un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Planurile Intel Security în România și alte tehnologii

2 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Am fost ieri la o mare prezentare Intel privind tehnologiile din procesoarele lor și ceva informații despre planurile privind soluțiile de securitate preluate odată cu McAfee.

Ca să încep întâi cu ce-i mai interesant, partea de McAfee este acum Intel Security și în România reprezintă o a 5-a unitate de afaceri pentru Intel, după cele de Marketing și vânzări, R&D software, Software educațional și Wind River. Intel Security este condusă la noi, în Bulgaria și Moldova de Octavian Oancea.

Discuția a fost nu despre securitate la nivel de PC, ci la nivel de companie mare, pentru care există o soluție numită ePO Deep Command. Împreună cu tehnologii precum vPro (care este un fel de remote control, dar implementat la nivel de procesor, așa că un admin toate controla un calculator inclusiv la boot și în BIOS, nedepinzând de nici un program gen Team Viewer), sistemul face un management automat și complex al întregului domeniu, securizând toate aspectele sale.

De exemplu, pe lânga un management al unităților pentru eficientizarea consumului de energie și de micșorare a riscului de atacuri cibernetice, sistemul detectează atacurile din faza incipiente și ia măsuri. Pentru protecție, are la dispoziție baze de date privind tipuri de atacuri și vulnerabilități (cloud based intelligence, cum s-ar zice) și comunică bidirecțional cu alte sisteme asemănătoare pentru a ține aceste baze de date la zi.

Chiar și pentru un atac zero-day, făcut special pentru sistemele respective, protecția McAfee Deep Security poate izola respectivul atac într-o mașină virtuală pentru analiză. Dacă nici atunci problema nu este rezolvată, poate lua singură decizia de a repune sistemul de pe un disc securizat din rețea.

Mai mult, planul Intel Security este să unească diversele soluții antivirus/antimalware ce rulează pe toate sistemele unei companii în acest sistem centralizat de management. McAfee ePO Deep Command rulează la nivel de domeniu, dar pe fiecare sistem în parte se pot găsi soluții diferite de securizare, iar acestea nu comunică între ele. Cum comunicația este importantă și v-am spus mai sus de ce, Intel va încerca să facă un “Data Exchange Layer” prin care toate soluțiile să utilizeze un limbaj comun și să conlucreze.

Sună a sarcină dificilă dar, în opinia mea, doar două companii au în lume posibilitatea de a impune astfel de trenduri sau chiar standarde: Intel, pentru că face hardware-ul pentru ele, și Microsoft, pentru că face sistemul de operare. Intel este “favorit” la asta, având în vedere că multe servere nu rulează produse Microsoft.

Chestia asta este, culmea, mai puțin importantă pentru noi. Nu cred că în România există companii suficient de mari pentru a fi interesate de astfel de soluții complexe, iar riscul unor breșe de securitate este puțin înțeles, posibilele pierderi bănești fiind, de asemenea, neconștientizate. Companiile mari din România de obicei țin de alte companii din afara țării și primesc de acolo tot ce au nevoie pentru astfel de soluții de protecție, fiind integrate în sistemele străinilor. Altfel spus, planurile de dezvoltare și vânzare a unor astfel de soluții în România sună a sarcină foarte dificilă.

Chiar și așa, mă gândeam că Intel și alții au multe de spus în acest domeniu și prea puțini care să-i poată înțelege. Explicațiile aproape că mă depășeau și pe mine, deși am făcut o facultate de comunicații și am lucrat într-un domeniu ce ținea, tangențial, și de securitate de acest tip. Ce să înțeleagă alții din sală când se învârt termeni precum “zero-day, am lansat un trigger și tu nu ai dat payload-ul, sandboxing, VSE Threat Intelligence Module” sau termeni legați de tipuri de atacuri șamd. Companiile ar trebui să înțeleagă că, dacă vor ca ziariștii să scrie ceva competent (citiți “nu copy/paste din comunicat”, asta nu avantajează pe nimeni fără o explicație pe înțelesul tuturor), ar trebui să înceapă să le țină niște cursuri.

Lăsând la o parte securitatea, Intel a demonstrat din nou viziunea lor a unui birou fără cabluri. Poți utiliza Intel Pro Wireless Display (WiDi, pe scurt) pentru a conecta un laptop la un televizor, și aceasta fiind o tehnologie inclusă direct în procesoare, fără mare nevoie de software dincolo de niște drivere.

Intel Wireless Docking permite conectarea unui computer la multiple dispozitive, inclusiv mouse, tastatură sau monitoare, prin wireless. Conexiunea este automat stabilită când deschizi calculatorul, eliminând acele dockuri de laptop și alte dispozitive.

Intel RealSense este o altă tehnologie ce utilizează două camere video pentru a surprinde o imagine 3D. Din imaginea 3D devine mult mai simplu să recunoști gesturi și inclusiv să măsori distanțe, putând aduce un plus de aplicații în dispozitivele viitoare.

Apoi a urmat cea mai plictisitoare prezentare pe care am văzut-o vreodată. Nu doar că slideurile aveau text roșu pe fundal negru, aproape invizibil, dar era despre cum tehnologia ne schimbă munca, despre cum munca se integrează acum în orice aspect al vieții noastre (ceea ce chiar ne doream să aflăm) și despre cum birourile devin niște spații frumoase, luxoase, bine dotate, unde poți să te relaxezi, ai camere de joacă, canapele pentru somn șamd. Am avut senzația că întreg “studiul” se bazează pe vreun articol de genul “10 birouri incredibile” de pe Bored Panda. Era atât de interesant încât mulți din sală deschideau pe mobil inclusiv Excel-uri de la munca lor, preferând să facă asta.

N-am avut ocazia să întreb dacă există și ceva studii pentru România, unde m-ar fi interesat dacă nuiaua patronilor a mai scăzut în lungime și dacă măcar au început mai mulți sa înțeleagă ideea “uite ce trebuie să faci și până la ce dată, în rest nu-mi pasă să fii aici la program 8 ore pe zi”.

Am văzut și o galerie mare de laptopuri și dispozitive 2-în-1, inclusiv noile Chi-uri de la Asus erau acolo. Mi se pare incredibil cât de rapid a evoluat miniaturizarea laptopurilor când mă gândesc că acum vreo 4-5 ani aveam numai unități groase de câțiva centimetri, grele și urâte. Aici meritul chiar îl are Intel, care a definit cândva conceptul de ultrabook, împingând producătorii de PC-uri spre această gamă, și apoi a dezvoltat tot felul de procesoare și soluții pentru a ajuta dezvoltarea lor și a tabletelor.

asus s5507

    1 comentariu

  1. Interesanta preluare facuta.. sincer n-am folosit vreodata McAfee, dar am auzit ca este relativ ok.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus