un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

S-a deschis NOD Makerspace, un atelier mecanic și IT modern de lucru

3 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Ieri s-a deschis un spațiu inedit în București: se numește NOD Makerspace și este un atelier de creație și lucru, un spațiu în care sunt așteptați tot felul de designeri, antreprenori, inventatori și oameni cu idei în căutarea unui loc unde să le pună, fizic vorbind, în practică.

NOD oferă nu doar un spațiu de lucru pentru cei ce gândesc mai bine înconjurați de alți oameni, ci și o gamă largă de unelte. Au acolo inclusiv un router CNC, adică o mașinărie de mari dimensiuni pentru tăiat diverse materiale în diverse forme, menghine, flexuri, sudură, vopsitorie, sablare, imprimantă 3D, plotter șamd. Am deschis vreo două sertare, erau pline de șurubelnițe, discuri de șlefuit și alte unelte.

Spațiul de 650 de metri pătrați este împărțit în mai multe zone, una mare comună și 10 separeuri de sticlă, ateliere individuale cum ar fi, plus o sală mare de întâlniri. Adresa este Splaiul Unirii 160, în zona Timpuri Noi/Autogeneral/Abatorului, momentan cu intrarea prin ceva numit “Atelierul de producție”, care este o sală de petreceri.

Accesul se face pe bază de legitimație de membru. Ni s-a spus că membership-ul Basic este 120 euro/lună, iar dacă vrei acces la mașinăriile complexe te va costa 160 de euro/lună și trebuie să faci întâi un mic curs de utilizare a lor, tot acolo. Sper că se face și un instructaj serios de securitate și protecția muncii, că nu-i de glumă cu unele dintre sculele de acolo.

Ideea pare grozavă. Închipuiți-vă că vrei să faci vreun prototip de ceva sau ești artist și vrei să faci vreo operă modernă. Fenomenul Do-It-Yourself prinde amploare tot mai mare, la fel și creațiile unicat și chiar și cursurile und ete duci și lucrezi tu la ceva, ca formă de relaxare, ca-ntr-o oră de atelier din generală.

Pe mine, de exemplu, mă tentează câteva ore de acces la o imprimantă 3D și un soft de proiectare – caut să-mi fac câteva suporturi pentru niște obiecte pe care vreau să le expun decorativ în bibliotecă. Sau poate ca vrei să-ți faci vreun dulap și nu ai unde… Clienți, cred, sunt destui.

Spațiile acestea de creație sunt un concept des întâlnit în străinătate, ni s-a spus. De fapt, harta cu ele se oprește undeva la România, unde NOD este primul. Ideea aparține a doi arhitecți tineri și au implementat-o după o investiție unde au contribuit și multe firme românești, de exemplu sculele au fost date de Hornbach, amenajarea interioară a fost făcută cu ajutorul Saint Gobain, imprimanta 3D vine de la Robofun șamd.

Îi găsiți momentan pe Facebook și în curând pe nodmakerspace.ro Vă las cu câteva fotografii de la prezentare, care arată și cum arăta înainte spațiul respectiv. Mă simt foarte bine văzând cum zone industriale abandonate renasc sub astfel de idei moderne.

asus s5507

    11 comentarii

  1. si eu ma uitam la alte tari civilizate jinduind la un loc de genul asta insa pana una alta la noi are o mare problema metoda abordata: ABONAMENT F MARE! de ce sa nu zic dar 120 E nu sunt niste bani pe care ii poate da cineva pe un hobby in romania fiindca da , despre asta e vorba , un hobby. Ca sunt si unii care chiar reusesc sa scoata ceva produse pe care sa le vanda apoi cu succes bravo lor dar cred ca sunt pe la 1% din cei ce se implica in astfel de maker-cluburi.

    Daca ar fi sa calculez altfel, un an de abonament inseamna aproape 2000 euro si m-as dota cu o gramada de utilaje ( exista CNC-uri DiY realizabile cu 500-1000 euro iar un printer 3D tot cam pe-acolo)
    Asa ca daca citeste si cel ce a facut afacerea , ca asta e pana la urma , bai nene trebuie sa mai umbli la pretul abonamentelor !

      (Citează)

  2. Daca ma apuc sa dau la flex si la slefuitorul ala nu mai sta nimeni in acel spatiu ‘comun’. aerisire oha

      (Citează)

  3. Exista vreo legatura cu distribuitorul electro-IT NOD al lui Iulian Stanciu?

      (Citează)

  4. Jimmy:
    Daca ma apuc sa dau la flex si la slefuitorul ala nu mai sta nimeni in acel spatiu ‘comun’. aerisire oha

    Sculele vor fi mutate în camere speciale din spate, izolate fonic. Cât despre aerisire nu știu, dar probabil dacă apar probleme le vor rezolva.

      (Citează)

  5. corny:
    Exista vreo legatura cu distribuitorul electro-IT NOD al lui Iulian Stanciu?

    Nu, cică se cheamă NOD de la cuvântul nod, ca leagă lucrurile.

    De ce-l scriu NOD în loc de Nod, nu știu, dar dacă ei așa îl scriu, am făcut-o și eu la fel.

      (Citează)

  6. Faptul ca nu exista si alte variante in afara de abonamentul lunar mi se pare ca limiteaza foarte mult business-ul la o anumita categorie de clienti. Ideea mi se pare foarte interesanta dar considerand faptul ca as avea nevoie de aprox 2-3-10 ore pentru realizarea unui proiect – partea de proiectare putand fi efectuata de acasa – nu ar merita sa platesc 120EUR pentru o luna.

      (Citează)

  7. Există Atelier13 şi încă unii (FabLab parcă) care îţi execută ei, la preţuri muuuuult mai rezonabile (tăiere laser şi alte asemenea). Şi preţul e per proiect. Deci asta e soluţia pt hobişti, care în nici un caz nu au 2000E/an de dat pe abonament.

    Firmele care fac producţie cumpără/închiriază propriile utilaje de genul CNC şi au propriile spaţii.

    Aşa că aceşti NOD, oare cui i se adresează ? Nu prea văd.

      (Citează)

  8. alias: Aşa că aceşti NOD, oare cui i se adresează ? Nu prea văd.

    E scris în articol :P Au ei publicul lor țintă, dovadă că cele 10 cubicles sunt deja luate.

      (Citează)

  9. am citit, “tot felul de designeri, antreprenori, inventatori și oameni cu idei”, dar ăştia se încadrează în general în cele 2 categorii scrise de mine.

    recitind articolul, văd că abonamentul e 160, nu 120, dacă vrei acces la “maşinăriile complexe” – da, pt. că maşină simplă de găurit ai şi acasă !

      (Citează)

  10. Exista de ceva vreme, desi spatiu mai mic si nu asa luxos: StudentprintMachetare langa AXE pe Moxa. Au laser, CNC, taiere cu fir incins, printare orice dimensiune plus sculele uzxuale si necesare. http://www.studentprint.ro Ideea e ca preturile sunt mult mai mici si sunt deschisi la orice cerinta

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus