un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Alcedo la 25 de ani de activitate

26 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Compania Alcedo a împlinit 25 de ani de la înființare și mă bucur că am avut ocazia acum să aflu mai multe despre ei. Mi se pare că există o mulțime de companii necunoscute publicului, dar care sunt o rotiță importantă în angrenajul mare al economiei.

În acest caz este vorba de agricultură. Alcedo are acoperire națională prin cea mai mare rețea de distribuție de produse pentru agricultură, adică ei vând semințe, îngrășăminte, produse de protecția plantelor, utilaje și chiar și analize de sol. Dețin 8 depozite mari în țară, o întreagă rețea logistică pentru livrare, fitofarmacii, ba chiar și silozuri pentru când preiau ei marfa de la fermieri și o vând mai departe.

Cifrele oficiale spun că lucrează cu o treime din fermierii din România, că în 2014 au protejat aproape 20% din suprafața arabilă a țării, iar în ultimii zece ani fermierii cu care lucrează au cultivat peste 7.000.000 tone de porumb și 1.800.000 tone de floarea soarelui. Vă place vinul? În fiecare an, vița protejată de produse Alcedo ar putea produce 60 de milioane de litri de vin.

alcedo_grau

Vizualul care-mi place cel mai mult este cel cu “în ultimii zece ani am produs împreună peste 10.000.000 tone de grâu” pentru că-mi aduc aminte de momentele când mergeam cu bunicul meu pe la diverse mori, încercând să vândă niște saci de grâu pe care-i primea de pe vreo două hectare de pământ pe care le avea (și încă le avem) undeva prin Bărăgan. Eram mic, dar începusem de atunci să apreciez cât de dificilă este meseria de fermier chiar și atunci când totul a mers bine și, în sfârșit, produsul finit în sac.

Ai crede că totul se termină atunci, că ai ajuns cu bine la final, dar nu, începea lupta cu cei de la moară, cu măsurat bobul cu șublerul, că ne certam pe dimensiune, cu văzut dacă are musculițe sau nu. Plecam de acolo și bunicul meu zicea, ca o concluzie, că agricultura aia clasică, cu secera în mână, nu se mai poate face decât dacă intenționezi să cultivi doar pentru tine.

Am înțeles asta abia mulți ani mai târziu (atunci, copil fiind, voiam înapoi acasă, la joacă), când mi-au dat seama că indiferent ce-am inventa și cum ne-am dezvolta, de mâncare va fi nevoie întotdeauna și din ce în ce mai multă. Agricultura va fi mereu un subiect sensibil cu multe aspecte de discutat, dar concluzia cred că va fi mereu aceeași, e nevoie să crească și mai mult.


Articolul acesta face parte din campania aniversară Alcedo.

    15 comentarii

  1. Hm, ia sa imi iau eu niste Alcedo pentru in balcon.

      (Citează)

  2. Sunt curios daca taranul roman stie ce e aia “inputuri”.

      (Citează)

  3. Ar fi fost frumos daca Alcedo ne-ar fi povestit ceva si despre semintele/orgasnimele modificate genetic dar si despre pesticidele atat de sanatoase si de bine tolerate de organsimul uman.

      (Citează)

  4. Sincer nu cred ca de mai mult avem nevoie, ci de mai sanatos. Ar fi bine iara ca resursele sa nu fie folosite pentru a crea alimente ce ne fac rau. Si un “masterplan” pentru a nu se mai arunca mancarea.

      (Citează)

  5. Nu neaparat reclame, da’ ceva sa place la toata lumea.

      (Citează)

  6. Vali:
    Sincer nu cred ca de mai mult avem nevoie, ci de mai sanatos. Ar fi bine iara ca resursele sa nu fie folosite pentru a crea alimente ce ne fac rau. Si un “masterplan” pentru a nu se mai arunca mancarea.

    Este foarte corect ce spui doar ca astia dar si altii ca ei (BASF, Monsanto, Pioneer etc.) au ca singur scop PROFITUL.

      (Citează)

  7. gigi:
    Ar fi fost frumos daca Alcedo ne-ar fi povestit ceva si despre semintele/orgasnimele modificate genetic dar si despre pesticidele atat de sanatoase si de bine tolerate de organsimul uman.

    Ai rabdare, inca mai are de invatat meserie de la Monsanto.

      (Citează)

  8. Vali:
    Sincer nu cred ca de mai mult avem nevoie, ci de mai sanatos. Ar fi bine iara ca resursele sa nu fie folosite pentru a crea alimente ce ne fac rau. Si un “masterplan” pentru a nu se mai arunca mancarea.

    Cererea și oferta conduc piața, deci dacă vrei sănătos, se găsesc și unii care să producă “bio”, unde legile cer fără pesticide, ba nici nu ai voie să pui recoltele bio lângă cele normale.

    Ghici acum cât e cererea de bio și cât e de recolte ieftine și multe, că suntem milioane și nu avem ce mânca?

    Ca indicator te poți uita în hipermarket cam cât se cumpără de la raionul bio și cât de la celelalte.

      (Citează)

  9. gogu: Ai rabdare, inca mai are de invatat meserie de la Monsanto.

    Monsanto asta e un nume auzit pe la Jon Stewart și-l repetăm și noi sau ce legătură are cu România?

      (Citează)

  10. nwradu: Monsanto asta e un nume auzit pe la Jon Stewart și-l repetăm și noi sau ce legătură are cu România?

    Fara relevanta pentru discutia de fata, Monsanto are ditamai business-ul aici, si daca te duci pe drumul vechi spre Dobrogea (iesi la Drajna de pe a2 spre Slobozia si Tandarei, in toata zona cu pricina sunt numai terenuri semanate cu seminte Monsanto). In caz ca te intrebi de unde stiu, scrie pe placutele de pe marginea terenurilor respective :)

      (Citează)

  11. nwradu: Monsanto asta e un nume auzit pe la Jon Stewart și-l repetăm și noi sau ce legătură are cu România?

    Legatura ar fi ca Monsanto sunt prezenti si la noi doar ca nu au putut sa-si dezvolte afacerea cu OMG-uri din cauza unor restrictii impuse de UE. Numai ca de curand la Bruxelles s-a hotarat ca fiecare tara membra a UE sa poate decida singura in privinta cultivarii de OMG-uri iar cum politicienii nostri sunt mai ceva mai “acce$ibili” ma astept ca in curand Parlamentul sa dea unda verde utilizarii pe teritoriul Romaniei a semintelor din categoria OMG. Cam la fel de usor cum au dat acces si celor de la Chevron sa exploreze Romania si gradinile oamenilor in cautarea gazelor de sist.

      (Citează)

  12. Vali: Si un “masterplan” pentru a nu se mai arunca mancarea.

    Poate ar trebui sa luam modelul Frantei unde prin lege supermaket-urile nu mai au voie sa arunce alimentele nevandute. “În conformitate cu noua legislație, supermarket-urile vor trebui să ia măsuri pentru a preveni risipa de alimente și vor fi obligate să doneze bunurile alimentare nevândute, dar încă comestibile, unor organizații caritabile sau pentru a fi folosite ca hrană pentru animale sau compost pentru agricultură”. sursa: paginaeuropeana.ro

      (Citează)

  13. Unde e nene litera P?

      (Citează)

  14. Primiti cu canceru’?

    “Intentiile UE de a restrictiona chimicale daunatoare pentru hormoni, asociate cu cancerul si infertilitatea la barbati au fost abandonate in urma presiunilor din partea oficialilor comerciali americani in legatura cu Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), scrie The Guardian, care citeaza documente obtinute de un ONG.

    Prin proiectul UE de criterii ar fi fost interzise 31 de pesticide care contin substante chimice ce afecteaza sistemul endocrin (EDC). Dar acestea au fost abandonate pe fondul temerilor legate de o reducere a comertului alimentata de o insistenta agresiva a lobbyului american, arata Pesticide Action Network (PAN) Europe, citata de publicatia britanica.” hn.ro

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus