un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cardurile de sănătate – cum aș fi făcut eu

8 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Introducerea cardurilor de sănătate se transformă pe zi ce trece într-o acțiune tot mai proastă dpdv al coordonării și implementării sistemului. Devine încă o “reușită” a guvernului Ponta, mai ales că însuși prim-ministrul deja îi cânta succesul pentru că n-a auzit știri de rău despre sistem pe 1 Mai, ziua pornirii sale. Aici rămâne de cercetat dacă omul chiar ne crede proști și vorbește ca un țepar de maidan sau pur și simplu nu-l duce mintea să înțeleagă că pe 1 mai știrile sunt despre mici, grătare și Vama Veche, nu despre carduri de sănătate într-o zi în care și majoritatea medicilor au liber.

Mă uitam la știri și am văzut un bătrân care spunea că a avut accident vascular și nu-și poate lua medicamentele pentru că medicul îi cere cardul de sănătate pe care încă nu l-a primit, așa că pierdea ore bune sau chiar zile pe la coadă la casa de asigurări de sănătate. Accident vascular! Stați să vedeți ce scandal iese când vor muri primii bătrâni pe la astfel de cozi, ca să nu mai zic că nici pentru angajații CAS nu este chiar normal să aibă parte zilnic de îmbulzeală de sute de oameni care blochează complet activitatea instituției.

Sistemul acesta cu carduri este necesar. Se fură mult în sistemul medical, s-a văzut deja asta din diverse anchete trecute și este necesară o urmărire mult mai exactă a costurilor. Nu poți însă, în decurs de câteva luni, să lansezi un sistem pentru care în mod evident nu a fost timp de:

  • implementare și testare adecvată.
  • trimiterea cardurilor către populație.
  • explicarea importanței cardului, că altfel mulți nu-l mai pierdeau și nici nu-l băgau în bancomate crezând că sunt bani pe el.
  • instruirea medicilor pentru a folosi sistemul și pentru a explica la rândul lor populației avantajele și funcționarea.

Așa cum arată acum, sistemul pare să fi fost o metodă bună pentru cine știe ce firmă de a mai vinde milioane de carduri cu chip și cititoare și un sistem informatic făcut rapid statului, pe cine știe ce valori. Pun pariu că echipamentele pentru smartcarduri sunt HID Omnikey, că doar e brandul preferat.

cozi_sanatate_1cozi_sanatate_2

Acum știți cum este, fiecare știe mai bine cum ar fi trebuit făcut ceva. Din experiență mea de project manager, iată cum aș fi făcut-o eu:

  1. introduceam întâi obligativitatea cardurilor doar pentru un județ (sau pentru București), ca să testăm pe un segment mai mic. De exemplu într-un județ limitrof capitalei, ca să meargă mai rapid și instruirea personalului și să vezi ce probleme pot apărea în combinații de rural și urban.
  2. introduceam obligativitatea cardurilor pentru un anumit segment al populației, de exemplu cei până în 35 de ani. Sunt oameni tineri, activi, obișnuiți cu cardurile, obișnuiți cu cititoarele de acces în clădiri, capabili să înțeleagă instrucțiunile de utilizare și importanță cardurilor. Mai mult, tinerii ar fi fost capabili să le explice celor mai bătrâni din propriile familii cum se folosesc aceste carduri atunci când și cei de peste 35 de ani urmau să le primească.
  3. creșteam teritoriul fie la o regiune geografică (Țara Românească, 7 județe din jurul capitalei, București-Cluj-Constanța-Iași-Galați, ce-o fi) fie la întreaga țară.
  4. mergeam în mod dual încă vreo 6 luni, solicitând cardul atunci când mergi la medic, dar nu în mod obligatoriu. Ar fi fost mulți care, din comoditate, nu l-ar fi prezentat pentru că “merge și așa”, dar ar fi fost și alții care, fără presiunea asta deasupra capului, ar fi vrut să învețe ce-i cu acel card și la ce-l vor folosi.

Etapele 1 și 2 puteau fi combinate, desigur. Ar fi fost suficient timp pentru a instrui bine medicii, pentru a trimite carduri, pentru a trimite broșuri populației și a rula clipuri informative. Amintiți-vă când a fost referendumul cu cât timp înainte au început campaniile de pregătire pentru acesta, astfel încât oamenii să știe ce se dorește de la ei. Acum n-a fost nimic dincolo de ce s-a zis pe la știri. Ar fi fost timp suficient și pentru ca toată lumea să aibă un card în buzunar.

Da, se fură mult în sănătate, Ponta vorbea de sute de milioane de euro în cheltuieli inutile ce trebuie deci monitorizate. Nu poți însă să oprești un astfel de furt în 3 luni, printr-un sistem național introdus rapid și insuficient explicat. Devine tot mai mult un eșec, în ciuda cuvintelor de mai jos ale premierului, și nu doar populația suferă, ci chiar și PSD-ul la vot. Desigur, aștept să văd la Antena 3 cum este de fapt vina lui Băsescu.
ponta_succes_fb

sursa și detalii: Digi24.

asus s5507

    25 comentarii

  1. Cardul a fost preconizat prin Legea 95/2006 si expres reglementat prin HG 900/2012.
    Si totusi, distribuirea s.a facut aiurea iar perioada de incercare/utilizare initiala nici nu a existat.
    S-au sarit niste etape deoarece o fi zis cineva… “Frateee, hai odata sa.l pornim…”…
    Cat despre management, la cate structuri de management sunt, crezi ca sunt toti incompetenti?
    Sau sunt altele ratiunile?!!!…..

      (Citează)

  2. @ Radu ai uitat sa mentionezi cu cat alimentai cardurile.

      (Citează)

  3. Eu trebuie sa duc o adeverinta de la facultate personal la Casa de Asigurari. De trei ani (de la 18) cica nu-s asigurat :)) Am avut nevoie doar de doua avize epidemiologice pe care le-am primit si-asa.

    E enervant sa ma duc din Cluj cu adeverinta pana acasa in Falticeni, iar apoi in Suceava la Casa de Asigurari.

      (Citează)

  4. Nici toti medicii nu aveau cititoarele de carduri necesare pana acum. Nu stiu daca le platesc ei sau li se deconteaza (normal mi s-ar parea sa se deconteze), dar cele pe care le-am vazut arata foarte urat – 8x4cm, un ecran mic si niste butoane pe care le apesi cu unghia. Groaznic. Arata ca un pager vechi. In farmacie mi-a intins fata un numpad din acela portabil pe usb, unde scrii usor cifrele, nu ca la medic.

    Plus ca in 2015 am fost in fiecare luna la medicul de familie cu cardul de sanatate si a spus ca nu e necesar, nu il activeaza, nu are echipament etc.

    Normal ca la 1 mai au venit toti sa le activeze, si a fost buluc. Daca prindeai omul cu cardul la el il puteai activa, ca nu te durea mana.

      (Citează)

  5. Tot articolul tău este plecat de la premisa că tot acest sistem este făcut pentru a ajuta cetățenii (sau medicii). Doar că este posibil ca premisa ta să fie greșită, iar tot sistemul să fie făcut din alte motive, cu multe zerouri în coadă…

    Să vezi softul cât de inteligent este făcut…

      (Citează)

  6. Povesti de groaza la televiziuni gasesti foarte usor, ti le faci exact cum iti convine.
    Eu nu cred ca dracul e atit de negru. Ca la orice situatie din-asta noua, cu tehnologii noi, e normal sa mai apara disfunctionalitati. Am ajuns sa ma plictisesc de cum latra lumea la orice chestie noua ca nu merge, ca nu trebuia facuta (sint destui care zic ca nici tva la alimente nu trebuia scazut). De fapt noi nu agreem nici o schimbare, iar faptul ca niste batrini nu prea au inteles cum se foloseste nu cred ca e o surpriza: uitati-va citi oameni trecuti de 60 de ani au smartfon.
    Daca se va reduce hotia din sanatate atunci cardul asta este o masura foarte buna.

      (Citează)

  7. Emil: Eu nu cred ca dracul e atit de negru.

    Nici eu. Doar că atunci când am fost la medicul de familie acum două zile, erau vreo cin’șpe bătrânei. Iar asta se întâmpla aproape de ora închiderii.

    În condițiile în care, în fiecare lună din ultimul an și ceva, în orice zi ajungeam acolo erau maximum două persoane înaintea mea aproape de ora închiderii.

    O fi fost vreo coincidență…

      (Citează)

  8. O altă soluție ar fi să ai datele din cardul de sănătate inclus într-un singur act, buletin de identitate. Și acolo, eventual, și datele de carnetul de șofer, în mod digital (adică să se poată anula, dacă e cazul). Un singur act pentru toate.

    Așa, e foarte probabil să nu ai cardul cu tine când ai nevoie.

      (Citează)

  9. O mare prostie si asta . e doar parerea mea.

      (Citează)

  10. Bine tu, “cum as fi facut eu” :))
    Sa ne intelegem: chiar si deciziile manageriale cele mai simple pot aduce imbunatatiri colosale in sistem. Abia la fineturi intervine “rocket science-ul” dar de la piciorul broastei la care suntem acum, o decizie banala de organizare te ridica pe varful blocului.

    Dar iar vorbim de alte filme: se aplica doar in mediul privat, unde scopul final este eficienta si deci profitul.

    In mediul de stat… scopul final e vag, imprastiat in multe interese, multe dintre ele fiind beneficiul verigilor din lungul lant de “administrare”.

      (Citează)

  11. Am alergie la ponta. Cand il aud ca zice ceva, ma doare capul si imi vine sa il strang de gat.

      (Citează)

  12. Din cate stiu au facut pilot intr-un judet prin nord-vest-ul tarii dar stau foarte prost la partea de comunicare.
    Ce e nasol este ca deja medicii de familie au inceput sa faca colectie de carduri de sanatate + pin-urile aferente…sunt o gramada de batrani care le lasa la medici si acestia pot sa faca ce operatiuni vor ei – la fel ca si inainte de card – doar ca oricum e bine pentru ca macar se reduce nr de persoane pe care pot face furtisaguri medicii de familie.
    Pana la urma este o schimbare cu mari greutati la inceput dar foarte buna!

      (Citează)

  13. Medicii de familie nu au nici un interes ca pacientii sa foloseasca cardul de sanatate pentru ca asa nu mai pot deconta medicamente in numele pacientilor.

    Din cate stiu acest proiect a inceput de vreo 2 ani dar a fost o problema cu distribuirea si acum cu activarea.

      (Citează)

  14. Apple a lansat un update la IOS in urma caruia nu mai puteai sa suni. Google a lansat update-uri de Android care-ti brickuiau telefonul. Si discutam aici de cele mai mari companii de IT, care au cei mai bine platiti ingineri, si care in mod sigur si-au testat soft-ul inainte de a-l trimite inspre useri, si totusi au avut scapari. Asadar, orice lucru nou implementat va crea la inceput disfunctionalitati, sigur ca vor fi erori, sigur ca vor fi probleme. Mai ales ca discutam de-un sistem implementat de-un guvern care nu exceleaza cand vine vorba de competente. Ar fi absurd si utopic sa crezi ca lansezi un astfel de sistem si nu vor aparea probleme si bug-uri ce urmeaza a fi remediate ulterior. Important e ca acest card de sanatate s-a lansat, ca probleme vor fi remediate, chit ca se puteau gandi dinainte la situatiile celor care sunt bolnavi, n-au card sau nu-l stiu folosi, si care risca sa nu poata beneficia de servicii medicale din cauza asta. Si tu cand ti-ai lansat o noua tema, le-ai cerut cititorilor un feedback, si le-ai cerut scuze pentru micile probleme ce se pot ivi si pe care le vei rezolva ulterior. Asa ca n-ai cum sa ceri sa lansezi un astfel de sistem care sa functioneze din prima zi ireprosabil.

      (Citează)

  15. La rand, stimate domn! Eu il strang primul de gat! ;)

    Vlad:
    Am alergie la ponta. Cand il aud ca zice ceva, ma doare capul si imi vine sa il strang de gat.

      (Citează)

  16. In Romania educatia se face cu bataia. Puteai sa explici 6 luni la TV ca e pentru sanatate, ca nu, nu este pentru bancomat si ca nu, nu este pentru telefonul Vodafone pentru ca e blocat in reteaua ministerului si nu merge. Idiotii tot l-ar fi stricat cumva, dar asta e, legile lui Darwin trebuie sa mai functioneze si ele din cand in cand.

    Suntem mult prea multi, prea prosti, prea nespalati si o epidemie care sa ii mai rareasca pe idioti si pe cei certati cu sapunul ar fi un lucru bun.

      (Citează)

  17. @zetu: bugul, prin definiție, este ceva neprevăzut, dar măcar se face întâi o testare, un alfa, un beta.

    Aici nu s-a făcut nimic, o problemă este că sistemul a fost activat și nu toți au primit cardurile. Era nevoie de mai mult timp, nu de inginerie.

      (Citează)

  18. Ionuț Staicu:
    Tot articolul tău este plecat de la premisa că tot acest sistem este făcut pentru a ajuta cetățenii (sau medicii). Doar că este posibil ca premisa ta să fie greșită, iar tot sistemul să fie făcut din alte motive, cu multe zerouri în coadă…

    Să vezi softul cât de inteligent este făcut…

    Mda, trist rău. Ai dat exemple bune de treabă făcută pe genunchi.

      (Citează)

  19. Mi se pare mie sau sunt 2 postaci care dau comentarii in care ne explica faptul ca nu e dracu chiar asa de negru ?

      (Citează)

  20. Am buletin cu CNP.
    Platesc contributii sociale folosind acelasi CNP.
    Fisa mea de sanatate se pastreaza intr-o baza de date folosind CNP-ul meu ca identificator unic.
    La ce imi trebuie card?

    Este inca un episod sumbru din “hai sa mai dam niste bani publici cu dedicatie”.

      (Citează)

  21. Gaelex:
    In Romania educatia se face cu bataia. Puteai sa explici 6 luni la TV ca e pentru sanatate, ca nu, nu este pentru bancomat si ca nu, nu este pentru telefonul Vodafone pentru ca e blocat in reteaua ministerului si nu merge. Idiotii tot l-ar fi stricat cumva, dar asta e, legile lui Darwin trebuie sa mai functioneze si ele din cand in cand.

    Suntem mult prea multi, prea prosti, prea nespalati si o epidemie care sa ii mai rareasca pe idioti si pe cei certati cu sapunul ar fi un lucru bun.

    Usor cu pianu’, eugenistule, vezi ca boala nu alege pe aia mai prosti. Si desteptii mor la fel ca restul.

      (Citează)

  22. nwradu:
    @zetu: bugul, prin definiție, este ceva neprevăzut, dar măcar se face întâi o testare, un alfa, un beta.

    Aici nu s-a făcut nimic, o problemă este că sistemul a fost activat și nu toți au primit cardurile. Era nevoie de mai mult timp, nu de inginerie.

    Radu, discutam de-un sistem implementat pentru vreo 15 milioane de romani. E firesc sa fie toate aceste probleme. Sa-ti aduc aminte ce s-a intamplat la americani cu Obama care? Ce dracu, chiar suntem idioti si ne asteptam ca o solutie implementata pentru 15 milioane de oameni sa functioneze impecabil din prima zi?

      (Citează)

  23. nwradu: Mda, trist rău. Ai dat exemple bune de treabă făcută pe genunchi.

    Aia este o aplicație dezvoltată de un terț, contra cost, nu aplicația pusă la dispoziție gratuit de CNAS, dezvoltată pentru lucrul cu card-ul. Acel terț putea să explice mesajele dacă tot a luat bani pentru ceva custom. De ce nu a făcut-o? Ca să îl pună în dependență pe medic și să îi ceară bani pentru suport și mentenanță. Așa funcționează afacerile în România.
    Și pentru că un pic de documentare nu strică înainte de a scrie tâmpenii: https://www.youtube.com/watch?v=0r1NQE99ff4
    https://www.youtube.com/watch?v=Uqpy52qR1o8
    Și da, a fost înainte un pilot în care a intrat doar o categorie – pacienții ce beneficiază de servicii de dializă și a fost și un pilot local în județul Arad.
    Radule, ești un om care petrece mult timp pe Internet, totul e public! Trebuie doar să cauţi pe google, te-ar salva de la a mai scrie articole proaste care trag în jos blogul, de altfel ok.

      (Citează)

  24. DJCub: Și pentru că un pic de documentare nu strică înainte de a scrie tâmpenii: https://www.youtube.com/watch?v=0r1NQE99ff4
    https://www.youtube.com/watch?v=Uqpy52qR1o8
    Și da, a fost înainte un pilot în care a intrat doar o categorie – pacienții ce beneficiază de servicii de dializă și a fost și un pilot local în județul Arad.

    A fost insuficient făcut, nu e clar? Sunt sigur că există manuale și instrucțiuni, dar sunt degeaba dacă nu au fost bine gestionate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus