citează)

  15. Chestia asta cu gradale mi se pare o mare bataie da cap, asa cum se intampla si ci cu sistemul metric. Nu imi place sa atau sa transform.

      (Citează)

  16. mircea (primul):
    Alice, asta e un blog scris de unu care a terminat electronica, nu snspa. Isi acas!

    Tu te auzi? Sau sunetul limbilor in c_*ul lui Radu te impiedica sa gandesti?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus