►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Coincidență, dar după articolul de ieri SpaceX revine iarăși pe blog cu una tare: au fost foarte aproape de a ateriza vertical o rachetă pe o platformă plutitoare de pe apă. Aterizarea nu a reușit, adică racheta a ajuns unde trebuie, dar cu viteză prea mare, iar inerția a dărâmat-o, fiind pierdută în mare.
Scopul celor de la SpaceX este de a recupera rachetele Falcon și a le reutiliza pentru alte misiuni. Mie mi se pare un obiectiv aproape imposibil, că vorbim de un obiect lung și subțire față de dimensiunea sa principală, ce aterizează în diverse condiții de vânt ce se schimbă la fiecare nivel de altitudine, ba face asta pe mare, utilizând pentru control doar motorul principal și câteva sisteme de direcționare pentru a ajunge pe o barjă. Iată, totuși, că sunt aproape de a reuși.
Racheta se numea Just Read the Instructions, omagiu lui Iain Banks. Cine a citit seria Culture înțelege ce și cum.
sursa: The Verge.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
16/04/2015 la 5:42 PM
Daca e pe mare, se spune ca amerizeaza.
Gaelex(Citează)
16/04/2015 la 5:59 PM
Nu e deloc ceva “aproape imposibil”, este o aplicație tipică a teoriei controlului, sînt destui algoritmi optimizați zeci de ani pt. asta. Gîndește-te la Segway care-și păstrează echilibrul, la dronele care navigheazăla punct fix, etc. Evident, nu e simplu, dar e un domeniu destul de clar, bătut, nu e ceva care să nu știi “cum să începi”.
alias(Citează)
16/04/2015 la 6:03 PM
Uite una mai clara, de la sefu’ la tehnologie :)
https://twitter.com/elonmusk/status/588463193070022656
Alex(Citează)
16/04/2015 la 8:54 PM
Da, nu m-am gândit la asta.
Totuși, nu ajunge în apă, ca să fie amerizare. De exemplu despre un avion care ajunge pe un portavion spui că aterizează, nu?
nwradu(Citează)
16/04/2015 la 8:55 PM
Mulțumesc, am înlocuit-o.
nwradu(Citează)
16/04/2015 la 8:57 PM
Da, dar teoria este una, ce poți face din piesele existente și cât de bine le proiectezi și îmbini este alta. Am învățat asta pe calea dificilă, construind diverse chestii. Știi ce ușor părea pe hârtie?
Mă uit la cum direcționează jetul motorului (sau cum s-o spune la thrust vectoring în română) și mă gândesc doar acolo câtă muncă intră și câți senzori sunt implicați.
nwradu(Citează)
16/04/2015 la 11:54 PM
Așa ni se spunea si despre shuttle ca e refolosibilă și ieftină, și pregătirea de un nou zbor costa cât 3 Soyuz-uri. Totul depinde de cât de scump este să o aduci înapoi vs cât costă să fie construită.
Combo(Citează)