un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Philips ne spune câtă energie electrică se poate economisi cu iluminare LED

3 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Philips are planuri mari pentru iluminatul cu LED-uri, totul reunit sub umbrela Connected Lighting. După cum probabil vă spune chiar numele, se referă mai degrabă la iluminatul orașelor, deși am văzut și soluții simpatice pentru casă.

Connected Lighting promovează iluminatul cu LED-uri în orașe și vine cu cifre chiar interesante pentru asta:

  • iluminatul public reprezintă 19% din consumul total de energie, iar prin trecerea la LED-uri ar putea fi micșorat cu 8%
  • tehnologiile de control al luminii pot oferi o economie de 50-70%
  • costurile de mentenanță pot fi reduse cu 20%
  • instalarea este mult mai rapidă

Stadioane? 60% economie energetică pentru iluminatul fațadelor, reduceri de 33% pentru mentenanța iluminatului terenului, iar sistemele LED pot crea show-uri de lumină, pe când cele clasice se aprind mult mai greu.

Clădiri de birouri? Au și aici cifre, precum 35% economie de energie prin utilizarea unor sisteme inteligente de reglare a iluminatului în funcție și de lumina naturală și oră (ca nu-i ca la neoane, care sunt aprinse sau stinse), plus 40% economie de energie pentru că becurile LED consumă mai puțin. Au inclusiv soluții alimentate prin Power over Ethernet. Mai sunt și alte cifre, de exemplu s-a observat o creștere cu aproape 5% a vânzărilor de legume după trecerea la iluminat LED în magazinele de profil.
philips_consum

Am văzut și becuri LED cu culoare programabilă chiar din telefon, prin aplicații iOS sau Android. Becurile sunt conectate la un mic controller wireless și puteau lua orice culoare, ba chiar se schimbau automat în funcție de imaginile de pe un televizor, ca la sistemul Ambilight. Ideea este bună atât în casă, cât și în baruri, restaurante, studiouri foto (sau video… dacă înțelegeți la ce mă refer) sau chiar pe fațadele clădirilor, unde cu aceleași sisteme de iluminare poți proiecta o lumină albă, dar și un show de culori dacă vrei să faci asta.

Aceste becuri se numesc Hue Bulb, au soclu E27, 600 lumeni, se conectează prin Zigbee la unitatea de control. Problema este prețul, pachetul cu 3 becuri și unitate de control costă 200 de dolari pe Amazon, 840 de lei pe Extreme Digital (găsit pe Google) sau 1180 de lei la iStyle. Dacă vă întrebați de ce se vând în magazine cu produse Apple, este pentru că exista până acum o exclusivitate pe iOS.

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să sperăm că pretul becurilor LED va mai scădea, momentan par prohibitive când le vezi la raft lânga cele “economice”. Eu am vreo 8 deja, diverse mărci luate la oferte, și sunt mulțumit de ele. Să fiți atenți că cele de 7 W / 400 lm sunt foarte slabe și cred că trebuie puse câte 5 într-o cameră pentru a avea lumină bună acolo. Doi la mână, aștept de la Philips și niște becuri LED cu lumină ceva mai rece. Cele actuale, cu lumină caldă, o cam cotesc spre galben și aș vrea să le împerechez cu unele mult mai reci pentru o lumină cevamai potrivită în interior.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Mie nu-mi plac deloc cele cu lumina rece, peste tot am economice (momentan, astept si eu sa mai scada pretul la LED) dar cu lumina calda.

    Ce am observat recent la un LED cu lumina rece si unul cu lumina calda, de aceeasi putere este ca cel rece pare mai puternic.

      (Citează)

  2. Am testat ceva becuri cu led insa as astepta becurile led cu graphene (graphene coated filament led), si mai eficiente decat actualele becuri led cu clasa energetica A++.

      (Citează)

  3. Io am economice reci si vreo 2 leduri in toata casa. Nu-mi plac neam, insa pot spune ca s-a simtit la factura la curent. La mine in camera am un bec incandescent de 100w pentru ca fac ce vreau in casa mea. Aproape.

      (Citează)

  4. Eu folosesc becuri pe led, mi se pare cele mai eficiente, mai ales pentru fratele meu care este obisnuit sa stea cu lumina aprinsa mereu, si in felul asta nu-si mai face griji pentru energie.

    Si eu am observat ca becurile led reci sunt parca mai puternice, lumineaza incaperea mai bine, dar se vede putin ciudat cand schimbi intre lumini.

      (Citează)

  5. Philips isi vinde o mare parte din business-ul de iluminat. Raman doar pe nisa clientilor mari (orase, stadioane), probabil din cauza asta au insistat pe aplicatiile respective in prezentare.

    Imi e greu sa inteleg de ce, as fi zis ca e o piata profitabila.

      (Citează)

  6. Dar de ce sa facem economie?
    De ce sa ne tot ascundem dupa deget si sa nu recunoastem ca se termina petrolul si ca trebuie sa investim in surse de energie regenerabila si “infinite” cum sunt energiile solare, eoliene, samd.

    De ce ne tot pacalim singuri cu economia asta?
    Ca sa credem in continuare ca petrolul e singura posibilitate si ca cei care vand petrol de fapt sunt singurii care au de castigat.

      (Citează)

  7. cu 2000 RON platesc lumina pe un an jumate . =))))

      (Citează)

  8. O sa incerc si eu aceste becuri daca tot le laudati atata. Mai multe putem vorbi pe askul meu http://askfm.ro/id671128936349241 Va multumesc !

      (Citează)

  9. @Madalin: asta e valabil la toate sursele de lumină, nu numai LED. La aceeași putere, unul rece (6000K) va părea la ochi mai puternic decît unul cald (3000K).

      (Citează)

  10. @Cătălin: nu-ți înțeleg logica. Indiferent cum produci electricitatea, a face economie înseamnă pt tine a plăti mai puțin, pt că nici o formă de energie nu e gratis, ținînd seama și de costul instalațiilor de producere, transport etc.

    Iar pt. instalațiile electrice înseamnă o dimensionare inferioară deci costuri mai mici (grosimea cablurilor, etc – una e cînd proiectezi un stadion cu corpuri cu LED și alta e cînd sînt corpuri cu vapori de mercur, cînd vorbim de cablurile care alimentează grupurile de lumini ) .

      (Citează)

  11. logica e ca trebuie sa cautam sa folosim sursele curate de energie si sa lasam balta povestea cu economia care de fapt e praf in ochi, tinandu-ne pe loc cand ar trebui sa trecem la alt nivel. Energie solara, motorul cu apa.

      (Citează)

  12. Nu ne spune philips si cand va ieftini produsele incat sa reflecte proportional costurile de productie? In fond becurile cu leduri au costuri de productie EXTREM de scazute, dar sunt vandute foarte scump pentru ca sunt ultima tehnologie aparuta si pentru “moftul” de a face economie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus