►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Pe principiul niciodată nu e prea târziu, aplaud cu trei mâini chiar noua campanie Kinecto de promovarea a scrierii cu diacritice. Nu știu dacă ați observat, dar alte țări folosesc întotdeauna caracterele lor ciudate, chiar dacă nu sunt ușor de introdus. Uitați-vă pe site-urile franțuzești, nemțești, suedeze șamd, ba chiar spaniolii pun semnul de întrebare invers și la începutul propoziției, cum le e obiceiul (sau ceva așa – e dubioasă treaba).
Am văzut, în unele țări, chestia asta dusă la extrem: inclusiv mici panouri de afișaj, cu LED-uri puține, fuseseră programate să afișeze cu accent sau cu puncte, dacă așa sunt literele.
La noi e cum vrea Dumnezeu. Lumea scrie fără diacritice, cu diacritice în varianta greșită (mai jos despre asta) sau în varianta bună.
Eu scriu de câțiva ani cu diacritice pe blog. M-am obișnuit rapid cu asta și scriu așa peste tot, inclusiv pe Facebook, în notițele mele și în mesaje. Este și mult mai ușor de citit, acum chiar am probleme cu citirea textelor fără diacritice, când dacă vezi scris “am vazut niste tate azi… mama cum arătau!” nu știi de fapt dacă se referea la țațe sau țâțe.
Intrați în Control Panel → Clock, Language and Region → Region and Language → Keyboards and Languages → Change Keyboards… și alegeți tastatura Romanian (Programmers) din lista de tastaturi.
Apoi introduceți diacritice folosind tasta AltGr, adică Alt-ul din dreapta Space, astfel:
AltGr + a ⇒ ă; AltGr + q ⇒ â; AltGr + s ⇒ ș; AltGr + t ⇒ ț; AltGr + i ⇒ î
Adăugați și orice tastă Shift pentru variantele majuscule “Ă Â Ș Ț Δ
Toate celelalte taste rămân nemodificate. E ca și cum ați avea tastatura originală English United States instalată, iar doar la apăsarea AltGr se schimbă comportamentul câtorva taste.
Pentru a evita probleme cu multiplele tastaturi instalate în Windows și comutarea între ele, vă sfătuiesc să le ștergeți pe celelalte din fereastra respectivă, inclusiv alte versiuni de Romanian. Ați putea experimenta și cu celelalte versiune de Romanian, dar credeți-mă, varianta Programmers este cea mai simplă. Eu de ani de zile folosesc doar setarea Romanian Programmers și scriu foarte bine în română și engleză, cu aceeași viteză.
Pe Android folosesc tastatura Swiftkey pentru a scrie cu diacritice, au un predictor foarte bun. Pentru OSX și iPhone citiți pe site-ul Kinecto adoptă un ș
În versiuni mai vechi de Windows, înainte ca fonturile uzuale să includă și diacritice românești, se folosea o soluție de compromis cu niște litere asemănătoare celor folosite în limba noastră.
Iată mai jos diferențele. În stânga este varianta incorectă, în dreapta cea corectă. Observați ca semnul de sub literă este lipită de literă în varianta incorectă (se numește sedilă și este de fapt un caracter turcesc) și are un spațiu până la literă în varianta românească. Problema apare doar la ș și ț, din câte țin minte.
Problema s-a rezolvat de mult, majoritatea fonturilor au variantă românească, browserele înlocuiesc automat dacă nu există una. Atenție cu fontul Roboto de la Google, care nu include ț-ul și atunci browserul schimbă automat cu altceva sau nu afișează, iar o literă pare diferită, ca în screenshot-ul de mai jos făcut pe alt blog.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
55 comentarii
09/04/2015 la 4:08 PM
How about NO!?!
Si mai degraba din cauza situatie prezentate cind fontul afiseaza ca un caca literele alea.
Dar oricum eu sint necunoscut asa ca nu contez.
Dar sa se stie! Nu sustin initiativa!
jules(Citează)
09/04/2016 la 5:31 PM
Jules, ALUPIGUS.
Fonturile tale “e de caca”. Mai ales că vrei să fii cocalar şi să scrii cu fonturi care “nu are diacritice”. Aşa că da, nu contezi. Cel puțin atâta timp cât refuzi să scrii rromaneste, pardon, româneşte.
Anton(Citează)
09/04/2015 la 4:14 PM
niciodata nu am avut probleme cu tate vs țățe :-)
io(Citează)
09/04/2015 la 4:18 PM
Nu e deloc cool sa scrii cu diacritice
Gelu(Citează)
09/04/2015 la 4:33 PM
Odată activată tastatura în română e mai uşor să schimbi dintr-o limbă în alta apăsând tastele alt+shift (si atunci ai [=ă, ]=î, ;=ş, ‘=ţ, \=â) dacât să ştergi celelalte limbi.
Ion(Citează)
04/10/2015 la 11:57 AM
Mulțumesc pentru “alt+shift” comutare keyboard. Merge și Windows key+Space. Am nevoie de comutare atunci când tre să folosesc ghilimele ptr. că n-am identificat tasta/ombinația de taste corespunzătoare de pe tastatura layout l.engleză
Dan(Citează)
09/04/2016 la 10:14 PM
Tastatura în română este identică cu cea în engleză, doar dacă apeși CE apar caracterele românești la s, t, etc. Deci nu mai AI nevoie de nicio altă tastatură. Nu mai ai ce să schimbi.
Valentin(Citează)
09/04/2015 la 4:34 PM
Intre timp cred ca s-a rezolvat cu Roboto. Eu il folosesc pe unul din site-urile mele si vad ca acum apare OK orice diacritic.
Vad insa ca de pe Windows 8.1 nu pot scrie cu diacritice in acest box de comentarii. S-ar putea sa fi setat ceva gresit :)
Ionut Popa(Citează)
09/04/2015 la 4:40 PM
dovadă că nu e de la Windows 8.1
Cristi(Citează)
09/04/2015 la 4:58 PM
e bun si diacritice.com :)
duby(Citează)
09/04/2015 la 5:40 PM
E mult mai simplu și rapid să scrii tu direct.
Nwradu(Citează)
09/04/2015 la 5:45 PM
Pe celelalte limbi le ștergi deoarece nu ai nevoie de ele. Dacă le lași se poate întâmpla să comuti din greșeală pe ele și sa nu mai știi ce se întâmplă, iar apoi te lupți cu language bar.
Nwradu(Citează)
09/04/2015 la 5:54 PM
Pentru oamenii normali, recomand Romanian Standard, că nu trebuie să apeși combinații nebune de taste.
Robintel(Citează)
09/04/2015 la 6:13 PM
@Robintel: alt din dreapta și litera nu e o combinație nebună ! Nebună e combinația de pe așa-zisul “Romanian Standard”, pt că toate semnele grafice, ABSOLUT TOATE, și cele de pe tastele numerice, și cele de pe tastele din zona backspace și dedesupt, sînt mutate în alte poziții !!! deci practic vreo 20 de semne sînt altfel decît pe layoutul american cu care ne-am obișnuit cu toții să tastăm din copilărie. Plus că Z și Y sînt inversate, că cică așa era pe mașinile de scris românești vechi (who gives a shit about them ?)
Eu scriu cu diacritice în varianta cu Alt din dreapta încă de pe vremea DOS-ului, cînd erau niște programe TSR care-ți permiteau să faci asta. Apoi în Windows < 7 a apărut varianta Secărică.
Din păcate problema nu e simplă, afișarea caracterelor cu sedilă (care au fost folosite masiv, nu doar o toană) uneori e cu probleme și apar dreptunghiuri, la subtitrările de filme iar apar probleme, etc. Sînt multe soluții, din păcate incompatibile, și asta determină mulți români să nu le folosească.
alias(Citează)
09/04/2015 la 6:15 PM
După diacritice urmează să ne obișnuim cu „ghilimelele românești”, linia de dialog –, și alte surprize (łđ©) care se găsesc pe tastatura românească.
N-ar fi util dacă în loc de tastaturile EN-US s-ar vinde RO-PRO (Română Programatori) în România?
Poate, poate prin 2035! :)
Cristian(Citează)
09/04/2015 la 6:27 PM
Așa arată o tastatură RO-PRO. Este un EN-US + alte simboluri.
Cristian(Citează)
09/04/2015 la 7:03 PM
Radu ai o optiune la fel de practica si pentru telefoane ?
Ciprian(Citează)
09/04/2015 la 7:08 PM
S-ar cuveni să-i mulțumim lui Cristian Secară (www.secarica.ro) pentru aranjamentul de litere Romanian Programmers pentru tastatură.
Alx MAX(Citează)
09/04/2015 la 7:09 PM
@Ciprian: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.pocketworkstation.pckeyboard
Alx MAX(Citează)
09/04/2015 la 7:13 PM
și eu merg pe layout-ul Romanian Programmers. Este cel mai ușor de tastat în acest fel, perioada de acomodare fiind minimă.
offtopic: ai pierdut vreun pariu, ceva? Tot apar referințe despre fetițe pe la tine prin articole în ultima vreme ;)
Adrian(Citează)
09/04/2015 la 7:41 PM
Eu pe iOS folosesc de la început (2ani) tastatura în Română. Am activat-o din setări și când scriu cu dicritice, urc cu degetul pe ea. De exemplu țin apăsat pe i și trag în sus cu degetul și pune î.
Pe PC folosesc tastatura în Română de mai mulți ani și o folosesc pe aia ce înlocuiește semnele de puctuație. Când am nevoie de unele semne, o schimb pe engleză din combinația de taste (windows+ space la 8.1 sau alt + shift).
D-N blog(Citează)
09/04/2015 la 8:10 PM
buna observatia !
GabrielG(Citează)
09/04/2015 la 8:13 PM
Să anunțe cineva Orange, căci ei folosesc font cu diacritice greșite de câțiva ani.
Cosmin(Citează)
09/04/2015 la 8:27 PM
Eu de multe ori primesc documente Word în care niște pătrățele îmi înlocuiesc diacriticele. De asta, la birou refuz să scriu cu diacritice.
Pe telefon am SwiftKey și pare că știe unde să le introducă.
Bb(Citează)
09/04/2015 la 10:07 PM
Nu, pentru asta am o explicație bună. Știam un blog pe care e scris cu Roboto, am intrat, am căutat prima apariție a caracterelor greșite lângă unele corecte.
nwradu(Citează)
09/04/2015 la 10:07 PM
Nu, @alias are dreptate, te complici inutil. E chiar simplu pe programmers, restul tastelor rămân la locul lor.
nwradu(Citează)
09/04/2015 la 10:09 PM
Eu folosesc tastatura SwiftKey, are un predictor genial care învață pe bune de la tine , prezice direct cu diacritice și le poți introduce ușor atunci când vrei.
Dacă ai scris fără diacritice ceva, de obicei duci cursorul la capătul cuvântului și-ți sugerează varianta cu diacritice.
E primul program pe care-l instalez pe orice dispozitiv nou.
nwradu(Citează)
09/04/2015 la 10:10 PM
Aia e de la fonturi și codificare. De exemplu și la subtitrări uneori apar pătrățele, dar soluția este să modifici din setările playerului că subtitrările sunt pe modul Eastern European, ca să folosească paleta extinsă de caractere.
nwradu(Citează)
09/04/2015 la 10:40 PM
Încearcă programmers, aia nu mai are inversate ”y” cu ”z”.
Mă întreb cine e omul cu idei care a inventat romanian standard fără ”@”…?
Îmi amintesc de o traducere după o corectură automată, care în engleză era “Tate museum”, iar în română ajunsese muzeul țîțe… :D
mircea 2(Citează)
08/04/2016 la 8:14 PM
“@” nu lipsea, era pus undeva, cred că pe AltGr-V. Pentru că aranjamentul ăla numit Romanian Standard datează de prin anii ’80, când @ nu era un caracter prea folosit. Era pornit dintr-o mașină de scris germană cu caracterele românești adăugate în dreapta.
Gigi(Citează)
09/04/2015 la 11:28 PM
Eu folosesc Romanian Standard și mi se pare mult mai simplă:
1) Toate caracterele sunt în poziția EN (inversiunea z-y a fost corectată după Windows XP), inclusiv . , ?
2) Caracterele peste care se suprapun diacriticele – []{}|\ – sunt accesibile prin combinația Alt+tasta respectivă (sau Alt+Shift). Sincer, eu utilizez mult mai des litera ă decât [ așa că mi-e mult mai util să am diacriticele mai accesibile decât celelalte.
3) Există ghilimelele românești („”) pe tasta cu elida (~), ea rămânând accesibilă cu Alt.
4) Posibilitatea de a scrie cu accente (alt+3 urmat de a, e, i, o – â, ê, î, ô, alt+7 – à, è, ì, ò sau alt+9 – á, é, í, ó) – foarte util dacă scrii în franceză sau dacă ești pedant când vrei să scrii fiancé :)
Per total, după patru ani de utilizat tastatura românească scriu mult mai repede cu diacritice decât fără.
Flo(Citează)
09/04/2015 la 11:32 PM
Pe RoStandard toate caracterele sunt în aceeași poziție începând cu Windows 7, inclusiv @ și toate celelalte simboluri accesibile prin Shift+cifră. Singurele caractere suprascrise sunt []{}\| (3 taste), dar sunt accesibile în continuare.
Flo(Citează)
10/04/2015 la 1:43 AM
Soluția corectă la problema introducerii diacriticelor nu e cu folosirea lui ALT+ … nu mă îndoiesc că se învață ușor, dar lipsa de ergonomie e evidentă.
Soluția cu aruncarea diacriticelor la mama naibii în dreapta tastaturii mi se pare mai bună – n-am folosit-o niciodată însă.
Soluția corectă (și deșteaptă aș adăuga) e să încuim literele unele litere din centrul layout-ului american cu diacritice. Astfel W, X, Y, K și Q pot servi mult mai bine rol de Ș, Â, Ț, Î, și Ă. Am furat ideea asta de la autorul lui ergo romanian, și după ce nu mi-a mai mers pe win7 softul lui am folosit microsoft keyboard layout creator să îmi mapez diacriticele singur. Și dacă am nevoie de literele originale, ori cu CTRL+SHIFT, ori cu ALTgr le pot accesa.
Și da, sunt de acord cu Radu – e mult mai ușor de citit și mai relaxant de citit un text cu diacritice. Dar pentru email-uri sau comentarii nu sunt convins că diferența e semnificativă.
FaraUltrabook(Citează)
10/04/2015 la 8:19 AM
eu pur si simplu nu vreau sa scriu cu diacritice ……
radu(Citează)
10/04/2015 la 10:05 AM
Si uite așa ajungi să nu mai știi când să pui “ă” și când să pui “â”. :)
Alex P(Citează)
10/04/2015 la 10:05 AM
Toți cei care le-ați dat minus lui Robintel și lui Flo, ați încercat măcar să înțelegeți ce au propus ei ? E vorba de Romanian standard din Win7, nu de Romanian standard din XP, care este o prostie de mapare și încă apare sub numele de Romanian (legacy).
Pentru cei care nu sunt programatori, este mult mai ușor să scrie ăîâșț direct de pe tastatură, fără combinație de taste. Prin comparație, acestea sunt semnele pe care eu le scriu cu AltGr []\;’. Singura tastă utilizată mai des, după mine, este ;, pe care o am si pe shift+, iar pe < il fac cu Alt Gr+,
O să ziceți că m-am chinuit nu știu cât să fac maparea asta. Nu, pur și simplu folosesc Romanian standard (din Windows 7, dar aceeași setare este și în Linux). Z e la locul lui, Y la fel. Am și @ pe shift +2. Așa scriu mai repede decât dacă aș scrie cu Alt+Gr, și dacă stau mai slab cu memoria îmi lipesc un abțibild pe tastele unde sunt ăîâșț să știu unde le găsesc (nu e cazul meu, spun doar că există soluții).
Varianta pe care o susțin eu este mai bună exact pentru că majoritatea este atehnică.
PS – pentru programatori, evident e mai bună maparea programmers, ei folosesc foarte frecvent semnele de pe tastatură, iar diacriticele nu sunt utile decât când mai scriu câte un text.
PPS – Părerea mea este că se va scrie cu diacritice dacă se va face suficient lobby (eventual și constrângeri legislative) pentru tastaturi românești. Va fi o perioadă de rezistență, dar în 1-2 ani s-ar simți diferența
PPPS – Deși până atunci s-ar putea ca cei care mai scriu în limba română să fie rarități :-(
Radu(Citează)
10/04/2015 la 12:26 PM
Instalează-ți nene fonturi și vezi să le trimiți cu documentul (embedded) dacă e nevoie.
Ion Iliescu(Citează)
10/04/2015 la 6:44 PM
Nu există diacritice greșite: ca orice altceva în România, ambele variante (virgulă sau sedilă) sunt corecte. De-aia avem trei tastaturi, două feluri de diacritice, două zile ale Unirii, câteva zile ale steagului și tot așa.
eftimie(Citează)
14/04/2015 la 12:28 AM
Academia Română e de altă părere: “literele ș, Ș, ț, Ț trebuie scrise […] cu un semn asemănător virgulei […] și nu cu sedilă” (de aici: http://www.secarica.ro/std/InstitLingvTastatura-20031008.pdf)
Mihai(Citează)
14/04/2015 la 12:35 PM
Blogger-ii trebuie să fie atenți la fonturile folosite. La http://tastatura.info/blog/2015/04/12/am-adoptat-un-s/ am pus codul unei pagini de a testa fonturile de la Google Fonts.
În principiu trebuie ca litera de bază din diacritice să fie identică. Cu o singură privire putem vedea dacă totul este OK în „aăâiîsștț AĂÂIÎSȘTȚ”.
Cristian(Citează)
14/04/2015 la 3:31 PM
Salut,
Poate suna extremist insa eu nu vad pastrarea identitatii nationale prin astfel de demersuri.
Inteleg ca daca lucrezi intr-un mediu academic sau esti un reprezentant de opinie si activezi in domeniul scrisului, e frumos si recomandat sa te exprimi perfect si corect romaneste.
Eu nu vad insa o problema in folosirea unor astfel de “greseli” de scriere.
Sistemele de calcul (ba chiar si masinile de scris), programarea, tastaturile, mesajele online, etc. nu le-am inventat noi, nici italienii, nici arabii, nici chinezii, nici rusii! Tough luck! Le-au inventat dar mai ales facut accesibile publicului larg niste baieti (si/sau fete, adica persoane de sex feminin, nu partea frontala a capului) care s-a intamplat sa vorbeasca limba Engleza.
Asa ca de ce sa ma chinui eu sa folosesc diacritice (si ei sa adapteze sistemele sa foloseasca diacritice) cand ma pot adapta mult mai usor la “fara diacritice”?
Merci
vladutz(Citează)
14/04/2015 la 5:56 PM
Simplul fapt că ai numele scris ‘vladuTZ’ îmi arată că simți nevoie de ceva mai mult decât un simplu ‘t’ ;)
Pe de altă parte, ai dreptate, te-ai adaptat. Deși, corect ar fi fost ‘vlahdutz ‘, nu? :)
Adrian(Citează)
15/04/2015 la 2:02 PM
Salut,
Nicidecum, vladut era luat, am fost fortat sa aleg vladutz
vladutz(Citează)
15/04/2015 la 2:04 PM
Salut,
Chiar că te adaptezi. Ai un + de la mine.
:)
O zi ușoară în continuare!
Adrian(Citează)
09/06/2015 la 2:11 PM
Și eu scriu pe blog cu diacritice, însă problema este că se vede foarte prost pe unele telefoane mobile, iar cum majoritatea cititorilor mei folosesc dispozitive mobile nu știu ce să fac…există vreo soluție tehnică? Mulțumesc!
iulia(Citează)
09/04/2016 la 6:26 PM
Probabil folosești un font care nu are diacritice nativ și atunci telefoanele le înlocuiesc cu diacriticele din alt font.
N-ai ce face, așa e tema. Poți să schimbi fontul temei, dar sunt multe de reglat după aceea, sau alege una mai bună data viitoare.
nwradu(Citează)
08/04/2016 la 8:21 PM
Mare tragedie.Asa ma enervati voi astia cu niste probleme inutile de scriere cand exista foamete,violuri,bataie,violenta,poluare si multe alte probleme importante in lumea asta.Mare minunatie ce esti tu ca scrii cu diacritice.Creierul nostru e obisnuit sa citeaca cu diacritice de mici copii.Stie creierul de cand citeste textul unde se afla diacriticele.Nu se compara scrierea de pe hartie cu diacririce unde e usor sa pui caciulitele,virgulitele cu scrierea virtuala care are nu stiu cate comenai pentru a scrie.
Cristina(Citează)
08/04/2016 la 8:43 PM
Ai ratat un â, un ś shi un ā
Costin(Citează)
09/04/2016 la 7:32 AM
Regretabil, Jules, oameni ca tine primesc automat drept de vot la 18 ani.
Dorin(Citează)
09/04/2016 la 10:20 AM
Grupul Albatros vă urează tradiționalul ” din A”!!
George(Citează)
09/04/2016 la 4:53 PM
Inainte sa fi mandru de tine ca promovezi scrierea cu diacritice, revizuieste-ti textul inainte de a-l posta. Ai cel putin doua greseli in text. In plus, daca tu crezi ca majoritatea fonturilor au diacritice, inseamna ca stii tot atatea fonturi cate ai din Windows. Si nici macar asa nu poti spune ca MAJORITATEA au diacritice. Oricum, frumos, te aplaud.
Lotzy(Citează)
09/04/2016 la 6:30 PM
Ce legătură au greșelile cu scrisul cu diacritice? Din când în când beau prea mult, poate nici din cauza asta n-ar trebui să promovez scrisul cu diacritice, nu?
Te asigur că fonturile cu care scrii sau comentezi pe bloguri au diacritice (sau, ca român, ar trebui să alegi o temă care le are, așa cum și chinezii aleg o temă ce are fonturi ce suportă caracterele lor, nu?).
Scrie cum e limba română! Nu există nici o justificare de a nu scrie cu diacritice dincolo de “mi-e lene”. Ba chiar te mai dai și mare cu asta.
nwradu(Citează)
09/04/2016 la 7:49 PM
Eu sustin demult.
https://yarinacaraman.wordpress.com/2015/09/06/gata-de-azi-scriu-cu-diacritice/
Yarina(Citează)
02/10/2017 la 2:47 PM
http://esanu.name/vitalie/?p=861
ai-ul pus la treaba in acest sens!
cristian Tudorache(Citează)